Prime Minister's Office
PM attends 36th Convocation Ceremony of Gandhigram Rural Institute at Dindigul, Tamil Nadu
“Mahatma Gandhi’s ideals have become even more relevant today”
“Surge in Khadi is not a revolution of mass production but a revolution of production by the masses”
“Difference between urban and rural areas is acceptable as long as there is no disparity”
“Tamil Nadu was a key centre of the Swadeshi movement. It will once again play an important role in Aatmanirbhar Bharat”
“Tamil Nadu has always been the home of national consciousness”
“Kashi Tamil Sangamam is Ek Bharat Shreshtha Bharat in action”
“My message to the youth graduating today is - You are the builders of New India. You have the responsibility of leading India for the next 25 years in its Amrit Kaal.”
11 NOV 2022 5:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended the 36th Convocation Ceremony of Gandhigram Rural Institute at Dindigul in Tamil Nadu today. More than 2300 students of 2018-19 and 2019-20 Batches received their degrees in the convocation ceremony. This was followed by the Prime Minister awarding gold medals to the winners and honoris causa to the deserving candidates.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that coming to Gandhigram has been a very inspirational experience for him and recalled that the institution was inaugurated by Mahatma Gandhi. He remarked that one can witness the spirit of Mahatama’s ideals and ideas of rural development in the institution. The Prime Minister mentioned that Mahatma Gandhi’s ideals have become extremely relevant in today’s day and age, be it ending conflicts or climate crises, and his ideas have answers to many challenges and burning issues that the world faces today.
The Prime Minister highlighted that the students of the Gandhian way of life have a great opportunity to make a huge impact and pointed out that the best tribute to Mahatma Gandhi is to work on ideas close to his heart. The Prime Minister gave the examples of ‘Khadi for Nation, Khadi for Fashion’ that revived the neglected and forgotten fabric after a long time. He informed that in the last 8 years, the sales of the Khadi sector saw an increase of over 300%. “Khadi and Village Industries Commission clocked a record turnover of over Rs 1 lakh crore last year.” He continued, “Now, even global fashion brands are taking to Khadi due to its eco-friendly characteristics. “This is not a revolution of mass production but a revolution of production by the masses.” Recalling how Mahatma Gandhi saw Khadi as a tool of self-reliance in villages, the Prime Minister said that the government is inspired by him, as we are working towards Aatmanirbhar Bharat. “Tamil Nadu was a key centre of the Swadeshi movement. It will once again play an important role in Aatmanirbhar Bharat”, the Prime Minister added.
The Prime Minister emphasised the need to understand Mahatma Gandhi’s vision of rural development and said that he wanted villages to progress conserving the values of rural life. Shri Modi mentioned that the vision of the government towards rural development draws inspiration from Mahatma Gandhi’s ideals. He highlighted that the difference between urban and rural areas is acceptable as long as there is no disparity. Giving examples of complete rural sanitation coverage, tap water to over 6 crore homes, 2.5 crore electricity connections, and increased rural connectivity through roads, the government is taking development to the people’s doorstep and rectifying the inequality that existed between urban and rural areas.
Recalling that sanitation was a concept very dear to Mahatma Gandhi, the Prime Minister gave the example of Swachh Bharat. He further added that the government is not stopping at delivering the basics but connecting the villages with the benefits of modern science and technology. The Prime Minister informed that 6 lakh kilometres of optic fibre cable have been laid to connect nearly 2 lakh gram panchayats.
Stressing the need for sustainability in rural development, the Prime Minister said that the youth need to provide leadership in such areas. “Sustainable agriculture is crucial for the future of rural areas”, he remarked and highlighted the great enthusiasm for natural farming. “Our organic farming scheme is doing wonders, especially in the Northeast,” Shri Modi pointed out. He also informed that the government came out with a policy related to natural farming in last year’s budget. He also stressed the need to save agriculture from mono-culture and revive native varieties of grains, millets and other crops.
Recalling the observation of Acharya Vinoba Bhave, Shri Modi said that elections for village-level bodies tend to be divisive, the Prime Minister gave the example of the Samras Gram Yojana that began in Gujarat. He informed that villages that chose leaders through consensus were given certain incentives which resulted in reduced social conflicts.
Recalling the time when thousands of villagers came to a train to have a glimpse of Gandhi Ji the Prime Minister said that Mahatma Gandhi fought for a united and independent India and Gandhigram itself is a story of India’s unity. “Tamil Nadu has always been the home of national consciousness,” he said and recalled when Swami Vivekananda received a hero’s welcome on his return from the west. Mentioning Late General Bipin Rawat, the Prime Minister remembered hearing the chants of ‘Veera Vanakkam’.
The Prime Minister drew everyone's attention to Kashi Tamil Sangamam which is going to take place in Kashi soon and said that it will celebrate the bond between Kashi and Tamil Nadu. “This is Ek Bharat Shreshtha Bharat in action. This love and respect for each other is the basis of our unity”, he remarked.
Recalling the sacrifices of Rani Velu Nachiyar, the Prime Minister mentioned that she stayed here while she was preparing to fight the British. “Today, I am in a region which has seen the power of Nari Shakti. I see young women graduating here as the biggest changemakers. You will help rural women succeed. Their success is the nation’s success.” he remarked.
Be it the world’s largest vaccine drive, food security for the poorest, or being the world’s growth engine, the Prime Minister said that India has been a bright spot at a time when the world faced the worst crisis in a century. “The world expects India to do great things. Because India’s future is in the hands of a ‘Can Do’ generation of youth.” The Prime Minister continued “Youth, who not only accept challenges but also enjoy them, who not only question but also find answers, who are not only fearless but are also tireless, who not only aspire but also achieve.” The Prime Minister concluded, “My message to the youth graduating today is - You are the builders of New India. You have the responsibility of leading India for the next 25 years in its Amrit Kaal.”
Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M K Stalin, Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi, Union Minister of State, Dr L Murugan, Chancellor Dr K M Annamalai and Vice-Chancellor Prof Gurmeet Singh were those present on occasion among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তমিল নাদুগী দিন্দিগুলদা লৈবা গান্ধীগ্রাম রুরেল ইন্সতিত্যুতকী ৩৬শুবা কনভোকেসন থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
“মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোন্না ঙসিগী মতমগা হেন্না চুনরে”
“খাদি পাম্নবা হেনগৎলক্লিবসি পোত্থোক য়াম্না পুথোকপগী ইহৌ নত্তে, মসিদি মীয়াম পুন্না পোত্থোক পুথোকপগী ইহৌনি
“খেন্নবা মিৎয়েং য়েংবগী থৌওং লৈত্রবা মতমদখক্তা খুঙ্গং অমসুং শহরগী মফমশিংদা খেন্নবা লৈবগী মতৌ য়াবা ঙমগনি”
“তমিল নাদুনা স্বদেশী ইহৌগী মরু ওইবা মফম ওইরম্মি। মসিনা আত্মানির্ভর ভারত্তা মরু ওইবা থৌদাং মুক হন্না য়ারক্কনি”
“তমিল নাদুনা মতম পুম্বদা নেস্নেল কন্সিয়সনেসকী হৌরকফম ওইদুনা লাক্লি”
“কাশী তমিল সঙ্গাম অসিদি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী হৌজিক পাংথোক্লিবা থবক্নি”
“ঙসি গ্রেজুএত লোইরিবা নহাশিংদা ঐহাক্না থমজবা পাউজেলদি – অদোম্না অনৌবা ভারত শেমগদৌরিবনি। লৈবাক্কী অমৃত কাল অসিগী মথংগী চহি ২৫দা ভারতপু লুচিংবগী থৌদাংদি অদোমগীনি”
11 NOV 2022 5:56PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তমিল নাদুগী দিন্দিগুলদা লৈবা গান্ধীগ্রাম রুরেল ইন্সতিত্যুতকী ৩৬শুবা কনভোকেসন থৌরমদা ঙসি শরুক য়াখ্রে। ইং ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০গী বেৎচকী মহৈরোই ২৩০০ হেনবনা ঙসিগী কনভোকেসন থৌরমদা মশাগী দিগ্রী ফংনখি। দিগ্রী পীরবা তুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা মকোক থোংবা মহৈরোইশিংদা গোল্দ মেদল অমসুং মতি চাবা কেন্দিদেতশিংদা হোনরিস কোসা পীখি।
ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা গান্ধীগ্রামদা লাকপসি য়াম্না ইথিল ফংনীংঙাই ওইবা থৌওং অমা ওই অমসুং ইন্সতিত্যুসন অসিমক মহাত্মা গান্ধীনা শঙ্গারম্বনি হায়খি। মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোন অমসুং খুঙ্গং চাউখৎপগী ৱাখল্লোনশিংগী ইথিল ইন্সতিত্যুসন অসিদা মমি তাবসি মীওই খুদিংনা উবা ফংগনি হায়না মহাক্না হায়খি। উংখৎনবা লোইশিনবা নত্ত্রগা অইং অশাগী ইরাং মাইয়োক্নবা ওইরো, মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোন্না ঙসিগী মতমগা হেন্না চুননা উরে অমসুং ঙসিগী মালেম্না থেংনরিবা শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন মহাক্কী ৱাখল্লোন্দা য়াওরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
গান্ধীগী পুন্সি মহিংগী মহৈরোইশিংদা খুন্নাইদা অচৌবা শাফু পীবগী খুদোংচাবা লৈ অমসুং মহাত্মা গান্ধীবু ইকায় খুম্নবগী খ্বাইদগী চুনবা থৌওংদি মহাক্কী ৱাখল্লোনবু থম্মোইনুংদা লৌশিনবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মতম কয়াদগী মিৎয়েং চঙলুদ্রবা খাদি ফিবু অমুক হন্না হিংগৎহল্লিবা “খাদি ফোর নেসন, খাদি ফোর ফেশন”গী খুদম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি। মমাংগী চহি ৮দা, খাদি সেক্তরদা ৩০০% হেনবগী চাংদা হেনগৎখি মহাক্না মখা তানা পাউদমখি। “খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রী কম্মিসন্না মমাংগী চহিদা লুপা করোর লাখ ১গী তর্নওভর লৈখি”। মহাক্না মখা তাখি, “খাদিগী ইকো ফ্রেনলী ওইবগী মগুনশিংনা মরম ওইরগা মালেমগী ফেশন ব্রান্দশিংনা খাদিদা মায় ওন্সিন্নরক্লি। মসিদি পোত্থোক য়াম্না পুথোকপগী ইহৌ নত্তে, মসিদি মীয়াম পুন্না পোত্থোক পুথোকপগী ইহৌনি”। মহাত্মা গান্ধীনা খাদিবু খুঙ্গং অমগী মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী পাম্বৈ ওইনা উরম্বগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়না আত্মানির্ভর ওইনবা হোৎনরিবা অসিদা ঙসিগী সরকারবু মহাত্মা গান্ধীনা ইথিল পীরি হায়খি। “তমিল নাদুনা স্বদেশী ইহৌগী মরু ওইবা মফম ওইরম্মি। মসিনা আত্মানির্ভর ভারত্তা মরু ওইবা থৌদাং মুক হন্না য়ারক্কনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
খুঙ্গং চাউখৎহনবগী মতাংদা মহাত্মা গান্ধীনা থম্বীরম্বা মিৎয়েংবু ঐখোয়না নীংথিনা খঙফম থোকই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা খুঙ্গংগী পুন্সিগী ভেল্যু ঙাক-শেন্দুনা খুঙ্গংশিংবু চাউখৎহনবা পাম্মি হায়না মখা তাখি। খুঙ্গং চাউখৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা খোঙথাং খুদিংনা মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোন্দগী ইথিল লৌই হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। খেন্নবা মিৎয়েং য়েংবগী থৌওং লৈত্রবা মতমদখক্তা খুঙ্গং অমসুং শহরগী মফমশিংদা খেন্নবা লৈবগী মতৌ য়াবা ঙমগনি হায়না মহাক্না অখন্ননা ফোংদোকখি। সেনিতেসন পাক শন্না পাংথোক্লিবা, য়ুম করোর ৬ হেনবদা তোতি ঈশিং ফংহল্লিবা, য়ুম করোর ২.৫দা মৈ ফংহল্লিবা, শোরোক্কী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী কন্নেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহল্লিবা খোঙথাং কয়াগী খুদম পীরদুনা, সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংবু মীয়ামগী য়ুম্থোং খুদিংদা য়ৌহল্লে অমসুং খুঙ্গং অমসুং শহর মচাগী মরক্তা লৈরম্বা মান্নদবা য়েংবগী মিৎয়েংবুসু হৌজিক শেমদোক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
সেনিতেসনগী ৱাফম্বু মহাত্মা গান্ধীনা য়াম্না লুনা খঞ্জরম্মি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্বচ্ছ ভারতকী খুদম পীখি। তঙাই ফদবা খুদোংচাবা ফংহনবখক্তদা সরকারনা লেপ্তে, খুঙ্গংশিংদা মোদর্ন সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কান্নবা কয়াবুসু য়ৌহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। লৈবাক্কী গ্রাম পঞ্চায়ত চাউরাক্না লাখ ২ শম্নহন্নবগীদমক্তা কিলোমীতর লাখ ২গী ওপ্তিক ফাইবর কেবল তিংখ্রবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
খুঙ্গং চাউখৎহনবগী থৌওংদা সস্তেনেবিলিতী লৈহনবগী তঙাই ফদবদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংনা মসিগুম্বা মফমশিংদা লুচিংবগী থৌদাং লৌফম থোকই হায়খি। “খুঙ্গংগী মফমশিংগী তুংগী মতমগীদমক্তা সস্তেনেবল এগ্রিকলচরগী য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৈ”, মহাক্না হায়খি অমসুং নেচরেল ফার্মিংদা থৱাই য়াওনরক্লিবা অসিদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। “ঐখোয়গী ওর্গানিক ফার্মিং স্কিম্না মশক থোকপা থবক পাংথোক্লি, মরু ওইনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা”, শ্রী মোদীনা হায়খি। মমাং চহিগী বজেত্তা সরকারনা নেচরেল ফার্মিংগা মরী লৈনবা থৌরাং-থৌশিল অমা পুথোকখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি। মোনো কলচরদগী লৌউ-শিংউবু কন্নবা অমসুং হৱাই-চেংৱাই, মিল্লেত অমসুং অতোপ্পা মহৈ মরোংশিংগী লমদমসিগী পোত্থোক মখল কন্নবা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙফম থোক্লিবসিদা মহাক্না মরু ওইবা পীখি।
অচার্য় বিনোবা ভাবেনা তাক্লম্বশিং নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা খুঙ্গংগী থাক্কী বোদীগী মীখল তৌবনা মীওইশিংবু খাইদোক্নবগী থৌওং চেল্লি হায়রদুনা গুজরাত্তা হৌখিবা সমরাস গ্রাম য়োজনাগী খুদম পীখি। মীয়ামগী অপাম্বগী মখা পোন্না লুচিংবা খনবা খুঙ্গংশিংদা অখন্নবা ইন্সেন্তিব খরা পীখি, অমসুং মসিদগী খুন্নাইগী ৱাথোক খরা হন্থহনবা ঙমখি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
গান্ধীজীগী শক্তম অমুক্লক য়েংবা ফংজনবা খুঙ্গংগী মীওই লিশিং কয়ানা ত্রেন তোংদুনা লাক্নখিবগী থৌওং নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা গান্ধীনা অমত্তা ওইবা অমসুং নিংতম্বা ভারতকী মঙলান মঙখি অমসুং গান্ধীগ্রাম অসিমক্না ভারতকী অপুনবগী ৱারিনি হায়খি। “তমিল নাদুনা মতম পুম্বদা নেস্নেল কন্সিয়সনেসকী হৌরকফম ওইদুনা লাক্লি”, মহাক্না হায়খি অমসুং স্বামি বিবেকানন্দনা নোংচুপ লৈবাক্তগী হল্লকপা মতমদা লুচিংবা অমগুম্না তরাম্না ওকখিবগী মতৌ নিংশিংখি। লৈখিদ্রবা জেনেরেল বিপিন রাৱতকী মিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ‘বীন বনক্কম’গী খোল্লাও লাওনবগী খোঞ্জেল তাখিববু অমুক হন্না নিংশিংখি।
কাশীদা য়াম্না অথুবা মতমদা পাংথোক্কদৌরিবা কাশী তমিল সঙ্গমমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা, মসিনা কাশী অমসুং তমিল নাদুগী মরীগী নুংঙাইবা ফোংদোক্কনি হায়খি। “কাশী তমিল সঙ্গাম অসিদি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী হৌজিক পাংথোক্লিবা থবক্নি। অমনা অমবু ইকায় খুম্নবনা ঐখোয়গী অপুনবগী য়ুম্ফমনি”, মহাক্না মখা তাখি।
রানি বেলু নচিয়রনা কত্থোকখিবা কয়া নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না ব্রিতিশকা লান্থেংননবা শেম-শারিঙৈ মতমদা মহাক্না মফমসিদা লৈরম্মি হায়খি। “নারি শক্তিগী পাঙ্গল উবা ফংখিবা মফমদুদা ঙসি ঐনা লৈরি। মফমসিদা গ্রেজুএত লোইশিল্লিবা নুপীশিংবু ঐহাক্না অহোংবা পুরকপী ঙমগদবগী খ্বাইদগী অথোইবা মীওইনি হায়না উই। অদোম্না খুঙ্গংগী নুপীশিংবু মায় পাকহনগনি। মখোয়গী মায় পাকপগী ৱারীনা লৈবাক্কী মায় পাকপা ওইগনি”, মহাক্না হায়খি।
তিকা থাবগী মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা খোঙজং, লাইরবশিংগী ফুদ সেক্যুরিতী নত্ত্রগা মালেমগী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইবা ওইরো, মালেম্না চহি-চা অমগী খ্বাইদগী চাউবা ইরাং থেংনরিঙৈ মতমদা ভারতনা খ্বাইদগী খুদোংচাবা মফমদা লৈখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “ভারতনা অথোইবা থবক কয়া পাংথোক্কনি হায়না মালেম্না থাজবা থম্লি। ‘ঐখোয়না ঙমগনি’ খনবা অনৌবা চারোন শুরোনগী মখুত্তা লৈবাক্কী তুংগী মতম লৈরে”। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি, “ঐখোয়গী নহাশিংনা শিংনবা কয়া লৌশিনবতা নত্তনা মখোয়গা মাইয়োক্নবদা নুংঙাইবা ফাওই, মখোয়না কিবা নাইদবগা লোয়ননা চোকথবসু নাইদে, মখোয়না করিগুম্বা অমা পাম্বতা নত্তনা মদুবুসু ফংই”। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোইশিন ওইনা অসুম্না হায়খি, “ঙসি গ্রেজুএত লোইরিবা নহাশিংদা ঐহাক্না থমজবা পাউজেলদি – অদোম্না অনৌবা ভারত শেমগদৌরিবনি। লৈবাক্কী অমৃত কাল অসিগী মথংগী চহি ২৫দা ভারতপু লুচিংবগী থৌদাংদি অদোমগীনি”।
তমিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী এম.কে. স্তালিন, রাজ্যপাল, শ্রী আর.এন. রবি, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ এল. মুরুগন, চান্সেল্লর, দাঃ কে.এম. অন্নামলাই অমসুং ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ গুর্মীত সিংহসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।