প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাট ৰোজগাৰ মেলাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ লিখিত ৰূপ
29 OCT 2022 3:46PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ
লভ পঞ্চমীৰ দিনা গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এনে এক বৃহৎ ‘ৰোজগৰ মেলা’ বা চাকৰি মেলা আয়োজন কৰাটো এটা আইচিং। আজি গুজৰাটৰ হাজাৰ হাজাৰ পুত্ৰ-কন্যাক ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিভিন্ন বিভাগৰ কেডাৰত নিযুক্তি দিয়া হৈছে। নিযুক্তি পত্ৰ আৰু বাছনি পত্ৰ বিতৰণ কৰা হৈছে। সমূহ যুৱক-যুৱতী, পুত্ৰ-কন্যালৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ!
ধনতেৰাছৰ দিনা মই দিল্লীৰ পৰা ৰাষ্ট্রীয় পর্যায়ত ‘ৰোজগৰ মেলা’ আৰম্ভ কৰিছিলোঁ৷ মই কৈছিলোঁ যে ভাৰত চৰকাৰে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে। কিন্তু কেন্দ্রৰ এই পদক্ষেপৰ বিষয়ে জানিব পাৰি বিভিন্ন ৰাজ্য চৰকাৰেও তাৰ অনুকৰণ কৰিছে৷ আৰু মই আনন্দিত যে গুজৰাট প্ৰথম ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম যিয়ে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ এই পদক্ষেপ দুগুণ উৎসাহেৰে আগুৱাই লৈ যায়! সেয়ে গুজৰাট চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছোঁ!
মোক কোৱা হৈছে যে আজি ৫০০০ৰো অধিক বন্ধুৱে গুজৰাটৰ পঞ্চায়ত সেৱা বাছনি ব’ৰ্ডৰ পৰা নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰি আছে। একেদৰে আজি গুজৰাটৰ আৰক্ষী উপ পৰিদৰ্শক নিযুক্তি ব’ৰ্ড আৰু লোকৰাক্ষক নিযুক্তি ব’ৰ্ডৰ পৰা ৮০০০ৰো অধিক প্ৰাৰ্থীয়ে নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিবলৈ ওলাইছে। এই ক্ষিপ্ৰ পদক্ষেপৰ বাবে আৰু এনে এক বিশাল অনুষ্ঠানৰ বাবে ভূপেন্দ্ৰভাই আৰু তেওঁৰ চৰকাৰক মই অভিনন্দন জনাইছো। তদুপৰি মই শুনিছো যে কিছুদিন পূৰ্বে প্ৰায় ১০ হাজাৰ যুৱকক বিভিন্ন নিযুক্তি ব’ৰ্ডে নিযুক্তি পত্ৰ দিছিল। অৰ্থাৎ ৩৫ হাজাৰ লোকক নিযুক্তি দিয়াৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত তেওঁলোকে ডাঙৰ সফলতা অৰ্জন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
উন্নয়নৰ উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিবলৈ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে গুজৰাট। আৰু গুজৰাটত ভূপেন্দ্ৰভাইৰ নেতৃত্বত এখন নতুন উদ্যোগিক নীতি ৰচনা কৰা হৈছে। এই নীতি বহুলভাৱে সমাদৃত হৈছে! গুজৰাটৰ ঔদ্যোগিক নীতিয়ে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা লাভ কৰি আহিছে প্ৰশংসা। লগতে ঔদ্যোগিক নীতিৰ বাবে কেৱল ইয়াত উদ্যোগসমূহ বৃদ্ধি হোৱাই নহয়, দেশৰ ভিতৰৰ পৰা আৰু বিদেশৰ পৰা বিনিয়োগ আহিব, নিয়োগৰ সুবিধাও যথেষ্ট পৰিমাণ বৃদ্ধি পাব। আৰু নিয়োগৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰ মুকলি হৈছে। তদুপৰি, ইয়াৰ বাবেই আত্মসংস্থাপনৰ এক বৃহৎ সুযোগ আহিবলৈ গৈ আছে। আৰু গুজৰাট চৰকাৰে ‘ওজাছ’ নামেৰে এটা ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম প্ৰস্তুত কৰিছে। তৃতীয় শ্ৰেণী আৰু চতুৰ্থ শ্ৰেণীৰ পদৰ বাবে ‘সাক্ষাৎকাৰ প্ৰক্ৰিয়া’ শেষ কৰি নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াটো একেবাৰে সহজ আৰু স্বচ্ছ হৈ পৰিছে। নিয়োগৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ স্বাৰ্থত গুজৰাট চৰকাৰে ‘অনুবন্ধম’ নামৰ এটা মোবাইল এপ আৰু এটা ৱেব পৰ্টেলো প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াৰ ফলত স্বচ্ছতা বৃদ্ধি পাইছে আৰু উন্নত সুবিধাৰ সুবিধা হৈছে যিটো গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ। আৰু ইয়াৰ ফলত নতুন দক্ষতা আৰু যুৱ প্ৰতিভা বিচৰা নিযুক্তি প্ৰদানকাৰীৰ লগতে নিয়োগৰ সুযোগ বিচৰা চাকৰি বিচৰা দুয়োকে সহায় হৈছে। চাকৰি বিচৰা আৰু নিয়োগ প্ৰদানকাৰী উভয়ৰে বাবে ই এক মঞ্চত পৰিণত হৈছে।
গুজৰাট লোকসেৱা আয়োগে পৰিকল্পিত আৰু তাৎক্ষণিক নিযুক্তিৰ বাবে যি আৰ্হি নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া প্ৰস্তুত কৰিছে, মই ১০০% নিশ্চিত যে সকলো ৰাজ্যই নিজৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি এই আৰ্হিৰ প্ৰতিলিপি সালসলনি কৰি অৱশেষত দেশৰ বাবে এক শক্তিশালী ব্যৱস্থাৰ কথা উলিয়াব। গতিকে গুজৰাট চৰকাৰ আৰু ভূপেন্দ্ৰ ভাইৰ সমগ্ৰ দলটোক এই কামৰ বাবে শলাগ লৈছো।
বন্ধুসকল,
অনাগত দিনত আনকি আন ৰাজ্যসমূহেও কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ পদাংক অনুসৰণ কৰি গুজৰাটৰ দৰে ‘ৰোজগৰ মেলা’ আয়োজন কৰিব৷ মোক জনোৱা হৈছে যে প্ৰায় সকলো ৰাজ্যই আগবাঢ়ি আহিছে। আনকি কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহেও এই পদক্ষেপত যোগদান কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এবছৰত ১০ লাখ লোকৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। কিন্তু ৰাজ্যসমূহে যিদৰে যোগদান কৰিছে, মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই সংখ্যাই লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিবলৈ গৈ আছে। অর্থাৎ কেন্দ্র আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে আজি এনে প্রজন্মৰ যুৱক-যুৱতীক শাসন ব্যৱস্থাত জড়িত কৰি ৰাখিছে, যাৰ বাবেই কেন্দ্ৰটোৰ ১০০% ৰূপায়ণ – পৰিপূৰকতা লাভৰ লক্ষ্য পূৰণ হ’বলৈ ধৰিছে৷ ই শেষ মাইল ডেলিভাৰীতো সহায় কৰি আছে। অতি উৎসাহেৰে কৰ্মশক্তিত যোগদান কৰা এই কণমানি পুত্ৰ-কন্যাই কাম ক্ষিপ্ৰত সহায় কৰিব। আৰু আশা কৰিছোঁ যে সেই নতুন চাকৰিপ্ৰাৰ্থী, এই ডেকা-গাভৰু, এই কণমানি পুত্ৰ-কন্যাই তেওঁলোকৰ উৎসাহেৰে আৰু সমাজ, ৰাজ্য, গাওঁ-অঞ্চল সেৱাৰ দায়বদ্ধতাৰে, সমগ্ৰ চৰকাৰ ব্যৱস্থাৰ এক নতুন জীৱনশক্তিলৈ পৰিণত হ’ব। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথা বন্ধুসকল, আজি ভাৰতে ‘অমৃতকাল’ত প্ৰৱেশ কৰিছে। আমি স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। আমি প্ৰতিশ্ৰুতি দিব লাগিব যে ২০৪৭ চনলৈ যেতিয়া ভাৰতে নিজৰ ১০০ বছৰ স্বাধীনতা সম্পূৰ্ণ কৰিব, তেতিয়া আমি ২৫ বছৰত আমাৰ দেশক বহুখিনি আগুৱাই নিব লাগিব। আৰু আমোদজনক কথাটো হ’ল এই সময়ছোৱাতো আপোনাৰ নিজৰ জীৱনৰ ‘অমৃতকাল’। আগন্তুক ২৫ বছৰ আপোনাৰ ব্যক্তিগত জীৱনতো গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰণ আপোনাৰ সপোন, সংকল্প আৰু উচ্চাকাংক্ষা আছে। ইয়াৰ ফলত ২০৪৭ চনত ভাৰতক ইমানেই উচ্চতালৈ লৈ যাব যে আপুনি সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অংশীদাৰ আৰু হিতাধিকাৰী দুয়োটা হ’ব।
এয়া এক সোণালী সুযোগ! আৰু এই শুভ ক্ষণত এই সুযোগৰ বাবে সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ অভিনন্দন জনাইছো। কিন্তু এই সুযোগৰ পিছত বৃদ্ধি হোৱা বন্ধ নকৰিব বন্ধুসকল। কেইবাটাও অনলাইন পাঠ্যক্ৰম আছে। নিজৰ দক্ষতা বিকাশ কৰি যাওক আৰু বৃদ্ধি পাই যাওক। ৰৈ নাথাকিব। বহুত মানুহ দেখিছো যিয়ে হয়তো কলেজ এখনত পিয়নৰ চাকৰি এটাৰে আৰম্ভ কৰিছিল। কামটো কৰি থাকোঁতে কষ্ট কৰি পঢ়া-শুনা কৰি একেখন কলেজতে অধ্যাপক হৈছিল। বৃদ্ধি বন্ধ নকৰিবা। নতুন নতুন কথা শিকি থাকিব। আপোনাৰ ভিতৰত থকা ছাত্ৰজন কেতিয়াও মৃত্যুবৰণ কৰা উচিত নহয়। আপুনি শাসন ব্যৱস্থাত প্ৰৱেশ কৰিছে, কিন্তু এইখনেই আপোনাৰ সংকল্প আৰু সপোন পূৰণৰ দুৱাৰ। আগবাঢ়িব লাগিব। আমি সকলোৱে আগবাঢ়ি যাব লাগিব আৰু আনকো আগুৱাই নিব লাগিব। আমি যেতিয়া সমাজৰ দুখীয়া আৰু পিছপৰা শ্ৰেণীৰ জীৱনত সুখ আৰু আনন্দ কঢ়িয়াই আনিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰো তেতিয়া আমি জীৱনত সন্তুষ্টিৰ ভাৱ এটা পাওঁ। আমি যেতিয়া কোনো কাম অধ্যৱসায়েৰে হাতত লওঁ, তেতিয়া তাৰ আনন্দই প্ৰগতিৰ দুৱাৰ মুকলি কৰে। আৰু মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ গুজৰাটৰ পুত্ৰ-কন্যাই ভাৰতৰ ‘অমৃতকাল’ চিহ্নিত কৰা অনাগত ২৫ বছৰত বিশ্বৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আদৰ্শ হ’বলৈ ওলাইছে। কি যে আচৰিত কাকতলীয়া ঘটনা! কি যে এক সুন্দৰ অনুষ্ঠান! আপোনালোকৰ বাবে বহুত বহুত শুভেচ্ছা থাকিল! আগবাঢ়ি যোৱা আৰু মাক-দেউতাকৰ সপোন পূৰণ কৰা!
ধন্যবাদ বন্ধুসকল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message at Gujarat Rozgar Mela
29 OCT 2022 3:46PM by PIB Delhi
Namaste!
Organizing such a massive 'Rozgar Mela' or job fair for the youth of Gujarat on Labh Panchami is an icing on the cake. Today thousands of sons and daughters of Gujarat are being appointed to the cadres of different departments of the state government. Appointment Letters and selection letters are being distributed. I extend my best wishes to all the youngsters, sons and daughters!
On the day of Dhanteras, I had started the 'Rozgar Mela' at the national level from Delhi. I had said that the Government of India was organizing this event. But learning about the centre's initiative, various state governments have also followed suit. And I am glad that Gujarat is one of the first states to take forward this initiative of the central government with double the enthusiasm! Therefore, I congratulate the Gujarat government!
I have been told that today more than 5000 friends are getting appointment letters from the Panchayat Service Selection Board of Gujarat. Similarly, more than 8000 candidates are going to get appointment letters from the Police Sub Inspector Recruitment Board and Lokrakshak Recruitment Board in Gujarat today. I congratulate Bhupendrabhai and his government for this quick step and for such a huge event. Moreover, I have heard that a few days ago, about 10 thousand youngsters were given appointment letters by different recruitment boards. This means that they have taken a big leap towards achieving a target of recruiting 35,000 people.
Friends,
Gujarat is striding ahead fast to touch the heights of development. And Gujarat has come up with a New Industrial Policy under the leadership of Bhupendrabhai which has been well-received! Gujarat's industrial policy has been receiving accolades from across the country. Also, due to the industrial policy, not only the industries will grow here and investments will come from within the country and abroad, but the employment opportunities will also increase drastically. And different fields of employment are opening up. Moreover, due to this, there is going to be a huge opportunity for self-employment. And the Gujarat government has developed a digital platform called ‘Ojas’. The ‘Interview process’ has been done away with for the grade three and grade four posts and the recruitment process has become absolutely simple and transparent. In order to increase employment opportunities, the Government of Gujarat has also developed a mobile app and a web portal called 'Anubandham'. This has increased transparency and provided better access which is a big opportunity for the youth of Gujarat. And this is helping both the recruiters who look for new skills and young talents as well as the job seekers who are looking for employment opportunities. It has become a platform for both the job seekers and the employment providers.
The model recruitment process that the Gujarat Public Service Commission has developed for a planned and immediate recruitment, I am 100% confident that all the states will replicate this model with modifications as per their requirement and will eventually come up with a robust system for the country. Therefore, I would like to appreciate the Gujarat government and the entire team of Bhupendrabhai for the same.
Friends,
In the coming days, even the other states will organize ‘Rozgar Mela' like Gujarat following the footsteps of the central government. I have been informed that almost all the States are coming forward. Even the Union Territories are joining this initiative. The Union Government has fixed a target of 10 lakh people in a year. But the way states are joining, I believe the figure is going to exceed the target. This means that the central and state governments are involving such a generation of youngsters in governance today, due to which the centre's goal of achieving 100% implementation – saturation, is getting fulfilled. It is also helping in the last mile delivery. These young sons and daughters who are joining the workforce with great enthusiasm will help in expediting the work. And I hope that those new job seekers, these youngsters, these young sons and daughters with their enthusiasm and the commitment to serve the society, state, village and region, will turn into a new life force of the entire system of the government. And most importantly, friends, today India has entered the 'Amritkaal'. We have completed 75 years of independence. We must pledge that by 2047, when India will complete its 100 years of independence, we must take our country a lot forward in 25 years. And the interesting part is that this period is also the 'Amritkaal' of your own life. The coming 25 years are important in your personal life too as you have your dreams, resolutions and ambitions. This will take India to such a great height in 2047 that you will be both the greatest stakeholder and the beneficiary.
This is a golden opportunity! And on this auspicious occasion, I congratulate all the youngsters for this opportunity. But do not stop growing after this opportunity, friends. There are several online courses. Keep on developing your skills and keep growing. Do not stop. I have seen a lot of people who might have started with a job as a peon in a college. While doing the job, they studied hard and became professors in the same college. Don't stop growing. Keep learning new things. The student inside you should never die. You are entering the system of governance, but this is the door for fulfilling your resolutions and dreams. You need to move ahead. We all need to move ahead and take others forward. When we work hard to bring happiness and joy in the lives of the poor and the backward section of the society, we get a sense of satisfaction in life. When we undertake a task with diligence, its joy opens the doors of progress. And I believe that our sons and daughters of Gujarat are going to be the torchbearers of ensuring the welfare of the world in the coming 25 years which mark India's 'Amritkaal'. What a wonderful coincidence! What a wonderful occasion! Wishing you all the very best! Go ahead and fulfil your parents' dreams!
Thanks, friends!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.