প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী বনস্কন্থাগী থারদতা তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
31 OCT 2022 8:27PM by PIB Imphal
নমস্কার!
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ঙসি অসি সর্দার সাহিবকী মপোক কুমওন্নি। সর্দার সাহেবনা অমর ওইরসনু হায়না অদোম্না অমুক্কা হন্না হায়বীয়ু। বনস্কন্থাগী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং, ঙসিদি গুজরাতনা অৱাবা মতম মাইয়োক্নরি। লৈবাক মীয়ামসু য়াম্না নুংঙাইনদে। ঙরাং নুমিদাংদা মোর্বীদা এক্সিদেন্ত থোকখি। ঐখোয়গী অঙাং কয়াগা লোয়ননা মীয়াম কয়াগী পুন্সি মাঙখি। অসিগুম্বা অৱাবা মতমসিদা মখোয়গী ইমুংগী অৱাবদা ঐখোয়না শরুক য়ারি। ভুপেন্দ্র ভাই অমসুং মহাক্কী সরকারগী তীম্না পাংফম থোকপা মতেং খুদিংমক পাংলি। মহাক্না ঙরাং নুমিদাং কেবারিয়াদগী মোর্বী তম্না হকথেংননা চৎখি অমসুং তেংবাংবগী থবকশিং লুচিংদুনা শেন্নখি। নুমিদাং পুম্বদা অমসুং ঙসি অয়ুকসু ঐহাক্না মহাক্কা তত্তনা পাউ ফাওনরি। খুদোংথীবা থৌদোক অসি নংলিবা মীওইশিংগী অৱাবা করম্না হন্থহনগদগে হায়বগী মতাংদা তোঙানবা বিয়াভগ, মন্ত্রী অমসুং অতোপ্পা ওথোরিতীশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নরি। এন.দি.আর.এফ.কী য়ুনিৎ অমসু ঙরাং মোর্বীদা থুংখ্রে। আর্মী অমসুং এয়রফোর্সকী মীওইশিংসু তেংবাং অমসুং পুন্সি কনবগী থবকশিংদা হৌজিক তেংবাংলি। হৌজিক নংলিবা খুদোংথীবা অসিগা মরী লৈননা সরকারগী মাইকৈদা পায়খৎফম থোকপা থবক অমত্তা চিত্থদনা পাংথোক্লি অমসুং পাংথোক্কনি হায়বগী ঐহাক্না বনস্কন্থা অমসুং গুজরাত লমদমগী মীওই খুদিংদা থাজবা পীরি।
ঙরাং মোর্বীদা থোকখিবা শাথীবা থৌদোক অসিনা ঐহাক্কী ৱাখল য়াম্না ৱাহল্লে। চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অমসুং বনস্কন্থাগী ঈশিংগী মরু ওইবগী মতাংদা ঐহাক্না নীংথিনা খঙই, অদু ওইরবসু, তাঞ্জা অসিদা থৌরম অসি মফমসিদা মখা তানা পাংথোকখিসিরা নত্ত্রগা তোক্লসিরা হায়না খঞ্জান্নরম্মি। অদুবু, অদোম্না ঐহাকপু নুংশিবা অমসুং ঐহাক্না অদোম্বু নুংশিবা অমদি ইশাগী থৌদাংদা খোঙফম চেৎপা ঐহাক্কী সংস্কারনা ঐহাক্কী পুক্নিং থৌগৎহন্দুনা অদোমগী মরক্তা হৌজিক লাক্লিবসিনি। ঐহাক্না বনস্কন্থা অমসুং অৱাং গুজরাত অপুনবগীদমক্তা লুপা করোর লিশিং ৮গী ঈশিংগী প্রোজেক্ত অমা থৌরম অমখক্তদা পুরক্লবনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা ঐখোয়গী বনাসকান্থা, পাতন জিলা অমসুং মহেসানাগী চাউরাকপা জিলা ৬কী লিশিং অমা হেনবা খুঙ্গং অমদি হেক্ত্যার লাখ ২গী লমদা ইথৈ লৌথোংগী খুদোংচাবশিংদা মতেং পাংলগনি। ঐখোয়গী গুজরাত মীয়াম্না খুদোংচাদবা মরক্তা চাউরকপনি। চহি ১০দা চহি ৭ ইকং থোকপগী ফিভম মাইয়োক্নরক্লবনি, শাথীবা য়ুহা হাবগী ফিভম মাইয়োক্নরক্লবনি, অদুবু, গুজরাতকী মীয়ামগী মুৎনাইদ্রবা থৌনা-লিংজেলনা মখোয়দা লৈরিবা রিসোর্স অমা হেক্তনা অৱাবা অমা হেক্তবু মায়োক্নবগী শক্তি পীরি। মখোয়না কৈদৌনুংদা তুমিন্না খক লৈথোক্তে। লেপ্পা লৈতনা হোৎনৈ অমসুং পান্দম ফংনবা হোৎনফম খুদিং হোৎনরি, মসিদা ঐখোয়গী বনাসকন্থানা অহিংবা খুদম ওইরি। চহি ২০-২৫গী মমাংগী ৱারী শারুরবদি, বনাসকন্থা অমসুং অকোয়বা লমদমগী মতমদুদা ওইরম্বা ফিভমগা হৌজিক্কী চাউখৎ থৌরাংগা চাংদম্নবা মতমদা অচৌবা অহোংবা অমা উবা ফংলবনি। ঐখোয় পুন্না অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নরবদি, মশক থোকপা অমসুং চাউরবা মায় পাকপা অমা ফংবসিদি শোইদ্রবনি।
কৎচকী মরুভুমীনা নাকল অমদা অমসুং মফমসিদা ফেব্রুৱারী হেক লোইবগা লৈঙোই উফুল পাইবা হৌরকপনা নাকল অমদা লৈরিবনি। নোং তাবা ঙাইদুনা লৈ, মরকসিদা থেংনরিবা নুংশাগী মৈশাদি খাঙম্মদবা মতৌনি। মৈ, ঈশিংগী অৱাবা কয়ানি, অদুগা নোং খরা তারে হায়রবসু, থা অমা অনি অদুম হৌজিনখিবনি। অৱাং গুজরাত অসিদা ঈশিং ফংলে হায়রবসু, ফ্লোরাইদ য়াওবা ঈশিং ফংই, মদুগুম্বা ঈশিং থক্লুবা মতমদা করি থোকই হায়বদি অদোমসু খঙলবনি। অৱাং গুজরাতকী মীপুম খুদিংগী য়াগী মচুসি হঙ্গাম্পান ওইবনি, অদোম অমুক্তা য়েংশিনবীয়ু। পোকপদগী হঙ্গাম্পান মচুগী য়াগা লোয়নরকপা মানবনি। শরু শয়াং মপাঙ্গল হন্থরকই। নহা ওইনা হনুশনবগী ফিভম্নি। মসিগুম্বা ঈশিং অসিনা লৌমীশিংগী পুন্সিদসু খুদোংচাদবা অমুক পীরিবনি, ফিভম অসি মসিমক্নি। কনাগুম্বা অমনা মফমসিদা লম য়োনগে থোক্লক্লবসু, লৈবীনবা অমুক ফংদে। বোর্ৱেল তৌ-তৌদুনা ঈশিং চিংনবা হোৎনদুনা লাকখিবা মতমশিংনি। মৈ য়ৌরকপা ঙাই-ঙাইদুনা ইহৌ হৌনখিবনি, মোদীগী মীতম শাদুনা মৈ থাদোক্নখিবনি। মতমদুদগী হৌনা মীয়াম্না থাজবা থাদোকখিবদগী ঐখোয়না হৌজিক্কী থবকশিং পায়খৎলিবনি। অদুবু, অদোমগী সেবক ওইদুনা, মরুপ ওইদুনা অদোমগী খুদোংচাদবা কয়া খঙদুনা থম্মোই শেংনা থবক তৌরকপা মতমদা, অরুবা পান্দম ফাওবা ঐখোয়না ফংবা ঙম্লে। চহি ২০গী মমাংদা ঐহাক্না অদোম্বু মুখ্য মন্ত্রী ওইনা সেবা তৌনবা ঐহাক্কী ইফমদা থৌদাং শিন্নখি, মতমদুদগী ঐখোয়না শিংনবশিংগী মরা খঙখ্রে, ঈশিং কনবগী হীরমদা ঐখোয়না অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। অদুগা অতোপ্পা ৱাফম অমনা, ঐখোয়না লৈনুংদগী ঈশিং লেপ্তনা চিংথোক্তুনা লৈগদরা নত্ত্রগা বোরর্ৱেলশিংবু হেন্না লুথনা তৌথোক্তুনা লৈগদরা? অদুনা ঐহাক্না ঈশিংগী হীরমদা মায় ওন্সিনখিবনি। পাঙ্গল পুম্নমক থাদখি। নোংগী ঈশিং সমুদ্রদা চেন্থখিদনবা, ঐহাক্না চেক দামগী খুত্থাংদগী পুখ্রিশিংগী লুবগী চাং হেনগৎহনখি, মসি ঐখোয়গী সুজলম সুফলম স্কিম্নি।
লমদমসিদা ঐখোয়না সুজলম সুফলম স্কিম হৌদোকখিবা মতমদা, মতমদুগী কংগ্রেসনা মফমসিদা মতৌ অসুম্না ঈশিং য়ৌরক্কনি হায়বা পুন্সিদা খল্লুদ্রবনি হায়খিবা ঐহাক্না নিংশিংলি। লৌরোক অনিরক থাবা য়াগনি, মসিগুম্বা নুংঙাইবা পুন্সি লাক্কনি হায়বা থাজরুদ্রবনি। কংগ্রেসকী মীওইশিংনা ঐহাক্কী ইফমদা অসুম্না হায়রকখিবনি। ঐখোয়না বাসমো য়োজনা শেমখি, খুঙ্গংশিংদা ঈশিংগী কম্মিতী শেমখি, মসিদসু ঐখোয়না মরু ওইবা থবকশিং নুপীশিংদা শিন্নখি। হোৎনজমন কয়াসিগী মহৈ ওইনা, বানস্কন্থা ওইরো, অৱাং গুজরাত ওইরো, নত্ত্রগা কৎচ ওইরো, ঐখোয়না খৌরাংনা ঙাইরকখিবা ঈশিং ফংবা হৌরকখি, ইথৈ লৌখোংগী থবকশিংদা ঈশিংশিং নীংথিজনা শিজিন্নখি, অদুগা পর দ্রোপ মোর ক্রোপকী মন্ত্রগা লোয়ননা তুরিজম অমসুং অতোপ্পা সেক্তর কয়াদা মশক থোকপা থবক পাংথোকপা ঙমখি। ঐখোয় বনাস দেবী অমসুং মেগা ৱাত ১০০গী অলত্রা মেগা সোলর পাৱর প্লান্তসু লৈরি। ঋশিকেশজীনা হৌজিক্তসু হায়বীখ্রে, য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংলকপদগী লাইনা কয়াদগী কনবা ঙম্লে, শরুগী লাইনা কয়াদগী ঙাকথোকপা ঙম্লে। থবকশিং অসিদা বানস্কন্থানা তেংবাংখিবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না ঙসিগী থৌরমগী খুদোংচাবা লৌদুনা ইকোক নোন্দুনা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
ঐহাক্না চহি ১৭-১৮গী মমাংদা মফমসিগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, লমদমসিগী লুচিংবশিংগা ফম্মিন্নদুনা ৱারী ৱাতাই শান্নখিবশিং ঙসি মফমসিদা লৈরিবা মীয়াম্না শোইদনা নিংশিংলমগনি। মফমসিগী লৌশিংনা পুখ্রিগুম্না ঈশিংনা থন্দুনা লৈরিবা অসি হোংদোক্তুনা, দ্রিপ ইরিগেসন স্কিম ওইনা শিজিন্নসি হায়না ঐহাক্না ৱাহৌদোক থমখিবনি। মখোয়না ঐহাক্কী ৱারোল তারগা ঐহাক্না লৌউবগী মতাংদা করি খঙবজাৎনো খন্নরম্মমিবনি। চা য়োনবা নুপাসিনা লৌউবগী মরমদা করি খঙলদনা হায়নরম্মিবনি। অদুবু, ঐহাক্না মখোয়গী মতুং ইন্নদুনতা লৈখি, মদুদা অহলশিংনা ঐহাক্কী ৱা লৌবীবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইজখি। অদুনা, বানস্কন্থানা হৌজিক্তি দ্রিপ ইরিগেসনগী হীরমদা লৈবাক শিংবা থুংবদা মায় পাক্লে, মমিং লৈরে। অচুম্বগী লম্বীনা কয়া য়াম্না ফবগে হায়বগী মসিনা অহিংবা খুদম্নি। ঐখোয়গী হোৎনজমনশিংবু মালেমগী ইন্সতিত্যুসন কয়ানা মনা পীরক্লে, ঙসিদি সেক্তর অসিনা চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা ৱারী অমা ইরবনি। ঙসিদি, বানস্কন্থাগী হেক্ত্যা লাখ ৪গী লমদা দ্রিপ ইরিগেসনগী থবক পায়খৎলি, মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী লমদমসিগী ঈশিংগী থাক হন্থবদগী কনবা ঙম্লে, ঐখোয় ইশানা ইশাগী পুন্সি কল্লে, মসিদা নত্তনা, তুংগী হৌরক্কদৌরিবা অঙাংশিংগী পুন্সি কনবগী য়াইফরবা থবকসু পাংথোকপা ঙম্লে। মরম অদুনা, বানস্কন্থা, পাতন, মেহসানা ওইরো, পুম্নমকপু ইকায় খুম্ননীংই। মতমদুগী রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী, হৌজিকসু মহাক্না সি.এম. ওইরি, মহাক্না ঐহাক্কী ইফমদা চিথী ইদুনা সুজলম সুফলম স্কিমগী মতাংদা য়ানীংদবা ফোংদোক্লকখিবনি। অদোম্না থবক অসি পাংথোকপদা মহাক্না মতম খরগী মমাংদা মহাক্কী লমদমসু লাকপীনবা হায়রকখ্রবনি। ভাই, বানস্কন্থাদি ঈশিংগী শিংনবা মাইয়োক্নরি, অদুনা অদোম্না য়ানীংদবা অদুমক য়ানীংদনা লৈবীয়ু, ঐহাক্তি স্কিম অসি পাংথোক্কনি হায়না মতমদুদা ঐহাক্না হায়খিবনি। অদুগা ঐহাক্না থবক অসিসু পায়খৎখি। চহি ১৯-২০সিদা সুজলম সুফলম য়োজনাগী মখাদা কিলোমীতর কয়াগী রিচার্জ কেনেল শাখ্রে, লৈনুংগী ঈশিংগী থাকসু হেনগৎলকখি, ঈশিং কনবগী থবকসু লৈবনিনা ঐখোয়না পাইপ্লাইন শিজিন্নখি। পুখ্রি থলহন্নবা পাইপতগী ঈশিং পুখি। অদুগা হৌজিক্তি, খুঙ্গং ১০০০ হেনবগী পুখ্রি থলহন্নবা পাইপ্লাইন অনিসু শেম্লগনি। ঐখোয়গী মুক্তেস্বর দাম, কর্মাবা পুখ্রি অনিমক অসিবু পাইপ্লাইন্না অনিসিনা শম্নদুনা ঈশিং পীরগনি মরুপশিং। অৱাংবা মফমশিংদসু ঈশিংগী তঙাই ফদবা লৈ, মফমদুদসু ঐখোয়না মৈনা চলায়বা পম্প শিজিন্নদুনা ঈশিং চিংখৎলগনি অমসুং মফমশিং অসিগী মীপুম খুদিংদা ঈশিং য়ৌহল্লগনি মরুপশিং। কাংগ্রিজ, দিওধর তেহসিলগী মীয়ামগী শিংনবশিংসু লোইশিল্লগনি। ঐখোয়গী বাও, সুমিশ্রী খুঙ্গং অমসুং তেহসিল অসি অৱাংবা মফম ঙাক্তনি, মফমশিংদা কেনেল নেতৱর্ক য়ৌবদা ৱাগনি। সুই খুঙ্গংগী খুদোংচাদবশিংসু ঐখোয়না লোইশিল্লগনি, অমসুং ইমা নর্মদাগী মরু ওইবা ঈশিংগী কেনেল অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন কেনেলগী নেতৱর্কসু শেম্লগনি, মসিনা মরম ওইরগা, সুই খুঙ্গংগী তেহসিল য়াওনা খুঙ্গং দজন কয়াসু ঈশিংনা থল্লগনি। ঐখোয়গী কাথ্রা, দন্তেৱারা পাইপ্লাইন, বাতন অমসুং বানস্কন্থাগী তেহসিল ৬সু কান্নবা য়াম্না ফংগনি।
মুক্তেস্বর দাম অমসুং কর্মাবা পুখ্রিদা ইমা নর্মদাগী ঈশিং লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা য়ৌরগনি। মসিনা মরম ওইরগা, বানস্কন্থা, বর্গাম, খেরালু, পাতন, সিধপুর, মেহসানাগী মফমশিংদা ঈশিংগী খুদোংচাদবা হন্থনবদা য়াম্না তেংবাংলগনি। ঈশিংগী মরু ওইবসি করিনো হায়বা ঐহাক্কী গুজরাতকী মীওইনা নীংথিনা খঙই। ঐখোয়গী গুজরাত অমসুং রাজস্থানগী মীওইশিংনা মসি খঙই। ঐখোয়গী লমদমসিদদি, ঈশিং পীথকপা মতমদা অফবা থবক পাংথোক্লে হায়না খন্নৈ। মীয়ামগীদমক্তা ঈশিংগী চফু থম্বীবা মীওইশিংবু খুঙ্গং পুম্বনা সেবা তৌবা মীওইনি খন্নৈ। কনাগুম্বনা উখাদা ঈশিং চফু থম্বীবা অদুগা কনা অমনা নত্ত্রগা অমনা নুংতিগী ঈশিং হাপচিন্নবা মতমদা মসিগুম্বা ঈশিংগী চফু থম্বীরিবা মীওইশিংবু খুঙ্গংগী মীওইশিংনা মহাক্তি সেবাগী ৱাখল্লোন চেনবনি হায়নৈ। ঐখোয়না রুদ্রধামগী ৱারী তারে, অদুগা ঈশিংগী মতাংদা ৱারী শাবা মতমদা মসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনৈ। লাপ্না চৎপগী করিবু মথৌ তারিবগে, ঐখোয়গী লাখা বঞ্জারাবু কনানা কাওগনি। অদুনা ঈশিংগী থবক পাংথোকপা মতম খুদিংদা, কনা অমত্তনা লাখা বঞ্জারাগী মীওইগী মশক উবা ফংলোই, খুঙ্গংনসু খঙলোই। মখোয়গী মমিং খক্তমক তাবনি, অদু ওইরবসু, মখোয়না ঈশিংগী স্তেপ অপীকপা অমা শারম্বদগী চহি কয়াগী মতুং ফাওবদা মখোয়বু কনানসু কাওদ্রিবনি। ঈশিং পীবা মীওইবু য়াম্না ফনা খন্নৈ। হায়রিবা লাখা বঞ্জারানা ঙসি মীখল লেপ্লবদি, মালেমগী পাঙ্গল অমত্তনা মখোয়বু মায়থীবা পীবা ঙম্লোই হায়না ঐহাক্তি থাজৈ। ঈশিং পুরকপা মীওইনা অমৃত পুরকই হায়রিবনি, মসিনি ঈশিংগী মপাঙ্গল। অমৃত পুরকপা মীওইদুনা খুন্নাই পুম্ববু চাংদম্নীংঙাই লৈতনা মায় পাকপা ওইহল্লি। ঈশিং অমসুং ঈশিংগী পাঙ্গলনা মথৌ তসেংনা পাংথোকপগুম্মি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঈশিংনা মরম ওইরগা লৌউ-শিংউ অমসুং এনিমেল হসবেন্দরীগী অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং লৈরে। উহৈ অমসুং মনা-মশিংগা মরী লৈনবা ফুদ প্রোসেসিং তৌবগী থবকসু মশিং য়াম্না হেনগৎলে। ঐহাক্না মতম খরগী মমাংদা অদোমগী বনাস দাইরীদা লাক্লম্মি, মফমদুদা অলু প্রোসেসিং তৌবগী থবক য়াম্না পাক চাউনা হৌখ্রে। সরকারনা হৌজিক্তি ফুদ প্রোসেসিংদা চাউনা মতেং পাংলি। ফুদ প্রোসেসিংগী মনুং চল্লিবা সখি মন্দল, কিসান উদ্যোগ সঙ্ঘ, অমদি ভেল্যু এদিসন তৌবগী হীরমদা ঐখোয়না নীংথিনা তেংবাংলি। কোল্দ স্তোরেজ শাবা নত্ত্রগা ফুদ প্রোসেসিং প্লান্ত লিংখৎপা ওইরো, ভারত সরকারনা পীকপদগী পীকপা লুপশিংদা তেংবাংদুনা মখোয়গী পাঙ্গল হেনগৎহল্লি। দাইরীগী খুত্থাংদা পীক্না শা-শন লোইবশিংগী শরুক য়াবগী চাং হেনগৎলক্লিবা অসিগুম্বা উহৈ অমসুং মনা-মশিং থাবা লৌমীশিংগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবদসু ঐখোয়না তেংবাংলি। কফোই জুসকী ফেক্তরীশিংদসু লৌমীশিংগী হোৎনজমনগী শরুক য়াওরি। সখি মন্দলনা থবক তৌবা মতমদা মখোয়না কান্নবসু ফংলি। অচারশিং, মুরব্বা অমসুং চৎনীশিংগী প্রদক্ত কয়া য়ুম-য়ুমশিংদা শান্নরি, মখোয়শিংসিবু লেবেলিং তৌদুনা কৈথেলদা য়োনবা হৌরে। ইন্দস্ত্রী অমা ওইনা চাউখৎপা ঙম্নবা খুঙ্গংগী নুপীশিংগী লুপশিংদা সরকারনা লোন পীরিবা অসিগী শেনফমসু শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। ইচে-ইচলশিংনা থবক তৌদুনা মখুত্তা শেল লাকপা মতমদা মখোয়না থবক তৌবগী চাংসু শরুক অনি হেনগৎলক্কনি। মসিদা নত্তনা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল মফমশিংদসু ঐখোয়না বন ধন কেন্দ্র হাংদোক্তুনা উমংগী পোত্থোকশিংগা মরী লৈননা ইচেল ইচলশিংদা থবক পীদুনা মখয়গী শেন্থোক লৈহল্লি। মখোয়গী পোত্থোকশিং অফবা মমল ফংহল্লি।
লৌমী ইচিল ইনাও কয়ানা ঐহাক্কী ইফমদা চিথী কয়া ইরকই। ঐখোয়গী অৱাং গুজরাতকী লৌমী হায়রগদি লম বিধা অনি নত্ত্রগা অনি মখায় খক্ত লৈবশিংবু খঙনৈ, মখোয়দি বেঙ্কতগী লোনসু লৌদে, অদুনা পি.এম. সম্মান নিধীদগী চহিদা লুপা লিশিং ২-২ ফংবদুনা মখোয়গী লৌউবদা য়াম্না মতেং পাংলি। হায়রিবা থবকসিদা শেঞ্জা থুমজা তৌবগী থৌওংসু অমত্তা লৈতে। দিল্লীদগী বত্তন অমা নম্বগা লৌমীশিংগী মফমদা শেল য়ৌরকপনি। ঐখোয়না লৌমী মরুপশিংগীদমক্তা থবক অমা পায়খৎলে। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা হারগী কান্নবা ফংনবগীদমক্তা ঐখোয়না মশক থোকপা থবক অমা হৌদোক্লে। য়ুরিয়া নত্ত্রগা অতোপ্পা হার কয়াগী তোঙানবা মমিং লৈনরিবা অমসুং মমল ৱাংবদগী লৌমীশিংনা থেংনরিবা চমম্নবা কয়াদগী কোক্লগনি অমসুং পুম্নমকশিং ‘ভারত’ হায়বা মমিং অমখক লৈরগনি। ‘ভারত’ মমিং হায়বদি, নম্থাক তৌবা অমসুং মরক্তা শেল চাবা য়াররোই হায়বনি। লৈবাক অসিনা মীরমদগী য়ুরিয়া পুশিল্লক্লিবা অসিদা বেগ অমদা লুপা ২০০০ হেন্না পী। কোরোনা অমসুং লান লৈবনা মরম ওইরগা বোরা অমদা লুপা লিশিং ২ হেন্না পীদুনা মীরমদগী লৈরিবা য়ুরিয়া অসিদা লৌমীশিংনা অৱাবা থেংনহন্দনবা ঐখোয়না শুপ্নগী লুপা ২৬০দা ফংহল্লি। লুপা লিশিং ২গী বোরাবু লুপা ২৬০ পীরিবনি, মসি করিগীনো হায়বদা, ঐখোয়গী লৌমীশিংগী পোত্থোক হন্থখ্রগনি হায়বগী ঐখোয়না অৱাবা লৈবগীনি।
বনাস দাইরীনা গুজরাত খক নত্তনা য়ু.পি., রাজস্থান, হরিয়ানা অমসুং ঝার্খন্দ ফাওবা শন্দোক্লিবসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। বনাস দাইরীনা ঙসিদি শনগী শজিকসু পুথোক্লে। শঙ্গোম খক্তা নত্তনা শঙ্গোমগী তোঙানবা পোত্থোক কয়াগী অচৌবা কৈথেল অমসু শেম্লে। ঐখোয়গী সরকারনা দাইরী, এনিমেল হসবেন্দরীগী মপাঙ্গল হাপ্নবা থবক কয়া পায়খৎলি। শা-শনশিংবু ইকায় খুম্নবা নত্ত্রগা মখোয়শিংবু নীংথিনা শেন্নবীনবা ঐখোয়না মতম পুম্বদা খন্দুনা লাক্লি। শনগী শঙ্গোম খক্তগী শেল তানগনি হায়বা হৌজিক লৈত্রে, শন্থীদগীসু শেন তানবা ঙমহন্নবা, শঙ্গোম থোক্লিবা শনশিংবু থাদোক্তনবগীদমক্তা সরকারনা গোবর্ধন য়োজনাগী থবক হৌদোক্লে। ঐখোয়গী মফমসিগী রাজ্যপালনা হীরম অসিগী মতাংদা এৱিয়র্নেস শন্দোকপীরি অমসুং লৌমীশিংদা নেচরেল ফার্মিংগী পুক্নিং থৌগৎলি। য়ুরিয়া অমসুং কেমিকেল য়াওদনা লৌউনবা হোৎনবদগী ঐখোয়গী শা-শন অমসুং মখোয়গী শন্থীসু হৌজিক কান্নরে। ঐখোয়গী বানস্কন্থাদদি শন্থীদগী বাইওগ্যাস, বাইও সি.এন.জি. পুথোকপগী চাউরবা স্কিমশিংদা থবক পায়খৎপা হৌরে, মসিনা গারি চেলহনবা খক্ত নত্তনা মৈসু পুথোক্লে। ফোরেন এক্সচেঞ্জ হেন্না কনবা ঙম্নবগীদমক্তা ঐখোয়না প্লান্ত লিশিং কয়া লিংখৎলে। ঐখোয়গী দাইরী, শন্থী, মসিদগী পুথোক্লিবা গ্যাসকী পোত্থোকশিংনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবা অমসুং মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহনবদা য়াম্না তেংবাংলি। মসিদা নত্তনা, লৌমীশিংদা ওর্গানিক হার ফংহন্নবা খন্নরি। মসিগী মরমদি, কেমিকেল তোইনা শিজিন্নবদগী ইমা লৈবাক অসিবু মাঙহনবা পামদবগীনি। ঐখোয়গী লৌমীশিংসু ইমা লৈবাক্কীদমক্তা খনবা হৌরক্লবনি। পোত্থোক য়ামজদ্রবসু, ইমা লৈবাক্তা কেমিকেলদি হাপ্লরোই খল্লবনি। মরম অদুনা, মখোয়গী মফমদা ওর্গানিক হার ফংহনবগী তঙাই ফদবা চাউনা লৈরে। মরম অদুনা, গোবর্ধনগী খুত্থাংদা গোবর ফেক্তরী লিংখত্তুনা মখোয়গী মফমদা ওর্গানিক হার ফংহনবগী মাইকৈদা ঐখোয়না চঙশিল্লি।
ইচিল ইনাওশিং,
খুদোংচাদবা কয়া দিকেদ কয়াদগী মাইয়োক্নদুনা লাক্লিবা লমদমসিনা লৈবাক্কী ঙাক-শেলগী সুরক্স কবচ ওইরি। ঐহাক্না ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা দীসাদা থৌরম অমা পাংথোকপগী খুদোংচাবা ফংজখি। দীসাদা এয়রফোর্সকী অচৌবা মফম অমা শেমগৎলি। মদুগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। লুপা করোর লিশিং কয়াগী ইনভেস্তমেন্ত লাক্লগনি, মফমসিনা সেক্যুরিতীগী মরু ওইবা অচৌবা মফম অমা ওইবতা নত্তনা অনৌবা থবক কয়া অমসু পীরগনি। নরাবেত্তা সীমা-দর্শন তৌবগী থবক হৌরে। ঙমখৈগী খুঙ্গং অমদা চাউখৎ থৌরাংগী থবক পাংথোকপগী খুদম হিন্দুস্তান্না য়েংনীংলবদি নরাবেত্তা লাক্তুনা য়েংবা য়াগনি। ঐখোয়না অথাপ্পা খুঙ্গংশিংদা এন.সি.সি.গী ফেস্লিতী য়ৌহল্লে। ঙমখৈ লৈবা খুঙ্গংশিংগীদমক্তা ভারত সরকারনা অখন্নবা বজেত শেম্লি।
ঙমখৈগী খুঙ্গং খুদিংগী চাউখৎ থৌরাংদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা থবক তৌরি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী বজেত্তা ভাইব্রেন্ত বোর্দর ভিলেজকী ৱারোল লাউথোকখ্রিবনি অমসুং খুঙ্গংশিংবু মসিগা মরী লৈনহনখ্রবনি। বানস্কন্থাগী মফম অয়াম্বনা থৌরাং অসিদগী কান্নবা ফংগনি। ৱাফম অমগা হায়জগে। ঐহাক্না মতম খরগী মমাংদা ভুজতা লাক্লম্মি। ভুজকী য়াহা হাবদা মীওই কয়া লৈখিদবা অদুগীদমক্তা ঐখোয়না কৎচকী ভুজিয়া দুঙ্গরীদা নীংশিং খুভম অমা শারে। গুজরাত অপুনবগী মীওই লাখ লিশিং ১৩ লৈখিদবনি। মদুদা বানস্কন্থা অমসুং পাতনগী মীওই কয়াসু য়াওখি। মখোয়গী মমিংশিং নীংশিং খুভম অসিদা য়াওরি। মখোয় মখোয়গী মমিংদা উ-চারা অমমম থাখ্রে, মালেমগী মীপুম খুদিংনা লাক্তুনা মীয়ামসিগী অরোই খুভম য়েংবা য়াগনি। ঐহাক্না বানস্কন্থা অমসুং পাতনগী মীওইশিংদা হায়জনীংবদি, থৌদোক অসিদা নুংশি চান্নবা লৈখিদবা য়াওবা ইমুংশিংনা মফম অসিদা শোইদনা অমুক্তা চৎপীয়ু। লৈ কৎপীয়ু। মসিগুম্বা থবকশিংনা লৈবাক্কী মমিং হেন্না ফগৎহল্লি, মীচম মীয়ামগী থাজবা হেনগৎহল্লি, মসিগীদমক্তা দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক তৌরি।
সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস হায়বা ঐখোয়গী খোল্লাও অমা লৈ। লাইরবা, মশিং য়ামদবা, মী লৈজদবা নত্ত্রগা ত্রাইবেল ওইরো, পুম্নমক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা ঐখোয়না হোৎনবা তাবনি। গুজরাতনা হৌবদগী হৌনা মন্ত্রা অসিগা লোয়নদুনা লাক্লি। ভারতকী চাউখৎহন্নবগীদমক্তা গুজরাত চাউখৎহনবা। ঐখোয়না দিভেলপ রাজ্য ওইনা তুংলমচত্তা চঙশিনবা তাবনি। ঐখোয়না মসিমক পাংথোক্লি। ঐখোয়না ঙরাং বদোদরাদা এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচরিং প্লান্ত লিংখৎপগী থবক হৌদোকপা অদোম্না উরে। মতম অমদা, মফমসিদা সাইকল ফাওবা শারমদবনি। ঙসিদি, প্লেন শারে, মসি নুংঙাইবা ৱাফম নত্তবরা? চাউথোকচনীংঙাইনি। অদোমগী অঙাংশিংগী কান্নবা য়াম্না লৈরবনি। অদুনা চাউখৎপগী খোঙজেল লেপহনবা য়াদে। অদুবু মীওই খরগী মতৌ অমা লৈ। ঐহাক্না পাউ-চেদদি পাদ্রি অদুবু তাবদি তারে। পাউ চে অনিদা কংগ্রেসকী এদভর্তাইজ থোকই, সর্দার বল্লাব ভাই পতেলগী মপোক কুমওন্নি, মখোয়না সর্দার সাহেবকী মতাংদা ৱাফম অমা ফাওবা পন্দে। মসি লাইবক থীবনি। সর্দার সাহেবনা নেহরু সাহেবকী কেবিনেত্তা গৃহ মন্ত্রী ওইনা থৌ পুরম্মিবনি। মহাক অসি কংগ্রেস পার্তীগী শক্নাইবা লুচিংবা ওইরম্মিবনি। অদুবু, মহাক্কী মপোক কুমওন মতমদা পাউচেদা এদভর্তাইজ হাপ্পদা মহাক্কী মরমদা করিগুম্বা অমা ফাওবা পন্দে, ফোতো অমা ফাওবা য়াওদে। মসিগী মথক্তা, অদোম্না লৈবাক্কী মীপুম খুদিং অমত্তা ওইহনগনি হায়রি। মসিদি সর্দার সাহেবকী মফমদা থওই উইশিত্তবনি। কংগ্রেস পার্তীনা সর্দার সাহেবকী মফমদা করি নুংঙাইতবা লৈবগে? সর্দার সাহেবপু উইশিত্তবগী মতৌদি গুজরাতনা কৈদৌনুংদা য়াবা ঙম্লোই, মরুপশিং। মখোয়দি করিমত্তা খন্দে। মখোয়না সর্দার সাহেবতা নুংঙাইতবা লৈবগী মসিগুম্বা থবক পাংথোক্লিবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না সর্দার সাহেবকী লমজিং লমতাক অমসুং থৌজালদগী গুজরাতপু তুংলমচত্তা পুগদবনি। গুজরাতনা থৱাই য়াওনা অমসুং খোঙফম চেৎনা ঐখোয়গী তুংগী চারোন শুরোনগী মপাঙ্গলগীদমক্তা চঙশিল্লসি। ঐখোয়না মসিগুম্বা গুজরাত অমা শেমগদবনি। ঐহাক্কা লোয়ননা অমুক্তা লাওমিন্নসি –
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of various Projects at Tharad, Banaskantha, Gujarat
31 OCT 2022 8:27PM by PIB Delhi
Namaskar!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Today is the birth anniversary of Sardar Saheb. I will say Sardar Patel; you all have to say ‘Amar Rahe - Amar Rahe’ twice after me. My dear brothers and sisters of Banaskantha, today Gujarat is in mourning. The countrymen are also very sad. Many of our relatives and small children have lost their loved ones in the terrible mishap that happened in Morbi last evening. Our sympathies are with the bereaved families in this hour of grief. Bhupendrabhai and all his government colleagues are ensuring all possible relief measures with full force. He reached Morbi directly from Kevadia last night and has taken over the rescue operation in Morbi. I too remained in touch with him overnight and this morning as well. We are constantly in touch with different departments, ministers and officials to ensure how to mitigate the sufferings of the people in such a terrible calamity. The NDRF contingent reached Morbi yesterday. Army and Air Force personnel also joined the rescue and relief work. I want to reassure the people of Gujarat from the land of Banaskantha and Maa Ambe that no stone will be left unturned by the government in this critical situation.
I was very disturbed due to the terrible incident in Morbi yesterday. I was in a dilemma (whether to come here or not). These are development works and nobody can understand the importance of water better than the people of Banaskantha. I hardened my heart and came among you due to our affection for each other and my upbringing towards duty. These are water projects worth 8,000 crore rupees for Banaskantha and the entire North Gujarat. These projects will provide irrigation facilities to two lakh hectares of land in more than 1,000 villages of Banaskantha, Patan and Mehsana districts. The people of Gujarat have grown up in problems. We have faced drought seven out of ten years besides the severe earthquake, but it is the nature of the conscientious people of Gujarat that they have always faced problems with whatever resources available to them. They have never remained quiet. They worked tirelessly and made all efforts for better results and our Banaskantha is a living example of it. Given the situation which existed here about 20-25 years ago, the development that has taken place here is clearly visible. We cannot forget the earlier days also. And we cannot forget that if we work hard together, then we get perfect and obvious results. On the one hand, there was the desert of Kutch, and on the other hand, dusty winds used to blow at the end of February. We used to wait for the rains when summers became very unbearable. There were problems with electricity and water. A little rain would help us tide over one or two months. Even if thousands of villages in North Gujarat get water, it is full of fluoride. You know what happens after drinking that water. The teeth of everybody in North Gujarat turn yellow. It appears as if somebody is born with yellow teeth. Bones become brittle. It seems as if old age has come in youthful years. This problem of water had also put agriculture in peril. There were no buyers if somebody wanted to sell his land. Such were the days that we used to dig bore-wells to draw water from the ground. People used to agitate for electricity and burn the effigies of Modi. All of us resorted to all these agitations as people had given up hopes. But friends, when I worked with complete dedication and good intentions as your ‘sevak’ and companion, by understanding your problems we could achieve even the most difficult goals. You entrusted me with the responsibility of Chief Minister 20 years ago. We went to the root of the problem and focused on water conservation. The easier option was to draw water from ground by increasing the depth of the bore-well. But I put all my energy towards water conservation. We increased the depth of the ponds through check dams under the Sujalam Sufalam scheme so that rain water did not go into the sea. I remember the Congress leaders telling me when we launched the Sujalam Sufalam scheme that they never imagined that water would come to this region in their lifetime and that people would be able to grow two crops and there would be such good days. The people from Congress told me that they had little faith in the scheme. We designed the WASMO scheme and formed water committees in every village. Importantly, I entrusted this work to women. The result of all these efforts was that Banaskantha, Kutch or the entire North Gujarat did not have to yearn for a single drop of water. We utilized every drop of water through schemes such as drip irrigation and per drop-more crops and did wonders in the field of agriculture and tourism. There is our Banas Devi on one hand and 100 MW Ultra Mega Solar Power Plant on the other. And secondly the water from the tap! As Rishikeshbhai was saying that we have been able to prevent bone and several other diseases after water started reaching homes through pipes. On this occasion, I bow my head to Banaskantha for extending all the help and support to us.
The elders present here know very well that I would discuss the issue of water with them when I became the Chief Minister about 17-18 years ago. I would urge them to adopt drip irrigation scheme as fields would submerge under water during rains. At that time, they wondered what I knew about farming. What does a person who has sold tea know about farming? They used to say this. But I was adamant and kept on urging them. It is a matter of satisfaction that the elders yielded to my request and today Banaskantha has earned a name in the entire country in the matter of micro irrigation, i.e., drip irrigation. Today, the entire country is attracted to Banaskantha for what it has done. This is an example of how vast the path of truth is. We have been rewarded by many organizations of the world for these efforts and today this region is writing a new story of development. Today, a drip irrigation scheme is underway in four lakh hectares of land of Banaskantha. As a result, we have succeeded in preventing the water level from going down further. It is not only that we have saved our lives. We have also done the noble work of saving the lives of children who would be born in the future. Therefore, I feel bowing down respectfully to Banaskantha, Patan or Mehsana. The then Chief Minister of Rajasthan and who continues to be the Chief Minister of Rajasthan, who had recently visited you for votes, had written a letter to me opposing the Sujalam Sufalam scheme. At that time I told him that Banaskantha was battling the problem of water and I would implement the Sujalam Sufalam scheme no matter what. I also told him that he could continue with his protests. Under the Sujalam Sufalam scheme about 19-20 years ago, hundreds of kilometers of recharge canal was built and as a result the ground water level also improved. Pipelines were laid to save water. The pipelines used to carry water to fill the ponds. And now two pipelines will be made in such a way that ponds of more than 1000 villages will be filled. Kadmawa pond will be connected with Mukteshwar Dam through pipelines for water, brothers. The upper reaches of the region also need water. We would install big electric pumps to carry the water to the upper reaches and distribute among all, my brothers. It is very difficult to ensure a network of canals in the upper reaches like Wau and Sumishri villages. Now the problem of Sui village will also be overcome due to the network of the main water canal. As a result, dozens of tehsils and villages including Sui village will have abundant water. The Kathra-Dantewada pipeline will also benefit greatly the six tehsils of Patan and Banaskantha, my brothers.
Very soon, Maa Narmada water will flow to Mukteshwar Dam and Kadmawa pond. As a result, the water problem in Banaskantha, Vadgam, Kheralu, Patan, Sidhpur and Mehsana will be greatly reduced. The people of Gujarat know the importance of water. Our people of Gujarat and Rajasthan know it better. If someone offers water here, it is also considered a virtue. If someone builds a drinking water tank, then the whole village considers him to be a person dedicated to service. If someone has placed an earthen pot under a tree at the gate of the village and fills the pot with water every day, villagers proudly say that it is an act of service. We have heard about Rudradham when it comes to water. One does not need to go far. Who can forget our Lakha Vanzara who undertook several water projects here? Nobody has seen Lakha Vanzara or is aware of his village. People have only heard of Lakha Vanzara that he built small water wells. People are not even ready to forget Lakha Vanzara even after hundreds of years. A person is considered virtuous if he offers water. And I think that if Lakha Vanzara contested an election today, no power in the world could defeat him. This is the power of water. He who brings water brings nectar. The one who brings nectar makes the whole society invincible. One is blessed who provides water.
Brothers and sisters,
Today, water has firmed up possibilities in all fields from agriculture to animal husbandry. Apart from fruits and vegetables, the food processing industry is flourishing. I went to Banas Dairy recently and a huge potato processing unit has been started there. Now the Government of India is also helping a lot in food processing. We help Sakhi Mandals, Farmers’ Industries Association and all those who are part of the food processing industry. Whether it is to build a cold storage or to set up a food processing plant, the Government of India is working to boost the potential of farmers by helping even small organizations. Today, the way share of small animal husbandry is increasing in the dairy business, we are helping farmers growing fruits and vegetables in the same way. The pomegranate juice factories are flourishing and farmers have a stake in that too. The members of ‘Sakhi Mandals’ working in such factories also benefit. Many products such as pickles, ‘murabbas’ (fruits preserve) and chutneys are being made at home, labeled and sold in the market. The government has doubled the limit of loans available to the ‘Sakhi Mandals’ of villages to develop it as an industry. These sisters of mine will work double if they earn more. Moreover, we have opened Van Dhan Kendras in tribal areas where sisters have been employed largely. We are ensuring that they get the best price of the forest produce which is sold either to shops or Ayurveda centres.
Many farmer brothers have written to me about its benefits. The PM Samman Kisan Nidhi is another such attempt to help farmers. Farmers in North Gujarat own barely two bighas of land. In a way, they are marginal farmers. Even though they have not taken any loan from banks, they continue to get 2,000 rupees thrice a year under the PM Samman Kisan Nidhi which helps them in farming. There is no involvement of corruption even for a rupee. One click from New Delhi ensures money in the accounts of the farmers. Recently, we have undertaken an important initiative for our farmer brothers. This initiative is regarding fertilizer. Farmers used to face many challenges due to different brands of urea or other fertilizers and their varying prices. Now, it has been taken care of. There will only be a single brand of fertilizer which has been named ‘Bharat’. ‘Bharat’ fertilizer will ensure a complete end to corruption and unfair practices. It costs the government more than 2,000 rupees when it imports a sack of urea from foreign countries. The price of urea has increased exponentially due to Corona and the ongoing war. However, the government is providing a sack of imported urea to farmers at Rs. 260 so that they are not overburdened. We are concerned about the produce of the farmers. Therefore, we are giving the sack of urea at only Rs. 260 even though we are spending 2,000 rupees on it.
I am happy that Banas Dairy in Gujarat is spreading its wings to states like Uttar Pradesh, Rajasthan, Haryana, Andhra Pradesh and Jharkhand. Not only does Banas Dairy make its own arrangements for fodder, it has also created a huge market for milk and milk-related products. We have taken several initiatives to strengthen the dairy and animal husbandry sectors. We are also concerned about the health and respect for our animals. Apart from the milk, the government is also ensuring that farmers make money from cow dung. The government has also launched Govardhan Yojana so that you do not need to abandon milking animals once they stop giving milk.
Our Governor Saheb in Gujarat has created an awareness regarding natural farming and our farmer brothers have also taken it up enthusiastically. It has not only led to chemical-free farming but the dung of animals is also being used. Banaskantha has taken several initiatives to produce bio gas and bio CNG from animal dung and wastes. It is not only producing electricity but vehicles are also run. Thousands of such plants are being installed in this direction to save foreign exchange. Our dairies, dung and gas produced from it are leading to economic growth and the welfare of the common people. We are also ensuring organic fertilizers for farmers because they also do not want to damage Mother Earth by pouring chemicals into it. They are prepared for lesser yield, but they do not want to damage Mother Earth. Therefore, it is necessary that they get organic fertilizers. We are working in the direction of setting up ‘Gobar’ (animal dung) factories so that they get organic fertilizers for farming.
Brothers and sisters,
This region, which has been in a state of plight for decades, is becoming a shield of security for the country today. I got an opportunity to attend a program in Deesa through video conferencing. The Air Force has a major center in Deesa. Its foundation stone has been laid and it will result in investment worth thousands of crores of rupees. Very soon, the entire region will be an important center of security which will create opportunities for many new jobs. Recently, a border viewing point has been inaugurated at Nadabet. You can visit Nadabet to see how a border village of India is developed. We have also introduced several schemes such as Vibrant Villages in the border villages. The Indian government has sanctioned a special budget for these border villages. Brothers and sisters, the double engine government is laying special focus on the development of border villages. We have announced the setting up of vibrant border villages during the budget presentation. Now villages are being connected with this scheme. It will benefit almost all the regions of Banaskantha. I have to share one more thing with you. I came to Bhuj not long ago. We created ‘Smriti Van’ at Bhujio Dungar in Kutch in the memory of those who died during the earthquake in Bhuj. About 13,000 people died across Gujarat. The people from Banaskantha and Patan also lost their lives. Their names have also been inscribed there. A sapling in the memory of each of the people who died in the earthquake has been planted there. A memorial has also been built there so that people from across the world can visit it. I have a special request to the people of Banaskantha and Patan districts that those who lost their dear ones in the earthquake should visit it. Banas Dairy can organize it. You should visit it and offer flowers at the memorial. The government has not forgotten them and has taken several steps in their memory even after 20 years. There are several such initiatives undertaken by the double engine government for the pride of the nation and gaining the trust of the people.
Our only slogan is ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’. We have to work for the development of all, be it poor, oppressed, Dalits, deprived or tribal communities. Gujarat is moving ahead with this mantra from the beginning. Development of Gujarat is for the development of India. To make India developed, Gujarat also has to be developed. We have to move forward by becoming a developed state. We are doing this work. You must have seen yesterday that the foundation stone for an aircraft manufacturing plant was laid in Vadodara. There was a time when even bicycles were not manufactured in Gujarat. Today, airplanes will be manufactured. Is it a matter of happiness or not? Do you feel proud or not? Whether it will be good for your children or not? Therefore, don’t let this development journey stop. However, some people have problems. Though I did not see all the newspapers, I saw only two newspapers which have carried advertisements of the Congress party. Just imagine, the Congress advertisement does not mention anything about Sardar Vallabhbhai Patel on his birth anniversary. Sardar Saheb was the home minister in the cabinet of Nehru Saheb. He was such a tall leader of the Congress party. But there is no mention, no picture of Sardar Saheb when you publish advertisements in newspapers on the occasion of his birth anniversary. On top of it, you say that you are going to unite everyone. It’s a huge insult to Sardar Saheb. What is the problem of the Congress party with Sardar Vallabhbhai Patel? Gujarat will never tolerate insults to Sardar Saheb, friends. But they care less. They have so much aversion for Sardar Saheb that they are resorting to such things.
Brothers and sisters,
We have to take Gujarat forward with the guidance and blessings of Sardar Saheb. May Gujarat move ahead with full vigour and our future generations become strong! We have to create such a Gujarat. Speak with me -
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.