Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of various Projects at Tharad, Banaskantha, Gujarat
31 OCT 2022 8:27PM by PIB Delhi
Namaskar!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Today is the birth anniversary of Sardar Saheb. I will say Sardar Patel; you all have to say ‘Amar Rahe - Amar Rahe’ twice after me. My dear brothers and sisters of Banaskantha, today Gujarat is in mourning. The countrymen are also very sad. Many of our relatives and small children have lost their loved ones in the terrible mishap that happened in Morbi last evening. Our sympathies are with the bereaved families in this hour of grief. Bhupendrabhai and all his government colleagues are ensuring all possible relief measures with full force. He reached Morbi directly from Kevadia last night and has taken over the rescue operation in Morbi. I too remained in touch with him overnight and this morning as well. We are constantly in touch with different departments, ministers and officials to ensure how to mitigate the sufferings of the people in such a terrible calamity. The NDRF contingent reached Morbi yesterday. Army and Air Force personnel also joined the rescue and relief work. I want to reassure the people of Gujarat from the land of Banaskantha and Maa Ambe that no stone will be left unturned by the government in this critical situation.
I was very disturbed due to the terrible incident in Morbi yesterday. I was in a dilemma (whether to come here or not). These are development works and nobody can understand the importance of water better than the people of Banaskantha. I hardened my heart and came among you due to our affection for each other and my upbringing towards duty. These are water projects worth 8,000 crore rupees for Banaskantha and the entire North Gujarat. These projects will provide irrigation facilities to two lakh hectares of land in more than 1,000 villages of Banaskantha, Patan and Mehsana districts. The people of Gujarat have grown up in problems. We have faced drought seven out of ten years besides the severe earthquake, but it is the nature of the conscientious people of Gujarat that they have always faced problems with whatever resources available to them. They have never remained quiet. They worked tirelessly and made all efforts for better results and our Banaskantha is a living example of it. Given the situation which existed here about 20-25 years ago, the development that has taken place here is clearly visible. We cannot forget the earlier days also. And we cannot forget that if we work hard together, then we get perfect and obvious results. On the one hand, there was the desert of Kutch, and on the other hand, dusty winds used to blow at the end of February. We used to wait for the rains when summers became very unbearable. There were problems with electricity and water. A little rain would help us tide over one or two months. Even if thousands of villages in North Gujarat get water, it is full of fluoride. You know what happens after drinking that water. The teeth of everybody in North Gujarat turn yellow. It appears as if somebody is born with yellow teeth. Bones become brittle. It seems as if old age has come in youthful years. This problem of water had also put agriculture in peril. There were no buyers if somebody wanted to sell his land. Such were the days that we used to dig bore-wells to draw water from the ground. People used to agitate for electricity and burn the effigies of Modi. All of us resorted to all these agitations as people had given up hopes. But friends, when I worked with complete dedication and good intentions as your ‘sevak’ and companion, by understanding your problems we could achieve even the most difficult goals. You entrusted me with the responsibility of Chief Minister 20 years ago. We went to the root of the problem and focused on water conservation. The easier option was to draw water from ground by increasing the depth of the bore-well. But I put all my energy towards water conservation. We increased the depth of the ponds through check dams under the Sujalam Sufalam scheme so that rain water did not go into the sea. I remember the Congress leaders telling me when we launched the Sujalam Sufalam scheme that they never imagined that water would come to this region in their lifetime and that people would be able to grow two crops and there would be such good days. The people from Congress told me that they had little faith in the scheme. We designed the WASMO scheme and formed water committees in every village. Importantly, I entrusted this work to women. The result of all these efforts was that Banaskantha, Kutch or the entire North Gujarat did not have to yearn for a single drop of water. We utilized every drop of water through schemes such as drip irrigation and per drop-more crops and did wonders in the field of agriculture and tourism. There is our Banas Devi on one hand and 100 MW Ultra Mega Solar Power Plant on the other. And secondly the water from the tap! As Rishikeshbhai was saying that we have been able to prevent bone and several other diseases after water started reaching homes through pipes. On this occasion, I bow my head to Banaskantha for extending all the help and support to us.
The elders present here know very well that I would discuss the issue of water with them when I became the Chief Minister about 17-18 years ago. I would urge them to adopt drip irrigation scheme as fields would submerge under water during rains. At that time, they wondered what I knew about farming. What does a person who has sold tea know about farming? They used to say this. But I was adamant and kept on urging them. It is a matter of satisfaction that the elders yielded to my request and today Banaskantha has earned a name in the entire country in the matter of micro irrigation, i.e., drip irrigation. Today, the entire country is attracted to Banaskantha for what it has done. This is an example of how vast the path of truth is. We have been rewarded by many organizations of the world for these efforts and today this region is writing a new story of development. Today, a drip irrigation scheme is underway in four lakh hectares of land of Banaskantha. As a result, we have succeeded in preventing the water level from going down further. It is not only that we have saved our lives. We have also done the noble work of saving the lives of children who would be born in the future. Therefore, I feel bowing down respectfully to Banaskantha, Patan or Mehsana. The then Chief Minister of Rajasthan and who continues to be the Chief Minister of Rajasthan, who had recently visited you for votes, had written a letter to me opposing the Sujalam Sufalam scheme. At that time I told him that Banaskantha was battling the problem of water and I would implement the Sujalam Sufalam scheme no matter what. I also told him that he could continue with his protests. Under the Sujalam Sufalam scheme about 19-20 years ago, hundreds of kilometers of recharge canal was built and as a result the ground water level also improved. Pipelines were laid to save water. The pipelines used to carry water to fill the ponds. And now two pipelines will be made in such a way that ponds of more than 1000 villages will be filled. Kadmawa pond will be connected with Mukteshwar Dam through pipelines for water, brothers. The upper reaches of the region also need water. We would install big electric pumps to carry the water to the upper reaches and distribute among all, my brothers. It is very difficult to ensure a network of canals in the upper reaches like Wau and Sumishri villages. Now the problem of Sui village will also be overcome due to the network of the main water canal. As a result, dozens of tehsils and villages including Sui village will have abundant water. The Kathra-Dantewada pipeline will also benefit greatly the six tehsils of Patan and Banaskantha, my brothers.
Very soon, Maa Narmada water will flow to Mukteshwar Dam and Kadmawa pond. As a result, the water problem in Banaskantha, Vadgam, Kheralu, Patan, Sidhpur and Mehsana will be greatly reduced. The people of Gujarat know the importance of water. Our people of Gujarat and Rajasthan know it better. If someone offers water here, it is also considered a virtue. If someone builds a drinking water tank, then the whole village considers him to be a person dedicated to service. If someone has placed an earthen pot under a tree at the gate of the village and fills the pot with water every day, villagers proudly say that it is an act of service. We have heard about Rudradham when it comes to water. One does not need to go far. Who can forget our Lakha Vanzara who undertook several water projects here? Nobody has seen Lakha Vanzara or is aware of his village. People have only heard of Lakha Vanzara that he built small water wells. People are not even ready to forget Lakha Vanzara even after hundreds of years. A person is considered virtuous if he offers water. And I think that if Lakha Vanzara contested an election today, no power in the world could defeat him. This is the power of water. He who brings water brings nectar. The one who brings nectar makes the whole society invincible. One is blessed who provides water.
Brothers and sisters,
Today, water has firmed up possibilities in all fields from agriculture to animal husbandry. Apart from fruits and vegetables, the food processing industry is flourishing. I went to Banas Dairy recently and a huge potato processing unit has been started there. Now the Government of India is also helping a lot in food processing. We help Sakhi Mandals, Farmers’ Industries Association and all those who are part of the food processing industry. Whether it is to build a cold storage or to set up a food processing plant, the Government of India is working to boost the potential of farmers by helping even small organizations. Today, the way share of small animal husbandry is increasing in the dairy business, we are helping farmers growing fruits and vegetables in the same way. The pomegranate juice factories are flourishing and farmers have a stake in that too. The members of ‘Sakhi Mandals’ working in such factories also benefit. Many products such as pickles, ‘murabbas’ (fruits preserve) and chutneys are being made at home, labeled and sold in the market. The government has doubled the limit of loans available to the ‘Sakhi Mandals’ of villages to develop it as an industry. These sisters of mine will work double if they earn more. Moreover, we have opened Van Dhan Kendras in tribal areas where sisters have been employed largely. We are ensuring that they get the best price of the forest produce which is sold either to shops or Ayurveda centres.
Many farmer brothers have written to me about its benefits. The PM Samman Kisan Nidhi is another such attempt to help farmers. Farmers in North Gujarat own barely two bighas of land. In a way, they are marginal farmers. Even though they have not taken any loan from banks, they continue to get 2,000 rupees thrice a year under the PM Samman Kisan Nidhi which helps them in farming. There is no involvement of corruption even for a rupee. One click from New Delhi ensures money in the accounts of the farmers. Recently, we have undertaken an important initiative for our farmer brothers. This initiative is regarding fertilizer. Farmers used to face many challenges due to different brands of urea or other fertilizers and their varying prices. Now, it has been taken care of. There will only be a single brand of fertilizer which has been named ‘Bharat’. ‘Bharat’ fertilizer will ensure a complete end to corruption and unfair practices. It costs the government more than 2,000 rupees when it imports a sack of urea from foreign countries. The price of urea has increased exponentially due to Corona and the ongoing war. However, the government is providing a sack of imported urea to farmers at Rs. 260 so that they are not overburdened. We are concerned about the produce of the farmers. Therefore, we are giving the sack of urea at only Rs. 260 even though we are spending 2,000 rupees on it.
I am happy that Banas Dairy in Gujarat is spreading its wings to states like Uttar Pradesh, Rajasthan, Haryana, Andhra Pradesh and Jharkhand. Not only does Banas Dairy make its own arrangements for fodder, it has also created a huge market for milk and milk-related products. We have taken several initiatives to strengthen the dairy and animal husbandry sectors. We are also concerned about the health and respect for our animals. Apart from the milk, the government is also ensuring that farmers make money from cow dung. The government has also launched Govardhan Yojana so that you do not need to abandon milking animals once they stop giving milk.
Our Governor Saheb in Gujarat has created an awareness regarding natural farming and our farmer brothers have also taken it up enthusiastically. It has not only led to chemical-free farming but the dung of animals is also being used. Banaskantha has taken several initiatives to produce bio gas and bio CNG from animal dung and wastes. It is not only producing electricity but vehicles are also run. Thousands of such plants are being installed in this direction to save foreign exchange. Our dairies, dung and gas produced from it are leading to economic growth and the welfare of the common people. We are also ensuring organic fertilizers for farmers because they also do not want to damage Mother Earth by pouring chemicals into it. They are prepared for lesser yield, but they do not want to damage Mother Earth. Therefore, it is necessary that they get organic fertilizers. We are working in the direction of setting up ‘Gobar’ (animal dung) factories so that they get organic fertilizers for farming.
Brothers and sisters,
This region, which has been in a state of plight for decades, is becoming a shield of security for the country today. I got an opportunity to attend a program in Deesa through video conferencing. The Air Force has a major center in Deesa. Its foundation stone has been laid and it will result in investment worth thousands of crores of rupees. Very soon, the entire region will be an important center of security which will create opportunities for many new jobs. Recently, a border viewing point has been inaugurated at Nadabet. You can visit Nadabet to see how a border village of India is developed. We have also introduced several schemes such as Vibrant Villages in the border villages. The Indian government has sanctioned a special budget for these border villages. Brothers and sisters, the double engine government is laying special focus on the development of border villages. We have announced the setting up of vibrant border villages during the budget presentation. Now villages are being connected with this scheme. It will benefit almost all the regions of Banaskantha. I have to share one more thing with you. I came to Bhuj not long ago. We created ‘Smriti Van’ at Bhujio Dungar in Kutch in the memory of those who died during the earthquake in Bhuj. About 13,000 people died across Gujarat. The people from Banaskantha and Patan also lost their lives. Their names have also been inscribed there. A sapling in the memory of each of the people who died in the earthquake has been planted there. A memorial has also been built there so that people from across the world can visit it. I have a special request to the people of Banaskantha and Patan districts that those who lost their dear ones in the earthquake should visit it. Banas Dairy can organize it. You should visit it and offer flowers at the memorial. The government has not forgotten them and has taken several steps in their memory even after 20 years. There are several such initiatives undertaken by the double engine government for the pride of the nation and gaining the trust of the people.
Our only slogan is ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’. We have to work for the development of all, be it poor, oppressed, Dalits, deprived or tribal communities. Gujarat is moving ahead with this mantra from the beginning. Development of Gujarat is for the development of India. To make India developed, Gujarat also has to be developed. We have to move forward by becoming a developed state. We are doing this work. You must have seen yesterday that the foundation stone for an aircraft manufacturing plant was laid in Vadodara. There was a time when even bicycles were not manufactured in Gujarat. Today, airplanes will be manufactured. Is it a matter of happiness or not? Do you feel proud or not? Whether it will be good for your children or not? Therefore, don’t let this development journey stop. However, some people have problems. Though I did not see all the newspapers, I saw only two newspapers which have carried advertisements of the Congress party. Just imagine, the Congress advertisement does not mention anything about Sardar Vallabhbhai Patel on his birth anniversary. Sardar Saheb was the home minister in the cabinet of Nehru Saheb. He was such a tall leader of the Congress party. But there is no mention, no picture of Sardar Saheb when you publish advertisements in newspapers on the occasion of his birth anniversary. On top of it, you say that you are going to unite everyone. It’s a huge insult to Sardar Saheb. What is the problem of the Congress party with Sardar Vallabhbhai Patel? Gujarat will never tolerate insults to Sardar Saheb, friends. But they care less. They have so much aversion for Sardar Saheb that they are resorting to such things.
Brothers and sisters,
We have to take Gujarat forward with the guidance and blessings of Sardar Saheb. May Gujarat move ahead with full vigour and our future generations become strong! We have to create such a Gujarat. Speak with me -
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ବନାସକାଣ୍ଠା, ଥରାଡ଼ ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
31 OCT 2022 8:27PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଆଜି ହେଉଛି ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କର ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ । ମୁଁ କହିବି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଦୁଇଥର କହିବେ ଅମର ରହେ- ଅମର ରହେ । ବନାସକାଣ୍ଠାର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଶୋକରେ ବୁଡ଼ି ରହିଛି । ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ ଖୁବ ଦୁଃଖୀ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୋର୍ବିରେ ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଯେଉଁ ଭୟଙ୍କର ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିଛି। ଆମର ଅନେକ ସ୍ୱଜନମାନେ ଆଉ ଛୋଟ ପିଲାମାନେ ନିଜର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି। ଦୁଃଖର ଏହି ମୁହୂର୍ତରେ ପୀଡ଼ିତ ପରିବାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମର ସମ୍ବେଦନା ରହିଛି । ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ସାଥୀଗଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଯଥା ସମ୍ଭବ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। କାଲି ରାତିରେ କେବଡିଆରୁ ସିଧା ମୋର୍ବିରେ ପହଂଚିଥିଲେ ଆଉ ମୋର୍ବିରେ ସେ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟର ସଂଚାଳନାକୁ ସମ୍ଭାଳି ନେଲେ। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସାରା ରାତି ଆଉ ଆଜି ସକାଳେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛି। ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ବିଭାଗ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଏଭଳି ଭୟଙ୍କର ବିପଦରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାକୁ କିପରି କମ୍ କରିହେବ, ସେହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିଛନ୍ତି। କାଲି ମୋର୍ବିରେ ଏନଡିଆରଏଫ ଦଳ ପହଂଚିିଗଲା ସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାର ଯବାନ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ରିଲିଫ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗି ପଡିଛନ୍ତି। ଆଉ ବନାସକାଣ୍ଠାର ଧରଣୀ, ମାଆ ଅମ୍ବେଙ୍କ ମାଟିରୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ବିଶ୍ୱାସ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ କହୁଛି ଯେ, ଏହି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ କୌଣସି ଅବହେଳା କରାଯିବ ନାହିଁ।
କାଲି ମୋର୍ବିର ଏହି ଘଟଣା ଭୟଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଥିଲା, ମନ ବହୁତ ବ୍ୟଥାରେ ଭରି ଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ଦ୍ୱନ୍ଦରେ ଥିଲି ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ହେଉଛି ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ପାଣିର ଗୁରୁତ୍ୱ କ’ଣ ରହିଛି। ଏହା ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ, ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବି ନା କରିବି ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ଭଲପାଇବା ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କର ମୋ ପ୍ରତି ଭଲ ପାଇବା ଏବଂ କର୍ତବ୍ୟରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇଥିବା ମୋର ସଂସ୍କାର ଏହି କାରଣରୁ ମନକୁ ଦୃଢ କରି ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିଛି। ବନାସକାଣ୍ଠା ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତର ଗୁଜରାଟ ଏଥିପାଇଁ ଜଳ ଏବଂ କେବଳ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହିଁ ଆଠ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଆମର ଏହି ବନାସକାଣ୍ଠା, ପାଟନ ଜିଲ୍ଲା, ମେହସାଣା ପ୍ରାୟ ଛଅଟି ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁ ଏବଂ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଜଳସେଚନର ସୁବିଧା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମର ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ସମସ୍ୟା ସହିତ ହିଁ ବଡ଼ ହୋଇଛନ୍ତି। ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରୁ ସାତ ବର୍ଷ ଆମେ ମରୁଡ଼ି ଭୋଗିଛୁ ଆଉ ଭୟଙ୍କର ଭୂକମ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଅଙ୍ଗେ ନିଭେଇଛୁ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କର, କର୍ତବ୍ୟନିଷ୍ଠ ଜନତାଙ୍କର ସ୍ୱଭାବ ଯେଉଁ କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଯାହା ମଧ୍ୟ ସଂସାଧନ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବ, ତାହାକୁ ନେଇ ସେମାନେ ସବୁବେଳେ ଅସୁବିଧାର ମୁକାବିଲା କରିଛନ୍ତି। କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଶାନ୍ତିରେ ବସି ଯାଇ ନାହାଁନ୍ତି। ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କଲେ ଆଉ ପରିଣାମ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କଲେ ଆଉ ଆମର ଏଠାରେ ବନାସକାଣ୍ଠା ତ ହେଉଛି ଏହାର ଜୀବନ୍ତ ସାକ୍ଷୀ। 20-25 ବର୍ଷ ପୂର୍ବର କଥା ଯଦି ଆମେ କହିବା, ତେବେ ଆମର ଏଠାରେ ବନାସକାଣ୍ଠା ଆଉ ସମଗ୍ର ଅଂଚଳରେ ଯେଉଁ ପରିସ୍ଥିତି ରହିଥିଲା, ତାହା ତୁଳନାରେ ଆଜି ଏଠାରେ ଯେଉଁ ବିକାଶ ହୋଇଛି, ଏ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ହୋଇଛି ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖା ଯାଉଛି ଆଉ ପୂର୍ବର ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ କେବେ ହେଲେ ଭୁଲି ପାରିବୁ ନାହିଁ, ଆଉ ଆମେ ଏକା ସହିତ ମିଳିମିଶି ପରିଶ୍ରମ କରିବୁ ତେବେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ପରିଣାମ ମିଳିଥାଏ, ଏହାକୁ ଆମେ ଭୁଲି ପାରିବୁ ନାହିଁ।
ଗୋଟିଏ ପଟେ କଚ୍ଛର ମରୁଭୂମି, ଅନ୍ୟପଟେ ଆମର ଏଠାରେ ଫେବୃୟାରୀ ମାସ ଶେଷ ହେବା ବେଳକୁ ଧୂଳି ଉଡିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ବର୍ଷାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରି ଥାଉ ଆଉ ହେଉଥିବା ଗରମ ଖୁବ ଅସହ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ବିଜୁଳି, ପାଣି କେଉଁ ପ୍ରକାରର ସମସ୍ୟା ସବୁ ରହିଥିଲା, ଆଉ ଯଦି ଅଳ୍ପ- ବହୁତ ବର୍ଷା ଆସିଯାଏ, ତେବେ ମାସେ- ଦୁଇ ମାସ କାମ ଚଳି ଯାଇଥାଏ। ଏହି ଉତର ଗୁଜରାଟର ହଜାର- ହଜାର ଗାଁରେ ଯଦି ପାଣି ମଧ୍ୟ ମିଳି ଯାଏ, ତେବେ ତାହା ଫ୍ଲୋରାଇଡ଼ ମିଶ୍ରିତ ମିଳିଥାଏ, ଆଉ ଯଦି ସେହି ପାଣି ପିଇଥାଉ, ତେବେ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ, ତାହା ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି, ଆମର ଉତର ଗୁଜରାଟରେ ଆପଣମାନେ ଦେଖିବେ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାନ୍ତ ହଳଦିଆ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଜନ୍ମରୁ ହିଁ ଏଭଳି ଲାଗିଥାଏ ଯେପରି ଏହାର ଦାନ୍ତ ହଳଦିଆ ହୋଇ ଯାଇଛି। ହାଡ଼ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଯୁବାବସ୍ଥାରେ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ଦେଖା ଦେଇଛି, ଏଭଳି ଲାଗେ। ଏହି ସମସ୍ୟା, ପାଣି ମଧ୍ୟ ଏହିଭଳି ଆଉ ଏହି ପାଣିର ସମସ୍ୟା କୃଷିର ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟାମୟ କରି ଦେଇଥିଲା। ଏଠାରେ ଯଦି କେହି ଜମି ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ବାହାରନ୍ତି, ତେବେ କିଣିଲାବାଲା କେହି ମିଳୁ ନ ଥିଲେ, ଏଭଳି ଦିନ ଥିଲା ଆଉ ଆମେ ତଳେ ବୋର ୱେଲମାନ ତିଆରି କରି କରି ପାଣି ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖୁଥିଲୁ। ବିଜୁଳି ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲୁ ଆଉ ଆନ୍ଦୋଳନ କରୁଥିଲୁ ଆଉ ମୋଦୀଙ୍କର କୁଶପୁତଳିକା ଦହନ କରୁଥିଲୁ। ଏହି ସବୁ ଆମେ କଲୁ କାରଣ ଲୋକମାନେ ପୁରାତନ ସମୟରେ ଆଶା ହିଁ ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସେବକ ହୋଇ ଆପଣଙ୍କର ସାଥୀ ହୋଇ ଆପଣଙ୍କର ଅସୁବିଧାକୁ ବୁଝି ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ, ସେତେବେଳେ କଠିନରୁ କଠିନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପ୍ରାପ୍ତ କରି ପାରିଛୁ। 20 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୋତେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହିସାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଆଉ ସେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ୟାର ମୂଳକୁ ଧରିନେଲୁ ଆଉ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଆମେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କଲୁ। ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଯଦି ଆମେ ମାଟିତଳୁ ପାଣି ବାହାର କରି ଚାଲିବା ଆଉ ବୋରୱେଲର ଗଭୀରତା ବଢ଼ି ଚାଲିବ ହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ପାଣି ଉପରେ ଲଗାଇ ଦେଲି। ବର୍ଷା ପାଣି ସମୁଦ୍ରକୁ ଚାଲି ନ ଯାଉ, ଏଥିପାଇଁ ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ ମାଧ୍ୟମରେ ପୋଖରୀର ଗଭୀରତାକୁ ବଢ଼ାଇଲୁ, ଆମର ସୁଜଳାମ୍ ସୁଫଳାମ୍ ଯୋଜନା।
ମୋତେ ସ୍ମରଣ ରହିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଏହି ସୁଜଳାମ୍ ସୁଫଳାମ୍ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସର ନେତା ମୋତେ କହୁଥିଲେ ସାହାବ ଆମେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରି ନ ଥିଲୁ ଯେ ଆମ ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଏଠାରେ ଏଭଳି ଭାବେ ପାଣି ଆସି ପାରିବ ଆଉ ଆମେ ଦୁଇ ଥର ଉତ୍ପାଦନ କରି ନେଇ ପାରିବୁ ଏଭଳି ଭଲ ଦିନ ଆମ ଜୀବନରେ ଆସିବ। ଏଭଳି ବିଶ୍ୱାସ ଆମର ନ ଥିଲା। କଂଗ୍ରେସର ନେତା ମୋତେ ଏଭଳି କହୁଥିଲେ। ଆମେ ବାସମୋ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ଗାଁ- ଗାଁରେ ଜଳ ସମିତି ମାନ ଗଠନ କଲୁ ଆଉ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟଭାର ଦେଲି ଆଉ ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ ପରିଣାମ ଏହା ଆସିଲା ଯେ ବନାସକାଣ୍ଠା ହେଉ କିମ୍ବା ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତର ଗୁଜରାଟ ହେଉ ଅବା କଚ୍ଛ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ବ୍ୟାକୁଳ ହେଉଥିଲେ, ସେମାନେ ପାଣିର ଏକ ଏକ ବୁନ୍ଦା ପାଇଁ ହେଉଥିବା ବ୍ୟାକୁଳ ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିଲେ ଆଉ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦାର ଉପଯୋଗ କଲେ, ବୁନ୍ଦାଏ ଜଳ ଅଧିକ ଫସଲ (ପର ଡ୍ରପ ମୋର କ୍ରପ), ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କୃଷି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚମତ୍କାର କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମର ବନାସ ଦେବୀ ଆଉ ଅନ୍ୟ ପଟେ 100 ମେଗାୱାଟର ସର୍ବ ବୃହତ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ (ଅଲଟ୍ରା ମେଗା ସୋଲାର ପାୱାର ପ୍ଲାଂଟ)। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ ପଟେ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଏବେ ଋଷିକେଶ ଭାଇ କହୁଥିଲେ ଯେ ପିଇବା ପାଣି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଂଚୁ, ରୋଗ ବେମାରୀରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ, ହାଡ ଜନିତ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ କରି ପାରିଛୁ ଆଉ ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ମୁଁ ବନାସକାଣ୍ଠା ମୋତେ ଯେଉଁ ସାହାଯ୍ୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଦେଇଛି, ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ବନାସକାଣ୍ଠାକୁ ମଥାନତ କରି ବନ୍ଦନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଏଠାରେ ଯେଉଁ ବୟସ୍କ ଲୋକମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଥିବେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 17-18 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକାର ବରିଷ୍ଠ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ବସୁଥିଲି ଆଉ ପାଣି ସଂପର୍କରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଥିଲି। ଆଉ ସେମାନଙ୍କୁ କହୁଥିଲି ଯେ ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ ପୋଖରୀ ଭଳି ପାଣିରେ ଭର୍ତି ହୋଇ ଯାଉଛି, ଏହିସବୁ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ, ତାହା ବଦଳରେ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ଆପଣାନ୍ତୁ। ସେତେବେଳେ ସେହି ଲୋକମାନେ ମୋ କଥା ଶୁଣି ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ ଯେ ୟାଙ୍କୁ ଭଲା ଚାଷ ବିଷୟରେ କ’ଣ ଜଣାଅଛି। ଏହି ଚା’ବିକାଳୀଙ୍କୁ ଚାଷ ବିଷୟରେ କ’ଣ ଅବା ଜଣାଥିବ, ଏଭଳି କହୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପଛରେ ପଡ଼ିଗଲି ଆଉ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ପଛରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଲି ଆଉ ମୋ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ ଯେ ବୟସ୍କ ଲୋକମାନେ ମୋ କଥାକୁ ମାନିଲେ ଆଉ ଆଜି ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ବୁନ୍ଦା ଅର୍ଥାତ ବୁନ୍ଦା ସିଂଚନ, ସୂକ୍ଷ୍ମ ସିଂଚନ ବାବଦରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସୁନାମ ଅର୍ଜନ କରିଛି ଆଉ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଜଣାଇଛି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଛି। ସତ୍ୟର ମାର୍ଗ ହେଉଛି କେତେ ବିଶାଳ, ଏହା ହେଉଛି ତାହାର ଉଦାହରଣ। ଆମର ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସ ଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱର କେତେକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ପୁରସ୍କୃତ କରିଛନ୍ତି। ଆଉ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ଅଂଚଳ ବିକାଶର ନୂତନ କାହାଣୀ ଲେଖୁଛି। ଆଜି ବନାସକାଣ୍ଠାର ଚାରି ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ଆଉ ସେହି କାରଣରୁ ଆମର ଏଠାରେ ଜଳ ସ୍ତର ଆହୁରି ତଳକୁ ଯିବା ଠାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇ ଯାଇଛି ଆଉ ଆମେ ଆମର ଜୀବନ ବଂଚାଇଛେ, ଏଭଳି ନୁହେଁ, ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଜନ୍ମ ନେବେ, ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନ ବଂଚାଇବାର ପୂଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରିଛେ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୋର ବନାସକାଣ୍ଠା ହେଉ, ପାଟନ ହେଉ, କିମ୍ବା ମେହେସାଣା ହେଉ, ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସହଜ ଭାବେ ପ୍ରଣାମ କରିବା ପାଇଁ ମୋର ମନ ହେଉଛି। ଆଉ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ସେହି ସମୟରେ ଯିଏ ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ ଆଉ ଯିଏ ଏବେ ମଧ୍ୟ ରାଜସ୍ଥାନର ସିଏମ ଅଛନ୍ତି ଆଉ ଯିଏ ଏବେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସି ଅନୁରୋଧ କରୁଥିଲେ, ସେ ମୋତେ ଲିଖିତ ଭାବେ ପତ୍ର ଦେଇ ଏହି ସୁଜଳାମ ସୁଫଳାମର ବିରୋଧ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲି ବନାସକାଣ୍ଠା ପାଣି ଜନିତ ସମସ୍ୟାର ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ଅଛି ମୋର ଭାଇ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋ ବିରୋଧରେ ଯାହା କରିବାର ଅଛି, ତାହା କରନ୍ତୁ, ମୁଁ ତ’ ସୁଜଳାମ୍ ସୁଫଳାମ୍ ଯୋଜନା ହିଁ ଲାଗୁକରି ରହିବି, ଆଉ ମୁଁ ତାହା ହିଁ କଲି। 19-20 ବର୍ଷରେ ସୁଜଳାମ୍ ସୁଫଳାମ୍ ଯୋଜନା ପଛରେ ଶହ- ଶହ କି.ମି ରିଚାର୍ଜ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ ହେଲା ଏବଂ ଜମିରେ ଜଳସ୍ତର ଉପରକୁ ଆସିଲା ଆଉ ଜଳ ମଧ୍ୟ ସଂଚୟ କରିବାର ଥିଲା, ଏଥିପାଇଁ ପାଇପ୍ ଲାଇନର ବ୍ୟବହାର କରାଗଲା। ଜଳାଶୟ ଗୁଡିକୁ ଭରିବା ପାଇଁ ପାଇପରେ ପାଣି ନେଇ ଯାଉଥିଲେ। ଆଉ ଏବେ ତ’ ଏଭଳି ଦୁଇଟି ପାଇପ୍ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ହେବ, ଏହା ଦ୍ୱାରା 1000ରୁ ଅଧିକ ଗାଁର ଜଳାଶୟକୁ ଭରି ଦିଆଯିବ। ଆମର ମୁକ୍ତେଶ୍ୱର ଡ୍ୟାମ, କଡମାୱା ଜଳାଶୟ ଉଭୟକୁ ପାଇପ୍ ଲାଇନ ସହିତ ଯୋଡି ପାଣି ଭରିଦିଆଯିବ, ମୋର ଭାଇମାନେ । ଯେଉଁଠାରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନ ସବୁ ଅଛି, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ତେଣୁ ଆମେ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଚାଳିତ ବଡ଼ ବଡ଼ ପମ୍ପ ଲଗାଇ ପାଣି ସେଠାକୁ ଉଠାଇ ନେବୁ ଏବଂ ପରେ ସେଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିତରଣ କରିବୁ ଭାଇମାନେ। ଏହା ଆମର କାଂଗ୍ରିଜ, ଦିଓଧର ତହସିଲ, ସୋମନଙ୍କର ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅସୁବିଧାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାର କରିବୁ। ଆମର ୱାଉ, ସୁମିଶ୍ରୀ ଗାଁ ଏବଂ ତହସିଲ ଏହି ସମସ୍ତ ଗାଁ ଉଚ୍ଚରେ ଅବସ୍ଥିତ, କେନାଲ ନେଟୱର୍କ ସେଠାରେ ପହଂଚାଇବା ହେଉଛି ବହୁତ କଷ୍ଟକର। ଏବେ ସୁଇ ଗାଁର ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦୂର ହେବ ଏବଂ ମାତା ନର୍ମଦାଙ୍କ ପାଣି ମୁଖ୍ୟ କେନାଲ ଏବଂ ଶାଖା କେନାଲ ନେଟୱର୍କର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହେବ, ଏଥିଯୋଗୁଁ ଗାଁ, ସୁଇ ଗାଁ ତହସିଲ ସହିତ ଡଜନ- ଡଜନ ଗାଁ ପାଣିରେ ଭରପୁର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମର କଥରା, ଦନ୍ତେୱାଡା ପାଇପ୍ ଲାଇନ, ପାଟନ ଏବଂ ବନାସକାଣ୍ଠାର ଛଅ ତହସିଲ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଲାଭ ହେବ, ମୋର ଭାଇମାନେ।
ଆଗାମୀ ସମୟରେ ମୁକ୍ତେଶ୍ୱର ଡ୍ୟାମ ଏବଂ କଡ଼ମାୱା ଜଳାଶୟ ସେଠାକୁ ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କ ପାଣି ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି। ସେଥିଯୋଗୁଁ ବନାସକାଣ୍ଠା, ବଡ଼ଗାମ୍, ଖେରାଲୁ, ପାଟନ, ସିଦ୍ଧପୁର, ମେହସାଣା ଏହି ସମସ୍ତ ଅଂଚଳରେ ପାଣି ସମସ୍ୟା କମ୍ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳିବାରେ ଲାଗିବ। ଆମେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକ ଜାଣିଛୁ ପାଣିର ମହତ୍ୱ କ’ଣ। ଆମ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକ ଜାଣଛନ୍ତି। ଆମର ଏଠାରେ କେହି ପାଣି ପିଆଉଛନ୍ତି, ତେବେ ତାକୁ ମଧ୍ୟ ପୁଣ୍ୟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଯଦି କେହି ପାଣି ପିଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥାଏ, ତେବେ ସମଗ୍ର ଗାଁ ତାକୁ ସେବାକାରୀ ବୋଲି କହିଥାନ୍ତି। ଯଦି କୌଣସି ଗାଁର ପ୍ରବେଶ ପଥରେ କେହି ଗଛ ତଳେ ମାଠିଆରେ ପାଣି ରଖିଥାଏ ଆଉ ଯଦି କେହି ପ୍ରତିଦିନ ମାଠିଆରେ ପାଣି ରଖିଥାଏ, ତେବେ ଗାଁ ବାଲା ଗର୍ବର ସହିତ ତାଙ୍କୁ କହି ଥାଆନ୍ତି ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଜଣେ ସେବାକାରୀ, ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପାଣି ପିଇବାକୁ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ତ ରୁଦ୍ରଧାମର କଥା ଶୁଣିଛନ୍ତି ଆଉ ପାଣିର କଥା ଆସିଛି, ସେତେବେଳେ ତାହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥାଏ। ଆଜ୍ଞା ଆଉ ଦୂରକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଆମର ଲାଖା ବନଜାରା ତାଙ୍କୁ କେହି ଭୁଲି ପାରିବେ ଆଉ ସେହି କାରଣରୁ ଆଜି ଯେଉଁଠାରେ ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି, ସେଠାରେ କେହି ନା କେହି ଲାଖା ବନଜାରାଙ୍କ ଚେହେରା ଦେଖିଛନ୍ତି ଆଉ ନା ହିଁ ଗାଁ ବିଷୟରେ ଜଣାଅଛି। ଲାଖା ବନଜାରାଙ୍କ କେବଳ ନାମ ହିଁ ଶୁଣିଛୁ, ପୁଣି ମଧ୍ୟ ପାଣି ପାଇଁ ଏକ ଛୋଟ ଜଳାଶୟ ଖୋଳିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଶହ- ଶହ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକ ଲାଖା ବନଜାରାଙ୍କୁ ଭୁଲିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହେଁ। ଯିଏ ପାଣି ଦେଇଥାଏ, ତାହାର ସେହି ଭାବକୁ ପୂଣ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖା ଯାଇଥାଏ। ଆଉ ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହି ଲାଖା ବନଜାରା ଯଦି ଆଜି ନିର୍ବାଚନରେ ଠିଆ ହୋଇଯିବେ, ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଶକ୍ତି ତାଙ୍କୁ ହରାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ। ପାଣିର ଏହା ହେଉଛି ଶକ୍ତି, ଯିଏ ପାଣି ଆଣିଥାଏ, ସେ ଅମୃତ ଆଣିଥାଏ। ଯିଏ ଅମୃତ ଆଣିଥାଏ, ସେ ସମଗ୍ର ସମାଜକୁ ଅଜୟ କରି ଦେଇଥାଏ। ଆଉ ପାଣିର, ଜଳଶକ୍ତିର ଆଶୀର୍ବାଦ କାମରେ ଆସିଥାଏ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପାଣିକୁ ନେଇ ଆଜି କୃଷି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପଶୁପାଳନ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଫଳ, ପନିପରିବା ତାହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏହା ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ବନାସ ଡାଏରୀକୁ ଯାଇଥିଲି। ସେଠାରେ ଆଳୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏବେ ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି। ସଖୀ ମଣ୍ଡଳ, କୃଷକ ଉଦ୍ୟୋଗ ସଂଘ ଏବଂ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏହି ମୂଲ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନରେ ଆସୁଛନ୍ତି, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ଆସୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ସହାୟତା କରୁଛୁ । ସେ ଶୀତଳଭଣ୍ଡାର ନିର୍ମାଣ କରିବା ହେଉ ଅବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ଲାଂଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ହେଉ, ଭାରତ ସରକାର ଛୋଟ- ଛୋଟ ସଂଗଠନକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରି ମୋର କୃଷକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଡାଏରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଯେପରି ଛୋଟ- ଛୋଟ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ସେହିପରି ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସହାୟତା କରୁଛୁ । ଡାଳିମ୍ବ, ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହାର ଜୁସର ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ଏବଂ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ କୃଷକଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ରହିଥାଏ । ସଖୀ ମଣ୍ଡଳ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ। ଫଳ, ପନିପରିବା, ଆଚାର, ବଡ଼ି, ଚଟଣୀ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଉତ୍ପାଦନ ଘରେ ଘରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଆଉ ସେଥିରେ ଲେବଲ ଲଗାଇ ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ଗାଁ- ଗାଁରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ମଣ୍ଡଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ଯେଉଁ ଋଣ ମିଳୁଛି, ତାହାର ସୀମାକୁ ଦୁଇଗୁଣା କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋର ଏହି ଭଉଣୀମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଆଉ ସେମାନଙ୍କ ହାତକୁ ଅର୍ଥ ଆସିବ ତେବେ ସେମାନେ ଦୁଇ ଗୁଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ, ଜନଜାତି କ୍ଷେତ୍ର ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ବନ ଧନ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଛୁ ଯାହା ବଣରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି ଆଉ ସେହି ଧନ ଏବଂ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଇ ଯେଉଁ ବନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ମିଳୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଭଲରୁ ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ମିଳୁ, ସେ ଆୟୂର୍ବେଦ ଦୋକାନ ଅବା ବଜାରକୁ ଯାଉଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ହେଉଛି, ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ମୋତେ ଅନେକ କୃଷକ ଭାଇମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଲାଭ ବିଷୟରେ ପତ୍ର ଲେଖିଛନ୍ତି। ମୋର ମନେଅଛି ଯେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଆଉ ଆମର ଉତର ଗୁଜରାଟରେ କୃଷକର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଦୁଇ ମାଣ ଅବା ଅଢ଼େଇ ମାଣ ଜମି ଥାଏ, ଅର୍ଥାତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତୁ ଆଉ ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ମଧ୍ୟ ନେଇ ନ ଥାନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରେ ବର୍ଷକୁ ତିନି ଥର 2-2 ହଜାର ଟଙ୍କା ମିଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚାଷବାସ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଗତି ମିଳିଥାଏ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏକ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ନିତୀ ହୋଇ ନଥାଏ ଆଉ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ବଟନ ଚିପି ଦେବା ତେବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଖାତାକୁ ଅର୍ଥ ଆସି ଯାଉଛି। ଏବେ ଆମେ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛୁ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମ କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କ ପାଇଁ। ସାର କିଣିବାରେ ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳୁ, ସେହି ଦିଗରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ଆଉ ଏବେ ୟୁରିଆ ଅବା ଅନ୍ୟ ସାର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ନାମ ବଦଳରେ ଆଉ ଦର କମ୍ ବେଶୀ ଯୋଗୁଁ ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ତାହାକୁ ଦୂର କରି ଦିଆ ଯାଇଛି । ଏବେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ନାମରେ ହିଁ ସାର ମିଳିବ। ଆଉ ତାହାର ନାମ ଭାରତ ରଖା ଯାଇଛି। ଭାରତ ନାମରେ ସାର ଅର୍ଥାତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ବେଇମାନୀ ଏବଂ ଠକାମୀ ବନ୍ଦ। ବିଦେଶରୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଯେଉଁ ୟୁରିଆ ଆମଦାନୀ କରୁଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବସ୍ତା ୟୁରିଆର ଦର 2 ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆସୁଛି। କରୋନା ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗୁଁ 2 ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ଯେଉଁ ବସ୍ତା ବାହାରୁ ଅଣା ଯାଉଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୋର କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ୟା ନ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ 260 ଟଙ୍କାରେ ଦେଉଛୁ । ବସ୍ତା ପିଛା 2 ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ଆଣି 260 ଟଙ୍କାରେ ଦେଉଛୁ, କାରଣ ମୋ କୃଷକମାନଙ୍କର ଫସଲ ଖରାପ ହୋଇ ନ ଯାଉ, ଆମକୁ ସେହି ଚିନ୍ତା ରହିଛି।
ମୋତେ ଏହା ଦେଖି ଆନନ୍ଦ ଲାଗୁଛି ଯେ, ଆଜି ବନାସ ଡାଏରୀ ଗୁଜରାଟ ହିଁ ନୁହେଁ, ଉତର ପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜର ବ୍ୟାପକତାକୁ ବଢ଼ାଇ ପାରିଛି । ଆଜି ବନାସ ଡାଏରୀ ପଶୁଖାଦ୍ୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିଛି। ଦୁଗ୍ଧ ବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଦୁଗ୍ଧ ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବଜାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଆମ ସରକାର ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ପଶୁପାଳନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପଶୁମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ହେଉ ଆଉ ସାରା ଜୀବନ ସେମାନଙ୍କୁ ପାଳିବା ହେଉ, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନିରନ୍ତର, ତାଙ୍କ କଥା ଚିନ୍ତା କରୁଛୁ। କିନ୍ତୁ ଏବେ କେବଳ ପଶୁମାନଙ୍କ ଦୁଗ୍ଧ ଦ୍ୱାରା ଆୟ ହେଉ, ଏଭଳି ନୁହେଁ, ସେମାନଙ୍କ ଗୋବରରୁ ମଧ୍ୟ ଆୟ ହେଉ, କ୍ଷୀର ଦେଉଥିବା ପଶୁମାନଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଛାଡ଼ିବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ, ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏବେ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମର ଏଠାରେ ରାଜ୍ୟପାଳ ସାହେବ ଏଥିପାଇଁ ଜସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ଆଉ ଆମ କୃଷକ ଭାଇମାନେ ଆମର ଏଠାରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି। ୟୁରିଆ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଚାଷ ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଆମର ପଶୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଗୋବର ଉପଯୋଗ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଆମର ଏଠାରେ ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ଗୋବର ଏବଂ ଅଳିଆରୁ ଜୈବ ଗ୍ୟାସ, ଜୈବ ସିଏନଜି ତାହାର ବଡ଼ ଯୋଜନାମାନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଆଉ ଏବେ ଏଥିରେ ଗାଡ଼ି ମଧ୍ୟ ଚାଲୁଛି। ବିଜୁଳି ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି ଓ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସଂଚୟ ହେଉ, ସେହି ଦିଗରେ ହଜାର- ହଜାର ପ୍ଲାଂଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି । ଆମର ଡାଏରୀ, ଆମର ଗୋବର, ସେଥିରୁ ଗ୍ୟାସ, ଏହି ସମସ୍ତ କଥା ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି। କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ଜୈବିକ ଉର୍ବରକ ଏହି କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ କିପରି ମିଳିବ, କାରଣ ଏବେ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଧରଣୀମାତାକୁ ରାସାୟନିକ ପକାଇ ଧରଣୀ ମାତାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହାଁନ୍ତି। ମୋର ଏହି କୃଷକ ଭାଇମାନେ ମଧ୍ୟ ଧରଣୀ ମାତାର ଚିନ୍ତା କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ କମ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ, ଏହି ରାସାୟନିକ ମୋ ଧରଣୀ ମାତାଙ୍କୁ ପିଇବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ। ଏଥିପାଇଁ ତାକୁ ସାତ୍ୱିକ ସାର ମିଳିବା ଜରୁରୀ, ଏଥିପାଇଁ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଦ୍ୱାରା ଗୋବର କାରଖାନା ଜରିଆରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଜୈବିକ ଉର୍ବରକ ସେମାନଙ୍କ ଚାଷ ଜମିରେ ମିଳୁ, ସେହି ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ସ୍ଥିତିରେ ରହିଥିବା ଆମର ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଆଜି ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା କବଚ ପାଲଟୁଛି । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋତେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଙ୍ଗ ଜରିଆରେ ଦିଶାରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଦିଶାରେ ବାୟୁସେନାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ତାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇ ଯାଇଛି, ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଉ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଂଚଳ ସୁରକ୍ଷାର ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବ, ସେହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବହୁତ ନୂତନ ରୋଜଗାରର ବିକାଶ ହେବ। ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ନଡ଼ାବେଟରୁ ସୀମା ଦର୍ଶନର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଗଲା ଆଉ ସମଗ୍ର ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନକୁ ଏଭଳି ଲାଗିଲା ଯେ ସୀମାର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଗାଁର କିପରି ବିକାଶ କରାଯାଇ ଥାଏ ଯଦି ତାହାର ଉଦାହରଣ ଦେଖିବାର ଅଛି, ତେବେ ସେ ନଡ଼ାବେଟକୁ ଆସି ଦେଖି ପାରିବେ । ଆମେ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତର ଗାଁରେ ଏନସିସି, ସୀମାବର୍ତି ଗାଁରେ ଭାଇବ୍ରେଂଟ ଭିଲେଜ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ । ସୀମାବର୍ତି ଗାଁ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ବିଶେଷ ବଜେଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାର ଏହି ସମସ୍ତ ସୀମାନ୍ତବର୍ତି ଗାଁ ରହିଛି ଯାହାର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଭାଇବ୍ରେଂଟ ବର୍ଡ଼ର ଭିଲେଜ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରିଛୁ ଆଉ ଏହି ଯୋଜନା ସହିତ ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ା ଯାଉଛି। ବନାସକାଣ୍ଠାର ପାଖାପାଖି ସମସ୍ତ ଅଂଚଳକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଲାଭ ମିଳିବ। ମୋତେ ଆଉ ଏକ କଥା କହିବାର ଅଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜଣାଥିବ ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଭୂଜ ଆସିଥିଲି। ଭୂଜରେ ଆମେ ଭୂକମ୍ପ ସମୟରେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ କଚ୍ଛର ଭୂଜିୟା ଡ଼ୁଙ୍ଗୁରୀରେ ସ୍ମୃତି ବନ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ 13 ହଜାର ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା । ସେଥିରେ ବନାସକାଣ୍ଠା ଏବଂ ପାଟନର ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ନାମ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଲେଖା ଯାଇଛି । ସେହି ମସସ୍ତଙ୍କର ନାମରେ ସେଠାରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଗଛ ଲଗା ଯାଇଛି, ଆଉ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକ ସେଠାକୁ ଦେଖିବାକୁ ଆସନ୍ତୁ, ତେଣୁ ସେଠାରେ ଏକ ସ୍ମାରକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ମୋର ବନାସକାଣ୍ଠା ଏବଂ ପାଟନ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ନିଜ ପରିଜନଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି, ଆପଣ ଥରେ ସେଠାକୁ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନେଇକରି ଯାଆନ୍ତୁ। ବନାସ ଡାଏରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଭଲ ଭାବରେ କରି ପାରିବ ଆଉ ଆପଣ ସେଠାରେ ନିଜ ହାତରେ ପୁଷ୍ପାର୍ଘ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରି ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ଲାଭ କରି ପାରିବେ ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଭୁଲି ଯାଇ ନାହାଁନ୍ତି । 20 ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଏହିଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ସାଧାରଣ ଜନତାର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଆମର ଏକ ମାତ୍ର ସ୍ଳୋଗାନ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ। ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ, ପୀଡ଼ିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଦଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ବଂଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଅବା ପୁଣି ଆଦିବାସୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଛି। ଗୁଜରାଟ ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ଏହି ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ। ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟକୁ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ହେବ। ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟ ହୋଇ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ କରୁଛୁ। ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ, ଯେ ଗତକାଲି ବଡୋଦରାରେ ଆମେ ବିମାନ ନିର୍ମାଣର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସାଇକେଲଟିଏ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହେଉ ନ ଥିଲା। ଆଜି ବିମାନ ନିର୍ମାଣ ହେବ, ଏହା ଖୁସିର କଥା ନା ନୁହେଁ। ଗୌରବ ଅନୁଭବ ହେଉଛି ନା ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ ନା ନାହିଁ, ଏଭଳି ଲାଗୁଛି ନା ଲାଗୁନାହିଁ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ବିକାଶର ଯାତ୍ରାକୁ ଅଟକିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ଆଉ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଏଭଳି ସମସ୍ୟା ହୋଇଥାଏ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଖବରକାଗଜ ତ ଦେଖିନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦୁଇଟି ଖବରକାଗଜ ଦେଖିଛି, ସେହି ଦୁଇ ଖବରକାଗଜରେ କଂଗ୍ରେସର ବିଜ୍ଞାପନ ଅଛି, ଏବେ ଆପଣମାନେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ହେଉ, ଆଉ ଖବରକାଗଜରେ କଂଗ୍ରେସର ବିଜ୍ଞାପନ କିନ୍ତୁ ସେଥିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ବିଷୟରେ ସେମାନେ ‘ସ' ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲେଖି ନାହାଁନ୍ତି। ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ, ଯେ କି ନେହେରୁ ସାହେବଙ୍କ ସରକାରରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ଭାରତର ଏତେ ବଡ଼ ନେତା ଥିଲେ, କଂଗ୍ରେସର ଏତେ ବଡ଼ ନେତା ଥିଲେ, ତାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀରେ ଆପଣ ଗୁଜରାଟରେ ବିଜ୍ଞାପନ ହେଉଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କର କୌଣସି ଛବି ନାହିଁ, କୌଣସି ନାମ ନାହିଁ, କେବଳ ଉପର ଠାଉରିଆ ଭାବେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବୁ। ପ୍ରଥମେ ଜଣେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କୁ ତ ଯୋଡ଼ନ୍ତୁ, ଏତେ ବଡ଼ ଅପମାନ। କଂଗ୍ରେସକୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଠାରୁ କ’ଣ ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା। ଗୁଜରାଟ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନକୁ କେବେ ସହ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ବନ୍ଧୁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ଖାତିର ନାହିଁ। କେତେ ଦ୍ୱେଷ ଭରି ରହିଛି, ଯେ ସେମାନେ ଏଭଳି କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମକୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ଅଛି, ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ମାର୍ଗ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଅଛି ଆଉ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ ଆଉ ମୋର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହୁଅନ୍ତୁ ଏଭଳି ସମୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଅଛି, ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଛି।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ବହୁତ- ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା।