Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of various Projects at Tharad, Banaskantha, Gujarat
31 OCT 2022 8:27PM by PIB Delhi
Namaskar!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Today is the birth anniversary of Sardar Saheb. I will say Sardar Patel; you all have to say ‘Amar Rahe - Amar Rahe’ twice after me. My dear brothers and sisters of Banaskantha, today Gujarat is in mourning. The countrymen are also very sad. Many of our relatives and small children have lost their loved ones in the terrible mishap that happened in Morbi last evening. Our sympathies are with the bereaved families in this hour of grief. Bhupendrabhai and all his government colleagues are ensuring all possible relief measures with full force. He reached Morbi directly from Kevadia last night and has taken over the rescue operation in Morbi. I too remained in touch with him overnight and this morning as well. We are constantly in touch with different departments, ministers and officials to ensure how to mitigate the sufferings of the people in such a terrible calamity. The NDRF contingent reached Morbi yesterday. Army and Air Force personnel also joined the rescue and relief work. I want to reassure the people of Gujarat from the land of Banaskantha and Maa Ambe that no stone will be left unturned by the government in this critical situation.
I was very disturbed due to the terrible incident in Morbi yesterday. I was in a dilemma (whether to come here or not). These are development works and nobody can understand the importance of water better than the people of Banaskantha. I hardened my heart and came among you due to our affection for each other and my upbringing towards duty. These are water projects worth 8,000 crore rupees for Banaskantha and the entire North Gujarat. These projects will provide irrigation facilities to two lakh hectares of land in more than 1,000 villages of Banaskantha, Patan and Mehsana districts. The people of Gujarat have grown up in problems. We have faced drought seven out of ten years besides the severe earthquake, but it is the nature of the conscientious people of Gujarat that they have always faced problems with whatever resources available to them. They have never remained quiet. They worked tirelessly and made all efforts for better results and our Banaskantha is a living example of it. Given the situation which existed here about 20-25 years ago, the development that has taken place here is clearly visible. We cannot forget the earlier days also. And we cannot forget that if we work hard together, then we get perfect and obvious results. On the one hand, there was the desert of Kutch, and on the other hand, dusty winds used to blow at the end of February. We used to wait for the rains when summers became very unbearable. There were problems with electricity and water. A little rain would help us tide over one or two months. Even if thousands of villages in North Gujarat get water, it is full of fluoride. You know what happens after drinking that water. The teeth of everybody in North Gujarat turn yellow. It appears as if somebody is born with yellow teeth. Bones become brittle. It seems as if old age has come in youthful years. This problem of water had also put agriculture in peril. There were no buyers if somebody wanted to sell his land. Such were the days that we used to dig bore-wells to draw water from the ground. People used to agitate for electricity and burn the effigies of Modi. All of us resorted to all these agitations as people had given up hopes. But friends, when I worked with complete dedication and good intentions as your ‘sevak’ and companion, by understanding your problems we could achieve even the most difficult goals. You entrusted me with the responsibility of Chief Minister 20 years ago. We went to the root of the problem and focused on water conservation. The easier option was to draw water from ground by increasing the depth of the bore-well. But I put all my energy towards water conservation. We increased the depth of the ponds through check dams under the Sujalam Sufalam scheme so that rain water did not go into the sea. I remember the Congress leaders telling me when we launched the Sujalam Sufalam scheme that they never imagined that water would come to this region in their lifetime and that people would be able to grow two crops and there would be such good days. The people from Congress told me that they had little faith in the scheme. We designed the WASMO scheme and formed water committees in every village. Importantly, I entrusted this work to women. The result of all these efforts was that Banaskantha, Kutch or the entire North Gujarat did not have to yearn for a single drop of water. We utilized every drop of water through schemes such as drip irrigation and per drop-more crops and did wonders in the field of agriculture and tourism. There is our Banas Devi on one hand and 100 MW Ultra Mega Solar Power Plant on the other. And secondly the water from the tap! As Rishikeshbhai was saying that we have been able to prevent bone and several other diseases after water started reaching homes through pipes. On this occasion, I bow my head to Banaskantha for extending all the help and support to us.
The elders present here know very well that I would discuss the issue of water with them when I became the Chief Minister about 17-18 years ago. I would urge them to adopt drip irrigation scheme as fields would submerge under water during rains. At that time, they wondered what I knew about farming. What does a person who has sold tea know about farming? They used to say this. But I was adamant and kept on urging them. It is a matter of satisfaction that the elders yielded to my request and today Banaskantha has earned a name in the entire country in the matter of micro irrigation, i.e., drip irrigation. Today, the entire country is attracted to Banaskantha for what it has done. This is an example of how vast the path of truth is. We have been rewarded by many organizations of the world for these efforts and today this region is writing a new story of development. Today, a drip irrigation scheme is underway in four lakh hectares of land of Banaskantha. As a result, we have succeeded in preventing the water level from going down further. It is not only that we have saved our lives. We have also done the noble work of saving the lives of children who would be born in the future. Therefore, I feel bowing down respectfully to Banaskantha, Patan or Mehsana. The then Chief Minister of Rajasthan and who continues to be the Chief Minister of Rajasthan, who had recently visited you for votes, had written a letter to me opposing the Sujalam Sufalam scheme. At that time I told him that Banaskantha was battling the problem of water and I would implement the Sujalam Sufalam scheme no matter what. I also told him that he could continue with his protests. Under the Sujalam Sufalam scheme about 19-20 years ago, hundreds of kilometers of recharge canal was built and as a result the ground water level also improved. Pipelines were laid to save water. The pipelines used to carry water to fill the ponds. And now two pipelines will be made in such a way that ponds of more than 1000 villages will be filled. Kadmawa pond will be connected with Mukteshwar Dam through pipelines for water, brothers. The upper reaches of the region also need water. We would install big electric pumps to carry the water to the upper reaches and distribute among all, my brothers. It is very difficult to ensure a network of canals in the upper reaches like Wau and Sumishri villages. Now the problem of Sui village will also be overcome due to the network of the main water canal. As a result, dozens of tehsils and villages including Sui village will have abundant water. The Kathra-Dantewada pipeline will also benefit greatly the six tehsils of Patan and Banaskantha, my brothers.
Very soon, Maa Narmada water will flow to Mukteshwar Dam and Kadmawa pond. As a result, the water problem in Banaskantha, Vadgam, Kheralu, Patan, Sidhpur and Mehsana will be greatly reduced. The people of Gujarat know the importance of water. Our people of Gujarat and Rajasthan know it better. If someone offers water here, it is also considered a virtue. If someone builds a drinking water tank, then the whole village considers him to be a person dedicated to service. If someone has placed an earthen pot under a tree at the gate of the village and fills the pot with water every day, villagers proudly say that it is an act of service. We have heard about Rudradham when it comes to water. One does not need to go far. Who can forget our Lakha Vanzara who undertook several water projects here? Nobody has seen Lakha Vanzara or is aware of his village. People have only heard of Lakha Vanzara that he built small water wells. People are not even ready to forget Lakha Vanzara even after hundreds of years. A person is considered virtuous if he offers water. And I think that if Lakha Vanzara contested an election today, no power in the world could defeat him. This is the power of water. He who brings water brings nectar. The one who brings nectar makes the whole society invincible. One is blessed who provides water.
Brothers and sisters,
Today, water has firmed up possibilities in all fields from agriculture to animal husbandry. Apart from fruits and vegetables, the food processing industry is flourishing. I went to Banas Dairy recently and a huge potato processing unit has been started there. Now the Government of India is also helping a lot in food processing. We help Sakhi Mandals, Farmers’ Industries Association and all those who are part of the food processing industry. Whether it is to build a cold storage or to set up a food processing plant, the Government of India is working to boost the potential of farmers by helping even small organizations. Today, the way share of small animal husbandry is increasing in the dairy business, we are helping farmers growing fruits and vegetables in the same way. The pomegranate juice factories are flourishing and farmers have a stake in that too. The members of ‘Sakhi Mandals’ working in such factories also benefit. Many products such as pickles, ‘murabbas’ (fruits preserve) and chutneys are being made at home, labeled and sold in the market. The government has doubled the limit of loans available to the ‘Sakhi Mandals’ of villages to develop it as an industry. These sisters of mine will work double if they earn more. Moreover, we have opened Van Dhan Kendras in tribal areas where sisters have been employed largely. We are ensuring that they get the best price of the forest produce which is sold either to shops or Ayurveda centres.
Many farmer brothers have written to me about its benefits. The PM Samman Kisan Nidhi is another such attempt to help farmers. Farmers in North Gujarat own barely two bighas of land. In a way, they are marginal farmers. Even though they have not taken any loan from banks, they continue to get 2,000 rupees thrice a year under the PM Samman Kisan Nidhi which helps them in farming. There is no involvement of corruption even for a rupee. One click from New Delhi ensures money in the accounts of the farmers. Recently, we have undertaken an important initiative for our farmer brothers. This initiative is regarding fertilizer. Farmers used to face many challenges due to different brands of urea or other fertilizers and their varying prices. Now, it has been taken care of. There will only be a single brand of fertilizer which has been named ‘Bharat’. ‘Bharat’ fertilizer will ensure a complete end to corruption and unfair practices. It costs the government more than 2,000 rupees when it imports a sack of urea from foreign countries. The price of urea has increased exponentially due to Corona and the ongoing war. However, the government is providing a sack of imported urea to farmers at Rs. 260 so that they are not overburdened. We are concerned about the produce of the farmers. Therefore, we are giving the sack of urea at only Rs. 260 even though we are spending 2,000 rupees on it.
I am happy that Banas Dairy in Gujarat is spreading its wings to states like Uttar Pradesh, Rajasthan, Haryana, Andhra Pradesh and Jharkhand. Not only does Banas Dairy make its own arrangements for fodder, it has also created a huge market for milk and milk-related products. We have taken several initiatives to strengthen the dairy and animal husbandry sectors. We are also concerned about the health and respect for our animals. Apart from the milk, the government is also ensuring that farmers make money from cow dung. The government has also launched Govardhan Yojana so that you do not need to abandon milking animals once they stop giving milk.
Our Governor Saheb in Gujarat has created an awareness regarding natural farming and our farmer brothers have also taken it up enthusiastically. It has not only led to chemical-free farming but the dung of animals is also being used. Banaskantha has taken several initiatives to produce bio gas and bio CNG from animal dung and wastes. It is not only producing electricity but vehicles are also run. Thousands of such plants are being installed in this direction to save foreign exchange. Our dairies, dung and gas produced from it are leading to economic growth and the welfare of the common people. We are also ensuring organic fertilizers for farmers because they also do not want to damage Mother Earth by pouring chemicals into it. They are prepared for lesser yield, but they do not want to damage Mother Earth. Therefore, it is necessary that they get organic fertilizers. We are working in the direction of setting up ‘Gobar’ (animal dung) factories so that they get organic fertilizers for farming.
Brothers and sisters,
This region, which has been in a state of plight for decades, is becoming a shield of security for the country today. I got an opportunity to attend a program in Deesa through video conferencing. The Air Force has a major center in Deesa. Its foundation stone has been laid and it will result in investment worth thousands of crores of rupees. Very soon, the entire region will be an important center of security which will create opportunities for many new jobs. Recently, a border viewing point has been inaugurated at Nadabet. You can visit Nadabet to see how a border village of India is developed. We have also introduced several schemes such as Vibrant Villages in the border villages. The Indian government has sanctioned a special budget for these border villages. Brothers and sisters, the double engine government is laying special focus on the development of border villages. We have announced the setting up of vibrant border villages during the budget presentation. Now villages are being connected with this scheme. It will benefit almost all the regions of Banaskantha. I have to share one more thing with you. I came to Bhuj not long ago. We created ‘Smriti Van’ at Bhujio Dungar in Kutch in the memory of those who died during the earthquake in Bhuj. About 13,000 people died across Gujarat. The people from Banaskantha and Patan also lost their lives. Their names have also been inscribed there. A sapling in the memory of each of the people who died in the earthquake has been planted there. A memorial has also been built there so that people from across the world can visit it. I have a special request to the people of Banaskantha and Patan districts that those who lost their dear ones in the earthquake should visit it. Banas Dairy can organize it. You should visit it and offer flowers at the memorial. The government has not forgotten them and has taken several steps in their memory even after 20 years. There are several such initiatives undertaken by the double engine government for the pride of the nation and gaining the trust of the people.
Our only slogan is ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’. We have to work for the development of all, be it poor, oppressed, Dalits, deprived or tribal communities. Gujarat is moving ahead with this mantra from the beginning. Development of Gujarat is for the development of India. To make India developed, Gujarat also has to be developed. We have to move forward by becoming a developed state. We are doing this work. You must have seen yesterday that the foundation stone for an aircraft manufacturing plant was laid in Vadodara. There was a time when even bicycles were not manufactured in Gujarat. Today, airplanes will be manufactured. Is it a matter of happiness or not? Do you feel proud or not? Whether it will be good for your children or not? Therefore, don’t let this development journey stop. However, some people have problems. Though I did not see all the newspapers, I saw only two newspapers which have carried advertisements of the Congress party. Just imagine, the Congress advertisement does not mention anything about Sardar Vallabhbhai Patel on his birth anniversary. Sardar Saheb was the home minister in the cabinet of Nehru Saheb. He was such a tall leader of the Congress party. But there is no mention, no picture of Sardar Saheb when you publish advertisements in newspapers on the occasion of his birth anniversary. On top of it, you say that you are going to unite everyone. It’s a huge insult to Sardar Saheb. What is the problem of the Congress party with Sardar Vallabhbhai Patel? Gujarat will never tolerate insults to Sardar Saheb, friends. But they care less. They have so much aversion for Sardar Saheb that they are resorting to such things.
Brothers and sisters,
We have to take Gujarat forward with the guidance and blessings of Sardar Saheb. May Gujarat move ahead with full vigour and our future generations become strong! We have to create such a Gujarat. Speak with me -
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ থৰাড়, বনাছকণ্ঠাত বহু সংখ্যক উন্নয়ণী প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি দিয়া ভাষণৰ পাঠ
31 OCT 2022 8:27PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
আজি চৰ্দাৰ চাহাবৰ জন্ম জয়ন্তী। মই ক’ম ‘চৰ্দাৰ পেটেল’, আপোনালোকে দুবাৰ ক’ব ‘অমৰ হওক-অমৰ হওক’। বনাছকণ্ঠাৰ মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনাসকল, আজি গুজৰাট শোকত ডুবি আছে। দেশবাসীও খুবেই দুখিত হৈ আছে। মোৰবীত কালি সন্ধিয়া যি ভয়ংকৰ ঘটনা সংঘটিত হ’ল। আমাৰ বহু সংখ্যক আত্মীয় আৰু সৰু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীয়ে তেওঁলোকৰ নিকটাত্মীয়ক হেৰুৱাবলগীয়া হ’ল। দুখৰ এই মুহূৰ্তত আমাৰ সমবেদনা পীড়িত পৰিয়ালসমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰিছো। ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু তেওঁৰ চৰকাৰৰ সকলো সতীৰ্থই সৰ্ব শক্তিৰে যথা সম্ভৱ সাহায্য আগবঢ়োৱাৰ কামত নিমগ্ন হৈ আছে। কালি ৰাতিয়ে তেওঁ কেৱড়ীয়াৰ পৰা পোনে পোনে মোৰবী পাইছিলহি আৰু মোৰবীত উদ্ধাৰকাৰ্য পৰিচালনা কৰাত লাগিছিলহি। ময়ো ৰাতিটো আৰু আজি পুৱাও তেওঁৰ সৈতে যোগাযোগত আছো। তাতো নিৰন্তৰে বিভিন্ন বিভাগে, মন্ত্ৰী আৰু বিষয়াবৰ্গৰ সৈতে এনে এক ভয়ংকৰ সংকটৰ পৰা লোকসকলক কেনেকৈ সকাহ দিব পাৰি সেই প্ৰায়স অব্যাহত ৰাখিছে। কালিয়ে মোৰবীত ‘এনডিআৰএফ’ৰ গোটসমূহ উপস্থিত হৈছিলহি। সেনা আৰু বায়ুসেনাৰ জোৱানসকলো উদ্ধাৰ আৰু সাহায্য প্ৰদানৰ কামত জড়িত হৈ পৰিছে। আৰু বনাছকণ্ঠাৰ মাটিত, আই অম্বাৰ ভূমিৰ পৰা গুজৰাটৰ লোকসকলক পুনৰবাৰ আশ্বস্ত কৰিব খুজিছো যে এই বিকট পৰিস্থিতত চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা কোনোধৰণৰ শিথিলতা প্ৰদৰ্শন কৰা নহ’ব।
কালি মোৰবীত এই ভয়ংকৰ পীড়াদায়ক ধটনা ঘটিছিল, মনটো বাৰুকৈয়ে ব্যথিত হৈ পৰিছিল। মই সঁচাকৈয়ে দ্বিধাগ্ৰস্ত হৈ পৰিছিলো যে এই সমূহ উন্নয়ণমূলক কাৰ্য আৰু বনাছকণ্ঠাত পানীৰ গুৰুত্ব কিমান এই কথা মই বাৰুকৈয়ে জানো; কিন্তু এই পৰিস্থিতিৰ মাজত ইয়াত কাৰ্যক্ৰম কৰিমেই নে নকৰিম! কিন্তু আপোনালোকৰ প্ৰতি থকা মোৰ চেনেহ আৰু আপোনালোকৰ মোৰ প্ৰতি থকা মৰম, আৰু কৰ্তব্যৰ সৈতে বন্ধা মোৰ সংস্কাৰৰ বাবে মই মন দৃঢ় কৰি আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত হৈছোহি। বনাছকণ্ঠাকে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ গুজৰাটৰ বাবে কেৱল পানীৰ প্ৰকল্পৰ নামতেই আঠ হাজাৰ কোটি টকাৰ পৰিযোজনা। এই পৰিযোজনসমূহৰ জৰিয়তে আমাৰ বনাছকণ্ঠা, পাটন জিলা, মেহছাণাকে ধৰি প্ৰায় ছখন জিলাৰ এক হাজাৰৰো অধিক গাঁও আৰু দুইলাখ হেক্টৰ মাটিত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা উপলব্ধ হ’ব। আমাৰ গুজৰাটৰ ৰাইজতো সমস্যাৰ মাজেৰেই ডাঙৰ হৈ আহিছে। দহবছৰৰ ভিতৰত সাতটা বছৰেই আমি খৰাঙৰ উতপীড়ন সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু ভূমিকম্পৰ ভয়ংকৰ পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল, কিন্তু এই গুজৰাটৰ লোকসকলৰ কৰ্তব্যনিষ্ঠা, জনতাৰ স্বভাৱৰ বাবেই তেওঁলোকৰ হাতত যি সংসাধনেই উপলব্ধ আছিল, তাৰেই তেওঁলোকে সদায়ে প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। কেতিয়াও শান্তিৰে বহিব পৰা নাই। তেওঁলোকে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে আৰু পৰিণাম প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰয়াস কৰিছে, আৰু আমাৰ ৰাজ্যৰ বনাছকণ্ঠাতো ইয়াৰ জীৱন্ত সাক্ষীয়েই হয়। ২০-২৫ বছৰৰ আগৰ যদি কথা কওঁ, তেন্তে আমাৰ ইয়াত বনাছকণ্ঠা আৰু সমগ্ৰ পট্টেত যি পৰিস্থিতি আছিল, তাৰ বিপৰীতে আজি ইয়াত যি উন্নয়ণ হৈছে, এই যে পৰিৱৰ্তন হৈছে সেয়া স্পষ্ট ৰূপতে পৰিলক্ষিত হ’বলৈ ধৰিছে, আৰু আগৰ দিনবোৰো আমি পাহৰিব নোৱাৰো, আৰু আমি সকলোৱে মিলি পৰিশ্ৰম কৰিলে নিশ্চয় কৈ সু-পৰিণাম লাভ কৰিব পাৰিম, এই কথা আমি পাহৰি যাব নোৱাৰো।
এফালে কচ্চৰ মৰুভূমি, আনফালে আমাৰ ইয়াত ফেব্ৰুৱাৰী মাহ শেষ হ’লেই ধূলি উৰিবলৈ আৰম্ভ কৰেই। সকলোৱে বৰষুণৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থাকিবলগীয়া হয়, আৰু গৰমতো খুবেই অসহণীয় হৈ উঠে। বিজুলী, পানীকে ধৰি কিমানবোৰ যে সমস্যা আছিল, আৰু যদি কেতিয়াবা দুই-এজাক বৰষুণ আহেও, তেন্তে এক-দুইমাহ পাৰ হৈ যায়। এই উত্তৰ গুজৰাটৰ হাজাৰ হাজাৰ গাঁৱত পানী যদি পোৱাও যায় সেয়াও আকৌ ফ্লোৰাইড মিহলি হৈ থকাহে হয়, আৰু সেই পানী যদি খোৱা হয় তেন্তে পৰণিতি কি হয় সেই কথা আপোনালোকে জানেই, আমাৰ উত্তৰ গুজৰাটত আপোনালোকে চাবচোন, সকলোৰে দাঁতবোৰ হালধীয়া হৈ যায়। জন্মৰ পৰাই এনে লাগে যে এওঁৰ দাঁতবোৰ হালধীয়া হৈ গ’ল। হাড়বোৰ দুৰ্বল হৈ পৰে। ভৰ যৌৱনতে যেন বুঢ়া হৈ পৰে, এনে লাগে। এনেবোৰ সমস্যা, তাতে পানীও এনেকুৱা আৰু এই পানীৰ সমস্যাই খেতিয়কৰ জীৱনকো সমস্যাৰে জৰ্জৰিত কৰি তুলিছিল। ইয়াত যদি কোনোবাই মাটি-বাৰী বিক্ৰী কৰিবলৈও ওলাই, তেওঁলোকে গ্ৰাহক পোৱাটোহে ভাগ্যৰ কথা আছিল। এনেকুৱা দিন আছিল, আৰু আমি তলত ‘ব’ৰৱেল’ স্থাপন কৰি পানী উঠোৱাৰ প্ৰয়াস কৰিছিলো। বিজুলীৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থাকিবলগীয়া হৈছিল, আন্দোলন কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু মোদীৰ পুত্তলিকা দাহ কৰিছিল। এইবোৰ আমি কৰিছিলো, কিয়নো আগৰ দিনত মানুহে আশাই এৰি দিছিল, কিন্তু বন্ধুসকল যেতিয়া আপোনালোকৰ সেৱক হৈ, আপোনালোকৰ বন্ধু হৈ আপোনালোকৰ সমস্যাবোৰ উপলব্ধি কৰি শুভচিন্তাৰে সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে কাম কৰাৰ ফলত কঠিনৰো কঠিন লক্ষ্যও আমি প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰিলো। ২০ বছৰৰ আগতে মই মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাম কৰাৰ বাবে আপোনালোক সকলোৱে দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিল আৰু তেতিয়া সমস্যাৰ আচল উত্স আমি চিনি উলিয়াইছিলো, আৰু জল-সংৰক্ষণত আমি গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছিলো। আনহাতে আমি যদি মাটিৰ পৰা পানী তুলিয়েই থাকো আৰু ‘ব’ৰৱেল’ৰ গভীৰতা বঢ়ায়েই থাকো, কিন্তু মই সম্পূৰ্ণ শক্তি পানীত লগাইছিলো। বৰষুণৰ পানী যাতে সমুদ্ৰলৈ যাব নোৱাৰে, তাৰ বাবে ‘চে’ক ডেম’ৰ মাধ্যমেৰে পুখুৰীৰ গভীৰতা বঢ়াইছিলো আমাৰ ‘সুজলম সুফলম যোজনা’ৰ মাধ্যমেৰে।
মোৰ মনত আছে যেতিয়া আমাৰ এই ‘সুজলম সুফলম যোজনা’ আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছৰ নেতাসকলেও মোক কৈছিল “চাহাব আমিতো কেতিয়াও ভবাও নাছিলো, আমাৰ সম্পূৰ্ণ জীৱনত ইয়ালৈ ইমানকৈ পানী আহিব আৰু আমি অলপ হ’লেও উত্পাদন কৰিবগৈ পৰা হ’ম, এনে ভাল দিন আমাৰ জীৱনলৈ আহিব কোনোবাদিনা। এনেকুৱা হ’ব বুলি আমিও ভবা নাছিলো”। এই ধৰণৰ কথা মোক কংগ্ৰেছৰ লোকসকলে প্ৰায়েই কৈছিল। আমি ‘ৱাসমো যোজনা’ যুগুতাইছিলো, গাঁৱে গাঁৱে ‘জল সমিতি’বোৰ গঠন কৰিছিলো আৰু তাতো মই মহিলাসকলক দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিলো, আৰু এই সকলো প্ৰয়াসৰ পৰিণাম এয়ে হৈছিল যে বনাছকাণ্ঠাই হওক অথবা আমাৰ সমগ্ৰ উত্তৰ গুজৰাটেই হওক, বা কচ্চই হওক, যাৰ কথা ভাবি আমি চিন্তিত হৈছিলো সেই পানীৰ এটা এটা টোপাল জমা হৈছিল আৰু টোপটোপকৈ পৰা জলসিঞ্চন যোজনাৰে প্ৰতিটো টোপালৰ সদ্ব্যৱহাৰ হৈছিল, ‘পাৰ ড্ৰপ ম’ৰ ক’ৰ্প’-ৰ মন্ত্ৰ আওৰাই কৃষি, পৰ্যটন, আদি ক্ষেত্ৰত অসাধ্য সাধন কৰিছিলো। এফালে আমাৰ ‘বনাছ দেৱী’ আৰু আনফালে ১০০ মেগাৱাটৰ ‘আল্ট্ৰা মেগা সৌৰশক্তিৰ প্ৰকল্প’। আপোনালোকে চাওকচোন আনফালে ‘নলৰ জৰিয়তে জল’, অলপ আগতে ঋষিকেশ ভায়ে কৈ আছিল যে খোৱা পানী পাইপৰে গৈ সকলো ঘৰতে উপলব্ধ হওক, ৰোগ-ব্যাধিৰ পৰা হাত সৰাৰ, হাড়ৰ ব্যাধিৰ পৰা হাত সৰাৰ কাম কৰিব পাৰিছো আৰু এই সকলোবোৰ কামত বনাছকণ্ঠাই যেনেদৰে সহযোগিতা আগবঢ়াইছে, আজি এই সুযোগতে মই বনাছকণ্ঠাক মূৰ দোৱাই বন্দনা কৰিব খুজিছো।
আজিৰ সভাত যিসকল বয়সষ্ঠ লোক উপস্থিত আছে, তেওঁলোকে ভালকৈয়ে জানে যে, ১৭-১৮ বছৰৰ আগতে, মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলো, তেতিয়া এই অঞ্চলৰ অগ্ৰণীসকলৰ সৈতে বহি পানীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলো। আৰু তেওঁলোকক কৈছিলো যে ইয়াৰ সকলোবোৰ খেতি পথাৰ পুখুৰীৰ দৰেই ভৰি যায়, এয়া বন্ধ কৰাওক, ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে টোপাটোপে সৰি পৰা জলসিঞ্চন যোজনাক আদৰি লওক। তেতিয়া সেইসকল লোকে মোৰ কথা শুনি ভাবিছিল এওঁৰনো খেতি-বাতি সম্পৰ্কে কি জ্ঞান আছে! এই চাহ বিক্ৰী কৰা মানুহটোৱে খেতি-বাতিৰ কথা বাৰু কি জানিব! কিন্তু, মই তেওঁলোকৰ লগ এৰি দিয়া নাছিলো, বৰং ভালকৈয়ে তেওঁলোকৰ লগত লাগি গৈছিলো আৰু মোৰ বাবে সন্তোষৰ কথা এই যে বয়োজ্যেষ্ঠসকলে মোৰ কথা মানিছিল আৰু আজি বনাছকণ্ঠাত টোপাটোপে পৰা অৰ্থাত্ ‘টোপাল জলসিঞ্চন’ৰ, সুক্ষ্ম জলসিঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰত সমগ্ৰ দেশতে নিদৰ্শনমূলক ভাবে কাম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আৰু এনে কাম কৰি দেখুৱাইছে যে সমগ্ৰ দেশেই আকৰ্ষিত হ’বলৈ বাধ্য হৈছে। সত্যৰ পথ কিমান বিশাল হয়, এয়া তাৰেই উদাহৰণ। আমাৰ এই প্ৰয়াসবোৰক বিশ্বৰ বহুবোৰ সংস্থাই পুৰস্কৃত কৰিছে আৰু আজি চাওক, ইয়াত ক্ষেত্ৰ বিকাশৰ কাহিনী লিখিবলৈ লৈছে। আজি বনাছকাণ্ঠাৰ চাৰি লাখ হেক্টৰ মাটিত ‘টোপাল জলসিঞ্চন যোজনা’ৰে কাম চলি আছে আৰু তাৰ ফলত আমাৰ ইয়াত পানীৰ স্তৰ আৰু তললৈ অৱনমিত হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিল আৰু আমি যে আমাৰ জীৱনেই বচাব পাৰিছো, সেয়াই নহয়, বৰং যি সকল শিশু ভৱিষ্যতে জন্ম হ’ব তেওঁলোকৰ জীৱন বচোৱাৰ পূণ্যৰ কামো আমি কৰিছো আৰু সেয়ে মোৰ বনাছকাণ্টাই হওক, পটানেই হওক অথবা মেহছানাই হওক, সেই সকলোকে সহজ ভাবে পণিপাত জনাবলৈ মোৰ মন গৈছে। আৰু আপোনালোক আটায়ে এই সকলোখিনি কাম কৰি সেই সময়ত ৰাজস্থানৰ যিগৰাকী মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল, আৰু যিগৰাকী এতিয়াও ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ আছে, আৰু যিগৰাকীয়ে এই অলপ সময় আগতে আপোনালোকৰ ইয়ালৈ আহি নিৱেদন কৰিছিলহি যে, তেওঁ মোলৈ পত্ৰ লিখি এই ‘সুজলম সুফলম যোজনা’ৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। তেতিয়া মই তেওঁক কৈছিলো যে বনাছকাণ্ঠা পানীৰ সমস্যাৰে জৰ্জৰিত হৈ আহিছে মোৰ ভাই! আপুনি মোৰ বিৰুদ্ধে যি মন যায় তাকেই কৰক, মই কিন্তু ‘সুজলম সুফলম যোজনা’ ৰূপায়ণ কৰিমেই; আৰু মই কৰিছিলোও। ১৯-২০ বছৰত ‘সুজলম সুফলম যোজনা’ৰ পিচত বহু শ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ‘ৰিচাৰ্জ কেনেল’ৰ নিৰ্মাণো হ’ল আৰু মাটিত পানীৰ স্তৰ ওপৰলৈ উঠিবলৈ ধৰিলে। আৰু আমি পানীৰ ৰাহিও কৰিবলগীয়া আছিল, সেয়ে পাইপলাইনৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। পুখুৰীবোৰ ভৰাই তোলাৰ বাবে পাইপেৰে পানী লৈ যোৱাৰ দিহা কৰা হৈছিল। আৰু এতিয়াতো দুটা পাইপ লাইন এনেকুৱাকৈ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব যে ইয়াৰ সহায়েৰে ১০০০ৰো অধিক গাঁৱৰ পুখুৰীবোৰ পানীৰে ভৰোৱা হ’ব। আমাৰ ‘মুক্তেশ্বৰ ডেম’, ‘কড়মাৱা পুখুৰী’ দুয়োটাকে পাইপলাইনেৰে সংযোজিত কৰি পানীৰে পূৰ্ণ কৰা হ’ব, মোৰ ভাইসকল। ওখ ঠাইসমূহতো পানীৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে, সেয়ে আমি বিজুলী-চালিত ডাঙৰ পাম্পৰ জৰিয়তে পানী উত্তোলিত কৰি লৈ যোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিম আৰু সকলোকে বিতৰণ কৰিম মোৰ ভাইসকল। এই আমাৰ কংগ্ৰিজ, দিওধৰ তহচিলৰ সমস্যাসমূহৰ পৰাও আমি ৰাইজক মুক্ত কৰিম। আমাৰ বাঊ, সুমিশ্ৰী গাঁও আৰু তহচিল আদি ওখ ঠাইত থকা এলেকা; নলাৰে সেইবোৰ ঠাইলৈ পানী নিব পৰা নাযাব। এতিয়া সুই গাঁৱৰ সমস্যাও আঁতৰি যাব, আৰু মাতা নৰ্মদাৰ পানী মুখ্য কেনেল আৰু ডিষ্টিবিউশ্যন কেনেলৰ নেটৱৰ্কৰো নিৰ্মাণ হ’ব, ইয়াৰ ফলত ৱজহ গাঁও, সুই গাঁও তহচিলসহ বহু ডজন গাঁও পানীৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ উঠিব। আমাৰ ‘কথাৰা দন্তেৱাড়া পাইপলাইন’, পাটন আৰু বনাছকণ্ঠাৰ ছখন তহচিলৰো বহুত লাভ হ’ব, মোৰ ভাইসকল।
আগন্তুক সময়ত ‘মুক্তেশ্বৰ ডেম’ আৰু ‘কড়মাৱা পুখুৰী’লৈ আই নৰ্মদাৰ পানী আহিব। তাৰ ফলত বনাছকণ্ঠা, ৱড়গাম, খেৰালু, পাটন, সিদ্ধপুৰ, মেহছানা আদি অঞ্চলসমূহত পানীৰ সমস্যা কম কৰিব পৰা যাব। আমি গুজৰাটৰ মানুহে পানীৰ গুৰুত্ব কিমান সেয়া বুৰুকৈয়ে জানো। আমাৰ গুজৰাট আৰু ৰাজস্থানৰ মানুহে এয়া ভালকৈয়ে জানো। আমাৰ ইয়াত যদি কোনোবাই পানী খুৱাই, তেন্তে সেয়া পূণ্য বুলিয়ে গ্ৰহণ কৰা হয়। যদি কোনোবাই পানীখোৱা থলী নিৰ্মাণ কৰায়, তেন্তে গোটেই গাঁওখনেই তেওঁক সেৱকী হিচাপে গণ্য কৰে। যদি কোনোবাই গাঁৱৰ প্ৰৱেশদ্বাৰৰ কাষত থকা গছৰ তলত কলহ এটা থয়, আৰু আন কোনোবাই যদি সেই কলহটোত দিনৌ পানী ভৰাই ৰাখে, তেন্তে গাঁওবাসীয়ে গৌৰৱৰে কয় এওঁলোক সেৱকী, এওঁলোকে পানীখোৱা থলী নিৰ্মাণ কৰিছে বুলি সাধুবাদ দিয়ে। আমি ৰুদ্ৰধামৰ কথা নিশ্চয় শুনিছো নহয়নে, আৰু পানীৰ কথা ওলালেই সেই ধামৰ কথা নিশ্চয়কৈয়ে আলোচনালৈ আহেই। আৰে দূৰলৈ যোৱাৰ কাৰণেই নাই, আমাৰ ‘লাখা বণজাৰা’ক নো বাৰু কোনে পাহৰিব পাৰে; আৰু সেই বাবেই আজি য’তেই পানী-দুনীৰ কাম চলে তাতেই; কোনেনো লাখা বনজাৰাৰ মুখ দেখিছে, না তেওঁৰ গাঁও দেখিছে। ‘লাখা বনজাৰা’ বুলি কেৱল এটি নাম শুনিছে, তথাপিও তেওঁ যে এটা সৰু কুঁৱা খন্দাইছিল, সেই কামটোৰ বাবেই আজি শ শ বছৰৰ পিচতো তেওঁক আমি পাহৰিব খোজা নাই। এটুপি পানী দিয়া কথাটোক এক পূণ্যৰ কাম হিচাপেই গণ্য কৰা হয়। আৰু মই ভাবো যে এইগৰাকী ‘লাখা বনজাৰা’ যদি আজি নিৰ্বাচনত থিয় দিলেহেতেন, পৃথিৱীৰ কোনো শক্তিয়েই তেওঁক হৰুৱাব নোৱাৰিলেহেতেন। এয়াই পানীৰ শক্তি! যিয়ে পানী আনে, তেওঁ অমৃত আনে, তেওঁ গোটেই সমাজখনকে অজেয় কৰি তোলে। আৰু পানীৰ, জলশক্তিৰ আশীৰ্বাদ কামত আহে।
ভাই-ভনীসকল,
পানীৰ বাবেই আজি খোতি-বাতিৰ পৰা পশুপালনলৈ সকলো ক্ষেত্ৰতে বহু সম্ভাৱনা সৃষ্টি হৈছে। ফলমূল, শাক-পাচলি, আনকি খাদ্য-সংসাধন আদি ব্যাপক হাৰত বাঢ়িবলৈ ধৰিছে।কিছুদিন আগতে মই আপোনালোকৰ ‘বনাছ ডেইৰী’লৈ আহিছিলো, তাত আলুৰ প্ৰছেচিং-ৰ বিশাল আয়োজন চলিবলৈ লৈছে। ভাৰত চৰকাৰেও ‘ফুড-প্ৰছেচিং’-ৰ বাবে বহুবোৰ সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছে। ‘সখী মণ্ডল’, ‘কিষাণ উদ্যোগ সংঘ’ আৰু তাৰ মাজৰো যিসকল লোক এই প্ৰমূল্য-শৃংখলৰ আওতালৈ আহে, ‘ফুড-প্ৰছেচিং’-ৰ আওতালৈ আহে তেওঁলোকক আমি সহয়োগিতা আগবঢ়াও। সেয়া লাগিলে ‘ক’ল্ডষ্টৰেজ’ নিৰ্মাণ কৰাই হওক, অথবা ‘ফুড-প্ৰছেচিঙ’ৰ প্ৰকল্প স্থাপন কৰাই হওক, ভাৰত চৰকাৰে সৰু সৰু সংগঠনসমূহকো সহয়োগিতা আগবঢ়াই মোৰ কিষাণ ভাইসকলৰ শক্তি বঢ়োৱাৰ কাম কৰি আছে। আজি যিধৰণে ‘ডেইৰী’ৰ মাধ্যমেৰে ক্ষুদ্ৰ পশুপালকসকলৰ অংশীদাৰিত্ব বাঢ়িবলৈ ধৰিছে, সেইদৰেই ফল-মূল আৰু শাক-পাচলি উত্পাদন কৰা কৃষকসকলৰো শক্তি বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আমি সহয়োগিতা আগবঢ়াই আছো।
ভাই-ভনীসকল,
বহু দশক ধৰি দুদৰ্শাগ্ৰস্ত হৈ অহা আমাৰ এই অঞ্চলটো আজি দেশৰ ‘সুৰক্ষা কৱচ’ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ ওলাইছে। এতিয়া চাওকচোন আপোনালোকৰ সৈতে মই ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰে ডীছাত এটা কাৰ্যক্ৰম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। ডীছাত বায়ু সেনাৰ বহুত ডাঙৰ কেন্দ্ৰ আছে। তাৰ শিলান্যাস হৈ গৈছে, বহু হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ হবলৈ আগবাঢ়িছে আৰু এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো সুৰক্ষাৰ বহুত ডাঙৰ কেন্দ্ৰত পৰিণত হ’ব, তাৰ সুবাদত বহুত নতুন কৰ্মসংস্থানৰ সৃষ্টি হ’ব। আপোনালকে চাওকচোন নাড়েবাটত সীমা-দৰ্শনৰ কাম কৰিছিলো আৰু সমগ্ৰ হিন্দুস্থানৰে এনে লাগিছিল যে সীমান্তৰ কোনো গাঁৱত কেনেকৈ বিকাশ কৰা হৈছে, তাৰ যদি উদাহৰণ চাব খুজিছে, তেন্তে নাড়েবাটলৈ আহি সেয়া প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰিব। আমি দূৰ-দূৰণিৰ গাঁওসমূহত ‘এনচিচি’, সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহত ‘ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ যোজনা’ ৰূপায়িত কৰিছো। সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে বিশেষ বাজেট প্ৰদান কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
‘ডাবল ইঞ্জিন’ৰ চৰকাৰে এই সকলো প্ৰত্যন্ত এলেকাৰ গাঁওসমূহৰ বিকাশত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাৰ কৰি আছে আৰু সেয়ে ‘ভাইব্ৰেণ্ট বৰ্ডাৰ ভিলেজ’-ৰ কথা আমি আমাৰ বাজেটত ঘোষণা কৰিছিলো আৰু এই যোজনাৰে গাঁওসমূহক সংযোজিত কৰিছিলো। বনাছকণ্ঠাৰ প্ৰায় সকলো ক্ষেত্ৰই এই কাৰ্যক্ৰমৰ সুফল লাভ কৰিব পাৰিব। আৰু এটা কথা মই কবই লাগিব, আপোনালোকে চাগৈ জানেই যে কিছুদিন আগতে মই ভূজলৈ আহিছিলো। ভূজৰ ভূমিকম্পত যিসকল লোকে প্ৰাণ হেৰুৱাবলগীয়া হৈছিল, তেওঁলোকৰ সোঁৱৰণত কচ্চৰ ‘ভুজিয়া ডুংৰী’ত ‘স্মৃতি বন’ বিকশিত কৰিছিলো। সমগ্ৰ গুজৰাটত ১৩ হাজাৰ লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। তাৰ মাজত বনাছকণ্ঠা আৰু পাটনৰ লোকো আছিল। তেওঁলোকৰো নাম তাত খোদিত কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ নামৰে তাত একোটা গছৰ পুলি লগোৱা হৈছে আৰু পৃথিৱীৰ মানুহে এয়া চাবলৈ আহিবলৈ ধৰিছে। তাত এটা স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। মই বনাছকাণ্ঠা আৰু পটান জিলাৰ ৰাইজসকলক অনুৰোধ কৰিম যে যিসকল লোকে তেওঁলোকৰ আত্মীয়-স্বজনক হেৰুৱাইছিল, আপোনালোক এবাৰ তালৈ যাব। ‘বনাছ ডেইৰী’য়ে এই কাম ভালকৈ কৰিব পাৰিব তাত গৈ আপোনালোকে পুষ্পাঞ্জলি অৰ্পণ কৰাওকগৈ, তেওঁলোকৰ হাতৰে এই কাম কৰালে তেওঁলোকেও ভাল পাব, অন্ততঃ চৰকাৰে তেওঁলোকক পাহৰি যোৱা নাই বুলি ভাবিব পাৰিব। ২০ বছৰৰ পিচতো তেওঁলোকক মনত পেলাই কাম কৰিছে। এনে বহুত কামে ৰাষ্ট্ৰৰ গৌৰৱ বঢ়াই আহিছে, সৰ্ব-সাধাৰণ জনতাৰ বিশ্বাস বঢ়াই তেওঁলোকৰ বাবে ‘ডাবল ই়্জিন’ চৰকাৰে কাম কৰি আহিছে।
আমাৰ এষাৰ মন্ত্ৰ হৈছে- “সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশ, সকলোৰে বিশ্বাস সকলোৰে প্ৰয়াস”। গৰীব-দুখীয়া, দলিত, বঞ্চিত আথবা আদিবাসী যিয়েই নহওক কিয় সকলোৰে বিকাশৰ বাবে আমি কাম কৰিব লাগিব। গুজৰাটে আৰম্ভণিৰ পৰাই এই এষাৰ মন্ত্ৰে আওৰাই আগবাঢ়ি গৈছে। “ভাৰতৰ বিকাশৰ বাবে গুজৰাটৰ বিকাশ”। ভাৰতক বিকশিত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে গুজৰাটকো বিকশিত কৰিবই লাগিব। উন্নত ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈ আমি আগবাঢ়িব লাগিব। এই কামকে আমি কৰি আছো। আপোনালোকে চাগৈ দেখিছেই যে কালি বড়ৌদাত আমি বিমান নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ কৰিছো। এটা সময় আছিল যেতিয়া চাইকেল এখনো নিৰ্মিত হোৱা নাছিল। আজিতো বিমানৰ নিৰ্মাণ হৈছে, এয়া আনন্দৰ কথা নহয় জানো! ইয়াক লৈ গৌৰৱ কৰিব পৰা যায় নে নাযায়! আপোনালোকৰ ল’ৰা-ছোৱালীহঁতৰ ভাল হ’বনে নহয়, এনে নালাগেনে বাৰু! আৰু সেয়ে এই বিকাশ-যাত্ৰাক যতি পৰিবলৈ নিদিব। কিছুমান মানুহৰ আকৌ এইবোৰ দেখিলে সমস্যা হয়, মই সকলোবোৰ বাতৰিকাকতো চাবলৈ পোৱা নাই, কিন্তু আজি দুখন কাকত চাইছিলো, এই দুখন কাকতত কংগ্ৰেছৰ বিজ্ঞাপন আছে, এতিয়া আপোনালোকেই কওকচোন চৰ্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেলৰ জন্ম জয়ন্তী, আৰু কাকতত কংগ্ৰেছৰ বিজ্ঞাপন আৰু চৰ্দাৰ চাহাবৰ বিষয়ে ‘চ’ পৰ্যন্ত উল্লেখ কৰা নাই। এয়া আপোনালোকৰ চৰ্দাৰ চাহাব, যিগৰাকী ব্যক্তি নেহৰু চাহাবৰ চৰকাৰত গৃহমন্ত্ৰী আছিল, ভাৰতৰ ইমান ডাঙৰ এগৰাকী নেতা আছিল, কংগ্ৰেছৰ ইমান ডাঙৰ নেতা আছিল, তেওঁৰ জয়ন্তীত আপোনালোকে গুজৰাটত বিজ্ঞাপন দিয়ে, তাত আকৌ চৰ্দাৰ চাহাবৰ কোনো ছবি নাই, কোনো নাম নাই, তাৰ ঠাইত আকৌ কয় বোলে ‘আমি সকলোকে সংযোজিত কৰিম’! প্ৰথমে চৰ্দাৰ চাহবকতো জড়িত কৰক। ইমান অপমান। কংগ্ৰেছৰ চৰ্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেলক লৈ কি সমস্যা আছে। গুজৰাটে চৰ্দাৰ চাহাবৰ অপমানক কেতিয়াও সহ্য নকৰে বন্ধুসকল, কিন্তু তেওঁলোকৰ কোনো কেৰেপেই নাই। কিমান বিদ্বেষৰে ভৰি আছে মন যে তেওঁলোকে এনেবোৰ কাম কৰি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
আমি গুজৰাটক আগুৱাই নিব লাগিব, চৰ্দাৰ চাহাবৰ পথ আৰু আশীৰ্বাদৰে আগুৱাই নিব লাগিব। আৰু, গুজৰাটে সম্পূৰ্ণ উত্সাহৰে আগবাঢ়ক আৰু মোৰ আগন্তুক প্ৰজন্মসমূহো যাতে শক্তিসমৃদ্ধ হ’ব পাৰে তেনে এক সময়কে গঢ়ি তুলিব লাগিব, তাৰ বাবে আমি কাম কৰিব লাগিব। মোৰ সৈতে সকলোৱে কওকচোন-
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
বহুত বহুত ধন্যবাদ!