গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ ডাঙৰীয়াই ৯০সংখ্যক ইণ্টাৰপ’লসাধাৰণ পৰিষদৰ সামৰণি অধিবেশনত ভাষণ দিয়ে
আজিৰ যুগৰ অপৰাধ আৰু অপৰাধী বন্ধ কৰিবলৈ আমি গতানুগতিক ভৌগোলিক সীমাৰ বাহিৰত চিন্তা কৰিব লাগিব
‘সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদ’ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ ‘সীমা অতিক্ৰম কৰি সহযোগিতা’ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ
সকলো দেশেই ‘সন্ত্রাসবাদ’ আৰু ‘সন্ত্রাসবাদী’ৰ সংজ্ঞাত একমত হ’ব লাগিব আৰু সন্ত্রাসবাদৰ বিৰুদ্ধে একেলগে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিব লাগিব, ‘ভাল সন্ত্রাসবাদ, বেয়া সন্ত্রাসবাদ’ আৰু ‘সন্ত্রাসবাদী আক্রমণক সৰু বা ডাঙৰ’ আদি আখ্যা দিব নোৱাৰি
অনলাইন ৰেডিকেলাইজেচনৰ জৰিয়তে সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদ বিয়পোৱাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত এক ঐকমত্য গঢ়ি তোলাটোও প্ৰয়োজনীয়, আমি এই সমস্যাটোক ৰাজনৈতিক সমস্যা হিচাপে গণ্য কৰিব নোৱাৰো
ইণ্টাৰপ’লে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সংস্থা আৰু সদস্য দেশসমূহৰ মাদক দ্ৰব্য বিৰোধী সংস্থাসমূহৰ মাজত ‘বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য বিনিময় ৰেখা’ স্থাপনৰ বাবে এক স্থায়ী ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ বাবে উদ্যোগ ল’ব লাগে
মই পৰামৰ্শ দিম যে ইণ্টাৰপ’লে যোৱা ১০০ বছৰৰ অভিজ্ঞতা আৰু কৃতিত্বৰ ভিত্তিত অহা ৫০ বছৰৰ বাবে ‘ভৱিষ্যৎ পৰিকল্পনা’ প্ৰস্তুত কৰিব লাগে
ভাৰতে বিশ্বজুৰি সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু মাদক দ্ৰব্য বিৰোধী সং
21 OCT 2022 6:27PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ৯০ সংখ্যক ইন্টাৰপল সাধাৰণ পৰিষদৰ সামৰণি অধিবেশনত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে ইণ্টাৰপ’লৰ অধ্যক্ষ, চিবিআইৰ সঞ্চালককে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
তেওঁৰ ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ২১ অক্টোবৰ ভাৰতীয় আৰক্ষীৰ বাবে এই দিৱস অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ভাৰতে এই তাৰিখটো আৰক্ষী স্মৃতি দিৱস হিচাপে পালন কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ ঐক্য আৰু গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতিৰক্ষাত ৩৫ হাজাৰ আৰক্ষীয়ে পৰম ত্যাগ কৰিছে আৰু আজিৰ দিনটোত আমি ভাৰতীয়সকলে এই অমৰ শ্বহীদসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো। তেওঁ কয় যে কোভিড মহামাৰীৰ পিছত ইণ্টাৰপ’লৰ এই সাধাৰণ পৰিষদৰ আয়োজন নিজৰ মাজতে গুৰুত্বপূৰ্ণ। ক’ভিড মহামাৰীত বিশ্বই ‘আৰক্ষী’ৰ মানৱীয় দিশসমূহৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰতি সমগ্ৰ বিশ্বৰ চিন্তাধাৰা সলনি হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যোৱা ১০০ বছৰত ইণ্টাৰপ’ল বিশ্বৰ ১৯৫ খন দেশৰ এক ব্যাপক আৰু ফলপ্ৰসূ মঞ্চত পৰিণত হৈছে, যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে দমন কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰত ইণ্টাৰপ’লৰ অন্যতম পুৰণি সদস্য ভাৰত ১৯৪৯ চনৰ পৰা ইণ্টাৰপ’লৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। আজিৰ পৃথিৱীত ইণ্টাৰপ’লৰ দৰে এটা মঞ্চ সহযোগিতা আৰু বহুপক্ষীয়তাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে জনসাধাৰণৰ সুৰক্ষা, বিশ্ব শান্তি আৰু স্থিতিশীলতাৰ বাবে ইন্টাৰপ’লৰ সাৰ্থক প্ৰচেষ্টা আৰু অৱদানক ভাৰত চৰকাৰ, গৃহ মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতীয় বিভিন্ন আৰক্ষী বাহিনীয়ে শলাগ লৈছে।
কেন্দ্রীয় গৃহমন্ত্রীয়ে কয় যে ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থা ভাৰতৰ বাবে নতুন কথা নহয়৷ বোধহয় প্রথমতে ভাৰতত ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাৰ প্রতি চিন্তা আৰু উদ্বেগ দুয়োটা আৰম্ভ হৈছে৷ যেতিয়াই ৰাষ্ট্ৰৰ ধাৰণা কৰা হ’ল, তেতিয়াই আৰক্ষী ব্যৱস্থাটো সম্ভৱতঃ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰথম গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্য্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিলেহেঁতেন আৰু নাগৰিকৰ সুৰক্ষা যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰাথমিক দায়িত্ব। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় মতাদৰ্শত ন্যায়বিজ্ঞান আৰু শাস্তিৰ ওপৰত গভীৰ চিন্তা-চৰ্চা আছে। হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আগতে ৰামায়ণত আৰু তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰাত বিদুৰ, শুক্ৰাচাৰ্য্য, চাণক্য, তিৰুকুৰাল আদিয়ে "সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ ন্যায় আৰু যথাযথ শাস্তি" নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কৈছিল যে মহাভাৰতৰ শান্তিপৰ্ৱত ১৫ অধ্যায়ৰ এটা শ্লোক আছে, যাৰ অৰ্থ হ’ল–
“অপৰাধীসকলক নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিবলৈ ন্যায় ব্যৱস্থাটো প্ৰতিটো ফলপ্ৰসূ আৰু সফল চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। ন্যায়েই সমাজত সুশাসন সুনিশ্চিত কৰে। যদি নিশা ন্যায় জাগ্ৰত হয়, তেন্তে কেৱল নাগৰিক আৰু সমাজ নিৰ্ভীক হৈ থাকে, আৰু এখন ভাল সমাজ গঢ় লৈ উঠে।”
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিগত ৮ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে নিৰন্তৰভাৱে যাৱতীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে যাতে আমাৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলৈ সদায় সাজু হৈ থাকে। তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধানৰ বাবে বহু নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, যেনে, ভাৰত চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। আইচিজেএছ ফৌজদাৰী ন্যায়ৰ মূল স্তম্ভ হিচাপে অৰ্থাৎ ই-কোৰ্ট, ই-কাৰাগাৰ, ই-ফৰেনছিক আৰু ই-প্ৰচিকিউচনক ‘অপৰাধ আৰু অপৰাধমূলক অনুসৰণ নেটৱৰ্ক আৰু ব্যৱস্থা’(চিচিটিএনএছ)ৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদ, মাদক দ্ৰব্য আৰু অৰ্থনৈতিক অপৰাধৰ দৰে অপৰাধৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যকোষ প্ৰস্তুত কৰাৰো সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।চাইবাৰ অপৰাধৰ প্ৰতি ব্যাপক সঁহাৰি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে ভাৰতীয় চাইবাৰ-ক্ৰাইম সমন্বয় কেন্দ্ৰ (I-4C) স্থাপন কৰিছে।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ তথ্য আৰু তথ্য বিপ্লৱৰ সময়ত অপৰাধ আৰু অপৰাধী উভয়ৰে স্বৰূপ সলনি হৈছে। বৰ্তমান সময়ত অপৰাধৰ কোনো ভৌগোলিক সীমা নাই, যদি এনে অপৰাধ আৰু অপৰাধীক বন্ধ কৰিব লাগে, তেন্তে আমি সকলোৱে গতানুগতিক ভৌগোলিক সীমাৰ ওপৰত চিন্তা কৰিব লাগিব আৰু কাম কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আধুনিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ‘অপৰাধী ছিণ্ডিকেট’ সমূহে গোপন বুজাবুজি কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বিশ্বৰ দেশসমূহে ইজনে সিজনৰ লগত সহযোগিতা আৰু সমন্বয় সাধন নকৰাৰ কোনো কাৰণ নাই। তেওঁ কয় যে আমাৰ আৰক্ষী আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহে ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত আইন বলবৎ কৰা আৰু অপৰাধৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰকৃতি বুজি পোৱা, অপৰাধীক ধৰা পেলোৱা, ন্যায়ৰ বাবে চিন্তা কৰা আদি যমজ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মাজতে নিৰাপত্তা সংস্থাসমূহৰ কাম-কাজ সহজ কৰি তোলাত ইণ্টাৰপ’লৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ, যিটো ভৱিষ্যতে আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব।
কেন্দ্রীয় গৃহমন্ত্রীয়ে এই দিশৰ কিছুমান বিষয়ৰ প্রতি সাধাৰণ পৰিষদৰ দৃষ্টি আকর্ষণ কৰি কয় যে সন্ত্রাসবাদ আজি এক বিশ্বজনীন সমস্যা আৰু ২০২০ বৰ্ষৰ বাবে ইন্টাৰপ’লৰ সাতটা বিশ্ব পুলিচিং লক্ষ্যৰ ভিতৰত প্রথম আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূর্ণ লক্ষ্য হোৱাটো অত্যন্ত প্রাসংগিক৷ তেওঁ কয় যে "সন্ত্রাসবাদ হৈছে মানৱ অধিকাৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উলংঘা" আৰু 'সীমা অতিক্ৰম কৰা সন্ত্ৰাসবাদ'ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ 'সীমা অতিক্ৰম কৰা সহযোগিতা' অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, ইয়াৰ অবিহনে আমি সীমা অতিক্ৰম কৰা সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিব নোৱাৰো। ইয়াৰ বাবে ইণ্টাৰপ’ল হৈছে সৰ্বোত্তম প্লেটফৰ্ম বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে জোৰ দি কয় যে প্ৰথমে দেশসমূহে ‘সন্ত্রাসবাদ’ আৰু ‘সন্ত্রাসবাদী’ৰ সংজ্ঞাৰ ওপৰত একমত হ’ব লাগিব৷ ‘সন্ত্রাসবাদ’ আৰু ‘সন্ত্রাসবাদী’ৰ সংজ্ঞাৰ ক্ষেত্ৰত যদি একমত নাথাকে, তেনেহ’লে আমি একেলগে বিশ্বযুদ্ধত যুঁজ দিব নোৱাৰোঁ৷
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে একেলগে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু ‘ভাল সন্ত্ৰাসবাদ, বেয়া সন্ত্ৰাসবাদ’ আৰু ‘সন্ত্রাসবাদী আক্ৰমণ সৰু বা ডাঙৰ’ আদি আখ্যা দিয়া উচিত নহয়। অনলাইন ৰেডিকেলাইজেচনৰ দ্বাৰা সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা বিয়পি পৰা সন্ত্ৰাসবাদী মতাদৰ্শৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ক্ষেত্ৰতো এক ঐকমত্য গঢ়ি তোলাটো প্ৰয়োজনীয় বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে আমি ইয়াক ৰাজনৈতিক মতাদৰ্শ হিচাপে চাব নোৱাৰো। অনলাইন ৰেডিকেলাইজেচনৰ প্ৰচাৰক আমি যদি ৰাজনৈতিক সমস্যা হিচাপে বিবেচনা কৰোঁ, তেন্তে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখন আধামুখী হ’ব। আহক আমি সকলোৱে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হওঁ যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ফলপ্ৰসূ যুঁজ দীৰ্ঘস্থায়ী, ব্যাপক আৰু বহনক্ষম হ’ব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰত সকলো ধৰণৰ বিশ্ব সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু ইণ্টাৰপ’লৰ সৈতে কাৰিকৰী সহায় আৰু মানৱ সম্পদ প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰি আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বহু দেশত ইন্টাৰপ’লৰ ন’ডেল এজেন্সী আৰু দেশৰ সন্ত্ৰাস বিৰোধী সংস্থাটো বেলেগ বেলেগ, এনে অৱস্থাত বিশ্বৰ সকলোসন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সংস্থাই একত্ৰিত হৈ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা উচিত। তেওঁ ইণ্টাৰপ’লক সকলো সদস্য দেশৰ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সংস্থাৰ মাজত ‘বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য বিনিময় লাইন’ স্থাপনৰ বাবে এক স্থায়ী ব্যৱস্থাৰ কথা বিবেচনা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে এই ব্যৱস্থাই অনাগত দিনত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখন আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ সন্মুখত ‘নিছামুক্ত ভাৰত’ৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে বিশ্বব্যাপী মাদক দ্ৰব্যৰ ব্যৱসায়ৰ নতুন ধাৰা আৰু মাদক-সন্ত্রাসৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, সকলো জাতিৰ মাজত তথ্য আৰু চোৰাংচোৱাৰ আদান-প্ৰদানৰ মঞ্চ, চোৰাংচোৱা ভিত্তিক যৌথ অভিযান, আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা সহযোগিতা, পাৰস্পৰিক আইনী সহায় আৰু ধন সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ বাবে এক ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় মাদক দ্ৰব্য নিয়ন্ত্ৰণ ব্যুৰোৱে মাদক দ্ৰব্য জব্দ কৰা, ইয়াক ধ্বংস কৰা, আৰু গোচৰৰ সমাপ্তিৰ ক্ষেত্ৰত অতি উত্তম সফলতা লাভ কৰিছে। ইণ্টাৰপ’লৰ ‘অপাৰেচন লায়ন-ফিছ’ আৰু ভাৰতৰ ‘অপাৰেচন গৰুদা’ৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ‘অপাৰেচন লায়ন-ফিছ’ত ভাৰতে সৰ্বাধিক জব্দ কৰি এক বৃহৎ সফলতা লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে সকলো সদস্য দেশৰ মাদক দ্ৰব্য বিৰোধী সংস্থাৰ মাজত বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য বিনিময় নেটৱৰ্ক আৰু এক বিস্তৃত নাৰ্কো ডাটাবেছ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত ইণ্টাৰপ’লে অধিক কাম কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ইণ্টাৰপ’লে শতবৰ্ষ উদযাপন আৰম্ভ কৰিবলৈ ওলাইছে আৰু তেওঁ ইয়াৰ সাক্ষী হোৱাৰ সুযোগ পাইছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা ৪ দিনত দিল্লীত সাধাৰণ পৰিষদৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ‘গ্ল’বেল ক্ৰাইম ট্ৰেণ্ড ৰিপ’ৰ্ট ২০২২’ আৰু ‘ইণ্টাৰপল ভিজন ২০৩০’ বিষয়ত ব্যাপক আলোচনা কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও সক্ৰিয় পুলিচিং, মেটাভাৰ্ছ আৰু চাইবাৰ ভাবুকিৰ পৰিৱেশত সংঘটিত হোৱা পৰিৱৰ্তনসমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ইণ্টাৰপ’লৰ আই-ফেমিলিয়া আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শিশু যৌন নিৰ্যাতনৰ তথ্যকোষৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে দুটা ডাঙৰ প্ৰস্তাৱো গৃহীত হৈছে। তেওঁ কয় যে ১৯২৩ চনত যেতিয়া ইন্টাৰপ’ল প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল তেতিয়া সেই সময়ৰ অপৰাধ আৰু পুলিচিঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু আজিৰ পদ্ধতি আৰু পদ্ধতিৰ বহু পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু আগন্তুক দশকত ই অধিক সলনি হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অপৰাধৰ মনোভাৱ কেতিয়াও সলনি নহয়, কিন্তু উপায় সলনি হৈ আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইণ্টাৰপ’লে যোৱা ১০০ বছৰৰ অভিজ্ঞতা আৰু সাফল্যৰ ভিত্তিত অহা ৫০ বছৰৰ বাবে ‘ভৱিষ্যৎ পৰিকল্পনা’ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ কয় যে ইণ্টাৰপ’লে ইয়াৰ তত্বাৱধানত এটা অধ্যয়ন গোটও গঠন কৰিব পাৰে, যাৰ জৰিয়তে অহা ২৫ আৰু ৫০ বছৰৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু ইয়াৰ সমাধানৰ ওপৰত বিশদ গৱেষণা কৰিব পৰা যাব।গতিকে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পুলিচিঙে আগন্তুক ৫০ বছৰত ইয়াৰ পৰা বহুখিনি লাভৱান হ’ব। প্ৰতি ৫ বছৰৰ পিছত আঁচনিখন পুনৰীক্ষণ কৰাটোও প্ৰাসংগিক হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই গৱেষণা সদস্য দেশসমূহৰ আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহৰ বাবে অতি উপযোগী বুলি প্ৰমাণিত হ’ব। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে অষ্ট্ৰিয়াক ইন্টাৰপলৰ পতাকা অৰ্পণ কৰি ভিয়েনা সাধাৰণ পৰিষদৰ পৰিচালনাৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ ফালৰ পৰা নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতে ইন্টাৰপ’লৰ সৈতে সহযোগিতামূলক ভূমিকাত কাম কৰি সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যেনে নাৰ্কো-সন্ত্রাস, অনলাইন ৰেডিকেলাইজেচন, সংগঠিত ছিণ্ডিকেট আৰু ধন সৰবৰাহৰ দৰে৷ তেওঁ কয় যে এই প্ৰেক্ষাপটত ভাৰতে ইন্টাৰপ’লক এক নিৰ্দিষ্ট কেন্দ্ৰ বা অধিৱেশন স্থাপন আৰু সমগ্ৰ বিশ্বতে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু মাদক দ্ৰব্য বিৰোধী সংস্থাসমূহৰ বাবে এক নিৰ্দিষ্ট যোগাযোগ নেটৱৰ্ক আৰম্ভ কৰাত সহায় কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। মহাসভাৰ সফল পৰিচালনাৰ বাবে শ্ৰী অমিত শ্বাহে ইন্টাৰপল আৰু চিবিআইৰ শলাগ লয়।

Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah addressed the concluding session of the 90th INTERPOL General Assembly
To stop crimes of today's era and to stop criminals, we have to think above conventional geo-graphic borders
'Across-Border Cooperation' is very important to fight 'Cross-Border Terrorism'
All countries have to agree on the definition of 'terrorism' and 'terrorist' and should commit to fight against terrorism together, narratives like 'good terrorism, bad terrorism' and 'terrorist attack - big or small' both cannot go together
It is also necessary to build a consensus on the challenge of cross-border terrorism being spread through online radicalization, we cannot treat this problem as a political problem
INTERPOL should take initiative to create a permanent mechanism for setting up a 'Real-time Information Exchange Line' between counter-terrorism agencies and anti-narcotics agencies of member countries
I would suggest that INTERPOL should prepare a 'future plan' for the next 50 years on the basis of its experience and achievements over the last 100 years
India is committed to cooperate with INTERPOL for setting up a dedicated centre or convention and launching a dedicated communication network for counter-terrorism and anti-narcotics agencies around the world
21 OCT 2022 6:27PM by PIB Delhi
The Union Home and Cooperation Minister, Shri Amit Shah addressed the concluding session of the 90th INTERPOL General Assembly in New Delhi today. Several dignitaries including the Chairman, INTERPOL and the Director, CBI were present on the occasion.
In his address, the Union Home Minister said that, 21st October is very important day for the Indian Police and India celebrates this day as Police Commemoration Day. He said 35,000 policemen have made the supreme sacrifice for the securing India's unity and democracy and Indians pay tribute to these immortal martyrs on this day. He said after the COVID-19 pandemic, organizing the General Assembly of INTERPOL in New Delhi is important in itself. The world has experienced the human face of the 'police' during the COVID-19 pandemic and the world has changed the way it looks at the police
Shri Amit Shah said in the last 100 years, INTERPOL has become a comprehensive and effective forum of 195 countries, which is playing a vital role in cracking down on crimes around the world. Shri Shah said India is one of the oldest members of INTERPOL and India has been associated with INTERPOL since 1949. In today's world a platform like INTERPOL is very important and vital for cooperation and multilateralism. He said the Government of India, the Ministry of Home Affairs and various Indian Police Forces appreciate the meaningful efforts and contributions of INTERPOL for public security, world peace and stability.
The Union Home Minister said the Criminal Justice System is not a new thing for India. Perhaps first of all, both contemplation and concern on the criminal justice system originated in India. Whenever the State was conceptualized, police systems would probably have emerged as the first important function of the State and the safety of citizens is the foremost responsibility of any State. He said one can see deep understanding of jurisprudence and punishment in Indian historical texts and epics. Thousands of years ago in the Ramayan and in their writings Vidura, Shukracharya, Chanakya, Thirukural etc. have accepted the principle of "Amicable Justice and Due Punishment". Shri Shah said there is a shloka in Chapter 15 in the Shantiparva of the Mahabharata, which means –
“The system of justice is an important part of every effective and successful government system to keep criminals under control. Justice is what ensures good governance in society. If justice is awake during the night, it is then only that citizens and society remain fearless, and a good society is formed.”
Shri Amit Shah said in the last 8 years, the Government of India under the leadership of Prime Minister Narendra Modi has been continuously taking steps to ensure that our police forces are always ready to face any challenge. He said that the Government of India has recently taken many new steps to solve the challenges of the future, such as, establishment of the National Forensic Science University. In the form of I.C.J.S., the core pillars of Criminal Justice, i.e. e-Courts, e-Prison, e-Forensics and e-Prosecution are being integrated with the 'Crime and Criminal Tracking Network and System' (CCTNS). The Government of India has also decided to develop a national database on crimes such as terrorism, narcotics and economic offences. The Government of India has set up the Indian Cyber-Crime Coordination Center (I-4C) to ensure comprehensive response system to cybercrime.
The Union Home Minister said in today's world of data and information revolution, the nature of both crime and criminal has changed. At present there is no geographical boundary of crime, if such crimes and criminals are to be stopped, then all of us have to think and act above the Conventional Geographical Border. Shri Shah said that in view of the 'criminal syndicates' colluding at the international level using modern technology, there is no reason why countries should not cooperate and coordinate with each other. He said our police and law enforcement agencies are faced with the twin challenge of enforcing the law within the ambit of the sovereignty of the State and understanding the global nature of crime, detecting criminals, and worrying about justice. Shri Shah said amidst these challenges, the role of INTERPOL in easing the work of security agencies is important, and this will be even more important in the future.
The Union Home Minister, while drawing the attention of the General Assembly to some issues in this direction, said that terrorism is a global problem today and it is extremely relevant that the first and most important target among the seven global policing goals of Interpol for 2020-25 is "countering the threat of terrorism". He said terrorism is the biggest violation of Human Rights and 'cross-border cooperation' is very important to fight 'cross-border terrorism', without this we cannot fight cross-border terrorism. He said INTERPOL is the best platform for this. Shri Shah emphasized that first of all countries have to agree on the definition of 'terrorism' and 'terrorist'. If there is no consensus on the definitions of 'terrorism' and 'terrorist', then we cannot fight the global battle in unison.
The Union Home Minister said that the commitment to fight against terrorism together and narratives like 'good terrorism, bad terrorism' and 'terrorist attack - big or small'... both cannot go together. He said that it is also necessary to build a consensus on the challenge of terrorist ideology being spread from across the border by online radicalization. He said we cannot see it as political ideology. If we consider the promotion of online radicalization as a political problem, then our fight against terrorism will be half-hearted. Let us all commit to ensure that the effective fight against terrorism must be long-lasting, comprehensive and sustainable. Shri Shah said India is committed to fight all forms of global terrorism and work with INTERPOL to provide technical assistance and human resources.
Shri Amit Shah said it has been observed that in many countries the nodal agency of INTERPOL and the counter-terror agency of the country are different, in such a situation it is difficult for all counter-terrorism agencies of the world to come together to tackle the challenge of terrorism. He urged INTERPOL to consider a permanent mechanism to establish a 'real-time information exchange line' between the counter-terrorism agencies of all member countries. He said this system will further strengthen the fight against terrorism in the coming days.
The Union Home Minister said that on the occasion of 75th year of India's Independence, Prime Minister Narendra Modi has set the goal of a ‘Drugs free India' for the Nation. He said in view of the emerging trends of global trade of narcotics and challenges such as narco-terror, there is need for closer cooperation in areas like platforms for exchange of information and intelligence among all nations, intelligence-based joint operations, regional maritime security cooperation, mutual legal assistance, effective mechanism to combat money laundering. Shri Shah said the Narcotics Control Bureau of India has achieved very good success in the seizure of narcotics, their destruction, and conclusion of cases. Referring to INTERPOL's 'Operation Lion-fish' and India's 'Operation Garuda', he said in 'Operation Lion-fish' India has achieved a great success by making the biggest seizure. He said more work needs to be done by INTERPOL in establishing a real time information exchange network and a comprehensive narco database among anti-narcotics agencies of all member countries.
Shri Amit Shah said INTERPOL is going to begin its centenary year celebrations and he has had an opportunity to witness it. The Union Home Minister said in the last four days, participants at the General Assembly in Delhi had an extensive discussion on 'Global Crime Trend Report 2022' and 'Interpol Vision 2030'. The changes taking place in active policing, metaverse and cyber threat landscape are also being discussed. In addition, two major resolutions to increase the use of INTERPOL's I-Familia and the International Child Sexual Abuse Database have also been passed. He said when INTERPOL was established in 1923, the challenges of crime and policing of that time and today's methods have huge differences and more changes will come in the coming decades. Shri Shah said the mentality of crime never changes, but the means are changing.
The Union Home Minister suggested that INTERPOL should prepare a 'future plan' for the next 50 years on the basis of its experience and achievements over the last 100 years. He said INTERPOL can also constitute a study group under its auspices, by which detailed research can be done on the challenges of the next 25 and 50 years and their solutions. If a report of World Policing 2048 and 2073 is prepared, then global policing will greatly benefit in the coming 50 years. It would also be relevant to review the scheme after every five years. Shri Shah expressed confidence that this research would prove to be very useful for the Law Enforcement Agencies of member countries. The Union Home Minister handed over the flag of INTERPOL to Austria and conveyed his best wishes for the conduct of the Vienna General Assembly.
The Union Home Minister reiterated his commitment from India's side that India is committed to working with INTERPOL in a collaborative role to combat terrorism in all its forms, such as narco-terror, online radicalization, organized syndicates and money laundering. He said in this context, India is committed to assist INTERPOL in setting up a dedicated centre or convention and launching a dedicated communication network for counter-terrorism and anti-narcotics agencies around the world. Shri Amit Shah appreciated the INTERPOL and CBI for the successful conduct of the General Assembly.