কেবিনেট সচিবালয়
কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাৰ অধ্যক্ষতাত ৰাষ্ট্ৰীয় সংকট ব্যৱস্থাপনা সমিতিৰ বৈঠক আৰু বংগোপসাগৰত সম্ভাৱ্য ঘূৰ্ণীবতাহৰ মোকাবিলাৰ বাবে প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা
21 OCT 2022 6:55PM by PIB Guwahati
কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাৰ অধ্যক্ষতাত ৰাষ্ট্ৰীয় সংকট ব্যৱস্থাপনা সমিতি(এনচিএমচি)ৰ আজি বৈঠকত বংগোপসাগৰত সম্ভাৱ্য ঘূৰ্ণীবতাহৰ মোকাবিলাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/সংস্থা আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰৰ প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়।
ভাৰতৰ বতৰ বিজ্ঞান বিভাগ(আইএমডি)ৰ সঞ্চালক প্ৰধানে ২৪ অক্টোবৰত উত্তৰ দিশলৈ গতি কৰি ঘূৰ্ণীবতাহৰ ধুমুহালৈ তীব্ৰতৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা থকা বংগোপসাগৰৰ বতৰ ব্যৱস্থাৰ বৰ্তমানৰ অৱস্থাৰ বিষয়ে কমিটীক অৱগত কৰে। ইয়াৰ পিছত ই উত্তৰ-পূব দিশলৈ গতি কৰি ২৫ অক্টোবৰত ওড়িশা উপকূলৰ কাষেৰে পশ্চিমবংগ–বাংলাদেশ উপকূলত উপনীত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। ২৫ অক্টোবৰৰ মাজনিশা আশে-পাশে বাংলাদেশ আৰু সংলগ্ন পশ্চিমবংগ উপকূল পাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
ওড়িশা আৰু পশ্চিমবংগ আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ মুখ্য সচিব আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বিশেষ মুখ্য সচিবে ঘূৰ্ণীবতাহ অহাৰ পথত জনসাধাৰণক সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তুতিমূলক ব্যৱস্থা আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে কমিটীক অৱগত কৰে। সাগৰলৈ ওলাই অহা মাছমৰীয়াসকলক উভতি আহিবলৈ আৰু আন কিছুমানক সাগৰলৈ নাযাবলৈ সতৰ্ক কৰি দিয়া হৈছে।
এনডিআৰএফে নিজৰ দলসমূহ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে উপলব্ধ কৰাৰ লগতে অতিৰিক্ত দলসমূহকো সাজু কৰি ৰখা হৈছে। সেনা আৰু নৌসেনাৰ উদ্ধাৰ আৰু সাহায্যকাৰী দলৰ লগতে জাহাজ আৰু বিমানসমূহ সাজু কৰি ৰখা হৈছে।
ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ প্ৰস্তুতিমূলক ব্যৱস্থাসমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰি শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবাই সজোৰে কয় যে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰসমূহৰ সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহে প্ৰতিৰোধমূলক আৰু সতৰ্কতামূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগে। জীৱনৰ ক্ষতি কম কৰি ৰখা আৰু সম্পত্তি আৰু আন্তঃগাঁথনি যেনে-শক্তি আৰু দূৰসংযোগ ব্যৱস্থাৰ ক্ষতি কম কৰা আৰু এই আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষতি হ’লে ইয়াক অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা উচিত৷
কেবিনেট সচিবগৰাকীয়ে কয় যে সাগৰত থকা মাছমৰীয়াসকলক উভতাই আনিব লাগে আৰু ধুমুহাৰ পূৰ্বে যাতে পিছপৰা অঞ্চলৰ লোকসকলক ভালদৰে খালী কৰা হয়, সেয়া নিশ্চিত কৰিব লাগিব। কেবিনেট সচিবে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত চৰকাৰসমূহক সকলো কেন্দ্ৰীয় সংস্থা সাজু থকা আৰু সহায়ৰ বাবে উপলব্ধ বুলি আশ্বাস দিয়ে।
সভাত ওড়িশা, পশ্চিমবংগ আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ মুখ্য সচিব আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বিশেষ মুখ্য সচিব, গৃহ পৰিক্ৰমা, শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব আৰু দূৰসংযোগ বিভাগৰ প্ৰতিনিধি, সদস্য সচিব এনডিএমএ, চিআইএছচি, আইডিএছ, ডিজি এনডিআৰএফ, ডিজি আইএমডি, ডিজি উপকূলৰক্ষী বাহিনী আৰু গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে৷

Cabinet Secretariat
National Crisis Management Committee (NCMC) under Chairmanship of Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba meets and reviews preparedness for possible cyclonic storm over Bay of Bengal
21 OCT 2022 6:55PM by PIB Delhi
The National Crisis Management Committee (NCMC) under Chairmanship of Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba met today and reviewed the preparedness of Central Ministries/Agencies, and State/UT Governments for the possible cyclonic storm over the Bay of Bengal.
The Director General, India Meteorological Department (IMD), briefed the Committee about the current status of the weather system in the Bay of Bengal, which is likely to move Northwards and intensify into a Cyclonic Storm on 24th October. Thereafter it is likely to move North Eastwards and reach the West Bengal – Bangladesh coasts on 25th October, skirting the Odisha Coast. It is likely to cross Bangladesh and adjoining West Bengal Coasts around the midnight of 25th October.
The Chief Secretaries of, Odisha and West Bengal and Andaman & Nicobar Islands and the Spl. Chief Secretary of Andhra Pradesh apprised the Committee of the preparatory measures being taken to protect the population in the expected path of the cyclonic storm and measures being taken by the local administration. Fishermen out at sea have been alerted to return back and others not to venture into the sea.
The NDRF has made its teams available to the States and additional teams are also being kept in readiness. Rescue and relief teams of the Army and Navy along with ships and aircrafts have been kept ready on standby.
Reviewing preparedness measures of the States and Central Agencies, Shri Rajiv Gauba stressed that preventive and precautionary measures should be taken by concerned authorities of State/UT Governments and concerned Central Agencies. The aim should be to keep loss of lives to zero and minimize damage to property and infrastructure such as power and telecom, and in case of damage to this infrastructure, it must be restored in the shortest possible time.
The Cabinet Secretary said fishermen at sea should be called back and it must be ensured that people from vulnerable areas are evacuated well in time before the storm. The Cabinet Secretary assured the State/UT Governments that all Central agencies are ready and will be available for assistance.
The meeting was attended by the Chief Secretaries of Odisha, West Bengal and the Andaman & Nicobar Islands and the Spl. Chief Secretary of Andhra Pradesh, Secretaries of Ministries of Home Affairs, Power and representatives of Department of Telecom, Member Secretary NDMA, CISC IDS, DG NDRF, DG IMD, DG Coast Guard and senior officers from the Ministry of Home Affairs.