ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳ ଠାରେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ଆଜି ହେଉଛି ଦେଶର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ପୁର୍ନନିର୍ମାଣର ଦିନ
ପ୍ରାଥମିକ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାତୃଭାଷାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଏକ ବଡ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି
ଆଂଚଳିକ ଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କର ଏହି ଇଚ୍ଛାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ଚୌହାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ
ଆଜି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ , ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ , ଆମର ଭାଷାକୁ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମର ୧୨ ଟି ଭାଷାରେ ଜେଇଇ, ଏନ୍‌ଇଇଟି ଏବଂ ୟୁଜିସି ପରୀକ୍ଷା ଚାଲିଛି
ଆଜି ଠାରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନେ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ କେବଳ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ନିଜ ଭାଷାରେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଗବେଷଣା କରି ପାରିବେ
ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ କେତେକ ଶକ୍ତି ବ୍ରେନ୍ ଡ୍ରେନ୍ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ବ୍ରେନ୍ ଗେନ୍ ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି
ଛାତ୍ରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଭାଷାକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ହୀନମନ୍ୟତାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଆସ
16 OCT 2022 4:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳ ଠାରେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ଚୌହାନଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଦିନଟି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ବର୍ଷରେ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ଏକ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଷ, ସମୟ ଆସିବ ଏହା ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣାକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ । ଆଜି ଦେଶର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ପୁର୍ନନିର୍ମାଣର ଦିନ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରାଥମିକ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାତୃଭାଷାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଏକ ବଡ଼ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଆଂଚଳିକ ଭାଷା, ଯଥା -: ହିନ୍ଦୀ, ତାମିଲ୍‌, ତେଲୁଗୁ, ମାଲାୟଲମ୍‌, ଗୁଜରାଟୀ, ବେଙ୍ଗଲୀ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କର ଏହି ଇଚ୍ଛାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସରକାର ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ଏବଂ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାର ବହି ଗୁଡିକ ସାରା ଦେଶରେ ଆଠ ଗୋଟି ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସାରା ଦେଶରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନେ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ଲାଭ କରି ପାରିବେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଠାରୁ ଏହି ଦିନଟି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନେ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ କେବଳ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ନିଜ ଭାଷାରେ ଗବେଷଣା ମଧ୍ୟ କରି ପାରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଏହାକୁ ଖୁବ୍ ଭଲ ଭାବେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ପାରିଛି । ଶ୍ରା ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଚିନ୍ତା କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅର୍ଥାତ୍ ସୃଜନଶୀଳତାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାତୃ ଭାଷାରେ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ହୋଇ ପାରିବ ଏବଂ ମାତୃ ଭାଷାରେ କୁହା ଯାଉଥିବା କଥା ହୃଦୟକୁ ଭଲ ଭାବେ ଛୁଇଁଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ମସ୍ତିଷ୍କ ନିଜର ମାତୃ ଭାଷାରେ ଚିନ୍ତା କରିବା, ସଂଶୋଧନ କରିବା, ଗବେଷଣା କରିବା, ତର୍କ କରିବା, ବିଷ୍ଲେଶଣ କରିବା ଏବଂ ପରିଶେଷରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟରେ ପହଂଚିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା କରିଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯଦି ମାତୃଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଗବେଷଣା କରାଯାଏ, ତେବେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶର ଛାତ୍ର ମାନଙ୍କ ଠାରୁ କୌଣସି ଗୁଣରେ କମ୍ ଦକ୍ଷ ନୁହନ୍ତି, ସେମାନେ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ନାମକୁ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ କେତେକ ଶକ୍ତି ବ୍ରେନ୍ ଡ୍ରେନ୍ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ବ୍ରେନ୍ ଗେନ୍ ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱରେ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଆମର ଭାଷାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆମେ ଦେଶରେ ଜେଇଇ, ଏନ୍‌ଇଇଟି ଏବଂ ୟୁଜିସି ପରୀକ୍ଷା ଗୁଡିକୁ ୧୨ଟି ଭାଷାରେ ଆୟୋଜିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛୁ । ସମାନ ରୂପରେ, କମନ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଏଂଟ୍ରାନ୍ସ ଟେଷ୍ଟ ୧୩ଟି ଭାଷାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟ ତାମିଲ୍‌, ତେଲୁଗୁ, ମରାଠୀ, ବଙ୍ଗାଳୀ, ମାଲାୟଲମ୍ ଏବଂ ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷାରେ ଅବୁଦାଦ କରି ବୈଷୟିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ପଢ଼ାଇବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ନିଜ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ ରୂପରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ସେ କହିଥିଲେ, ସାରା ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଭାଷାକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ହୀନମନ୍ୟତାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଆସିବା ଉଚିତ୍‌, କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ସରକାର ଚାଲିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜ ଦକ୍ଷତାକୁ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ପାରିବେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶର ସରକାରୀ ଭାଷା - ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ମଂଚରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥାନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ମଂଚରେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆମର ଯୁବକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ।
ଶୀ ଶାହ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ୩୮୭ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ସେଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୫୯୬ ହୋଇଛି, ଏମ୍‌ବିବିଏସ୍ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୫୧,୦୦୦ ରୁ ୭୯,୦୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି, ଆଇଆଇଟି ସଂଖ୍ୟା ପୂର୍ବରୁ ୧୬ ଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୩ ହୋଇଛି, ଆଇଆଇଏମ୍ ଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ୧୩ ରୁ ୨୦ ଏବଂ ଆଇଆଇଆଇଟି ସଂଖ୍ୟା ୯ ରୁ ୨୫ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୧୪ ମସିହାରେ, ଭାରତରେ ୭୨୩ଟି ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ୧,୦୪୩ ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଭାଷାକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ଆତ୍ମାଭିମାନକୁ ପୁନସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଦେଶରେ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା, ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଆଇନ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା କାରଣରୁ ଏକ ଶିକ୍ଷା ଭିତ୍ତିକ ବିପ୍ଳବ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରା ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଇଂରାଜୀ ଭାଷାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଭାଷାକୁ ବୌଦ୍ଧିକ କ୍ଷମତା ସହିତ ଯୋଡି ଦେଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭାଷା ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ । ଭାଷା କେବଳ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବୌଦ୍ଧିକ ଦକ୍ଷତା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପହାର, ଯାହା ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଯଦି ଶିକ୍ଷା ମାତୃ ଭାଷାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ତେବେ, ତାହା ବୌଦ୍ଧିକ କ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ଏହି ଆରମ୍ଭ ସହିତ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଆମର ଛାତ୍ର ମାନଙ୍କର ବୌଦ୍ଧିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବ ।

Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah launches MBBS course in Hindi for the first time in the country, today in Bhopal, Madhya Pradesh
Today is the day of renaissance and reconstruction of the education sector of the country
Prime Minister Narendra Modi has taken a big historic decision in the New Education Policy by giving importance to Mother Tongue in Primary, Technical and Medical education
Prime Minister Narendra Modi had given a call to provide Medical and Engineering education in regional languages ​​and Government of Madhya Pradesh led by Shri Shivraj Singh Chouhan is the first, to fulfil Shri Modi’s wish
Today, under the leadership of Shri Modi , through the New Education Policy, we have brgungiving importance to our languages and JEE, NEET and UGC examinations are being conducted in 12 of our languages
From today onwards, students will not only receive Technical and Medical education in their Mother Tongue, but also will be able to conduct Research in their own language
In the 21st Century some forces adopted the Brain Drain theory and today Prime Minister Narendra Modi is changing this theory into Brain Gain theory
Students should over come their linguistic inferiority complex, as now there is a government led by Shri Narendra Modi and they can display their abilities in their own languages
Prime Minister Narendra Modi hss a message for the world when he speaks at global forums in the Official Language - Hindi, when Shri Modi speaks in Hindi on the global stage, the confidence of our youth increases
The Government led by Prime Minister Narendra Modi has made many changes in Technical and Medical education
There were 387 Medical Colleges in 2014 and today they are 596, MMBS seats have increased from 51,000 to 79,000, IITs from 16 to 23, IIMs from 13 to 20 and IIITs from 9 to 25
In 2014, there were 723 Universities in India and today there are 1,043 Universities under the leadership of Prime Minister Narendra Modi
By restoring pride of our languages ​​through the New Education Policy of Shri Modi and taking steps for Technical, Medical and Legal studies in the country, a revolution will take place in capacity potential
There is no relation between language and intellectual ability, language is only a medium of expression whereas intellectual ability is a natural gift which can be improved through education
With this beginning, India will move ahead in global research and intellectual potential of our students will also be placed before the world
16 OCT 2022 4:54PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah launched the first MBBS course in Hindi in the country today, in Bhopal, Madhya Pradesh. Many dignitaries including the Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan were present on the occasion.
In his address, the Union Home Minister said this day is very important for the Medical sector in the year of theAzadikaAmritMahotsav, and will be written in golden letters in times to come. He said this is the day of renaissance and reconstruction of the Education sector of the country. Shri Shah said that Prime Minister Narendra Modi has taken a very historic decision in the New Education Policy, by giving importance to the Mother Tongue of students in Primary, Technical and Medical education. He said Prime Minister Narendra Modi had given a call to provide Medical and Engineering education in regional languages ​​such as Hindi, Tamil, Telugu, Malayalam, Gujarati, Bengali and the Government of Madhya Pradesh led by ShriShivraj Singh Chouhanis the first fulfil Shri Modi’s wish.
Shri Amit Shah said today Medical education is commencing in Hindi and soon Engineering studies will also begin in Hindi and translation of Engineering books has cimmenced in eight languages ​​across the country, and soon students across the Nation will be able to pursueTechnical and Medical education in their Mother Tongue. He said that this day is important as from onwards, students will not only receive instructions in Technical and Medical education in their Mother Tongue, but also will be able to conductResearch in their own language.
The Union Home Minister said Madhya Pradesh is the firstState to implement Prime Minister Narendra Modi's New Education policy and is implementing it in a very good way. Shri Shah told students that the thinking process is done the best in the Mother Tongue and words spoken in the Mother Tongue touch theHeart. He said theMind processes thinking, revision, Research, reasoning, analysis and arriving at a decision in onesMother Tongue. He said if studies and Research are conducted in theMother Tongue, then Indian students are no less competent than students from other countries, and they will bring laurels to India in Research.
Shri Amit Shah said in the 21st Century some forces adopted the Brain Drain Theory and today Prime Minister Modi is converting this theoryinto theBrain Gain Theory. He said today under the leadership of Shri Modi, theNew Education Policy has begun to give importance to our languages. We have begun conducting the JEE, NEET and UGC examinations in 12 languages ​​of the country. Similarly, the Common University Entrance Test is being conducted in 13 languages and 10 States have commenced teaching Engineering courses by translating them into Tamil, Telugu, Marathi, Bengali, Malayalam and Gujarati.
The Union Home Minister said studying in ones own language ​​will definitely enhance the abilities of students. He told students across the country that they should come out of their linguistic inferiority complex,as today there is a government led byShri Narendra Modi and they can showcase their abilities in their
own language. He said Prime Minister Narendra Modi has a message for the world when he gives speechesin global forums in theOfficial Language Hindi. He said when Shri Modi speaks in Hindi on the global stage, the confidence of the youth across the country increases.
Shri Amit Shah said the Government led by Shri Narendra Modi has made many changes in Technical and Medical education. Shri Shah said in 2014 there were 387 medical colleges and these have increased to 596, the number of MMBS seats have increased from 51,000 to 79,000. There were 16 IITs which are now 23, there were 13 IIMs which are now 20 and there were nine IIITs which are now 25. In 2014, there were 723Universities in the country, which have been increased to 1,043 by the Government under the leadership of Shri Narendra Modi. He said there is going to be an educational revolution due to the restoration in the pride of our languages ​​through the New Education Policy of Shri Modi and making arrangements for Technical, Medical and Legal studies in the country.Shri Shah said that those who spread the usage of English have associated language with intellectual ability, but there is no relation between language and intellectual ability. Language is only a medium of expression whereas intellectual ability is a natural gift which can be improved through education and if education is given in the Mother Tongue then it is very beneficial in improving intellectual ability. He said after today's launch, India will go a long way in global research and the intellectual potential of our students will also be placedbefore the world.