প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনএএম যোগাযোগ গোটৰ অনলাইন সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে
25 FEB 2020 3:48PM by PIB Guwahati
মোৰ বন্ধু আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ডনাল্ড ট্ৰাম্প,
আমেৰিকান প্ৰতিনিধিদলৰ সন্মানীয় সদস্যসকল,
আৰু উপস্থিত অভ্যাগতবৃন্দ,
নমস্কাৰ,
ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্প আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধিদলক ভাৰতত আকৌ এবাৰ উষ্ম আদৰণি জনোৱা হৈছে। মই বহুত সুখী যে তেওঁ এই যাত্ৰাত তেওঁৰ পৰিয়ালৰ সৈতে আহিছে। যোৱা আঠ মাহত ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্প আৰু মোৰ মাজত এইটো পঞ্চম বৈঠক। কাইলৈ মটেৰাত ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পৰ অভূতপূৰ্ব আৰু ঐতিহাসিক আদৰণি সদায় স্মৰণীয় হৈ থাকিব। কালি এইটো পুনৰ স্পষ্ট হৈ পৰিছিল যে আমেৰিকা আৰু ভাৰতৰ মাজৰ সম্পৰ্ক কেৱল দুখন চৰকাৰৰ মাজত নহয়, জন-চালিত, জনকেন্দ্ৰিক। এই সম্পৰ্কটো একবিংশ শতিকাৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰীত্ব। আৰু সেইকাৰণে আজি ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্প আৰু মই আমাৰ সম্পৰ্কক ব্যাপক গোলকীয় কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ স্তৰলৈ লৈ যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পে সম্পৰ্কটো এই মুহূৰ্তত অনাত এক অমূল্য অৱদান আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ আলোচনাত আমি এই অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতিটো গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশই ইতিবাচকভাৱে বিবেচনা কৰিছো – সেয়া প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, শক্তি কৌশলগত অংশীদাৰীত্ব, প্ৰযুক্তি সহযোগিতা, গোলকীয় সংযোগ, বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক বা জনসাধাৰণৰ সৈতে সম্পৰ্ক। ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ মাজত বৰ্ধিত প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। অত্যাধুনিক প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আৰু মঞ্চৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাই ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিছে। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা নিৰ্মাতাসকল ইজনে সিজনৰ যোগান শৃংখলাৰ অংশ হৈ পৰিছে। ভাৰতীয় বাহিনীয়ে আজি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ বাহিনীৰ সৈতে আটাইতকৈ বেছি প্ৰশিক্ষণ অনুশীলন কৰি আছে। যোৱা কেইবছৰমানত, আমাৰ বাহিনীৰ মাজত আন্তঃকাৰ্যকৰীতা অভূতপূৰ্বভাৱে বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
একেদৰে, আমি আমাৰ গৃহভূমিৰ সুৰক্ষা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰি আছো। গৃহ-ভূমি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আজিৰ সিদ্ধান্তই এই সহযোগিতাক অধিক শক্তিশালী কৰিব। আজি আমি সন্ত্ৰাসবাদীৰ সমৰ্থকসকলক জবাবদিহি কৰিবলৈ আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পে ঔষধ আৰু অপিঅইড সংকটৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। আজি আমি ড্ৰাগস সৰবৰাহ, নাৰ্কো-সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সংগঠিত অপৰাধৰ দৰে গুৰুতৰ সমস্যাসন্দৰ্ভত এক নতুন প্ৰণালীৰ ওপৰতো সন্মত হৈছো। বন্ধুসকল, অলপ আগতে স্থাপিত আমাৰ কৌশলগত শক্তি অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী হৈ উঠিছে। আৰু এই ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাইছে। আমেৰিকা তেল আৰু গেছৰ বাবে ভাৰতৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস হৈ পৰিছে। যোৱা চাৰি বছৰত, আমাৰ মুঠ শক্তি বাণিজ্য হৈছে প্ৰায় ২০ বিলিয়ন ডলাৰ। নৱীকৰণযোগ্য হওঁক বা পাৰমাণৱিক শক্তিয়েই হওঁক, আমাৰ সহযোগিতাই নতুন শক্তি লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
একেদৰে, উদ্যোগটোৱে একবিংশ শতিকাৰ চাৰি পইণ্ট শূন্য আৰু অন্যান্য উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ভাৰত-আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ অংশীদাৰীত্ব, উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগৰ বাবে নতুন স্থিতি স্থাপন কৰিছে। ভাৰতীয় পেছাদাৰীসকলৰ প্ৰতিভায়ে আমেৰিকান কোম্পানীবোৰৰ প্ৰযুক্তিৰ নেতৃত্বশক্তিশালী কৰিছে।
Friends,
ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ অৰ্থনৈতিক খণ্ডত মুক্ততা আৰু নিৰপেক্ষ আৰু সন্তুলিত বাণিজ্যৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। যোৱা তিনি বছৰত, আমাৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুটা অংকৰ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু ই অধিক সন্তুলিত হৈ পৰিছে। যদি আপুনি শক্তি, অসামৰিক বায়ু-শিল্প, প্ৰতিৰক্ষা আৰু উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণ কৰে, তেন্তে যোৱা চাৰি-পাঁচ বছৰত, কেৱল এই চাৰিটা খণ্ডই ভাৰত-আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কত প্ৰায় 70 বিলিয়ন ডলাৰ অৰিহণা যোগাইছে। ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তৰ বাবে ইয়াৰ বহুখিনি সম্ভৱ হৈছে৷ মই নিশ্চিত যে অনাগত সময়ত এই সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব৷ ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্প আৰু মই আজি সন্মত হৈছো যে আমাৰ দলবোৰে আমাৰ বাণিজ্য মন্ত্ৰীসকলৰ মাজত হোৱা বুজাবুজিক বৈধতা প্ৰদান কৰা উচিত। আমি আশা কৰোঁ যে ই পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থত ভাল ফলাফল প্ৰদান কৰিব। বন্ধুসকল, বিশ্ব স্তৰত ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ সহযোগিতা আমাৰ উমৈহতীয়া গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু উদ্দেশ্যৰ ওপৰত আধাৰিত। নিয়ম-আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ বাবে এই সহযোগিতা বিশেষভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ, বিশেষকৈ ইণ্ডো-পেচিফিক আৰু গ্লোবেল কমন্সত। বিশ্বত সংযোগ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশত বহনক্ষম আৰু স্বচ্ছ বিত্তীয় যোগানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আমি দুয়ো একমত। আমাৰ এই পাৰস্পৰিক বুজাবুজি কেৱল ইজনে সিজনৰ স্বাৰ্থত নহয়, বিশ্বৰ স্বাৰ্থতো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ মাজত এই বিশেষ বন্ধুত্বৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভেটি হৈছে আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক। পেছাদাৰী হওঁক বা শিক্ষাৰ্থী হওঁক, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰত ভাৰতীয় প্ৰবাসীসকলে ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়াই আহিছে। ভাৰতৰ এই ৰাষ্ট্ৰদূতসকলে কেৱল তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনীতিত অৱদান আগবঢ়োৱা নাই। বৰঞ্চ, তেওঁলোকে আমেৰিকান সমাজক তেওঁলোকৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু সমৃদ্ধ সংস্কৃতিৰে সমৃদ্ধ কৰি তুলিছে। মই ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পক আমাৰ পেছাদাৰীসকলৰ সামাজিক সুৰক্ষা অৱদানৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণকৰণ চুক্তি আগবঢ়াবলৈ অনুৰোধ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পৰ ভ্ৰমণে এই সকলো দিশত আমাৰ সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰাত এক ঐতিহাসিক ভূমিকা পালন কৰিছে। আকৌ এবাৰ ভাৰতলৈ অহাৰ বাবে আৰু ভাৰত-আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সম্পৰ্কক এক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পক আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো।
ধন্যবাদ।
টোকা: প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল। এইটো ভাষণৰ এক আক্ষৰিক অনুবাদ।

Prime Minister's Office
Translation of Press statement by the Prime Minister on the State Visit of the President of the United States of America to India
25 FEB 2020 3:48PM by PIB Delhi
My friend and US President Donald Trump,
Respected member of the American delegation,
Ladies and gentlemen,
Namaste
President Trump and his delegation are once again warmly welcomed in India. I am particularly happy that he has come with his family on this trip. This is the fifth meeting between President Trump and me in the last eight months. President Trump's unprecedented and historical welcome in Motera yesterday will be remembered forever. Yesterday it became clear again that the relationship between America and India is not just between two governments, but people-driven, people-centric. This relationship is in the most important partnership of the 21st century. And so today President Trump and I have decided to take our relationship to the level of Comprehensive Global Strategic Partnership. President Trump has been an invaluable contribution in bringing relations to this level.
Friends,
In our discussion today, we have positively considered every important aspect of this partnership - be it defense and security, energy strategic partnership, technology cooperation, global connectivity, trade relations or people to people relations.Increasing defense and security cooperation between India and the US is a very important part of our strategic partnership. India's defense capacity has increased through collaboration on state-of-the-art defense equipment and platforms. Our defense manufacturers are becoming part of each other's supply chains. Indian forces are doing most training exercises today with the forces of USA. In the last few years, there has been an unprecedented increase in interoperability between our forces.
Friends ,
Similarly, we are also increasing cooperation to protect our home-lands and fight international crime. Today, the decision on Home-land Security will give further impetus to this cooperation. Today we have decided to increase our efforts to hold terror supporters responsible. President Trump has made fighting the drugs and opioid crisis a priority. Today, we have also agreed on a new mechanism regarding serious problems like Drug trafficking, Narco -terrorism and organized crime. Friends, our Strategic Energy Partnership established shortly before is becoming stronger. And mutual investment in this area has increased. America has become a very important source of India for oil and gas. Our total energy trade has been around 20 billion dollars in the last four years. Be it renewable energy or nuclear energy, our co-operation is getting new energy.
Friends ,
Similarly, Industry 4.0 and other emerging technologies of the 21st century are also setting new positions of India-US partnership, innovation and enterprise on it. The talent of Indian professionals has strengthened the technology leadership of American companies.
Friends,
India and the United States are committed to openness and fair and balanced trade in the economic sector. Our bilateral trade has witnessed double-digit growth in the last three years, and has also become more balanced. If energy, civil air-crafts, defense and higher education, then in the last four-five years, only these four sectors have contributed about 70 billion dollars to the economic relations of India-US. Much of this has been possible due to President Trump's policies and decisions. I am confident that this figure will increase significantly in the coming times. As far as bilateral trade is concerned, there have been positive talks between our Commerce Ministers. President Trump and I have agreed today that the understanding that has been reached between our Commerce Ministers, let's our teams make it legal. We have also agreed to start negotiations for a big trade deal. We hope that it will yield good results in mutual interest. Friends, The cooperation of India and America globally is based on our common democratic values and objectives. This cooperation is particularly important for rule based international order, especially in Indo-Pacific and global commons. Both of us agree on the importance of sustainable and transparent financing in the development of connectivity infrastructure in the world. This mutual understanding of ours is not only in each other, but in the interest of the world.
Friends
The most important foundations of this special friendship between India and America are our people-to-people relations. Be it professionals or students, Indian Diaspora has been the biggest contributor to this in the USA. These ambassadors of India are not only contributing to the economy of USA with their talent and hard work. Rather, we are also enriching american society with their democratic values ​​and rich culture. I have requested President Trump to take forward the two sides discussion on the totalisation agreement on social security contribution of our Professionals. It will be in mutual interest.
Friends,
President Trump's visit has played a historic role in further strengthening our relationships in all these dimensions. Once again, I heartily thank President Trump for coming to India, and for taking Indo-US relations to a new height.
Thank You.
Disclaimer: PM's speech was delivered in Hindi. This is an approximate translation of the speech.