রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
অসামগী খোৎচত্তা লৈরিবা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা আই.আই.তি গুৱাহাতিদা সুপরকম্পুতর পারম কামরুপা অমসুং অৱাংবা থাক্কী মাইক্রোৱেব কম্পোনেন্তশিংগী দিজাইন অমসুং দিবলপমেন্তগী মফম; ধুব্রিদা মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতাল শঙ্গাখ্রে; এন.আই.ভিগী জোনেল ইন্সতিতুৎ অনিশু উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
তেক্নোলোজিগী অনৌবা কয়া পুথোকপদা ভারতনা মাঙজিল থানবা লৈবাক অসিগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী ইন্সতিতুৎশিংনা রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিং হেন্না পুক্নিং থৌগৎকদবনি: রাস্ত্রপতি মুর্মু
13 OCT 2022 6:22PM by PIB Imphal
ঙসি ওক্তোবর ১৩, ২০২২দা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা আই.আই.তি গুৱাহাতিদা সুপরকম্পুতর পারম-কামরুপা অমসুং অৱাংবা থাক্কী মাইক্রোৱেব কম্পোনেন্তশিংগী দিজাইন অমসুং দিবলপমেন্তগী লেবোরেতোরি শঙ্গাখ্রে। মহাক্না ধুব্রিদা মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতাল শঙ্গাখ্রে অমসুং অসামগী দিব্রুগর অমসুং মধ্য প্রদেসকী জবালপুরদা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ভাইরোলোজিগী জোনেল ইন্সতিতুৎ অনি শানবা উরেপ-উয়ুংশু তমখি।
থৌরম অদুদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি তেল্লবা মতম খরগী মনুংদা, লৈবাক মনুং অমসুং মালেমগী থাক্তা আই.আই.তি গুৱাহাতিনা থবক কয়া মাইপাক্না পাংথোক্তুনা লমদম অসিগী অমসুং লৈবাক্কী ওইনা চাউথোকচবা পোকহল্লে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, আই.আই.তি গুৱাহাতিনা ভারত লান্মীগীদমক শেন চঙদবা অমসুং মতম শাংনা শীজিন্নবা য়াবা থ্রিদি-প্রিন্তেৎ সেন্ত্রি পোস্ত অমা শাখিবা অসিদা হরাওই।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি লম্বী-থোঙ অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী অতোপ্পা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা তেক্নোলোজিগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা আই.আই.তি গুৱাহাতি অসি লৌশিংগী মফম অমা ওইরে। লমদম অসিগী অমতা ঙাইরবা আই.আই.তি ওইবনা, লমদম অসিগী অতোপ্পা ইন্সতিতুৎশিং ফগৎনবা আই.আই.তি গুৱাহাতিনা থৌদাং লৌগদবনি অমসুং ঐখোয়গী ঙমখৈগী শরুকশিং শেমগৎনবা অমসুং লমদম অসিদা থেংনরিবা মহৌশাগী অমাং-অতাশিংদগী ঙাকথোক্নবা তেক্নোলোজিগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা রাজ্য সরকার অমসুং দিফেন্স ফোর্সশিংগা লোয়ন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। অনৌবা কয়া পুথোক্নবা, লৈবাক অসিনা মশাগী ওইবা অফবা তেক্নোলোজিশিংগী লমদা থবক তৌনবা অমসুং স্কিল লৈহন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসি অত্মা-নির্ভর ওইহন্নবা ইন্সতিতুৎ অসিনা থবক তৌগদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি তেক্নোলোজিগী অনৌবা কয়া পুথোকপদা ভারতনা মাঙজিল থানবা লৈবাক অসিগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী ইন্সতিতুৎশিংনা রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিং হেন্না পুক্নিং থৌগৎকদবনি। ঙসি থেংনরিবা খুন্নাইগী শেন-থুমগী খুদোংচাদবশিং অসি থেংন্নবা ভারত্তা হিরম কয়াগী অৱাংবা থাক্কী রিছর্স মথৌ তাই অমসুং ইরাই লাইনা মপান লৈবাকশিংদগী লৌরোইদবনি হায়বা ৱাফম অসি নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি ২০২০গী ময়েক শেংনবা পল্লি। অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিংদা রিছর্স অমসুং ইন্নোবেসনগী থবকশিং পাংথোকপা অসি য়াম্না মরুওই। থিজিনবা অমসুং লৌশিং তানশিনবগী লমদা ভারতকী শাংলবা পুৱারি অমা লৈরি অমসুং ২১শুবা চহিচাদা রিছর্স অমসুং ইন্নোবেসন্দা ভারতনা মাঙজিল থানবা মসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওইরে।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ঙসিদি চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা ভারতকী অৱাং-নোংপোক লমদম্না অচৌবা থবক কয়া পাংথোক্লে অমসুং লমদম অসিগী ভারতকী মীয়ামদা অনা-লায়য়েং অমসুং লাইরিক-লাইশু তম্বগী লমদা মগুন লৈবা অখন্নবা থবকশিং পাংথোক্লে। অফবা মল্তিস্পিসিএলিতি হোস্পিতাল অমা শানবা আই.আই.তি গুৱাহাতিদা অসাম সরকারনা মখা তানা মতেং পাংলি। আই.আই.তি গুৱাহাতি অসি অসিগুম্বা থবকশিং পাংথোক্নবা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা ইন্সতিতুৎশিংগী খুদম অমা ওইরগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং অমসুং মখা তানা লমদম অসি চাউৎলকপা অসিনা ভারত অসি তেক্লোলোজিগী লমদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা অমসুং পুম্নমক চাউখৎমিন্নবা খুন্নাই অমা ওইনবা ভারতকী য়ুম্ফম থোনগনি। ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাল্লোন্দা, লৈবাক অসিগী মীয়ামদা লৌশিং শন্দোক্নবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোন লৈহন্নবা অৱাং-নোংপোক্না মাঙজিল থাগদবনি।
মসিগী মমাঙদা অয়ুক্তা, রাস্ত্রপতিনা অগরতালা রেলৱে স্তেসন্দগী অগরতালা-খোঙশাং জনসতাব্দি এক্সপ্রেস অমসুং অগরতালা-কোলকাতা এক্সপ্রেস লমথাখি।

President's Secretariat
President of India in Assam; Inaugurates supercomputer facility and laboratory for the design and development of high power microwave components at IIT Guwahati and medical college and hospital at Dhubri; also lays foundation stones for two zonal institutes of NIV
Science and Technology Institutes of the country should promote greater research and development to mak India leader in technological innovations: President Murmu
13 OCT 2022 6:22PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, inaugurated Supercomputer facility Param-Kamrupa and laboratory for the design and development of high power microwave components at IIT Guwahati today (October 13, 2022). She also inaugurated the Medical College and Hospital at Dhubri and laid the foundation stones for two Zonal Institutes of National Institute of Virology (NIV) at– (i) Dibrugarh, Assam and (ii) Jabalpur, Madhya Pradesh on the occasion.
Speaking on the occasion, the President said that within a short span of its existence, IIT Guwahati has made the region and nation proud with its achievements in the national and international arena. She was happy to note that a few days back, IIT Guwahati had constructed a 3D-printed sentry post for developing cost-effective and sustainable defence infrastructure for the Indian Army.
The President said that IIT Guwahati is a knowledge centre that can provide technology solutions to connectivity issues and other challenges in the North Eastern Region. Since this is the only IIT in the North Eastern Region, IIT Guwahati must shoulder responsibility to nurture other institutions in the region, work with the state government and the defence forces to strengthen our borders, and provide technological solutions to prevent recurrence of natural calamities in the region. She urged the institute to encourage innovations, work towards indigenization in cutting edge technologies, provide skill development avenues and be a fore-runner in making our country Atma-nirbhar.
The President urged the science and technology institutes of the country to promote greater research and development so that India can be a leader in technological innovations, beneficial for the larger good of the society. She said that The National Education Policy 2020 clearly acknowledges that addressing today’s socio economic challenges requires high-quality interdisciplinary research that must be done in India and cannot simply be imported. She stated that research and innovation at educational institutions, particularly those engaged in higher education, is critical. She pointed out that India has a long historical tradition of research and knowledge creation and this needs to be further strengthened to make India lead research and innovation in the 21st century.
The President said that today, the North Eastern Region of India is making big strides towards development and is making extraordinary efforts to provide the high quality healthcare and education systems to the people of the region and the country. She noted that the government of Assam is further providing support to IIT Guwahati to set up an advanced multispecialty hospital. She said that it will serve as an example for other esteemed institutes in the country to undertake similar initiatives.
The President said that various projects of Central and State governments and the consequent progress of the region will set a foundation for making India a technologically advanced nation and an inclusive society. She said that we all know that the Sun rises first in the North Eastern Region of India and then spreads its light across the country. She expressed that the North Eastern Region should be the torch-bearer in spreading knowledge and inculcating ‘scientific temper’ among people of the country, in the spirit of our Constitution.
Earlier in the morning, the President flagged off Agartala-Khongsang Janshatabdi Express and Agartala-Kolkata Express from Agartala Railway Station.
Please click here to see the President's Speech