Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of two hydropower projects in Chamba, Himachal Pradesh
PM launches Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) - III
“The next 25 years are very crucial for 130 crore Indians”
“Himachal today realizes the strength of the double-engine government which has doubled the pace of development in the state”
“A Maha Yagya of rapid development is going on in the hilly areas, in the inaccessible areas”
“Your (people’s) order is supreme for me. You are my high command”
“Such works of development take place only when the service spirit is strong”
“Only the double-engine government recognizes the power of spirituality and tourism”
13 OCT 2022 2:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of two hydropower projects and launched Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)-III in Chamba, Himachal Pradesh today.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that two days ago he was visiting the city of Mahakal, and today he has come to the refuge of Mani Maheshwar. The Prime Minister also recalled the letter received from a teacher from the area who shared details of Chamba with the Prime Minister. The letter was shared by the Prime Minister in Mann ki Baat.
The Prime Minister expressed happiness that he got the opportunity to launch multiple projects on road connectivity and employment generation for Chamba and other remote villages. Remembering his days in Himachal Pradesh, the Prime Minister mentioned that today, the adage that ‘Pahad ka Paani aur Pahad ki Jawani Pahad ke Kaam nahi aati’ i.e. Youth and water of hills is not used for hills, is changing. “Now the youth of hills will play an active part in the development of the area”, he said.
“The next 25 years are very crucial for 130 crore Indians”, said the Prime Minister. He added, “India’s Azadi ka Amrit Kaal has begun during which we have to accomplish the goal of making India a developed country. In the coming few months, 75 years of the establishment of Himachal are also going to be completed. That is, when India celebrates 100 years of independence, Himachal will also celebrate 100 years of its establishment. That is why every day of the coming 25 years is very important for us”, the Prime Minister elaborated.
The Prime Minister recalled the days when Himachal Pradesh had little influence in Delhi and its demands and requests were ignored resulting in important places of faith and natural beauty like Chamba, lagging behind in the development race. Shri Modi informed that special attention was paid to it as Aspirational District as he was aware of the strengths of Chamba. He also expressed happiness about children from Kerala coming to Himachal in the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat.
The Prime Minister noted that Himachal today realizes the strength of the double-engine government which has doubled the pace of development in the state. The Prime Minister remarked that the previous governments would provide services to only those areas where the burden of work and stress remained low and political benefits were high. As a result, the development rate of remote and tribal areas remained fairly low. “Be it roads, electricity or water, the people of such areas were the last ones to receive benefits”, Shri Modi said, “The working style of double-engine government is different from the rest. Our priority is how to make people's lives easier. That's why we are giving maximum emphasis on tribal areas, and hilly areas.” He listed measures like providing gas connections, piped water, health services, Ayushman Bharat, and road connectivity that are changing lives in remote and hilly areas. “If we are making wellness centres in the villages, at the same time, we are opening medical colleges too in the districts”, he emphasized. He also mentioned how Himachal was prioritized in vaccination in order to protect tourism. Shri Modi complimented the Chief Minister and his team for reaching cent per cent vaccination the fastest in the country.
Talking about the construction of rural roads, the Prime Minister said that till 2014, rural roads of 7000 km in length were constructed since Independence with an expenditure of 1800 crores but in the last 8 years, 12000 km of roads with a financial outlay of just 5000 crores have been constructed. Schemes started today will create 3000 km of rural roads, he informed.
The Prime Minister said that gone are the days when Himachal Pradesh used to come to Delhi with requests. Now Himachal comes with information about new projects and details of its progress and demands for its rights. “Your (people’s) order is supreme for me. You are my high command. I consider this my good fortune, that is why serving you has different joy and gives me energy”, the Prime Minister said.
Underlining the development in the last 8 years, the Prime Minister said, “A Maha Yagya of rapid development is going on in the hilly areas, in the inaccessible areas, in the tribal areas all over the country.” Shri Modi informed that its benefits are not only limited to Chamba of Himachal but areas like Pangi-Bharmaur, Chhota-Bada Bhangal, Girimpar, Kinnaur and Lahaul-Spiti are also reaping the benefit. He congratulated Chamba for securing second place in the development ranking of Aspirational Districts.
Underlining the focus on the development of tribal communities, the Prime Minister informed that the government has taken another landmark decision in giving the tribal status to the Hati community of Giripar area of Sirmaur. “It shows how much priority our government is giving to the development of the tribal people”, he added. The Prime Minister interjected that the previous governments of Himachal and at the Centre thought of the remote and tribal villages only at the time of elections, but the double-engine government of today strives to serve the people twenty four seven. Recalling the efforts of the government to provide relief to poor families during the corona pandemic, the Prime Minister highlighted the free ration programme. “The world looks at India in astonishment that the government has been providing food grains to more than 80 crore people in the country for the past one and half years”, he added. Shri Modi also highlighted the success of the Covid vaccination programme in India and credited its success to the active participation of the workers from the health department and ASHA workers. “Such works of development take place only when the service spirit is strong”, Shri Modi added.
Throwing light on the challenges faced by hilly and tribal areas in terms of employment, the Prime Minister said that we are trying to convert the strength of the area into the strength of the people here. “The wealth of water and forest in tribal areas is priceless”, he said. The Prime Minister pointed out that Chamba belongs to the area of the country where the generation of hydroelectricity was started. The Prime Minister underlined that the projects for which the foundation stone has been laid today will increase the share of Chamba and Himachal in the field of power generation. “Chamba, Himachal will earn hundreds of crores from the electricity generated here and the youth of this place will get employment opportunities”, he said. “Last year also I had the opportunity to inaugurate and lay the foundation stone of 4 such big hydro-electric projects. The Hydro Engineering College which was started in Bilaspur a few days back will also benefit the youth of Himachal”, he said.
Highlighting Himachal’s strength in horticulture, animal husbandry and craft & arts, the Prime Minister praised the local self-help groups for promoting local products like flowers, Chamba’s Chukh, Rajma Madra, Chamba Chappal, Chamba Thal and Pangi ki Thangi. He called these products the heritage of the country. Citing the example of Vocal for Local, the Prime Minister appreciated the women associated with Self Help Groups due to their impetus to efforts of the government to promote local products. The Prime Minister informed that these products are also being promoted under the One District One Product Scheme and he tries to present these things to foreign dignitaries, so that the name of Himachal goes out in the whole world, and more people find out about the products made in Himachal.
The Prime Minister said “The double engine government is a government that respects its culture, heritage and faith. Including Chamba, the whole of Himachal is a land of faith and heritage.” Throwing light on the cauldron of heritage and tourism of Himachal Pradesh, the Prime Minister recalled his visit to the Dussehra Festival in Kullu and remarked that we have heritage on one side and tourism on the other. Tourist places like Dalhousie, and Khajjiar is going to be a driving force for Himachal in terms of spirituality and tourism wealth. The Prime Minister said, “Only the double-engine government recognizes this power. Himachal has made up its mind and will change the old custom and will create a new tradition.”
Acknowledging the vast gathering, the Prime Minister concluded by saying that in this vast gathering, he sees the power of Himachal's growth and resolutions. He assured his continued support to the resolutions and dreams of the people of Himachal Pradesh.
Chief Minister of Himachal Pradesh, Shri Jai Ram Thakur, Governor of Himachal Pradesh, Shri Rajendra Vishwanath Arlekar, Union Minister of Information & Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur, Members of Parliament, Shri Kishan Kapoor, Ms Indu Goswami and BJP State President, Shri Suresh Kashyap were those present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of two hydropower projects - the 48 MW Chanju-III Hydro-electric Project and the 30 MW Deothal Chanju Hydro-electric Project. Both these projects will generate over 270 million units of electricity annually and Himachal Pradesh is expected to get annual revenue of around Rs. 110 crores from these projects.
The Prime Minister also launched Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) - III in Himachal Pradesh for the upgradation of around 3125 kilometres of roads in the state. More than Rs. 420 crores has been sanctioned by the Central Government under this phase for the upgradation of 440 kilometres of roads in 15 border and far flung blocks of the state.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হিমাচল প্ৰদেশৰ চাম্বাত দুটা জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা (পিএমজিএছৱাই)ৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ কামৰ শুভাৰম্ভ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
“১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে অহা ২৫ বছৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ”
“ৰাজ্যত উন্নয়নৰ গতি দুগুণ বৃদ্ধি কৰা দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ শক্তি আজি হিমাচলে উপলব্ধি কৰিছে”
“পাহাৰীয়া অঞ্চলত, দুৰ্গম অঞ্চলত দ্ৰুত উন্নয়নৰ মহাযজ্ঞ চলি আছে”
“আপোনালোকৰ (জনতাৰ) আদেশ মোৰ বাবে সৰ্বোচ্চ। আপোনালোকেই মোৰ হাই কামাণ্ড”
“সেৱাৰ মনোভাৱ শক্তিশালী হ’লেহে এনে উন্নয়নমূলক কামবোৰ সম্পন্ন হয়”
“আধ্যাত্মিকতা আৰু পৰ্যটনৰ শক্তিক কেৱল দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰেহে স্বীকৃতি দিয়ে”
13 OCT 2022 2:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি হিমাচল প্ৰদেশৰ চাম্বাত দুটা জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা (পিএমজিএছৱাই)ৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ কামো শুভাৰম্ভ কৰে।
এই উপলক্ষে সভাত উপস্থিত ৰাইজক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দুদিন পূৰ্বে তেওঁ মহাকাল নগৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল আৰু আজি তেওঁ মণি মহেশ্বৰৰ আশ্ৰয়স্থলীলৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে চাম্বাৰ সবিশেষ অৱগত কৰা অঞ্চলটোৰ এজন শিক্ষকৰ পৰা লাভ কৰা পত্ৰৰ কথাও স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন কী বাতত এই চিঠিখন শ্বেয়াৰ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাম্বা আৰু অন্যান্য দুৰ্গম গাঁৱৰ বাবে পথ সংযোগ আৰু কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। হিমাচল প্ৰদেশত থকা দিনবোৰ স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ‘পাহাড় কা পানী ঔৰ পাহাড় কি জৱানী পাহাড় কে কাম নহী আতি’ অৰ্থাৎ পাহাৰৰ যৌৱন আৰু পানী পাহাৰৰ বাবে ব্যৱহাৰ নহয় বুলি কোৱা কথাষাৰ সলনি হৈ আছে। “এতিয়া পাহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অঞ্চলটোৰ উন্নয়নত সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰিব”, তেওঁ কয়।
“১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে অহা ২৫ বছৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয়, “ভাৰতৰ আজাদী কা অমৃত কাল এনে সময়ত আৰম্ভ হৈছে যিসময়ত আমি ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব। অনাগত কেইমাহমানত হিমাচল ৰাজ্য গঠনৰ ৭৫ বছৰো সম্পূৰ্ণ হ’ব৷ অৰ্থাৎ ভাৰতে যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব তেতিয়া হিমাচলেও প্ৰতিষ্ঠাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব। সেইবাবেই আগন্তুক ২৫ বছৰৰ প্ৰতিটো দিন আমাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৱৰি কয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেই দিনবোৰৰ কথা স্মৰণ কৰে, যেতিয়া হিমাচল প্ৰদেশৰ প্ৰভাৱ দিল্লীত কম আছিল আৰু ইয়াৰ দাবী আৰু অনুৰোধক আওকাণ কৰা হৈছিল যাৰ ফলত চাম্বাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিশ্বাসৰ স্থান আৰু প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য, উন্নয়নৰ গতিত পিছ পৰি ৰৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে জনোৱা মতে চাম্বাৰ শক্তিৰ বিষয়ে তেওঁ সজাগ হোৱাৰ বাবে ইয়াক আকাংক্ষিত জিলা হিচাপে বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱেৰে কেৰেলাৰ পৰা শিশু হিমাচললৈ অহাক লৈও তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে হিমাচলে আজি উপলব্ধি কৰিছে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ শক্তি যিয়ে ৰাজ্যত উন্নয়নৰ গতি দুগুণ বৃদ্ধি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কেৱল সেইবোৰ ক্ষেত্ৰতহে সেৱা আগবঢ়াব য’ত কামৰ বোজা আৰু মানসিক চাপৰ বোজা কম হৈ থাকিব আৰু ৰাজনৈতিক লাভালাভ বেছি হ’ব। ফলত দুৰ্গম আৰু জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নৰ হাৰ প্ৰায় কম হৈ ৰ’ল। “ৰাস্তাই হওক, বিদ্যুৎ হওক বা পানীয়েই হওক, এনে অঞ্চলৰ জনসাধাৰণে শেষত সুবিধা লাভ কৰিছিল”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ কাম-কাজৰ শৈলী বাকীবোৰতকৈ বেলেগ। মানুহৰ জীৱন কেনেকৈ সহজ কৰি তুলিব পাৰি সেইটোৱেই আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। সেইবাবেই আমি জনজাতীয় অঞ্চল আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলত সৰ্বাধিক গুৰুত্ব দিছো।” তেওঁ গেছ সংযোগ, পাইপেৰে পানী, স্বাস্থ্য সেৱা, আয়ুস্মান ভাৰত আৰু পথ যোগাযোগ আদিৰ দৰে ব্যৱস্থাৰ তালিকা উল্লেখ কৰে যিবোৰে দুৰ্গম আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ জীৱন সলনি কৰি আছে। “যদি আমি গাঁৱত আৰোগ্য কেন্দ্ৰ বনাইছো, একে সময়তে আমি জিলাসমূহতো চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খুলিছো”, তেওঁ সজোৰে কয়। পৰ্যটন সুৰক্ষিত কৰাৰ স্বাৰ্থত কেনেদৰে হিমাচলক টিকাকৰণত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছিল সেই কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ দলটোক প্ৰশংসা কৰে যে তেওঁলোকে দেশৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত ১০০ শতাংশ লোকক টিকাকৰণৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে।
গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতা লাভৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে ১৮০০ কোটি টকা ব্যয় কৰি ৭,০০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণ কৰাৰ বিপৰীতে বিগত ৮ বছৰত ৫০০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে ১২,০০০ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজি আৰম্ভ হোৱা আঁচনিসমূহে ৩০০০ কিলোমিটাৰ গ্ৰাম্য পথৰ নিৰ্মাম কৰিব বুলি তেওঁ জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে হিমাচল প্ৰদেশে অনুৰোধ লৈ দিল্লীলৈ অহা দিনবোৰ গ’ল৷ এতিয়া হিমাচলে নতুন নতুন প্ৰকল্পৰ তথ্য আৰু ইয়াৰ অগ্ৰগতিৰ সবিশেষ আৰু ইয়াৰ অধিকাৰৰ দাবী লৈ আহিছে। “আপোনালোকৰ (জনতাৰ) আদেশ মোৰ বাবে সৰ্বোচ্চ। আপোনালোকেই মোৰ হাই কামাণ্ড। মই এইটো মোৰ সৌভাগ্য বুলি গণ্য কৰোঁ, সেইবাবেই আপোনালোকৰ সেৱা কৰি বেলেগ আনন্দ হয় আৰু মোক শক্তি দিয়ে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
বিগত ৮ বছৰত হোৱা উন্নয়নৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “গোটেই দেশৰ পাহাৰীয়া অঞ্চল, দুৰ্গম অঞ্চল, জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত দ্ৰুত উন্নয়নৰ মহাযজ্ঞ চলি আছে।” শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ সুফল কেৱল হিমাচলৰ চাম্বাতে সীমাবদ্ধ নহয় কিন্তু পাংগী-ভাৰমৌৰ, ছোটা-বাদা ভংগল, গিৰিমপাৰ, কিন্নৌৰ আৰু লাহাউল-স্পীতি আদি অঞ্চলেও লাভ কৰিছে। আকাংক্ষিত জিলাসমূহৰ উন্নয়ন ৰেংকিঙত দ্বিতীয় স্থান লাভ কৰাৰ বাবে চাম্বাক অভিনন্দন জনায়।
জনজাতি জনগোষ্ঠীৰ উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে চিৰমৌৰৰ গিৰিপাৰ অঞ্চলৰ হাতী জনগোষ্ঠীক জনজাতীয় মৰ্যাদা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে আন এক উল্লেখযোগ্য সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। “ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় জনসাধাৰণৰ উন্নয়নক কিমান অগ্ৰাধিকাৰ দিছে”, তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে হিমাচলৰ আৰু কেন্দ্ৰৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে নিৰ্বাচনৰ সময়তহে দুৰ্গম আৰু জনজাতীয় গাঁওসমূহৰ কথা ভাবিছিল, কিন্তু আজিৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে জনসাধাৰণক ২৪x৭ ঘণ্টাই সেৱা আগবঢ়াবলৈ চেষ্টা কৰিছে৷ ক’ৰোনা মহামাৰীৰ সময়ত দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহক সকাহ দিয়াৰ বাবে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিনামূলীয়া ৰেচন কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। “বিগত ডেৰ বছৰ ধৰি দেশৰ ৮০ কোটিৰো অধিক লোকক চৰকাৰে খাদ্য শস্য যোগান ধৰিছে বুলি বিশ্বই ভাৰতলৈ বিস্ময়ৰ দৃষ্টিৰে চায়”, তেওঁ লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতত ক’ভিড টিকাকৰণ কাৰ্যসূচীৰ সফলতাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰি স্বাস্থ্য বিভাগৰ কৰ্মী আৰু আশা কৰ্মীসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ বাবে ইয়াৰ সফলতাৰ কৃতিত্ব দিয়ে। “সেৱাৰ মনোভাৱ শক্তিশালী হ’লেহে এনে উন্নয়নৰ কাম-কাজ সম্পন্ন হয়”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
নিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত পাহাৰীয়া আৰু জনজাতীয় অঞ্চলসমূহে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি ইয়াত অঞ্চলটোৰ শক্তিক জনসাধাৰণৰ শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো। ‘জনজাতীয় অঞ্চলত পানী আৰু বনাঞ্চলৰ সম্পদ অমূল্য’, তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চাম্বা দেশৰ সেই অঞ্চলৰ অন্তৰ্গত য’ত জলবিদ্যুৎ উৎপাদন আৰম্ভ কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে আজি যিবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, সেইবোৰে শক্তি উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত চাম্বা আৰু হিমাচলৰ অংশ বৃদ্ধি কৰিব। “ইয়াত উৎপাদিত বিদ্যুতৰ পৰা চাম্বা, হিমাচলে শ শ কোটি টকা উপাৰ্জন কৰিব আৰু এই ঠাইৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা লাভ কৰিব”, তেওঁ কয়। “যোৱা বছৰতো মই এনে ৪টা বৃহৎ জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। কিছুদিন পূৰ্বে বিলাসপুৰত আৰম্ভ হোৱা হাইড্ৰ’ ইঞ্জিনিয়াৰিং কলেজখনেও হিমাচলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰিব’, তেওঁ কয়।
উদ্যান শস্য, পশুপালন আৰু শিল্পকলাৰ ক্ষেত্ৰত হিমাচলৰ শক্তিক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় আত্মসহায়ক গোটসমূহক ফুল, চাম্বাৰ চুখ, ৰাজমা মাদ্ৰা, চাম্বা চপ্পল, চাম্বা থাল আৰু পাংগী কী থাংগীৰ দৰে স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ এই সামগ্ৰীসমূহক দেশৰ ঐতিহ্য বুলি অভিহিত কৰে। ভোকেল ফৰ লোকেলৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত প্ৰেৰণা দিয়াৰ বাবে আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলৰ শলাগ লয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে এই সামগ্ৰীসমূহো এক জিলা এক সামগ্ৰী আঁচনিৰ অধীনত প্ৰচাৰ কৰা হৈছে আৰু তেওঁ এইবোৰ গণ্যমান্য বিদেশী ব্যক্তিৰ আগত উপস্থাপন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে, যাতে সমগ্ৰ বিশ্বতে হিমাচলৰ নাম জনাজাত হয় আৰু অধিক সংখ্যক লোকে হিমাচলত নিৰ্মিত সামগ্ৰীসমূহৰ বিষয়ে জানিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় “দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰখন এনে এখন চৰকাৰ যি নিজৰ সংস্কৃতি, ঐতিহ্য আৰু বিশ্বাসক সন্মান কৰে। চাম্বাকে ধৰি সমগ্ৰ হিমাচল বিশ্বাস আৰু ঐতিহ্যৰ দেশ।” হিমাচল প্ৰদেশৰ ঐতিহ্য আৰু পৰ্যটনৰ দিশত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কুল্লুৰ দশেৰা মহোৎসৱৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে আমাৰ এফালে ঐতিহ্য আছে আৰু আনফালে পৰ্যটন আছে। ডেলহাউজি আৰু খাজ্জিয়াৰৰ দৰে পৰ্যটনস্থলী আধ্যাত্মিকতা আৰু পৰ্যটন সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত হিমাচলৰ বাবে এক চালিকা শক্তি হোৱাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘এই ক্ষমতাক কেৱল দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰেহে স্বীকৃতি দিয়ে। হিমাচলে সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু পুৰণি ৰীতি-নীতি সলনি কৰি নতুন পৰম্পৰাৰ সৃষ্টি কৰিব।”
বিশাল সমাৱেশক স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বিশাল সমাৱেশত তেওঁ হিমাচলৰ বৃদ্ধি আৰু সংকল্পৰ শক্তি দেখিছে বুলি ভাষণ সামৰে। তেওঁ হিমাচল প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ সংকল্প আৰু সপোনলৈ নিৰন্তৰ সমৰ্থন অব্যাহত ৰখাৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত হিমাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী জয় ৰাম ঠাকুৰ, হিমাচল প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ বিশ্বনাথ আৰ্লেকাৰ, কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ, সাংসদ শ্ৰী কিষাণ কাপুৰ, শ্ৰীমতী ইন্দু গোস্বামী আৰু বিজেপিৰ ৰাজ্যিক সভাপতি শ্ৰী সুৰেশ কাশ্যপকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্টসকল উপস্থিত থাকে৷
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪৮ মেগাৱাটৰ চাঞ্জু-তৃতীয় জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প আৰু ৩০ মেগাৱাটৰ দেওথাল চাঞ্জু জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পকে ধৰি দুটা জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই দুয়োটা প্ৰকল্পতে বছৰি ২৭ কোটি ইউনিটতকৈ অধিক বিদ্যুৎ উৎপাদন হ’ব আৰু এই প্ৰকল্পসমূহৰ হিমাচল প্ৰদেশে বাৰ্ষিক প্ৰায় ১১০ কোটি টকাৰ ৰাজহ লাভ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিমাচল প্ৰদেশৰ প্ৰায় ৩,১২৫ কিলোমিটাৰ পথ উন্নীতকৰণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা (পিএমজিএছৱাই)ৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ কামৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ৰাজ্যখনৰ ১৫টা সীমান্ত আৰু দূৰ্গম ব্লকৰ ৪৪০ কিলোমিটাৰ পথ উন্নীতকৰণৰ বাবে এই পর্যায়ৰ অধীনত কেন্দ্রীয় চৰকাৰে ৪২০ কোটি টকা অনুমোদন কৰিছে৷