ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଉଜ୍ଜୟିନୀ ସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକ ଠାରେ ମହାକାଳ ଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ଭ ଗୃହ ଭିତରେ ପୂଜା ଏବଂ ଆରତୀ କରିଛନ୍ତି
ଐତିହ୍ୟ ସଂରଚନା ଗୁଡିକର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୁଦାୟ ବ୍ୟୟ ଆକଳନ ପ୍ରାୟ ୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା
ଏଠାରେ ଏବେ ବାର୍ଷିକ ୧.୫ କୋଟି ପାଦ ଚିହ୍ନ ପଡୁଥିବା ବେଳେ ତାହାର ପରିମାଣ ଦୁଇ ଗୁଣ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରା ଯାଉଛି
11 OCT 2022 7:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଉଜ୍ଜୟିନୀ ସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକ ଠାରେ ମହାକାଳ ଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାକାଳ ମନ୍ଦିରକୁ ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକ ଧୋତି ପିନ୍ଧି ପହଂଚିଥିଲେ । ସେ ନନ୍ଦୀ ଦ୍ୱାର ଦେଇ ମହାକାଳ ଲୋକ ମନ୍ଦିର ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲେ । ଅନ୍ତରୀଣ ଗର୍ଭଗୃହରେ ପହଂଚିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଠାରେ ପୂଜା ଏବଂ ଆରତୀ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଛି ସମୟ ଧ୍ୟାନରେ ବସି ମନ୍ତ୍ର ଗୁଡିକୁ ଜପ କରିଥିଲେ । ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମହତ୍ୱକୁ ଜାରି ରଖି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପବିତ୍ର ନନ୍ଦୀ ମୂର୍ତ୍ତିଙ୍କର ନିକଟରେ ମଧ୍ୟ ବସିଥିଲେ ଏବଂ କର ଯୋଡି ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରି ଫଳକକୁ ଅନାବରଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ଦିରର ସାଧୁ ମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଏହା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ଚାଲି ଚାଲି ବୁଲିଥିଲେ, ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସପ୍ତର୍ଷି ମଣ୍ଡଳ , ମଣ୍ଡପମ୍‌, ତ୍ରିପୁରାସୁର ବଧ ଏବଂ ନବଗଡକୁ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାନ୍ଥରେ ହୋଇଥିବା ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଶିବ ପୁରାଣରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ଅନେକ କାହାଣୀ, ଯେମିତିକି ସୃଷ୍ଟି ଗଢ଼ାଯିବାର କାର୍ଯ୍ୟ, ଗଣେଷଙ୍କର ଜନ୍ମ ବୃତ୍ତାନ୍ତ, ସତୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷଙ୍କର କାହାଣୀ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ପରେ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରା ଯାଇଥିବା ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିଥିଲେ । ସେ ମାନସରୋବର ଠାରେ ମାଲଖମ୍ବ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ । ଏହା ପରେ ସେ ଭାରତ ମାତା ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଉଜ୍ଜୟିନୀ ସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକ ଠାରେ ମହାକାଳ ଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ମହାକାଳ ଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଗୁଡିକ ପ୍ରଦାନ କରି ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଅନୁଭବକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଂଚଳରେ ଲାଗି ରହୁଥିବା ଭିଡକୁ କମ୍ କରିବା ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସଂରଚନା ଗୁଡିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରୂପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ମନ୍ଦିର ପରିସରକୁ ପାଖାପାଖି ସାତ ଗୁଣ ବିସ୍ତାର କରା ଯିବ । ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ଆକଳିତ ବ୍ୟୟ ପ୍ରାୟ ୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଟେ । ଏଠାରେ ଏବେ ବାର୍ଷିକ ୧.୫ କୋଟି ପାଦ ଚିହ୍ନ ପଡୁଥିବା ବେଳେ ତାହାର ପରିମାଣ ଦୁଇ ଗୁଣ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରା ଯାଉଛି । ଏହି ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରା ଯିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ରହିଛି ।
ଏଠାରେ ମହାକାଳ ପଥରେ ୧୦୮ଟି ସ୍ତମ୍ଭ (ଖମ୍ବ) ରହିଛି, ଯାହା ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କର ଆନନ୍ଦ ତାଣ୍ଡବ ସ୍ୱରୂପ (ନୃତ୍ୟ ରୂପ)କୁ ଦର୍ଶାଇ ଥାଏ । ମହାକାଳ ପଥ ଧାରରେ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କର ଜୀବନକୁ ଚିତ୍ରଣ କରୁଥିବା ଅନେକ ଧାର୍ମିକ ମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପିତ କରା ଯାଇଛି । ଏହି ପଥ ସହିତ କାନ୍ଥରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଚିତ୍ର ଗୁଡିକ ଶିବ ପୁରାଣରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ଅନେକ କଥା ଉପରେ ଆଧାରିତ କାହାଣୀ, ଯେମିତିକି ସୃଷ୍ଟି ଗଢ଼ାଯିବାର କାର୍ଯ୍ୟ, ଗଣେଷଙ୍କର ଜନ୍ମ ବୃତ୍ତାନ୍ତ, ସତୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷଙ୍କର କାହାଣୀ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ଏହି ପ୍ଲାଜାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ୨.୫ ହେକ୍ଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପିଛି ଏବଂ ଏହା ଚାରିପଟେ ପଦ୍ମ ଫୁଲର ପୁଷ୍କରିଣୀ ଘେରି ହୋଇ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପାଣିର ଫୁଆରା ସହିତ ଶିବଙ୍କର ମୂର୍ତ୍ତି ମଧ୍ୟ ରହିଛି । କୃତ୍ରିମ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ତଦାରଖକାରୀ କ୍ୟାମେରା ଗୁଡିକର ସହାୟତାରେ ସମନ୍ୱିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଇଂଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ କମାଣ୍ଡ ଆଣ୍ଡ କଂଟ୍ରୋଲ ସେଂଟର) ଦ୍ୱାରା ଏହି ମନ୍ଦିର ପରିସରକୁ ଚବିଶ ଘଂଟା ତଦାରଖ କରାଯିବ ।

Prime Minister's Office
PM dedicates Phase I of the Mahakal Lok Project to the nation at Shri Mahakal Lok in Ujjain, Madhya Pradesh
PM performs pooja and aarti at inner sanctum
Project aims to put special emphasis on the conservation and restoration of heritage structures
Total cost of the entire project is around Rs 850 crores
Existing footfall of around 1.5 crores per annum is expected to be doubled
11 OCT 2022 7:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated Phase I of the Mahakal Lok Project to the nation at Shri Mahakal Lok in Ujjain, Madhya Pradesh today.
The Prime Minister arrived clad in the traditional dress of Mahakaal temple. He entered the Mahakaal Lok from Nandi Dwar. He performed pooja and aarti at inner sanctum. The Prime Minister sat in meditation for some time amidst chanting of mantras. Continuing the spiritual solemnity of the momentous occasion, Shri Modi also prayed while sitting near the holy statue of Nandi.
The Prime Minister went on to unveil the plaque to mark the dedication of Shri Mahakal Lok. The Prime Minister also met the temple saints and had a brief conversation with them. The Prime Minister then visited the Mahakal Lok temple complex and took a walk and viewed the Saptrishi Mandal, the Mandapam, Tripurasura Vadh and Navgarh. The Prime Minister also witnessed the murals along the path based on stories about the act of creation, the birth of Ganesha, story of Sati and Daksha among others from Shiva Purana. Shri Modi later watched a cultural programme that was showcased on occasion and witnessed the Malkhamb performance at Mansarovar. This was followed by darshan at the Bharat Mata Mandir.
The Prime Minister was accompanied by the Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, the Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan and Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia.
Background
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated Phase I of the Mahakal Lok Project to the nation at Shri Mahakal Lok in Ujjain, Madhya Pradesh. Phase I of the Mahakal Lok project will help in enriching the experience of pilgrims visiting the temple by providing them with world-class modern amenities. The project aims to decongest the entire area and also put special emphasis on the conservation and restoration of heritage structures. Under the project, the temple precinct will be expanded nearly seven times. The total cost of the entire project is around Rs 850 crores. The existing footfall of the temple, which is currently around 1.5 crore per annum, is expected to be doubled. The development of the project has been planned under two phases.
The Mahakal Path contains 108 stambhs (pillars) which depict Anand Tandav Swaroop (Dance form) of Lord Shiva. Many religious sculptures depicting the life of Lord Shiva are installed along the Mahakal Path. The mural wall along the path is based on stories about the act of creation, the birth of Ganesha, story of Sati and Daksha among others from Shiva Purana. The area of plaza is spread over 2.5 hectares and is surrounded by a lotus pond which contains the statue of Shiva along with water fountains. The entire premise will be monitored 24x7 by Integrated Command and Control Centre with the help of artificial intelligence and surveillance cameras.