প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী উজ্জৈন্দা লৈবা শ্রী মহাকাল লোক্তা মহাকাল লোক প্রোজেক্তকী ফেস I জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা মনুংগী লাইশঙদা পুজা অমসুং আর্তি পাঙথোকখ্রে
প্রোজেক্ত অসিনা হেরিতেজ স্ত্রকচরশিং ঙাকশেনবা অমসুং হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিলহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং চংনবা পান্দম থম্মি
অপুনবা প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৮৫০রোম ওইখি
চহি অমদা মীওই করোর ১.৫রোমনা হৌজিক লাক্লিবা অসি শরুক অনি হেনগৎলবা য়ানা লৈ
11 OCT 2022 7:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মধ্য প্রদেশকী উজ্জৈন্দা লৈবা শ্রী মহাকাল লোক্তা মহাকাল লোক প্রোজেক্তকী ফেস I জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা নন্দী দ্বারদগী শ্রী মহাকাল লোক্তা মহাক্না থুংলবা মতমদা মহাক্না নাৎকী ওইবা ফৈজোম শেৎখি। মনুংদা লৈবা লাইশঙদা থুংলবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা পুজা অমসুং দর্শন পাঙথোকখি অমসুং লাইশঙগী পুজারিশিং য়াওনা ভগৱান শ্রী মহাকালগী মমাংদা মখুৎ লোন্নদুনা থৌনিখি। আর্তি তৌরবা অমসুং পুশপাঞ্জলি পাঙথোক্লবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা মনুংদা লৈবা লাইশঙগী খা থংবা চুথেক্তা ফমখি অমসুং ধ্যান তৌখি অমরোমদনা মন্ত্রশিং শোনখি। প্রধান মন্ত্রীনা নন্দীগী মীতমগা হেক থংননসু ফমখি অমসুং মখুৎ লোন্নদুনা থৌনিখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী মহাকাল লোক খুৎশিন্নবগী প্লেগ মাইখুম হাংখি। প্রধান মন্ত্রীনা লাইশঙগী ঋসিশিংগসু উন্নখি অমসুং মখোয়গা ঙাইহাক ৱারী শাখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাকাল লোক মন্দির কমপ্লেক্সতা চৎখি অমসুং খোঙনা চৎতুনা সপ্তর্শি মন্দল, মন্দপম, ত্রিপুরাসুর বথ অমসুং নবগর য়েংখি। প্রধান মন্ত্রীনা শিব পুরানাদগী অতোপ্পা কয়াগা লোয়ননা তাইবংপল শেমলকখিবা, গনেশ পোকখিবা, সতিগী ৱারী অমসুং দক্ষাগী মতাংদা ৱারীশিংদা য়ুম্ফম ওইবা পথকী ফকলাংদা য়েকপা লাইশিংসু য়েংখি। শ্রী মোদীনা মতুংদা থৌরম অসিদা উৎখিবা নাৎকী ওইবা থৌরম অমা য়েংখি অমসুং মানসরোভরদা মলখম্বগী পরফোর্মেন্স য়েংখি। মসিগী মতুংদা ভারত মাতা মন্দিরদা দর্শন তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান অমসুং কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়াসু চৎখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেশকী উজ্জৈনগী শ্রী মহাকাল লোক্তা মহাকাল লোক প্রোজেক্তকী ফেজ ১ জাতি মীয়ামদা খুৎশিন্নখি‍। মহাকাল লোক প্রোজেক্তকী ফেজ ১না লাইশঙ অসিদা লাই খুরুম্বা লাক্লিবা মীওইশিংদা মালেমগী থাক্কী এমেনিতীশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী এক্সপরিএন্স হেনগৎহনবদা মতেং ওইগনি‍। প্রোজেক্ত অসিনা মফম অসিদা মী চিন্বা হন্থহন্নবা অমসুং হেরিতেজ স্ত্রকচরশিংবু ঙাক শেন্দুনা থম্নবা অমদি হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিলহন্নবা থৌরাংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি‍। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, লাইশঙ মনুং অসি হান্নদগী শরুক তরেৎকী ময়াদা চাউথোক্লগনি‍। প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৮৫০গী ময়াদা ওইগনি‍। হৌজিক লাইশঙ অসিদা চহিদা মীওই করোর ১.৫রোম লাক্লিবা অসি শরুক অনি হেনগৎলক্কনি হায়না পানরি‍। প্রোজেক্ত অসি তাঙ্কক অনি থোক্না শেমগৎনবা থৌরাং তৌরি‍।
মহাকাল পথ অসিদা প্রভু সিভগী অনন্দ তান্দব স্বরুপ (জগোয়গী মওং)শিং উৎপা য়ুম্বী ১০৮ য়াওরি‍। প্রভু সিভগী পুন্সিগী শক্লোন কয়া উৎপা লাইনিংগা মরী লৈনবা নুংদা হকপা শক্তমশিং মহাকাল পথ অসিদা য়াওরি‍। পথ অসিগী ফক্লাংদা য়েক্লিবশিং অসি তাইবংপাল শেম্বগী থৌওং, গনেস পোকপা, সতি দক্সগী ৱারীনচিংবা শিব পুরানাদা য়ুম্ফম ওইবনি‍। হেক্তর ২.৫ হেন্না পাক চাউবা প্লাজাগী মফম অসি থম্বাল হৌবা ইকোনশিংনা কোয়শিল্লি অমদি ইফুৎশিংগা লোয়ননা সিভগী মীতমশিং খিল্লি‍। মফম পুম্বসি অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স অমসুং সর্ভিলেন্স কেমেরাগী মতেংনা পুং ২৪ চুপ্না ইন্তিগ্রেতেদ কম্মান্দ এন্দ কন্ত্রোল সেন্তরনা য়েংশিন্দুনা লৈগনি‍।

Prime Minister's Office
PM dedicates Phase I of the Mahakal Lok Project to the nation at Shri Mahakal Lok in Ujjain, Madhya Pradesh
PM performs pooja and aarti at inner sanctum
Project aims to put special emphasis on the conservation and restoration of heritage structures
Total cost of the entire project is around Rs 850 crores
Existing footfall of around 1.5 crores per annum is expected to be doubled
11 OCT 2022 7:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated Phase I of the Mahakal Lok Project to the nation at Shri Mahakal Lok in Ujjain, Madhya Pradesh today.
The Prime Minister arrived clad in the traditional dress of Mahakaal temple. He entered the Mahakaal Lok from Nandi Dwar. He performed pooja and aarti at inner sanctum. The Prime Minister sat in meditation for some time amidst chanting of mantras. Continuing the spiritual solemnity of the momentous occasion, Shri Modi also prayed while sitting near the holy statue of Nandi.
The Prime Minister went on to unveil the plaque to mark the dedication of Shri Mahakal Lok. The Prime Minister also met the temple saints and had a brief conversation with them. The Prime Minister then visited the Mahakal Lok temple complex and took a walk and viewed the Saptrishi Mandal, the Mandapam, Tripurasura Vadh and Navgarh. The Prime Minister also witnessed the murals along the path based on stories about the act of creation, the birth of Ganesha, story of Sati and Daksha among others from Shiva Purana. Shri Modi later watched a cultural programme that was showcased on occasion and witnessed the Malkhamb performance at Mansarovar. This was followed by darshan at the Bharat Mata Mandir.
The Prime Minister was accompanied by the Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, the Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan and Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia.
Background
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated Phase I of the Mahakal Lok Project to the nation at Shri Mahakal Lok in Ujjain, Madhya Pradesh. Phase I of the Mahakal Lok project will help in enriching the experience of pilgrims visiting the temple by providing them with world-class modern amenities. The project aims to decongest the entire area and also put special emphasis on the conservation and restoration of heritage structures. Under the project, the temple precinct will be expanded nearly seven times. The total cost of the entire project is around Rs 850 crores. The existing footfall of the temple, which is currently around 1.5 crore per annum, is expected to be doubled. The development of the project has been planned under two phases.
The Mahakal Path contains 108 stambhs (pillars) which depict Anand Tandav Swaroop (Dance form) of Lord Shiva. Many religious sculptures depicting the life of Lord Shiva are installed along the Mahakal Path. The mural wall along the path is based on stories about the act of creation, the birth of Ganesha, story of Sati and Daksha among others from Shiva Purana. The area of plaza is spread over 2.5 hectares and is surrounded by a lotus pond which contains the statue of Shiva along with water fountains. The entire premise will be monitored 24x7 by Integrated Command and Control Centre with the help of artificial intelligence and surveillance cameras.