ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ବିଶ୍ୱ ଭୂତତ୍ତ୍ୱ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ପରସ୍ପରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମୁଦାୟ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି”
“କେହି ପଛରେ ପଡି ନାହାଁନ୍ତି ବୋଲି ଭାରତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ।”
“ଭାରତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବହିଷ୍କାରର ଏଜେଣ୍ଟ ନୁହେଁ । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିର ଏକ ଏଜେଣ୍ଟ”
“ମହାନ ଅଭିନବ ଆବେଗ ସହିତ ଭାରତ ହେଉଛି ଏକ ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ର”
11 OCT 2022 4:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ବିଶ୍ୱ ଭୂତତ୍ତ୍ୱ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବା ସହିତ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଏହି ଐତିହାସିକ ଉତ୍ସବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ନିଜ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସହର ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ, ଆତିଥେୟତା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି, ‘ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମକୁ ଜିଓ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ କରିବା: କେହି ପଛରେ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ' ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ଏକ ଦର୍ଶନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶେଷ ମୁଣ୍ଡରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏକ ମିଶନ ମୋଡରେ ସଶକ୍ତ କରିବା । ବ୍ୟାଙ୍କ୍‍ସେବା ବାହରେ ଥିବା ୪୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକ, ଆମେରିକା ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା, ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ ୧୩୫ ମିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କୁ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି । ୧୧୦ ନିୟୁତ ପରିବାରକୁ ପରିମଳ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୬୦ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏଥିରୁ ବୁଝା ପଡୁଛି ଯେ କେହି ପଛରେ ପଡିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ଭାରତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ।”
ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ହେଉଛି ଦୁଇଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଯାହା ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଚାବିକାଠି । ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଜାମ ଟ୍ରିନିଟିର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ୮୦୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ବୃହତ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବୈଷୟିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବହିଷ୍କାରର ଏଜେଣ୍ଟ ନୁହେଁ । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିର ଏକ ଏଜେଣ୍ଟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭୂତତ୍ତ୍ୱ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଭୂମିକା ଜରିଆରେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଏବଂ ଗୃହ ଭଳି ଯୋଜନାରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଭୂମିକା, ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକାନା ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦାରିଦ୍ର ତଥା ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ପଡିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ ମହାସାଗର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପରି ଭୂତତ୍ୱ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଦ୍ୱାରା ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ଭୂତତ୍ୱ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଲାଭ ସେୟାର କରିବାରେ ଭାରତ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିସାରିଛି ବୋଲି ଭାରତର ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ସାଟେଲାଇଟର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
“ଭାରତ ଏକ ନୂତନ ଅଭିନବ ଆବେଗ ସହିତ ଏକ ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ପ୍ରତିଭାର ଭୂମିକା ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୧ ପରଠାରୁ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବା ସହିତ ଭାରତ ଯୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହବ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ହେଉଛି ଅଭିନବ କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଏହା ଭୌଗଳିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି । ଭୌଗୋଳିକ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହିପରି ସଂସ୍କାର ଡ୍ରୋନ୍ ସେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିବା ସହିତ ଭାରତରେ ୫ଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ କହିବାନୁସାରେ, କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେବା ଉଚିଚ୍‍ । ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ପରସ୍ପରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମୁଦାୟ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଚଳରେ ଶେଷ ମୁଣ୍ଡକୁ ସମ୍ପଦ ନେବାରେ ବାଟ କଢାଇ ପାରିବେ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ହାତ ବଢାଇବା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତର ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ପୃଥିବୀକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ସେୟାର କରିହେବ ।
ଭୂତତ୍ୱ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି । ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ସହରୀ ବିକାଶ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ହ୍ରାସ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଜଙ୍ଗଲ ପରିଚାଳନା, ଜଳ ପରିଚାଳନା, ମରୁଡିକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏହିପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହେବ ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ନିଜର ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ଭୂତତ୍ୱ ଶିଳ୍ପର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏକାଠି ହେବା ସହ ନୀତି ର୍ନିମାତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତ୍‍ ଜଗତ ପରସ୍ପର ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହିତ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ବିଶ୍ୱ ଗ୍ରାମକୁ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଚଳାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM addresses United Nations World Geospatial International Congress
“There is a need for an institutional approach by the international community to help each other during a crisis”
“India is ensuring no one is left behind.”
“In India, technology is not an agent of exclusion. It is an agent of inclusion”
“India is a young nation with great innovative spirit”
11 OCT 2022 11:27AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the United Nations World Geospatial International Congress, via video message, today.
Welcoming International Delegates, the Prime Minister said, “the people of India are happy to host you on this historic occasion as we build our future together.” Expressing his happiness at the conference happening in Hyderabad, the Prime Minister said that the city is known for its culture and cuisine, its hospitality and hi-tech vision.
The Prime Minister pointed out that the theme of the conference, 'Geo-enabling the Global Village: No one should be left behind' can be seen in the steps India has taken over the last few years. “We have been working on a vision of Antyodaya which means empowering the last person at the last mile, in a mission mode” he said. 450 million unbanked people, a population greater than that of USA, were brought under banking net and 135 million people, about twice the population of France, were given insurance, the Prime Minister elaborated. Sanitation facilities were taken to 110 million families and tap water connections to over 60 million families, he added, underlining that “India is ensuring no one is left behind.”
Technology and talent are the two pillars that are key to India’s development journey. Technology brings transformation, the Prime Minister said, citing the example of JAM trinity which has delivered welfare benefits to 800 million people seamlessly and of the tech platform that powered the world’s largest vaccination drive. “In India, technology is not an agent of exclusion. It is an agent of inclusion,” Shri Modi said.
The Prime Minister highlighted the role of geospatial technology in driving inclusion and progress. The role of technology in schemes like SVAMITVA and housing, and the outcomes in terms of property ownership and women empowerment, have a direct impact on the UN’s Sustainable Development Goals on poverty and gender equality, the Prime Minister emphasized. The PM GatiShakti Master Plan is being powered by geo-spatial technology, as is the Digital Ocean platform, he added. India has already set an example in sharing the benefits of geo-spatial technology, the Prime Minister stated, citing the example of the South Asia Satellite for facilitating communication in India’s neighbourhood.
“India is a young nation with great innovative spirit,” the Prime Minister said, highlighting the role of talent as the second pillar in India’s journey. India is one of the top startup hubs in the world, he added, with the number of unicorn startups having almost doubled since 2021- a testimony to India’s young talent.
One of the most important freedoms is the freedom to innovate, the Prime Minister said, and this has been ensured for the geospatial sector. Collection, generation and digitization of geospatial data have now been democratized, he added. Such reforms have been accompanied with a boost to the drone sector and opening up of the space sector for private participation, along with 5G taking off in India.
According to Prime Minister Modi, the COVID-19 pandemic should have been a wake-up call for the call in taking everyone along. There is a need for an institutional approach by the international community to help each other during a crisis, he emphasized. “Global organisations like the United Nations can lead the way in taking resources to the last mile in every region,” he highlighted. Hand-holding and technology transfer are also crucial in fighting climate change, the Prime Minister added, suggesting that best practices may be shared for saving our planet.
The Prime Minister underscored the endless possibilities that geo-spatial technology offers. These include sustainable urban development, managing and mitigating disasters, tracking the impact of climate change, forest management, water management, stopping desertification and food security. He expressed his wish that this conference becomes a platform to discuss developments in such important areas.
In conclusion, the Prime Minister expressed his optimism at the occasion. “With the stakeholders of the global geo-spatial industry coming together, with the policy makers and academic world interacting with each other, I am confident that this conference will help steer the global village into a new future,” he added.