Ministry of Home Affairs
Union Minister for Home and Cooperation, Shri Amit Shah presided over the 70th Plenary Meeting of the North Eastern Council in Guwahati, Assam today
There have been three major roadblocks to the development of the North East for decades - violence by extremist groups, lack of rail, road and air connectivity and lack of thrust on development of the Northeast by previous governments
The Government of India under the leadership of Prime Minister Narendra Modi has made many efforts in the last 8 years to bring peace to the North East, for enhancing connectivity and giving priority to the development of the region
Everyone in the counyry considers the languages, cultures, cuisines and costumes of the North East as its heritage and the Government led by Prime Minister Narendra Modi is striving to preserve and promote the identity of this region
After finding the root cause of all the problems of the North East, Government of India has made many efforts to solve them
Union Home Minister urges Chief Ministers of North Eastern States to make full use of NESAC for flood control, irrigation, tourism, afforestation and agriculture
Chief Ministers of North Eastern States to appoint a nodal officer for NESAC in their States for its maximum and better utilization
The Government led by Prime Minister Narendra Modi believes that all-round development of the country is possible by taking all the languages ​​of India together and a provision has been made in the new National Education Policy that primary education should onlybein the mother tongue
Financial discipline by the North Eastern States is essential to contribute in making Indian economy the second largest in the world
Government led by Prime Minister Narendra Modi is giving priority to natural agriculture and digital agriculture and for certification of natural products, process to form a Multi-State cooperative society by merging Amul and 5 other cooperative societies has been started
More than 500 laboratories across the country to certify quality of soil and natural products
Government under leadership of Prime Minister Narendra Modi is committed to important campaigns like flood free and drug free North East
Request to keep North Eastern States free from use of single use plastic for environmental protection
Purpose of hydro power plants is not only to generate energy, butcan also be used in flood prevention, besides ideal use of 271 wetlands can also help in preventing floods
09 OCT 2022 7:03PM by PIB Delhi
The Union Home and Cooperation Minister, Shri Amit Shah, today presided over the 70th plenary meeting of the North Eastern Council in Guwahati, Assam. Union Minister For Culture, Tourism And Development Of North Eastern Region, Shri G. Kishan Reddy and Minister of State for Ministry of Development of North Eastern Region and Ministry of Co-operation, Shri B.L.Verma, the Governors and Chief Ministers of the North Eastern States and senior officers of various departments of the Centre and the North Eastern States were also present in the meeting.
In his address, Shri Amit Shah said that there were three major hurdles in the path of development of Northeast for decades – violence and unrest by extremist groups, lack of rail, road and air connectivity in the Northeast and absence of thrust on development of Northeast by previous governments . He said that the development of the Northeast was never a priority for the previous governments. But, under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the Government of India has made many efforts in the last 8 years to bring peace in the Northeast, to increase all connectivity and to give priority to the development of this region.
The Union Home Minister said that the whole of India considers the languages, cultures, cuisine and costumes of the Northeast of the country as its heritage and the government led by Prime Minister Narendra Modi is making every effort to preserve and promote the natural identity of this region. He said that in the last 8 years, the government has made many efforts to solve all the problems of the Northeast by finding their root cause.
Shri Amit Shah urged the Chief Ministers of the North Eastern States to make full use and benefit of NESAC data for flood control, irrigation, tourism, afforestation and agriculture. He said that the Chief Ministers of North Eastern States should appoint a nodal officer for NESAC in their states so that maximum and better use of this platform can be made.
The Union Home and Cooperation Minister said that the government led by Prime Minister Narendra Modi at the Centre believes that all-round development of the country is possible only by taking all the languages ​​of the country together and a provision has been made in the new National Education Policy that primary education should be in the mother tongue.
Shri Amit Shah said that Indian economy is currently ranked fifth in the world and financial discipline by the Northeastern states is necessary to contribute to making it second in the world. Highlighting the importance of natural farming and digital farming, Shri Shah said that natural farming and digital farming are a matter of priority for the government of India and process of forming a multi-state cooperative society by merging Amul and 5 other cooperatives for certification of natural products is also started. He said that after certification of these products, this cooperative society will also ensure their export, so that the profit will go directly to the bank accounts of the farmers. Shri Shah said that more than 500 laboratories across the country will certify the quality of soil and natural products.
The Union Home Minister said that flood-free and drug-free Northeast is very important for the government led by Prime Minister Narendra Modi. Emphasizing over the measures to prevent floods, Shri Shah said that the purpose of hydro power plants is not only to generate energy, but they can also be used in flood prevention. Apart from this, ideal use of 271 wetlands can also help in preventing floods. He urged to keep the North Eastern states free from the use of single use plastic for environmental protection.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি অসামগী গুৱাহাতিদা পাঙথোকপা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী ৭০শুবা প্লেনরী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
দিকেদ কয়া অসিদা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ খোঙচৎতা মরু ওইবা শীংনবা অহুম মায়োক্নদুনা লাকখি – মখোয় অদুদি লালহৌলুপশিংনা চত্থবা হিংশা, রেল, রোদ অমসুং এয়র কন্নেক্তিবিতীদা শোত্থবা অমসুং মমাংগী সরকারশিংনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা শাহৌ পীরমদবা অসিনি
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা অৱাং নোংপোক্তা শান্তি পুরক্নবা, কন্নেক্তিবিতী পুম্নমক ফগৎহন্নবা অমসুং লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংনবা খোঙথাং কয়া লৌখৎতুনা লাকখি
লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্মনা অৱাং নোংপোক্কী লোলশিং, নাৎ, মথেল-লুকোই অমসুং চৎনবীশিং অসিবু ঐখোয়গী হেরিতেজ ওইনা লৌরি অমসুং প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা লমদম অসিগী মহৌশানা পীবিরম্বা শক্তম অসি ঙাক-শেন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা খোঙথাং খুদিংমক লৌখৎলি
ভারত সরকারনা অৱাং নোংপোক্না ময়োক্নরিবা সমস্যা পুম্নমক্কী হৌরকফম অদু থীদোক্লবা মতুংদা মখোয়বু কোকহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখি
শ্রী কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংদা ঈচাও লাকশিন্নবা, ঈথৈ-লৌখোং, তুরিজম, উমং কনবা অমসুং লৌউ-শিংউগীদমক
09 OCT 2022 7:03PM by PIB Imphal
গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি অসামগী গুৱাহাতিদা পাঙথোকপা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী ৭০শুবা প্লেনরী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। থৌরম অদুদা কলচর, তুরিজম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দী অমসুং অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয় অমসুং কো-ওপরেসন মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল. ভর্মা, অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী রাজ্যপালশিং অমসুং মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং কেন্দ্র অমদি অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী তোঙান-তোঙানবা বিভাগশিংগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনসু শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোল পীবদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি দিকেদ কয়া অসিদা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ খোঙচৎতা মরু ওইবা শীংনবা অহুম মায়োক্নদুনা লাকখি – লালহৌলুপশিংনা চত্থবা হিংশা অমসুং তংদু লৈতাহন্দবা, অৱাং নোংপোক্তা রেল, রোদ অমসুং এয়র কন্নেক্তিবিতীদা শোত্থবা অমসুং মমাংগী সরকারশিংনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা শাহৌ পীরমদবা। মহাক্না হায় অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং অসি মমাংগী সরকারশিংনা কৈদৌনুংদা মরু ওইনা লৌরমদে অদুবু প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা অৱাং নোংপোক্তা শান্তি পুরক্নবা, কন্নেক্তিবিতী পুম্নমক ফগৎহন্নবা অমসুং লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংনবা খোঙথাং কয়া লৌখৎতুনা লাকখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত পুম্বনা লৈবাক অসিগী অৱাং নোংপোক্কী লোলশিং, নাৎ, মথেল-লুকোই অমসুং চৎনবীশিং অসিবু ঐখোয়গী হেরিতেজ ওইনা লৌরি অমসুং প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা লমদম অসিগী মহৌশানা পীবিরম্বা শক্তম অসি ঙাক-শেন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা খোঙথাং খুদিংমক লৌখৎলি। মহাক্না হায় হৌখিবা চহি ৮ অসিদা সরকারনা অৱাং নোংপোক্না ময়োক্নরিবা সমস্যা পুম্নমক্কী হৌরকফম অদু থীদোক্তুনা মদু কোকহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখি।
শ্রী অমিত শাহনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংদা ঈচাও লাকশিন্নবা, ঈথৈ-লৌখোং, তুরিজম, উমং কনবা অমসুং লৌউ-শিংউগীদমক এন.ই.এস.এ.সি.গী দেতা মপুং ফানা শীজিন্নদুনা মসিগী কান্নবা লৌনবা হায়খ্রে। মহাক্না অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংবু প্লেৎফোর্ম অসি মপুং ফানা অমসুং নীংথীনা শীজিন্ননবা মখোয়গী মশাগী রাজ্যশিংগী এন.ই.এস.এ.সি.গী নোদেল ওফিসর অমা ওইনা খন্নবসু হায়খি।
গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী ওল-রাউন্দ দিবেলপমেন্ত অসি লৈবাক অসিগী লোল পুম্নমক পুনশিনবা অমসুং প্রাইমারী এজুকেসন অসি ইমা লোলদা তমহন্নবা অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা প্রোবিজন অমা শেম্লবা মতমদা ওইথোকপা ঙমগনি হায়না থাজবা থম্লি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ভারতকী শেন্মীৎলোন অসি হৌজিক মালেমগী মঙা শুবা মফম কল্লি অমসুং মালেমগী অনিশুবা মফম কনবা ঙম্নবা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী ফাইনান্সিএল দিস্সিপ্লিন্না শরুক তম্বা তঙাই ফদে। মহৌশাগী লৌউ-পথাপ অমসুং দিজিতেল ফার্মিংগী মরু ওইবগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী শাহনা হায়খি মহৌশাগী লৌউ-পথাপ অমসুং দিজিতেল ফার্মিং অসি ভারত সরকারনা মরু ওইনা লৌরিবা হীরম অমনি অমসুং অমুল অমদি অতোপ্পা কোওপরেতিব ৫ মর্জ তৌদুনা নেচরেল প্রদক্তশিংগী সর্তিফিকেসনগীদমক মলতি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতী অমা শেম্বগী থৌওং হৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রদক্তশিং অসিগী সর্তিফিকেসনগী মতুংদা কোওপরেতিব সোসাইতী অসিনা মখোয়গী এক্সপোর্ত তৌহন্নবা হোৎনগনি অমদি মসিগী শেন্দোং অসি লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা চংহনগনি। শ্রী শাহনা হায়খু মদুদি লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লেবোরেতোরূ ৫০০ হেনবনা লৈবাক লৈহাও অমসুং মহৌশাগী ওইবা পোৎলমশিংগী ক্বালিতী সর্তিফাই তৌগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগীদমক ফ্লদ-ফ্রী অমসুং দ্রগ-ফ্রী ওইবা অৱাং নোংপোক অমা য়াম্না মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি। ঈচাও ঙাকথোক্নবগী থৌশিলশিংগী মতাংদা মীৎয়েং চংলদুনা শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হাইদ্রো পাৱর প্লান্তশিংগী কান্নবা অসি ইনর্জী পুথোকপা খক্তা নত্তে, মসি ঈচাও ঙাকথোকপদসু শীজিন্নবা য়াই। মসিগী মথক্তা ৱেতলেন্দ ২৭১ নীংথিনা শীজিন্নবনা ঈচাও ঙাকথোকপদা মতেং ওইগনি। মহাক্না অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা অকোইবগী ফীভম ঙাকশেন্নবগীদমক সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা থীংনবসু হায়খি।