ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଚିନି ଉତ୍ପାଦକ ଓ ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଚିନି ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି
ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧- ୨୨ରେ ୫,୦୦୦ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟିରୁ ଅଧିକ ପରିମାଣର ରେକର୍ଡ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି; ଏହି ଋତୁରେ ଚିନି ମିଲ୍ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୩୫ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଚିନି ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୩୫୯ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଚିନି ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି
୧୦୯ . ୮ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ପରିମାଣର ଉଚ୍ଚତମ ସ୍ତରର ଚିନି ରପ୍ତାନିର ରେକର୍ଡ
ଚିନି ମିଲ୍ / ଡିଷ୍ଟିଲେରିଜ୍ ଇଥାନଲ୍ ବିକ୍ରି ଦ୍ୱାରା ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଉପାର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି
ଋତୁର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ମିଲ୍ ମାଲିକ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଖୁ ନିମନ୍ତେ ରହିଥିବା ସମସ୍ତ ବାକି ୯୫% ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି ; ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୦ – ୨୧ ନିମନ୍ତେ ୯୯.୯%ରୁ ଅଧିକ ଆଖୁ ନିମନ୍ତେ ରହିଥିବା ବାକି ସୁଝି ଦିଆ ଯାଇଛି
05 OCT 2022 2:21PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୧ – ୨୨ର ଚିନି ଋତୁ (ଅକ୍ଟୋବର – ସେପ୍ଟେମ୍ବର) ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୫,୦୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି)ରୁ ଅଧିକ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ୩୫୭୪ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଆଖୁକୁ ଚିନି (ସୁକ୍ରୋଜ) ମିଲ୍ ଗୁଡିକରେ ବ୍ୟବହାର କରି ପାଖାପାଖି ୩୯୪ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଚିନିର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ହେବା ସହିତ ବିଶ୍ୱର ଦି୍ୱତୀୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଚିନି ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି ।
ଏହି ଋତୁ ଭାରତୀୟ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ୱାଟରସେଡ୍ (ଜଳଚ୍ଛାୟା) ଋତୁ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହ ଋତୁରେ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ, ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ, ଚିନି ରପ୍ତାନି, ଆଖୁ କ୍ରୟ, ଆଖୁ ନିମନ୍ତେ ବାକି ରହିଥିବା ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନର ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ଋତୁର ଆଉ ଏକ ଚମତ୍କାର ଆକର୍ଷଣ ହେଉଛି, ପ୍ରାୟ ୧୦୯.୮ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟିର ଉଚ୍ଚତମ ରପ୍ତାନି, ଯାହା ମଧ୍ୟ ବିନା କୌଣସି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରେ ହୋଇ ପାରିଛି, ଯାହାକୁ ୨୦୨୦ – ୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରା ଯାଇଥିଲା । ସହାୟକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ନୀତି ଭାରତୀୟ ଚିନି ଉଦ୍ୟୋଗର ଏହି ଉପଲବ୍ଧିକୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହି ସବୁ ରପ୍ତାନି ଗୁଡିକ ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଉପାର୍ଜନ ହୋଇ ପାରିଛି ।
ଚିନି ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକର ସଫଳତାର କାହାଣୀ, ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ ନିମନ୍ତେ ବହୁତ ସହାୟକ ସାମଗ୍ରିକ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କର, କୃଷକ ମାନଙ୍କର, ଚିନି ମିଲ୍ ଗୁଡିକର, ଇଥାନଲ୍ ଡିଷ୍ଟିଲେରିଜ୍ ଗୁଡିକର ସମକାଳୀନ ଏବଂ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକର ପରିଣାମ ଅଟେ । ୨୦୧୮ – ୧୯ ଆର୍ôଥକ ବର୍ଷରେ ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ଠାରୁ ନେଇ ୨୦୨୧- ୨୨ରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଦକୁ ପାଦ ମିଶାଇ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗଠନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଗତ ୫ ବର୍ଷର ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୧ – ୨୨ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଚିନି ମିଲ୍ ଗୁଡିକ ୧.୧୮ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଆଖୁର କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର କୌଣସି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା (ରିହାତି) ବିନା ୧.୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି । ଏହି ଭଳି ଭାବେ, ଚିନି ଋତୁର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆଖୁ ନିମନ୍ତେ ରହିଥିବା ବାକି ପରିମାଣ ୬୦୦୦ କୋଟିରୁ କମ୍ ରହିଛି, ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, ଆଖୁ ନିମନ୍ତେ ରହିଥିବା ବାକିର ୯୫% ପ୍ରଥମେ ସୁଝି ଦିଆ ଯାଇଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ, ଚିନି ଋତୁ ୨୦୨୦ – ୨୧ ନିମନ୍ତେ, ୯୯.୯%ରୁ ଅଧିକ ଆଖୁ ପାଇଁ ରହିଥିବା ବାକି ସୁଝି ଦିଆ ଯାଇଛି ।
ସରକାର ଚିନି ମିଲ୍ ଗୁଡିକୁ ଚିନିକୁ ଇଥାନଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଠାରୁ ଅଧିକ ଚିନିକୁ ରପ୍ତାନି କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ଚିନି ମିଲ୍ ଗୁଡିକ ଉଚିତ୍ ସମୟରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଆଖୁ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରି ପାରିବେ ଏବଂ ମିଲ୍ ଗୁଡିକୁ ନିଜର ପରିଚାଳନା ଜାରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ତମ ଆର୍ôଥକ ସ୍ଥିତି ମିଳି ପାରିବ ।
ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ର ରୂପରେ ଇଥାନଲ୍‌ର ବିକାଶ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁତ ସମର୍ଥନ କରିଛି, କାରଣ ଇଥାନଲ୍ ପାଇଁ ଚିନିର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଚିନି ମିଲ୍ ଗୁଡିକୁ ଉତ୍ତମ ଆର୍ôଥକ ସ୍ଥିତି ମିଳି ପାରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ ହେଉଛି, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତା କମ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ କମ୍ ବଳକା ଚିନି କାରଣରୁ କମ୍ ପାଣ୍ଠି ଅଟକି ରହିଛି । ୨୦୨୧ – ୨୨ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଚିନି ମିଲ୍ ଗୁଡିକ/ ଡିଷ୍ଟିଲେରୀ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଇଥାନଲ୍‌ର ବିକ୍ରି ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାୟ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଅର୍ଜନ କରା ଯାଇଛି, ଯାହା କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଦିଆ ଯିବାକୁ ଥିବା ଆଖୁ ନିମନ୍ତେ ରହିଥିବା ବାକିକୁ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି । ଶିରା / ଚିନି ଆଧାରିତ ଡିଷ୍ଟିଲେରୀ ଗୁଡିକର ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୬୦୫ କୋଟି ଲିଟର ହୋଇ ଯାଇଛି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ୍ ସହିତ ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଇବିପି) ଅନୁସାରେ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୨୦% ମିଶ୍ରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉନ୍ନତି ଏବେ ଜାରି ରହିଛି । ନୂତନ ଋତୁରେ, ଚିନିର ଇଥାନଲ୍‌କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ୩୫ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୫୦ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ହେବାର ଆଶା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଚିନି ମିଲ୍ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରାୟ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ମିଳିବ ।
୬୦ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଚିନି ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ କ୍ଲୋଜିଂ ବାଲାନ୍ସ, ଯାହା ୨.୫ ମାସ ନିମନ୍ତେ ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଦରକାର । ଚିନିକୁ ଇଥାନଲ୍‌ରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିବା ଯୋଗୁଁ ଏବଂ ରପ୍ତାନି କାରଣରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ୟୋଗର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇ ଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଚିନି ମିଲ୍ ଗୁଡିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖା ଦେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆସନ୍ତା ଋତୁରେ ଆଉ ଅଧିକ ବୈକଳ୍ପିକ ମିଲ୍ ତିଆରି ହେବ ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
India emerges as the world’s largest producer and consumer of sugar and world’s 2nd largest exporter of sugar
Records over 5000 LMT sugarcane produced in sugar season 2021-22; 35 LMT sugar used to ethanol production and 359 LMT sugar produced by sugar mills in the season
Records highest sugar exports of 109.8 LMT
Sugar mills/distilleries generate ₹ 18,000 crore from sale of ethanol
95% of all cane dues cleared by the millers by end of the season; for Sugar Season 2020-21, more than 99.9% cane dues have been cleared
05 OCT 2022 2:21PM by PIB Delhi
In Sugar Season (Oct-Sep) 2021-22, a record of more than 5000 Lakh Metric Tons (LMT) sugarcane was produced in the country out of which about 3574 LMT of sugarcane was crushed by sugar mills to produce about 394 LMT of sugar (Sucrose). Out of this, 35 LMT sugar was diverted to ethanol production and 359 LMT sugar was produced by sugar mills. With this, India has emerged as the world’s largest producer and consumer of sugar as well as the world’s 2nd largest exporter of sugar.
The season has proven to be a watershed season for Indian Sugar Sector. All records of sugarcane production, sugar production, sugar exports, cane procured, cane dues paid and ethanol production were made during the season.
Another shining highlight of the season is the highest exports of about 109.8 LMT that too with no financial assistance which was being extended upto 2020-21. Supportive international prices and Indian Government Policy led to this feat of Indian Sugar Industry. These exports earned foreign currency of about Rs. 40,000 crores for the country.
The success story of sugar industry is the outcome of synchronous and collaborative efforts of Central and State Governments, farmers, sugar mills, ethanol distilleries with very supportive overall ecosystem for business in the country. Timely Government interventions since last 5 years have been crucial in building the sugar sector step by step from taking them out of financial distress in 2018-19 to the stage of self-sufficiency in 2021-22.
During SS 2021-22, sugar mills procured sugarcane worth more than 1.18 lakh crore and released payment of more than 1.12 lakh crore with no financial assistance (subsidy) from Government of India. Thus, cane dues at the end of sugar season are less than ₹ 6,000 crore indicating that 95% of cane dues have already been cleared. It is also noteworthy that for SS 2020-21, more than 99.9% cane dues are cleared.
Government has been encouraging sugar mills to divert sugar to ethanol and also to export surplus sugar so that sugar mills may make payment of cane dues to farmers in time and also mills may have better financial conditions to continue their operations.
Growth of ethanol as biofuel sector in last 5 years has amply supported the sugar sector as use of sugar to ethanol has led to better financial positions of sugar mills due to faster payments, reduced working capital requirements and less blockage of funds due to less surplus sugar with mills. During 2021-22, revenue of about ₹ 18,000 crore has been made by sugar mills/distilleries from sale of ethanol which has also played its role in early clearance of cane dues of farmers. Ethanol production capacity of molasses/sugar-based distilleries has increased to 605 crore litres per annum and the progress is still continuing to meet targets of 20% blending by 2025 under Ethanol Blending with Petrol (EBP) Programme. In new season, the diversion of sugar to ethanol is expected to increase from 35 LMT to 50 LMT which would generate revenue for sugar mills amounting to about ₹ 25,000 crores.
There is an optimum closing balance of 60 LMT of sugar which is essential to meet domestic requirements for 2.5 months. The diversion of sugar to ethanol and exports led to unlocking of value chain of the whole industry as well as improved financial conditions of sugar mills leading to more optional mills in ensuing season.