Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr. Jitendra Singh says, the concept and format of PM’s Excellence Award has undergone revolutionary change since 2014
The Minister launches the Scheme and Web-portal for PM’s Awards for Excellence in Public Administration for the year 2022
Prize money for PM’s Excellence Awards will be Rs.20 lakh in 2022
03 OCT 2022 1:28PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today officially launched the Web-portal(http://www.pmawards.gov.in) for Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration 2022.
The formal launching was organised by the Department of Administrative Reforms & Public Grievances, Union Ministry of Personnel, at Sardar Patel Bhavan in New Delhi..
Principal Secretaries (AR)/(IT) and DCs/DMs of all the 28 States and 8 UTs of India as well as Assistant Secretaries of 2020 Batch were invited for the launch ceremony in hybrid mode.
The registration on PM’s Awards web portal will commence from 3rd October, 2022 for due registration and the submission of applications will also be operational from 3rd October 2022 to 28th of November, 2022.
Speaking on the occasion, Dr Jitendra Singh said, under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the entire concept and format of the PM Excellence Awards has undergone a revolutionary change after 2014. The objective of the Scheme is to encourage constructive competition, innovation, replication and institutionalisation of best practices.
The PM’s Awards, 2022 will consist of: (i) Trophy, (ii) Scroll and (iii) an incentive of Rs 20 lakh to the awarded District/organisation to be utilised for implementation of project/programme or bridging resources gaps in any area of public welfare.
The Period of consideration is 1st April 2020 to 30thSeptember, 2022. The total number of Awards under the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration 2022 would be 16.
Under this approach, the emphasis would be on good governance, qualitative achievement and last mile connectivity, rather than only on achievement of quantitative targets. With this focus, the applications for Awards would be evaluated on three parameters, Good Governance, Qualitative and Quantitative, the Minister said.
Dr Jitendra Singh recalled that during his address on Civil Services Day, 2022, Prime Minister Narendra Modi had emphasised to continuously create a perfect seamless mechanism to give due benefits to the last person. The more we build this mechanism, we can achieve the country’s mission of empowerment of the last person. Civil Services Day should become an opportunity to infuse new energy within us and to make new resolutions. We should handhold the new officers with new enthusiasm. Certain entrepreneurs from the district or who have been active in a particular district can be called to share their learning and experiences which can then be replicated as best practices.
It is expected that all the districts participating in this scheme will get an opportunity to showcase their performance while competing for Prime Minister’s Award for Excellence in Public Administration 2022.
For the year 2022, the scheme for Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration aims to recognize the contribution of civil servants in following areas: a. Promoting Swachh Jal (Clean Jal) through Har Ghar Jal Yojana b. Promoting Swasth Bharat (Healthy Bharat) through Health & Wellness Centres c. Promoting quality education with an equitable and inclusive classroom environment through Samagra Shiksha d. Holistic Development through Aspirational District Programme overall progress with special focus on saturation approach and Innovations.
The eligibility to submit nominations for the Prime Minister’s Awards 2022 will be open to the following: i. Awards for Scheme (a) to (c) at para 6 above for holistic development to Districts and (d) for Aspirational Districts only. ii. Award for Scheme (e) at para 6 above shall be open to Districts as well Organizations of Central/State Governments/District Implementing Units.
The criteria for evaluation of PM’s Awards, 2022 is based on predetermined indications in consultation with Line Ministries/Departments (excluding Innovation). There would be a mix of common parameters across schemes and flexible parameters which would be provided by the concerned Line Ministries/Departments. The award for Innovation category will be evaluated based on introducing and implementing an innovative idea/scheme/project to meet stakeholders’ requirements.
The evaluation process would include (i) Short-listing of Districts/Organisations by Screening Committee (first and second stage), (ii) Evaluation by Expert Committee and (iii) Empowered Committee. Prime Minister’s approval will be taken on the recommendations of the Empowered Committee for Awards.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে, ইং ২০১৪দগী প্রাইম মিনিস্তরস এক্সলেন্স এৱার্দকী কন্সেপ অমসুং ফোর্মেত্তা অওনবা কয়া লৈরে
২০২২গী ওইনা লৈবাক ঙাকপদা হৈথোই-শিংথোইবগী পি.এম এক্সলেন্স এৱার্দকী স্কিম অমসুং ৱেব পোর্তেল মিনিস্তরনা হৌদোকখ্রে
পি.এম এক্সলেন্স এৱার্দকী শেনগী মনা ইং ২০২২দা লুপা লাখ ২০ ওইরগনি
03 OCT 2022 1:28PM by PIB Imphal
ঙসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); আর্থ সাইন্সেসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা প্রাইম মিনিস্তরস এৱার্দ ফোর এক্সলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন ২০২২গী ৱেব পোর্তেল (http://www.pmawards.gov.in) ওফিসিএল ওইনা হাংদোকখ্রে।
থৌরম অদু পর্সোনেল মিনিস্ত্রিগী এদমিনিস্ত্রেতিপ রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রিভান্সেস দিপার্তমেন্তনা শীন্দুনা নিউ দিল্লিগী সাদর পতেল ভাবন্দা পাংথোকখি। হায়ব্রিকী মওংদা পাংথোকখিবা হৌদোকপা থৌরম অদুদা ভারতকী রাজ্য ২৮ অমসুং য়ু.তি ৮গী প্রিন্সিপাল সেক্রতরিশিং(এ আর)/(আই.তি) অমসুং দি.সিশিং/দি.এমশিং অমসুং ২০২০ বেতচগী এসিস্তেন্ত সেক্রেতরিশিং শরুক য়াখি।
পি.এম এৱার্দ ৱেব পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌবা ওক্তোবর ৩, ২০২২দগী হৌরগনি অমসুং এপ্লিকেসনশিং পীশিনবা ওক্তোবর ৩, ২০২২দগী নবেম্বর ২৮, ২০২২ ফাওবা য়াগনি।
থৌরম অদুদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, ইং ২০১৪দগী প্রাইম মিনিস্তরস এক্সলেন্স এৱার্দকী কন্সেপ অমসুং ফোর্মেত্তা অওনবা কয়া লৈরে। স্কিম অসিগী পান্দমদি অফবা মওংদা চাংদম্নবা, অনৌবা থবক পায়খৎপা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পাংথোকপা পুক্নিং থৌগৎপনি।
পি.এম এৱার্দ, ২০২২দা য়াওরিবশিংদি: (১)ত্রোফি, (২) ইসক্রোল অমসুং (৩) লুপা লাখ ২০ নি। শেনফম অসি মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পাংথোক্নবগীদমক দিস্ত্রিক/ওর্গনাইজেসন্না শীজিন্নগনি।
মনা অসি পীনবা মতম অসি এপ্রিল ১, ২০২০দগী সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২২ ফাওবা খন্নগনি। প্রাইম মিনিস্তরস এৱার্দ ফোর এক্সলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন ২০২২গী অপুনবা মনা অসি ৬নি।
থৌরাং অসিগী মখাদা মনা পীনবগীদমক অফবা লৈঙাক, মাইপাক্না থবকশিং পাংথোকপা অমসুং মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিং য়ৌশিনবা অমসুং পাংথোকফম থোকপা থবকশিং পান্দম ফংবা ঙম্বদা য়ুম্ফম ওইগনি হায়না মিনিস্তরনা ফোঙদোকখি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি সিবিল সর্বিসেস নুমিৎ, ২০২২দা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্কী ৱারোলদা খ্বাইদগী তোল্লবশিংদা ফংফম থোকপা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অফবা লৈঙাক অমা লৈহন্নবা অখনবা পাউতাক পীখি। ঐখোয়না অফবা লৈঙাক লৈহল্লবা মতমদা, তোল্লবশিং শক্তি পীবা হায়বা লৈবাক্কী পান্দম অদু ঐখোয়না ফংবা ঙমগনি। ঐখোয়দা অনৌবা থৌনা পীনবা অমসুং অনৌবা ৱারেপশিং লৌনবা সিবিল সর্বিসেস নুমিৎ অসি খুদোংচাবা অমা ওইরে। অনৌবা থৌনাগা লোয়ন্না ঐখোয়না অনৌবা ওফিসারশিং লোইনগদবনি। জিলা অমগী অখন্নবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং নত্ত্রগা অকক্নবা হিরম অমদা থৱায় য়াওনা থবক তৌরিবশিং কৌদুনা মখোয়না পাংথোক্লিবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগী মতাংদা ৱারি লিহনগদবনি অমসুং মদু মতৌ তমগদবনি।
প্রাইম মিনিস্তরস এৱার্দ ফোর এক্সলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন ২০২২গী চাংদম্নবা মতমদা স্কিম অসিদা শরুক য়ারিবা জিলা খুদিংমক মখোয়গী থবকশিং উৎনবগী খুদোংচাবা অমা ফংগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
প্রাইম মিনিস্তরস এৱার্দ ফোর এক্সলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন ২০২২গী ওইনা মখাগী হিরমশিং অসিদা থবক ফজনা পাংথোকপা সিবিল সর্ভেন্তশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎকনি: (ক)হর ঘর জাল য়োজনাগী মখাদা অফবা ঈশিং ফংহনবা, (খ) হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিংগী খুৎথাংদা শ্বাস্থ ভারতকী থবক ফগৎহনবা, (গ) সমাগ্রা শিক্ষা অভিয়ানগী মখাদা মগুন লৈবা শিক্ষা মীওই খুদিংমক ফংহনবা, (ঘ) এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রামগী মখাদা পুম্নমক চাউখৎনবা থবক পায়খৎপা অসিনি।
প্রাইম মিনিস্তরস এৱার্দ ফোর এক্সলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন ২০২২গী নোমিনেসনশিং পীশিনবা য়াবা কাংলুপশিং অদুদি : মথক্কী পারা অসিদা পল্লিবা স্কিম (ক), (খ),(গ)গী মনাগীদমক দিস্ত্রিকশিংদা পায়খৎপা থবকশিং অমসুং স্কিম (ঘ) অসি এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক খক্তগী ওইগনি।
পি.এম এৱার্দ ২০২২গী মনা পীনবা খন্নবা অসি লাইন মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংগা ৱা তান্নগনি। মরী লৈনবা লাইন মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংনা পীবা হোঙদোক হোংজিন য়াবা পেরামিতরশিং অমসুং মান্নবা পেরামিতরশিং খন্নগনি। ইন্নোবেসন কেতেগোরিগী মনা অসি অনৌবা থবক/স্কিম/প্রোজেক পায়খৎপদা য়ুম্ফম ওইরগা খন্নগনি।
ইভালুএসনগী থবকশিং অসিদা য়াওগনি (১) স্কৃন্নিং কম্মিতিনা(অহানবা অমসুং অনিশুবা তাঙ্কক্কী)জিলাশিং/ওর্গনাইজেসনশিং খন্দোক্কনি, (২) এক্সপার্ত কম্মিতিনা ইভালুএসন তৌগনি অমসুং (৩) ইম্পৱার কম্মিতি। মনাগীদমক ইম্পৱার কম্মিতিনা লাউথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী অয়াবা লৌগনি।