জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
২ অক্টোবৰ, ২০২২ ত স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস (SBD) ৰ আয়োজন জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগৰ
ইয়াত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুয়ে মুখ্য অতিথি হিচাপে পৌৰহিত্য কৰিব
ৰাষ্ট্ৰপতিক কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰীয়ে ‘স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ গ্ৰামীণ, ২০২২’ আৰু জেজেএমৰ ‘কাৰ্য্যকাৰিতা মূল্যায়ন, ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষ’ৰ প্ৰতিবেদন অৰ্পণ কৰিব
শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু জিলাসমূহক ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে সম্বৰ্ধনা জনাব
জল জীৱন সৰ্বেক্ষণ, ২০২৩, ৰিট্ৰ’ফিট টু টুইন পিট অভিযান আৰু স্বচ্ছ জল চে সুৰক্ষা অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
30 SEP 2022 6:11PM by PIB Guwahati
জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগ (DDWS) য়ে অহা ২ অক্টোবৰ অৰ্থাৎ জাতিৰ পিতা মহাত্মা গান্ধীৰ জয়ন্তীৰ দিনটো স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস (SBD) হিচাপে পালন কৰিব। বিভাগটোৱে মহাত্মা গান্ধীৰ “স্বচ্ছতা ঈশ্বৰভক্তিৰ সোপান” বাণীৰে অনুপ্ৰাণিত হৈ এইদৰে তেওঁৰ জন্ম দিনটো পালন কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে সম্পূৰ্ণ অনাময়-‘সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতা’ ৰ সুনিশ্চিতকৰণেৰে ইয়াক এটি জন আন্দোলন লৈ ৰূপান্তৰিত কৰা লোকসকলৰপৰা শক্তি আহৰণ কৰিছে।
২০২২ ৰ ২ অক্টোবৰত বিজ্ঞান ভৱনত বিভাগটোৰ উদ্যোগত দিনজোৰা কাৰ্য্যসূচীৰে এই দিৱস পালন কৰা হ’ব। ইয়াত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুয়ে মুখ্য অতিথি হিচাপে পৌৰহিত্য কৰিব। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন আৰু পঞ্চায়তী ৰাজ মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শেখাৱাট, জল শক্তি আৰু খাদ্য সংসাধন উদ্যোগ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিং পেটেল, জল শক্তি আৰু জনজাতি পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডুয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
বিভাগটোৱে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনৰ দুই ধ্বজাবাহী কাৰ্য্যক্ৰম যথাঃ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান (গ্ৰামীণ) আৰু জল জীৱন অভিযান (JJM) ৰূপায়ণ কৰি আহিছে। গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীকে নলৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে ২০১৯ ৰ ১৫ আগষ্টত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰপৰা জেজেএম ৰ শুভাৰম্ভণি ঘোষণা কৰিছিল। একেদৰে ২০২০ ৰ মাৰ্চত এছবিএম (গ্ৰামীণ), পৰ্য্যায় II ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই কাৰ্য্যক্ৰমৰ লক্ষ্য আছিল ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চলসমূহক অ’ডিএফ+ কৰি তোলা অৰ্থাৎ, পূৰ্বৰ মুকলিত মলত্যাগ মুক্ত (ODF) ৰ মৰ্য্যাদা অক্ষুণ্ণ ৰখা আৰু প্ৰতিখন গাঁৱতে গোটা আৰু জুলীয়া আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰা।
এই কাৰ্য্যসূচীতে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰীয়ে স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ গ্ৰামীণ (SSG), ২০২২ ৰ প্ৰতিবেদন অৰ্পণ কৰিব। বিভাগটোৱে ২০১৮ ৰপৰা স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে। ২০২২ ত সৰ্বেক্ষণৰ কাম হাতত লোৱাৰ উদ্দেশ্যেৰে কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শেখাৱাটে ২০২১ ৰ ৯ ছেপ্টেম্বৰত এই সমীক্ষাৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিল। স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণৰ প্ৰতিবেদনৰ জৰিয়তে ৰেংকিং, ক্ষেত্ৰ-সমীক্ষা, মূল্যায়ন আৰু নাগৰিকৰ ধাৰণাৰ সবিশেষ আগবঢ়োৱা হ’ব। ইয়াৰোপৰি, স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ গ্ৰামীণ (SSG), ২০২৩ সম্পৰ্কীয় সবিশেষো অৰ্পণ কৰা হ’ব।
ইয়াতে ‘কাৰ্য্যকাৰিতা মূল্যায়ন, ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষ’ ৰ প্ৰতিবেদনো প্ৰকাশ কৰা হ’ব। বিভাগটোৱে সম্পাদন কৰা তৃতীয়-পক্ষ জৰীপৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এই প্ৰতিবেদন যুগুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে কাৰ্য্যক্ষম টেপৰ সংযোগৰ সংখ্যা, নিয়মীয়তা আৰু যোগান ধৰা পানীৰ নিৰ্ধাৰিত মানদণ্ডৰ মূল্যায়ন কৰা হয়। এই সমীক্ষাই ১৩,২৯৯ খন গাওঁ তথা ৭১২ খন জিলাক সামৰিছে। মুঠ ৩,০১,৩৮৯ ঘৰ গৃহস্থী আৰু ২২,৫৯৬ টা ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানে এই সমীক্ষাত অংশগ্ৰহণ কৰে। গৃহস্থীসমূহৰ ২,১৯,৫৬৪ টা পানীৰ নমুনা আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ৯,৮৪৪ টা নমুনা পৰীক্ষা কৰা হৈছে। ২০২২ ৰ নমুনাৰ আকাৰ (sample size) পূৰ্ববৰ্তী বৰ্ষৰ তুলনাত তিনিগুণ ডাঙৰ।
বিভাগটোৰ এই দুই অভিযানৰ ৰূপায়ণ আৰু অগ্ৰগতিৰ খতিয়ান দাঙি ধৰা স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ গ্ৰামীণ (SSG), ২০২২ আৰু জেজেএমৰ কাৰ্য্যকাৰিতা মূল্যায়ন প্ৰতিবেদনৰ ফলাফলৰ ভিত্তিত ২ অক্টোবৰ ২০২২ ত অনুষ্ঠিতব্য এই কাৰ্য্যসূচীতে শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু জিলাসমূহক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হ’ব।
এই অনুষ্ঠানতে জল জীৱন সৰ্বেক্ষণ, ২০২৩ ৰো শুভাৰম্ভ কৰা হ’ব। এই সৰ্বেক্ষণৰ অধীনত সকলো ‘হৰ ঘৰ জল’ গাঁৱত নলৰ পানীৰ সংযোগৰ কাৰ্য্যক্ষমতা সম্পৰ্কে সমীক্ষা কৰা হ’ব। জল জীৱন অভিযানৰ উদ্দেশ্যৰ পৰিপূৰণ অৰ্থাৎ গ্ৰামাঞ্চলৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীয়ে পৰ্য্যাপ্ত পৰিমাণে আৰু নিয়মীয়াকৈ খোৱাপানী লাভৰ মূল্যায়নৰ অৰ্থেই এই সমীক্ষা হাতত লোৱা গৈছে।
এই কাৰ্য্যসূচীতে বিভাগটোৱে দুই অভিযানৰো শুভাৰম্ভ কৰিবঃ
উন্নত মল-মূত্ৰ ব্যৱস্থাপনাৰ অৰ্থে গৃহস্থীসমূহক টুইন পিট টয়লেট স্থাপনত প্ৰোৎসাহিকৰণৰ অৰ্থে "ৰিট্ৰ’ফিট টু টুইন পিট অভিযান"। বিশ্ব শৌচাগাৰ দিৱস অৰ্থাৎ ১৯ নৱেম্বৰ, ২০২২ ত এই অভিযানৰ সামৰণি পৰিব।
স্বচ্ছ জল চে সুৰক্ষাঃ পানীৰ গুণাগুণ সম্পৰ্কীয় এই অভিযানে বিশুদ্ধ আৰু নিৰাপদ খোৱাপানীৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টিত সহায় কৰিব আৰু লগতে গ্ৰামাঞ্চলৰ গৃহস্থীসমূহক যোগান ধৰা পানীৰ মানদণ্ড নিৰীক্ষণত সহায় কৰিব।

Ministry of Jal Shakti
Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti To Celebrate Swachh Bharat Diwas (SBD) on 2nd October, 2022
President of India, Smt. Droupadi Murmu To Preside Over The Celebrations As Chief Guest
President To Be Presented ‘Swachh Survekshan Grameen 2022’ & JJM ‘Functionality Assessment FY 2021-22’ Report By Union Jal Shakti Minister
Best Performing States/UTs & Districts To Be Felicitated By The President
Jal Jeevan Survekshan 2023, Retrofit To Twin Pit Abhiyan & Swachh Jal Se Suraksha Campaign To Be Launched
30 SEP 2022 6:11PM by PIB Delhi
Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti will be commemorating the birth anniversary of Father of the Nation, Mahatma Gandhi as Swachh Bharat Diwas (SBD) on 2nd Oct 2022. The Department draws its inspiration from Mahatma Gandhi who once said, “Cleanliness is next to godliness”. Swachh Bharat Mission draws its strength from the people who have made it a Jan Andolan ensuring complete sanitation – ‘sampoorna swachhta’.
A day-long programme is being organized by the Department at Vigyan Bhawan on 2nd October 2022. The President of India, Smt. Droupadi Murmu, will be presiding over the function as the Chief Guest in the august presence of the Union Minister of Rural Development & Panchayati Raj, ­Sh. Giriraj Singh, Union Minister of Jal Shakti, Sh. Gajendra Singh Shekhawat, Sh. Prahlad Singh Patel, Minister of State for Jal Shakti & Food Processing Industry and Sh. Bishweswar Tudu, Minister of State for Jal Shakti and Tribal Affairs
DDWS implements two flagship programmes of the central government viz; Swachh Bharat Mission (Grameen) and Jal Jeevan Mission (JJM). JJM was announced from the ramparts of the Red Fort by the Prime Minister, Shri Narendra Modi on 15th August 2019 with the aim to provide tap water connection in every rural household. Similarly, SBM(G) Phase II was launched in March 2020, to make rural India ODF+ i.e., sustaining the status of Open Defecation Free (ODF) and ensuring solid and liquid waste management in every village.
During the event, the President will be presented Swachh Survekshan Grameen (SSG) 2022 report by Union Jal Shakti Minister. The Department has been conducting Swachh Sarvekshan since 2018. In order to, undertake the Sarvekshan for 2022, the survey was launched by the Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat on 9th September 2021. The Swachh Sarvekshan report will give details of the ranking, field-survey, assessment and citizens perception. In addition to it, details pertaining to Swachh Survekshan Grameen (SSG) 2023 will also be shared.
The event will also see the release of report on ‘Functionality Assessment FY 2021-22’. The report is based on the third-party survey carried out by the department, to assess the number of working tap connections, regularity and prescribed quality of water supplied. During the survey, testing was carried out across 712 districts covering 13,299 villages. A total of 3,01,389 households and 22,596 public institutions were surveyed. 2,19,564 water samples from households and 9,844 samples from public institutions were tested. The sample size for 2022 is three times that of previous year.
Based on the findings of Swachh Survekshan Grameen (SSG) 2022 and JJM Functionality Assessment Report, implementation and progress of the two missions of the Department, best performing States/UTs & Districts will be felicitated during the event on 2nd Oct. 2022.
The programme will also see the launch of Jal Jeevan Survekshan 2023. The Survekshan will talk about functionality of tap water connection in all the ‘Har Ghar Jal’ villages. It is a means to ensure that the objective of Jal Jeevan Mission is achieved i.e. adequate amount of potable water is regularly reaching every household in the village.
The Department will also launch two campaigns on this occasion:
• "Retrofit to Twin Pit Abhiyan" for promoting twin pit toilets in households towards improved faecal sludge management. This campaign will conclude on World Toilet Day i.e. 19th November 2022.
• ‘Swachh Jal Se Suraksha’: The campaign on water quality will help create awareness on the importance of clean and safe drinking water and also help to monitor the quality of water supplied in rural households