ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦିଗରେ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ
ପିଷ୍ଟନ ଇଞ୍ଜିନ ବିଶିଷ୍ଟ ବିମାନ ଏବଂ ମାନବବିହୀନ ବିମାନ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିମାନ ଇନ୍ଧନ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଉନ୍ମୋଚିତ
ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ପରେ ଅତି ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବ ଦେଶ
ଦେଶରେ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିକ୍ରି କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ ହେଲା ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ
26 SEP 2022 4:04PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଏବଂ ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ ସୋମବାର ଦିନ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ପିଷ୍ଟିନ ଇଞ୍ଜିନ ବିଶିଷ୍ଟ ବିମାନ ଏବଂ ମାନବ ବିହୀନ ବିମାନ ପାଇଁ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିମାନ ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଇନ୍ଧନ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛୁ ଯାହାକି ପ୍ରାୟତଃ ବୈପ୍ଲବାତ୍ମକ । ଆମେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମିଶ୍ରଣ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାଳିତ ବାହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଜରିଆରେ ଇନ୍ଧନ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରୁଛୁ ।
ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନର ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଓ ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେରାଲ ଭି.କେ. ସିଂ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ଏହି ଉତ୍ପାଦ ୟୁରୋପୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଆମଦାନୀ କରୁଛି । ହିଣ୍ଡନ ବାୟୁସେନା ଷ୍ଟେସନ ଠାରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ ପକ୍ଷରୁ ଉନ୍ମୋଚନ ହୋଇଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହାଛଡ଼ା ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସଂଗଠନ (ଏଫଟିଓ)ର ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ।
ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନର ଗୁରୁତ୍ବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ପରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉଦ୍ୟୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ାଇବ । ବିମାନ ଏବଂ ବିମାନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସଂଗଠନର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପାଇଲଟଙ୍କ ତାଲିମ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତରେ ବିମାନ ପରିବହନର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ପାଇଲଟମାନଙ୍କର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ । ଏଥିପାଇଁ, ଏଫଟିଓଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବଢ଼ିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ କହିଥିଲେ।
ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେରାଲ ଭିକେ ସିଂ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଇନ୍ଧନ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ହୋଇ ଆସୁଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଅନୁରୂପ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ ଏହି ଇନ୍ଧନ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି ଯାହାକି ବହୁ ପରିମାଣରେ ଆମଦାନୀ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ । ଆମ ଦେଶରେ ଥିବା ସବୁ ବିମାନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଅନ୍ୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ବିମାନ ଉପଯୋଗ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥାମାନେ ସହଜରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ କିଣିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ଶସ୍ତାରେ ଏହି ଇନ୍ଧନ ମିଳିବା ଫଳରେ ସେମାନେ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ । ସେହିପରି ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରି ଆମେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଲାଭ ପାଇପାରିବା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀକାନ୍ତ ମାଧବ ବୈଦ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ଆମର ବିଶୋଧନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତରୀଣ ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଇନ୍ଧନ ବିକଶିତ କରିବାରେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଛୁ । ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ଇନ୍ଧନ ତୁଳନାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଇନ୍ଧନ ଅଧିକ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ । ଏଭିଜିଏଏସ ବଜାରର ଆକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ୧.୯୨ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୨.୭୧ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ରପ୍ତାନି ସୁଯୋଗକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଆମେ ନୂଆ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ଯୋଜନା କରିଛୁ । ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ବନ୍ଦ୍ବିତାମୂଳକ ଦର କାରଣରୁ ବିଶ୍ବ ବଜାରରେ ଭାରତ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ରହିବ । ଏହା ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଖୋଲିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ :
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ଏକ ଉତ୍ପାଦ । ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ କମ୍ପାନୀ ଏହାର ଗୁଜରାଟ ବିଶୋଧନାଗରରେ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ । ଫଳରେ ଭାରତରେ ବିମାନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଆହୁରି ଶସ୍ତା ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଫଟିଓ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଦ୍ବାରା ପରିଚାଳିତ ବିମାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଏହି ଇନ୍ଧନ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ହେବ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ ହୋଇ ଆସୁଛି । ତେବେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ବିଶୋଧନ, ବିପଣନ ଦଳ ଏହି ସ୍ୱଦେଶୀ ଇନ୍ଧନ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଏହା ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ମୂଲ୍ୟ ସୁବିଧା ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି।
ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ : ପରିବର୍ତ୍ତନର ବାହକ
ଏଭିଏସନ ଗ୍ୟାସୋଲିନର ପ୍ରମୁଖ ମାନ ବା ପ୍ରିନ୍ସପାଲ ଗ୍ରେଡ୍‌ ଇନ୍ଧନ ଭାବେ ବିବେଚିତ ହେଉଥିବା ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନକୁ ପରବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଟର୍ବୋ ଚାର୍ଜଡ୍‌ ପିଷ୍ଟନ ଇଞ୍ଜିନ ବିଶିଷ୍ଟ ବିମାନରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ। ପାଇଲଟମାନଙ୍କର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏଫଟିଓ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଦ୍ବାରା ମୁଖ୍ୟତଃ ଏହି ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ।
ଭଦୋଦରା ସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ପ୍ରମୁଖ ବିଶୋଧନାଗାରରେ ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜିସିଏ) ଦ୍ବାରା ପରୀକ୍ଷଣ ପରେ ପ୍ରମାଣିତ କରାଯାଇଛି । ଡିଜିସିଏ ହେଉଛି ଭାରତରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ବୈଧାନିକ ସଂସ୍ଥା । ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ହେଉଛି ଉଚ୍ଚତର-ଅକ୍ଟେନ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ ଯେଉଁଥିରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଲାଗି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି । ଏହା ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ଇନ୍ଧନର ଗୁଣବତ୍ତା ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ।
ଏଭିଜିଏଏସ ୧୦୦ ଏଲଏଲ ଇନ୍ଧନ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦନ ହେବା ଦ୍ବାରା ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା କମିବ ଏବଂ ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଦୂର ହେବ । ଏହି ଉତ୍ପାଦ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଫଳରେ ଦେଶର ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିବ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଥିବା ୩୫ଟି ଏଫଟିଓ ଏହି ଇନ୍ଧନରୁ ଲାଭବାନ ହେବେ । ଏହି ଉତ୍ପାଦ ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ପରେ ଏବେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥାନ ଖୋଲିବା ଲାଗି ଯୋଜନା କରୁଛି । ଏହାଦ୍ବାରା ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ପାଇଲଟଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
New step towards Atmanirbhar Bharat
AVGAS 100 LL, special aviation fuel meant for piston engine aircrafts and Unmanned Ariel Vehicles launched today
Nation will save precious foreign exchange with launch of indigenous AVGAS 100 LL
IndianOil becomes the first Oil Marketing Company to produce and market AVGAS 100 LL in the country
26 SEP 2022 4:04PM by PIB Delhi
“We are undergoing a remarkable transformation which is almost revolutionary. We are reducing dependence on imported fuels by promoting biofuel blending, green hydrogen and introduction of electric vehicles.”, stated Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Petroleum and Natural Gas & Housing and Urban Affairs while addressing at the launch of AVGAS 100 LL. Shri Hardeep Singh Puri in the presence of General (Dr.) V. K.Singh (Retd.) Minister of State for Civil Aviation and Road Transport and Highways, launched AVGAS 100 LL, special aviation fuel meant for piston engine aircrafts and Unmanned Ariel Vehicles. Currently India is importing this product from European countries. The launch event hosted by Indian Oil at Hindan Airforce Station witnessed participation by senior officials from Indian Airforce, senior officials from MoPNG and MoCA and officials from Flying Training Organizations (FTOs).
Highlighting the importance of launch of indigenous AV GAS 100 LL, the Minister for Petroleum and Natural Gas mentioned that the launch of indigenous AV GAS 100 LL is important to serve the needs of a thriving aviation industry with increase in footfall on airports, rise in number of aircrafts and Flying Training Organisations (FTOs) in trainee aircrafts for pilot training in future. As the demand for air transport in India is expected to increase manifolds in the future, there is going to be a huge demand for trained pilots also. And for this, the number of FTOs is also expected to increase significantly, he added.
Speaking about the launch of indigenous AV GAS 100 LL, Gen. (Dr.) V.K. Singh (Retd.) Minister of State for Civil Aviation, and Road Transport and Highways said that Ministry of Petroleum & Natural Gas under the leadership of Shri Hardeep Puri has put efforts in launch of indigenous AV GAS 100 LL which we were importing before. Under Prime Minister's Atmanirbhar Bharat vision IOCL has come up with AV Gas 100 fuel which was imported so far at huge cost. It will ensure that all our flight schools and all other smaller aircrafts that use AV Gas 100 LL are able to buy this from indigenous sources and save money. It will make huge difference to us in terms of exporting it to areas and countries which need AV Gas 100 LL fuel, he added.
Shri Shrikant Madhav Vaidya, Chairman, Indian Oil said,“Indian Oil is proud to introduce this specialised fuel by leveraging our refining strength and in-house expertise. In fact the indigenous fuel is superior compared to the imported grades. AV Gas market is expected to grow from the current $ 1.92 billion to $ 2.71 billion by 2029. We plan to set up a new facility soon to target export opportunities, besides catering to the domestic demand. I am confident that the superior quality we offer, combined with competitive pricing, will give us a significant edge in the global market and open a new chapter in India's journey of self-reliance.”
The move towards AatmaNirbhar Bharat :
At present AVGAS 100 LL is completely imported product. The domestic production of AVGAS 100 LL produced by Indian Oil at its Gujarat Refinery will make flying training more affordable in India. This product which fuels the aircraft operated by FTOs and Defense forces, is being imported for decades by India. Indian Oil’s R&D, Refineries and Marketing teams have achieved this feat of indigenous production and have offered price advantage to the industry.
IndianOil: Leading the Change
Principal grade of Aviation Gasoline, AVGAS 100 LL is designed for use in turbo charged reciprocating piston engines aircrafts, mainly used by FTOs and defence forces for training pilots.
AV GAS 100 LL produced by IndianOil’s flagship refinery at Vadodara has been tested and certified by Directorate General of Civil Aviation (DGCA), the statutory body of the Government of India to regulate civil aviation in India. It is a higher-octane Aviation fuel meeting the product specifications with superior performance quality standards, as compared to imported grades.
The indigenous availability of AV GAS 100 LL will help reduce dependence on imports and address the associated logistical challenges. Country will be able to save precious foreign exchange with the inhouse availability of this product.
This will also benefit more than 35 FTOs across India. With the domestic availability of this product, Ministry of Civil Aviation is considering opening more training institutes in the country. Seeing the increase in aviation traffic, requirement of trained Pilots is expected to increase.