Ministry of Defence
Raksha Mantri felicitates families of the fallen heroes of the Armed Forces at an event in Badoli, Himachal Pradesh; Says, the country will forever be indebted to them
Peace-loving India should not be mistaken as being afraid of war: Shri Rajnath Singh
“Government building a ‘New India’ to give a sense of security to friendly countries & a befitting reply to those who cast an evil eye”
26 SEP 2022 3:39PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, on September 26, 2022, felicitated the families of the brave soldiers of the Armed Forces, hailing from Himachal Pradesh, who laid down their lives in the service of the Nation. The felicitation ceremony was organised at Badoli in Kangra district of the state. The Raksha Mantri paid glowing tributes to the war heroes, including the first recipient of Param Vir Chakra Major Somnath Sharma (1947); Brigadier Sher Jung Thapa, Maha Vir Chakra (1948); Lt Col Dhan Singh Thapa, PVC (1962); Captain Vikram Batra, PVC (1999) and Subedar Major Sanjay Kumar, PVC (1999), whose names are etched in the hearts of every Indian for their unmatched bravery and sacrifice.
Shri Rajnath Singh paid respects to the families of the war heroes, stating that the country will forever be indebted to the sacrifices made by the valiant soldiers. He stated that the Armed Forces will always be a source of inspiration to the people, especially the youth, as they possess the traits of discipline, devotion to duty, patriotism & sacrifice and are a symbol of national pride & trust. “Background, religion and creed don’t matter, what matters is that our beloved tri-colour continues to fly high,” he said.
The Raksha Mantri asserted that India is the only country which has given the message of peace to the whole world and its military is respected across the globe for its bravery. While maintaining that India has never attacked any country, nor has it captured an inch of foreign land, he assured the Nation that if any attempt is ever made to disturb the harmony in India, a befitting reply will be given. “India is a peace-loving country, but it should not be mistaken with being cowardly or afraid of war. At a time when we were dealing with COVID-19 along with the entire world, we had to face the tension on the northern border with China. The courage of our soldiers during the Galwan incident proved that no matter how big the power is; India will never bow down,” he said.
On the 2016 surgical strikes & 2019 Balakot airstrikes, Shri Rajnath Singh stated that India’s new strategy against terrorism has broken the backs of those who try to hurt the unity and integrity of the Nation. “Terror activities were carried out from across the border in Pakistan under a well thought out policy. After the Uri and Pulwama attacks, our government and the Armed Forces, through the 2016 surgical strikes & 2019 Balakot airstrikes, displayed to the world India’s unwavering commitment to root out terrorism. We showed that our forces have the capability to act on this side and, if needed, on the other side of the border. India’s image has been transformed. It is now seriously listened to on international platforms,” he said.
The Raksha Mantri shed light on the Government’s unwavering resolve to make the country strong and ‘Aatmanirbhar’ and the progress achieved due to the measures taken to realise the Prime Minister’s vision. “Earlier, India was known as a defence importer. Today, it is one of the top 25 defence exporters in the world. From about Rs 900 crore eight years ago, defence exports have crossed Rs 13,000 crore. We are hopeful that the defence exports will touch Rs 35,000 crore by 2025 and the target of Rs 2.7 lakh crore worth of defence exports set for 2047 will be met,” he said.
Shri Rajnath Singh added that the formation of the post of Chief of Defence Staff and setting up of Department of Military Affairs are some of the major reforms taken to bolster to national security. “Doors of National Defence Academy (NDA) have been opened for girls, women in the Armed Forces being given permanent commission. We have opened the way for deployment of women on warships,” he said, while stressing that the Government is building a ‘New India’ which will give a sense of security and trust to all our peace-loving friendly countries and those with evil intentions will get nothing but dust.
The Raksha Mantri was of the view that the inspiration taken from the heroes of the Armed Forces is the reason behind India moving swiftly forward on the path of development. “When the dark clouds of war appear and national interests are attacked, it is the soldier who bears that attack and protects the country. It is the supreme sacrifice of the fallen heroes which keeps the people alive,” he stated.
Shri Rajnath Singh termed Himachal Pradesh as a border state strategically important for India and the people residing in the border areas as strategic assets. While emphasising that it is the responsibility of every government to make their lives better, he stated strengthening the border infrastructure as well as the intelligence and communication capability of the country has been accorded top priority by the Government, led by Prime Minister Shri Narendra Modi. He pointed out that hundreds of kms of roads, bridges and tunnels have been constructed in the border areas, with Atal Tunnel in Himachal Pradesh being one of the mega projects.
The Raksha Mantridescribed the ex-servicemen as the assets of the country, stressing that no price can be set for their sacrifices in the service of the motherland. He reiterated the Government’s commitment and duty towards the well-being and welfare of the veterans. He listed out the steps taken by Ministry of Defence, including the online services under ‘Digital India’, to increase their ease of living. These include Smart Canteen Card, Ex-servicemen Identity Card; online access to Kendriya Sainik Board & Directorate General of Resettlement Services and the launch of System for Pension Administration (Raksha) (SPARSH) initiative.
Shri Rajnath Singh also referred to India’s victory in the 1971 war, saying that it will be remembered in history as a war fought for humanity rather than any kind of property, rights or power. “The names of General Sam Manekshaw, General Jagjit Singh Arora, General Jacob, General Sujan Singh Uban and General Officer in Command Air Marshal Latif, who led India to a resounding victory, will never be forgotten. Indian soldiers in the war included Hindus, Muslims, Parsis, Sikhs and one Jew. It is proof of India’s belief towards Sarvadharma Sambhav (respect for all religions). All these brave soldiers belonged to different states with different mother tongues. They were bound by a strong and common thread of Indianness,” he said.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
রক্ষা মন্ত্রীনা হিমাচল প্রদেসকী বদোলিদা পাংথোকপা থৌরম অমদা আর্মদ ফোর্সশিংগী থৱায় কৎখ্রবা অথৌবশিংগী ইমুং-মনুংশিং ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে; লৈবাক অসিনা মতম চুপ্পা মখোয়গী লমন তোল্লগনি
শান্তি পামজবা ভারত লান থেংনবা কিরে হায়না লান্না লৌরোইদবনি: শ্রী রাজনাথ সিংহ
“মরুপ-মপাং ওইরিবা লৈবাকশিংদা সেকুরিতিগী ৱাখল্লোন অমা ফাওহন্নবা সরকারনা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎলি অমসুং ফত্তবা মীৎয়েং য়েংলকপশিং মতিক চাবা পাউখুম অমা পীগনি”
26 SEP 2022 3:39PM by PIB Imphal
রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা সেপ্তেম্বর ২৬, ২০২২দা লৈবাক্কী মখোয়গী থৱায় কৎখ্রবা হিমাচল প্রদেসতগী হৌখিবা আর্মদ ফোর্সশিংগী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী ইমুং-মনুংশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে। ইকায়খুম্নবা উৎপগী থৌরম অদু রাজ্য অসিগী কনগ্রা জিলাগী বদোলিদা পাংথোকখি। রক্ষা মন্ত্রীনা ইকায়খুম্নবা উৎখিবা লান্মীশিং অদুগী মনুংদা অহানবা পরাম বির চক্র ফংখিবা মেজর সোম্নাথ শর্ম্মা(১৯৪৭); ব্রিগেদিয়র সের জুং থাপা, মহা বির চক্র(১৯৪৮); লেপ্তেন্ত কর্নেল ধান সিংহ থাপা, পি.ভি.সি(১৯৬২); কেপ্তেন বিক্রম বাত্রা, পি.ভি.সি(১৯৯৯) অমসুং সুবেদার মেজর সঞ্জয় কুমার, পি.ভি.সি(১৯৯৯) য়াওখি। মখোয়গী থৌনা ফবা অমসুং কৎথোকপগীদমক মখোয়গী মমিংশিং ভারতমচা খুদিংমক্কী থম্মোয়দা হক্তুনা লৈরি।
লান্মীশিংগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী কৎথোকপা অসিদা লৈবাক অসিনা লমন তোল্লে। মখোয়গী থকশিং-খাসি, মথৌদা কৎথোকপা, মরৈবাক নুংশিবা অমসুং কৎথোকপা অসিগীদমক মরুওইনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা আর্মদ ফোর্সশিংনা ইথিল পীরি। হৌরকফম, লাইনিং অমসুং ফুরুপ অসি দরকার ওইদে, দরকার ওইরিবা অসিদি ঐখোয়গী নুংশিরবা মচু অহুমগী ফিরাল লেপ্তনা ৱাংনা পাইহনবনি
রক্ষা মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অসি মালেম শীনবা থুংনা শান্তিগী পাউজেল পীবা অমতা ঙাইরবা লৈবাকনি অমসুং থৌনা ফবগীদমক লৈবাক অসিগী লান্মী অসি মালেম শীনবা থুংনা ইকায়খুম্নরি। ভারতনা কৈদৌঙৈদা লৈবাক অমতদা খুৎথাদ্রি অমসুং মপান লৈবাক্কী লম ইঞ্জি অমা ফাওবা লৌশিন্দ্রি। করিগুম্বা ভারতকী নুংঙাই-য়াইফবা অসিদা অপনবা পীনবা হোৎনরক্লবদি মতিক চাবা পাউখুম অমা পীগনি। ভারত অসি শান্তি পামজবা লৈবাক অমনি, লৈবাক অসি পাংদবা নত্ত্রগা লান কিবা লৈবাক অমনি হায়না লান্না লৌরোইদবনি। মালেমগা লোয়ন্না ঐখোয়না কোবিদ-১৯ থেংনবা মতমদা, ঐখোয়না অৱাং থংবা ঙমখৈদা চাইনাগা মুক্নখি। গালৱানগী থৌদোক্তা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থৌনা অদুনা, ফনা য়াম্না চাউবা লৈবাক ওইরবশু, ভারতনা কৈদৌঙৈদা তুকথরোই হায়বা উৎলে।
২০১৬গী সর্জিকেল স্ত্রাইকশিং অমসুং ২০১৯গী বালাকোত এয়রস্ত্রাইকশিংগী মতাংদা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি তেরোরিজমগী মায়োক্তা ভারতকী অনৌবা লাল্লোং অসিনা লৈবাক্কী অপুনবা অমসুং ঙমখৈ থুগায়নবা হোৎনরিবশিংগী মমু থুদেক্লে। নিংথিনা থৌরাং তৌরবা থৌশিল অমগী মখাদা পাকিস্থানগী ঙমখৈদগী তেররগী থবকশিং পাংথোকপনি। উরি অমসুং পুলৱামা থৌদোকশিংগী মতুংদা, ২০১৬গী সর্জিকেল স্ত্রাইকশিং অমসুং ২০১৯গী বালাকোত এয়রস্ত্রাইকশিং চৎথদুনা, তেরোরিজম মরু ফংনা মুৎথৎনবা ঐখোয়গী সরকার অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং অদু মালেমদা উৎখ্রে। করিগুম্বা দরকার লৈরিবদি ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা ঙমখৈগী ৱাংমদা খুৎথাবগী থৌনা লৈরি হায়বা ঐখোয়না উৎলে। ভারতকী শক্তম হোঙলে। হৌজিক লৈবাক অসিগী ৱা মালেমগী লৈবাকশিংনা হকচিন্না তারে।
রক্ষা মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি মপাঙ্গল কন্নবা অমসুং ‘অত্মানির্ভর ভারত’ ওইনবা সরকারনা অকনবা থবক পায়খৎলে অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান মঙফাওন্নবা থবকশিং পায়খৎপদগী খুমাঙ চাউশিনবা ঙম্লে। মমাঙদা, ভারত মপান লৈবাক্তগী খুৎলায় লৈবগী মমিং চৎলম্মী। ঙসিদা মালেমদা মপান্দা খুৎলায় য়োনবা লৈবাক ২৫গী মনুংদা অমা ওইরে। চহি ৮গী মমাঙদা লুপা কোতি ৯০০গী খুৎলায়শিংদা মপান্দা য়োল্লম্বদগী হৌজিক লুপা কোতি ১৩,০০০ হেন্না থাদোকপা ঙম্লে। ২০২৫দা মপান্দা খুৎলায় য়োনবা লুপা কোতি ৩৫,০০০ য়ৌবা ঙম্লগনি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লি অমসুং ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা লুপা কোতি লাখ ২.৭গী খুৎলায়শিং মপান্দা য়োন্নবা পান্দম থম্লিবা অসি ফংবা ঙমগনি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ হাপ্পা অমসুং মিলিতরি এফেয়ার্স দিপার্তমেন্ত লিংখৎপা অসি লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী থবক কনখৎনবা পায়খৎপা মরুওইবা থবক খরনি। নেসনেল দিফেন্স একাদেমীদা নুপীমচাশিং চঙবা য়ারে অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংদা নু্পীশিং পর্মিনেন্ত কম্মিসন পীরে। লানগী জহাজশিংদা নুপীশিং থম্নবা ঐখোয়না লম্বী শেম্লে। মরুপ-মপাং ওইরিবা লৈবাকশিংদা সেকুরিতিগী ৱাখল্লোন অমা ফাওহন্নবা সরকারনা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎলি অমসুং ফত্তবা ৱাখল খনবা লৈবাকশিং উফুল ওনবা নত্তনা করি অমতা ফংলোই।
রক্ষা মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা য়াংনা চাউখৎপগী লম্বীদা চঙশিল্লিবা অসিগী মরমদি আর্মদ ফোর্সশিংগী অথৌবশিংদগী ইথিল ফংবদগীনি। লানগী উৎখৎনবা লাকপা মতম অমসুং লৈবাক্কী ফিবমদা শিংনরকপা মতমদা, লান্মীশিংনা লান্দাখি অমসুং লৈবাক অসি ঙাকথোকখি। লৈখিদ্রবা অথৌবশিং অদুগী কৎথোকপা অদুনা মীয়াম হিংলিবনি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি ঙমখৈদা লৈবা রাজ্য অমা ওইনা হিমচাল প্রদেস অসি য়াম্না মরুওই অমসুং ঙমখৈগী শরুকশিংদা লৈরিবা মীওইশিং অসি মমল য়াম্লবা লনশিংনি। মখোয়গী পুন্সি নুংঙাইনবা হোৎনবা অসি সরকার খুদিংমক্কী থৌদাংনি অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা লৈবাক্কী অসিগী ঙমখৈগী লম্বী-থোঙ অমসুং ইন্তিলিজেন্সকী মচাক-মথুমশিং শেমগৎলে। ঙমখৈগী শরুকশিংদা কিলোমিতর চা কয়াগী লম্বীশিং শেম্লে, থোঙ অমসুং তন্নেলশিং শারে। হিমাচল প্রদেসকী অতল তন্নেল অসিগী অচৌবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা অমনি।
রক্ষা মন্ত্রীনা হায়খি এক্স-সর্বিসমেন অসি লৈবাক অসিগী লনশিংনি। ইমা লৈবাক্কীদমক মখোয়গী কৎথোকপা অসি মমল অমতনা লেপ্পা ঙম্লোই। পোথারবা লান্মীশিংগী য়াইফনবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলি। দিজিতেল ইন্দিয়াগী মখাদা ওনলাইনগী থবক কয়া দিফেন্স মিনিস্ত্রিনা পায়খৎলে। পায়খৎলিবা থবকশিং অদুগী মনুংদা স্মার্দ কান্তিন কার্দ, এক্স-সর্বিসমেন আইদেন্তি কার্দ, কেন্দ্রিয়া সাইনিক বোর্দ অমসুং দাইরেক্তোরেত জেনরেল ওফ রিসেতলমেন্ত সর্বিসেস অমসুং সিস্তেম ফোর পেন্সন এদমিনিস্ত্রেসন(রক্ষা)গী থবকশিং ওনলাইন্দা ফংহনবা য়াওরি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি লন-থুম, শক্তি ফংনবা নত্তনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক শোক্নখিবা লান অমা ওইনা, ১৯৭১গী লান ভারতনা মাইপাকখিবা অসি পুৱারিদা নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। ভারতকী মাইপাকপা অদু লুচিংখিবা জেনরেল সাম মনেকশো, জনরেল জগজিত সিংহ অরোরা, জনরেল জাকোব, জেনরেল সুজান সিংহ উবান অমসুং জেনরেল ওফিসার ইন কমান্দ এয়র মার্সেল লতিফকী মমিংশিং কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লরোই। লান অদুদা ভারতকী লান্মীশিংদা হিন্দুশিং, মুসলিমশিং, পর্সিশিং, সিখশিং অমসুং জিয়ু অমা য়াওখি। ভারতনা সর্ভধর্ম্ম সম্তব(লাইনিং খুদিংমক ইকায়খুম্নবা)দা থম্লিবা থাজবা অদু মসিনা খুদম্নি। থৌনা ফরবা লান্মীশিং অদু তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী তোঙান-তোঙানবা লোন ঙাংবা ঙাক্তনি। ভারতমচা ওইবগী অপুনবা অকনবা লংলা অমনা মখোয় পুনখি।