ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇପିଏଫଓ ପେରୋଲ୍ ଡାଟା : ଜୁଲାଇ, 2022 ମାସରେ 18.23 ଲକ୍ଷ ନେଟ ସବସ୍କ୍ରାଇବର ସାମିଲ୍ କରିଛନ୍ତି ଇପିଏଫଓ
20 SEP 2022 5:31PM by PIB Bhubaneswar
20 ସେପ୍ଟେମ୍ବର, 2022 ରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଇପିଏଫଓରେ ପ୍ରୋଭିଜନାଲ୍ ପେରୋଲ୍ ଡାଟାରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଇପିଏଫଓ ଜୁଲାଇ, 2022 ମାସରେ 18.23 ଲକ୍ଷ ନେଟ୍ ସବସ୍କ୍ରାଇବର ସାମିଲ୍ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପେରୋଲ୍ ଡାଟା ବର୍ଷ ପରେ ବର୍ଷ ତୁଳନା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍ 2021 ର ସମାନ ଅବଧି ତୁଳନାରେ ଜୁଲାଇ 2022 ରେ ସବସ୍କ୍ରାଇବର୍ସରେ 24.48% ର ନେଟ୍ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
ଏହି ବର୍ଷ ସମୟରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିବା ସମୁଦାୟ 18.23 ଲକ୍ଷ ସବସ୍କ୍ରାଇବର୍ସଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 10.58 ଲକ୍ଷ ନୂଆ ସଦସ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ଇପିଏଫଓ ର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି। ଇପିଏଫଓରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିବା ନୂଆ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଡାଟାରେ ଏପ୍ରିଲ୍ 2022 ରୁ ହିଁ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖା ଯାଇଛି। ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିବା 10.58 ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସବସ୍କ୍ରାଇବର ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 57.69 ପ୍ରତିଶତ 18-25 ବର୍ଷ ବୟସର ବୟସ ବର୍ଗରେ ରହିଛନ୍ତି। ଏଥିରୁ ଜଣାଯାଉଛି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ଚାକିରୀ ଆଶାୟୀ ନିଜର ଶିକ୍ଷା ପରେ ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ ସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟବଳରେ ସାମିଲ୍ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସଙ୍ଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି।
ଚଳିତ ମାସରେ ପ୍ରାୟ 4.07 ଲକ୍ଷ ସବସ୍କ୍ରାଇବର୍ସ ଇପିଏଫଓରୁ ବାଦ୍ ପଡ଼ିଛନ୍ତି ଏବଂ 11.72 ଲକ୍ଷ ସଦସ୍ୟ ବାହାରି ଯାଇ ପୁଣି ଥରେ ଇପିଏଫଓରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ସଦସ୍ୟମାନେ ଅନ୍ତିମ ସେଟେଲମେଣ୍ଟର ବିକଳ୍ପ ବାଛିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ପାଣ୍ଠିର ଟ୍ରାନ୍‌ସଫର ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ସଦସ୍ୟତା ବଜାୟ ରଖିବାର ବିକଳ୍ପକୁ ବାଛିଛନ୍ତି। ଏହାର ଶ୍ରେୟ ଇପିଏଫଓ ଦ୍ବାରା ନିରନ୍ତର ଏବଂ ନିର୍ବାଧ ସେବା ବିତରଣ ପାଇଁ ଉଠା ଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଇ-ପଦକ୍ଷେପକୁ ଦିଆ ଯାଇପାରେ।
ପେରୋଲ୍ ଡାଟା ଲିଙ୍ଗ-ୱାରି ବିଶ୍ଳେଷଣରୁ ସଙ୍କେତ ମିଳିଥାଏ ଯେ ଜୁଲାଇ 2022 ରେ ନେଟ୍ ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନାମାଙ୍କନ 4.06 ଲକ୍ଷ ରହିଛି। ନାମାଙ୍କନ ଡାଟାର ବର୍ଷ ପରେ ବର୍ଷ ତୁଳନାରୁ ଜଣା ଯାଇଛି ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ଜୁଲାଇ 2021 ସମୟରେ ନୂଆ ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଜୁଲାଇ 2022 ରେ ସଙ୍ଗଠିତ କାର୍ଯ୍ୟବଳରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ନୂତନ ସଦସ୍ୟତାରେ 34.84 ପ୍ରତିଶତର ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
ଚଳିତ ମାସ ସମୟରେ ଇପିଏଫଓ ରେ ସାମିଲ୍ ହେଉଥିବା ସମୁଦାୟ ନୂତନ ସଦସ୍ୟରେ ମହିଳା କାର୍ଯ୍ୟବଳର ନାମାଙ୍କନ 27.54 ପ୍ରତିଶତରେ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ଗତ 12 ମାସରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଅଟେ। ଏହା ସୂଚୀତ କରିଥାଏ ଯେ ଇପିଏଫସରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ସଂଙ୍ଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି।
ରାଜ୍ୟ ୱାରି ପେରୋଲର ଡାଟା ଏହି ବିଷୟକୁ ସୂଚୀତ କରୁଛି ଯେ ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଦିଲ୍ଲୀ, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟରେ ମାସ ପରେ ମାସ ନେଟ୍ ସଦସ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ମାସରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ହରିୟାନା, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରାୟ 12.46 ଲକ୍ଷ ନେଟ୍ ସବସ୍କ୍ରାଇବର୍ସକୁ ସାମିଲ୍ କରିଛି, ଯାହାକି ସମଗ୍ର ବୟସ ବର୍ଗରେ ସମୁଦାୟ ବେତନ ବୃଦ୍ଧିର 68.36 ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ।
ଉଦ୍ୟୋଗ-ୱାରି ପେରୋଲ୍ ଡାଟାର ବର୍ଗୀକରଣ ଦେଖାଇଥାଏ ଯେ ଚଳିତ ମାସରେ ସମୁଦାୟ ସଦସ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧିର 46.20 ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶ ମୁଖ୍ୟ ରୂପେ ଦୁଇଟି ଶ୍ରେଣୀରୁ ଆସିଛି ଅର୍ଥାତ୍ – ‘ବିଶେଷଜ୍ଞ ସେବା’ (ଯେଉଁଥିରେ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଏଜେନ୍ସି, ଘରୋଇ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଛୋଟ ଠିକାଦାର ଆଦି ସାମିଲ୍ ରହିଛନ୍ତି) ଏବଂ ‘‘ଟ୍ରେଡିଂ-କମର୍ସିଆଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ’’। ଗତ ମାସର ଉଦ୍ୟୋଗୱାରି ଡାଟା ତୁଳନାରେ ‘ସ୍କୁଲ୍‌’, ଭବନ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ଉଦ୍ୟୋଗ’, ‘ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ’ ଆଦି ଉଦ୍ୟୋଗରେ ନାମାଙ୍କନ ଅଧିକ ହୋଇଥିବା ଦେଖାଯାଇଛି।
ଏହି ପେରୋଲ୍ ଡାଟା ପ୍ରୋଭିଜନାଲ୍ ଅଟେ କାରଣ ଡାଟା ସୃଷ୍ଟି ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଟେ, କାରଣ କର୍ମଚାରୀ ରେକର୍ଡ଼ର ଅପଡେଟ୍ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଟେ। ଗତ ଡାଟା ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତି ମାସରେ ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଇଥାଏ। ଏପ୍ରିଲ୍ 2018 ମାସରେ ଇପିଏଫଓ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2017 ର ଅବଧିକୁ କଭର କରି ପେରୋଲ୍ ଡାଟା ଜାରି କରୁଛି। ମାସିକ ପେରୋଲ୍ ଡାଟାରେ ଆଧାର ମାନ୍ୟ ୟୁନିଭର୍ସାଲ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ ନମ୍ବର (ୟୁଏଏନ୍) ଜରିଆରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଇପିଏଫଓରେ ସାମିଲ୍ ହେଉଥିବା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ସଂଖା ଏବଂ ବାହାରି ଯାଇ ପୁଣି ଥରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିବା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟାର ନେଟ୍ ମାସିକ ପେରୋଲ୍ ସଂଖ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥାଏ।
ଆଜିକାଲି ସ୍ମାର୍ଟଫୋନର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର କାରଣରୁ ଇପିଏଫଓ ମୋବାଇଲ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍‌ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ସେବାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ କରିପାରିଛି। ଇପିଏଫଓ ଏବେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପାଇଁ ଟ୍ବିଟର, ହ୍ବାଟ୍‌ସଆପ୍ ଓ ଫେସବୁକ୍ ରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।

Ministry of Labour & Employment
EPFO Payroll Data: EPFO adds 18.23 lakh net members in the month of July, 2022
20 SEP 2022 5:31PM by PIB Delhi
The provisional payroll data of EPFO released on 20th September, 2022 highlights that EPFO has added 18.23 lakh net members in the month of July, 2022. Year-on-year comparison of payroll data reflects an increase of 24.48% in net membership addition in July, 2022 as compared to the corresponding month during last year in 2021.
Of the total 18.23 lakh members added during the month, around 10.58 lakh new members have come under the social security cover of EPFO for the first time. The data of new members joining EPFO has shown a growing trend since April, 2022. Out of 10.58 lakh new members added, approximately 57.69% are from the age-group of 18-25 years of age. This shows that first-time job seekers are joining organized sector workforce in large numbers following their education and new jobs in organized sector are largely going to the youth of the country.
During the month, around 4.07 lakh members exited from the ambit of EPFO and 11.72 lakh members exited and rejoined EPFO. These members have chosen to retain their membership through transfer of funds rather than opting for final settlement. This may be attributed to various e-initiatives taken by EPFO for seamless and uninterrupted service delivery.
Gender-wise analysis of payroll data indicates that enrolment of net female members has been 4.06 lakh in July, 2022. Year-on-year comparison of enrolment data shows that new membership of females in organized workforce has increased by 34.84% in July, 2022 comparing with the new female membership during previous year in July, 2021.
Among the total new members joining EPFO during the month, enrolment of female workforce is recorded as 27.54%, which is the highest in last 12 months. This indicates that female participation is rising in the organised workforce with respect to new members joining EPFO.
State-wise payroll figures highlights that month-on-month growing trend in net member addition was observed in the states of Tamil Nadu, Delhi, Telangana, Andhra Pradesh & Madhya Pradesh. During the month, the states of Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Haryana, Gujarat and Delhi continue to remain in lead by adding approximately 12.46 lakh net members during the month, which is 68.36% of total net payroll addition across all age groups.
The classification of industry-wise payroll data indicates that mainly two categories i.e. ‘expert services’ (consisting of manpower agencies, private security agencies and small contractors etc.) and ‘Trading-Commercial establishments’ constitute 46.20% of total member addition during the month. Comparing industry-wise data with that of previous month, higher enrolments have been noticed in industries namely, ‘Schools’, ‘Building & Construction Industry’, ‘Financing Establishment’ etc.
The payroll data is provisional since the data generation is a continuous exercise, as updation of employee record is a continuous process. The previous data hence gets updated every month. From the month of April-2018, EPFO has been releasing payroll data covering the period September, 2017 onwards. In monthly payroll data, the count of members joining EPFO for the first time through Aadhaar validated Universal Account Number (UAN), existing members exiting from coverage of EPFO and those who exited but rejoining as members, is taken to arrive at net monthly payroll.
With the wide usage of smartphones nowadays, EPFO has extended its services through mobile governance also. EPFO is now also available on Twitter, WhatsApp and Facebook to help the members.