Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Agriculture Ministry organises various pre-launch events and initiates to create awareness about ancient and forgotten golden grains, as run up to the International Year of Millets 2023
Host of competitions launched, some are ongoing and many more will be launched on the MyGov platform
Engagement on MyGov will play an important role in helping to make it a peoples movement
13 SEP 2022 1:57PM by PIB Delhi
A series of pre-launch events and initiatives have been organised by the Department of Agriculture and Farmers Welfare on the MyGov platform as run-up to the International Year of Millets 2023 to create awareness and a sense of participation in the country around the ancient and forgotten golden grains.
The MyGov platform has becomea very important and successful medium for raising awareness through organisations of various competitions.The engagement on MyGov will play an important role in helping to make it a peoples movement. A host of competitions have already been launched, some are ongoing and many more in the future will be launched on the MyGoV platform, to capture the imagination and creative spirit of the country.Details about the contests are available on My Gov website https://www.mygov.in/
A contest for designing a comic story, with the theme ‘India's Wealth, Millets for Health’ has been launched on 5th September 2022, and is intended to showcase the health benefits of millets to raise awareness among the masses. The contest closes on 5th November 2022, and has recived an encouraging response so far.
The Millet Startup Innovation Challenge has been launched on 10th September 2022. This initiative encourages young minds to offer technological/ business solutions to the existing problems in the millets ecosystem. This Innovation Challange will remain open till 31st January 2023.
The Mighty Millets Quiz was recently launched with questions were based on millets and its benefits and which solicited a huge response. with questions were based on millets and its benefits. The contest closes on 20th October 2022, and has received 57,779 page views and 10,824 enries between 20th – 30th August 2022.
A competition for an audio song and documentary film on the importance of millets, is also to be lauched shortly.
The logo and slogan contest for the International Year of Millets 2023 has already been held and the winners will be announced shortly. The Government of India will soon release the Logo and Slogan to mark the momentous ocassion of the International Year of Millets 2023.
Background
The United Nations General Assembly has declared the year 2023 as the International Year of Millets. This was adopted by a United Nations Resolution for which India took the lead and was supported by over 70 nations. This will help to create awareness throughout the world of the importance of millets, its role in sustainable agriculture, and its benefits as a smart and super food. India is poised to become the global hub for millets with a production of more than 170 lakh tonnes and producing more than 80 % of the millets produced in Asia.Earliest evidence for these grains have been found in Indus civilization and were one of the first plants domesticated for food. It is grown in about 131 countries and is the traditional food for around60 crore people in Asia & Africa.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଜରା ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ସମୟ ଅବଧିରେ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡିକର ଆୟୋଜନ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ତଥା ପୌଷ୍ଟିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ପୁଣି ଥରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ନିମନ୍ତେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କିଛି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଉ କିଛି ମାଇଁଗଭ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ
ମାଇଁଗଭ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ ଏହାକୁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ
13 SEP 2022 1:57PM by PIB Bhubaneswar
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ମାଇଁଗଭ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଜରା ବର୍ଷ ୨୦୨୩ର ସମୟ ଅବଧି ସୁଦ୍ଧା ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆୟୋଜନ କରିଛି । ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ପୌଷ୍ଟିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ପୁଣି ଥରେ ଖାଦ୍ୟ ଥାଳିକୁ ଆଣିବା ଉପରେ ସଚେତନତା ଓ ପ୍ରଚାର ଏବଂ ପ୍ରସାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆ ଯିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅଟେ ।
ବିଭିନ୍ନ ସଙ୍ଗଠନ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ମାଇଁଗଭ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ମଂଚ) ଏକ ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସଫଳ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ଯାଇଛି । ମାଇଁଗଭ୍‌ରେ ସଂଯୋଗ ହେବା ଏହାକୁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିବାରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ । କିଛି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଗୁଡିକୁ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି, କିଛି ବର୍ତମାନ ଚାଲୁ ରହିଛି ଏବଂ ଆଉ କିଛିକୁ ଦେଶର ପରିକଳ୍ପନାତ୍ମକ ଏବଂ ସୃଜନାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ମାଇଁଗଭ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ । ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଗୁଡିକର ବିବରଣୀ ମାଇଁଗଭ୍ ୱେବ୍ ସାଇଟ୍ https://www.mygov.in/ ରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
​​​​​​
୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୨ରେ ‘ଇଣ୍ଡିଆଜ୍ ୱେଲ୍‌ଥ, ମିଲେଟ୍‌ସ ଫର୍ ହେଲ୍‌ଥ‘ ବିଷୟକୁ ନେଇ ଏକ ଚିତ୍ରକଥା (କମିକ୍ ଷ୍ଟୋରି) ଡିଜାଇନ୍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବାଜରାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଲାଭଦାୟକ ଉପକାରିତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରି ଲୋକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ୫ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୨ରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇ ଯିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବହୁତ ଉତ୍ସାହଜନକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳି ସାରିଛି ।
ମିଲେଟ୍‌/ ବାଜରା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇନୋଭେସନ୍ ଚ୍ୟାଲେଂଜ୍ ୧୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୨ରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବାଜରା ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରହିଥିବା ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ / ବ୍ୟାବସାୟିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଏହି ଇନୋଭେସନ୍ ଚ୍ୟାଲେଂଜ ୩୧ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲା ରହିବ ।
ଦ ମାଇଟି ମିଲେଟ୍ସ କ୍ୱିଜ୍‌କୁ ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ପଚରା ଯାଇଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ ବାଜରା ଏବଂ ଏହାର ଉପକାରିତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ ଏବଂ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ଜବରଦସ୍ତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ୨୦ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ରେ ସମାପ୍ତ ହେବ । ଏହାକୁ ୨୦ ରୁ ୩୦ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ୫୭,୭୭୯ ପେଜ୍ ଭ୍ୟୁ (ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ପୃଷ୍ଠାକୁ ଲୋକ ଦେଖିଛନ୍ତି) ଏବଂ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ୧୦,୮୨୪ ପ୍ରବିଷ୍ଟି ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
ବାଜରାର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଏକ ଅଡିଓ ଗୀତ ଏବଂ ବୃତ ଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଜରା ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ନିମନ୍ତେ ଲୋଗୋ ଏବଂ ସ୍ଲୋଗାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପୂର୍ବରୁ ଆୟୋଜିତ କରା ଯାଇ ସାରିଛି ଏବଂ ଏହାର ବିଜେତା ମାନଙ୍କର ନାମ ସମ୍ପର୍କରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଘୋଷଣା କରାଯିବ । ଭାରତ ସରକାର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଜରା ବର୍ଷ ୨୦୨୩ର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଲୋଗୋ ଏବଂ ସ୍ଲୋଗାନ ଜାରି କରିବେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି :
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସାଧାରଣ ସଭା ୨୦୨୩କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଜରା ବର୍ଷ ରୂପରେ ଘୋଷିତ କରିଛି । ଏହା ସଂଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରା ଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ନେତୃତ୍ୱ ଭାରତ ନେଇଥିଲା ଏବଂ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ । ଏହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବାଜରାର ମହତ୍ୱ, ଦୀର୍ଘକାଳୀନ କୃଷିରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ତମ ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଖାଦ୍ୟ ରୂପରେ ଏହାର ଉପକାରିତା ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସହାୟତା କରିବ । ଭାରତ ୧୭୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ବାଜରାର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଏସିଆରେ ଉତ୍ପାଦିତ ବାଜରାର ୮୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ ।
ଏହି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଗୁଡିକର ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ସିନ୍ଧୁ ସଭ୍ୟତାରୁ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଖାଦ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବହାର କରା ଯାଉଥିବା ପ୍ରାଥମିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଗଛ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା । ଏହା ପାଖାପାଖି ୧୩୧ ଦେଶ ଗୁଡିକରେ ଚାଷ କରା ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଏସିଆ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାରେ ପ୍ରାୟ ୬୦ କୋଟି ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଏହା ପାରମ୍ପରିକ ଖାଦ୍ୟ ଅଟେ ।