Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Agriculture Ministry organises various pre-launch events and initiates to create awareness about ancient and forgotten golden grains, as run up to the International Year of Millets 2023
Host of competitions launched, some are ongoing and many more will be launched on the MyGov platform
Engagement on MyGov will play an important role in helping to make it a peoples movement
13 SEP 2022 1:57PM by PIB Delhi
A series of pre-launch events and initiatives have been organised by the Department of Agriculture and Farmers Welfare on the MyGov platform as run-up to the International Year of Millets 2023 to create awareness and a sense of participation in the country around the ancient and forgotten golden grains.
The MyGov platform has becomea very important and successful medium for raising awareness through organisations of various competitions.The engagement on MyGov will play an important role in helping to make it a peoples movement. A host of competitions have already been launched, some are ongoing and many more in the future will be launched on the MyGoV platform, to capture the imagination and creative spirit of the country.Details about the contests are available on My Gov website https://www.mygov.in/
A contest for designing a comic story, with the theme ‘India's Wealth, Millets for Health’ has been launched on 5th September 2022, and is intended to showcase the health benefits of millets to raise awareness among the masses. The contest closes on 5th November 2022, and has recived an encouraging response so far.
The Millet Startup Innovation Challenge has been launched on 10th September 2022. This initiative encourages young minds to offer technological/ business solutions to the existing problems in the millets ecosystem. This Innovation Challange will remain open till 31st January 2023.
The Mighty Millets Quiz was recently launched with questions were based on millets and its benefits and which solicited a huge response. with questions were based on millets and its benefits. The contest closes on 20th October 2022, and has received 57,779 page views and 10,824 enries between 20th – 30th August 2022.
A competition for an audio song and documentary film on the importance of millets, is also to be lauched shortly.
The logo and slogan contest for the International Year of Millets 2023 has already been held and the winners will be announced shortly. The Government of India will soon release the Logo and Slogan to mark the momentous ocassion of the International Year of Millets 2023.
Background
The United Nations General Assembly has declared the year 2023 as the International Year of Millets. This was adopted by a United Nations Resolution for which India took the lead and was supported by over 70 nations. This will help to create awareness throughout the world of the importance of millets, its role in sustainable agriculture, and its benefits as a smart and super food. India is poised to become the global hub for millets with a production of more than 170 lakh tonnes and producing more than 80 % of the millets produced in Asia.Earliest evidence for these grains have been found in Indus civilization and were one of the first plants domesticated for food. It is grown in about 131 countries and is the traditional food for around60 crore people in Asia & Africa.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ইন্তর্নেস্নেল য়র ওফ মিল্লেৎস ২০২৩গী মাংওইননা, লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না মখল কয়াগী প্রী-লোঞ্চ ইভেন্তশিং ওর্গনাইজ তৌরি অমসুং থাইনগী ওইরবা অমদি কাওথোক্লুরবা গোলদন গ্রেনশিংগী মরমদা এৱেরনেস পাংথোকপা হৌখ্রে
কম্পিতিসনশিংগী হোস্ত লোঞ্চ তৌরে, খরনা তৌরি অমসুং কয়া অমদি মাইগোভ প্লেতফোর্মদা লোঞ্চ তৌরগনি
মাইগোভ শিজিন্নবা অসিনা মসিবু মীয়ামগী খোনঙজং অমা ওইহনবদা তঙাই ফদবা থৌদাং লৌরি
13 SEP 2022 1:57PM by PIB Imphal
ইন্তর্নেস্নেল য়র ওফ মিল্লেৎস ২০২৩গী মাংওইননা থাইনগী অমসুং কাওথোক্লুরবা গোলদন গ্রেনশিং মতাংদা লৈবাক অসিদা এৱেরনেস হৌদোক্নবা অমসুং শরুক য়াননবা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না প্রী-লোঞ্চ ইভেন্তশিং অমসুং অনৌবা খোঙথাংশিংগী পরিং অমা মাইগোভ প্লেতফোর্মদা হৌদোকখ্রে।
মাইগোভ প্লেতফোর্ম অসি মখল কয়াগী কম্পিতিসনশিং পাংথোক্তুনা এৱেরনেস হৌদোক্নবগী য়াম্না তঙাই ফদবা অমসুং মাই পাক্লবা মিদিয়ম অমা ওইরি। মাইগোভ শিজিন্নবা অসিনা মসিবু মীয়ামগী খোনঙজং অমা ওইহনবদা তঙাই ফদবা থৌদাং লৌরগনি। লৈবাক অসিগী ইমাজিনেসন অমসুং ক্রীএতিভ স্পিরিত উৎননবগীদমক, কম্পিতিসনশিংগী হোস্ত অমা লোঞ্চ তৌরে, খরনা তৌরি অমসুং মতুংদসু কয়া অমা মাইগোভ প্লেতফোর্মদা লোঞ্চ তৌরগনি। কন্তেস্তশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মাই গোভ ৱেবসাইত https://www.mygov.in/ অসিদা ফংবিগনি
'ইন্দিয়াস ৱেলথ, মিল্লেৎস ফোর হেলথ' হায়বা থীম অসিদা কোমিক ৱারি অমা দিজাইন তৌবগী কন্তেস্ত অমা সেপ্তেম্বর ৫, ২০২২দা হৌদোকখি, অমসুং মসি মীয়ামদা মিল্লেত্তগী ফংবা হকচাংদা কান্নবশিংগী মতাংদা এৱেরনেস পীনবগী ৱাখল্লোন্দা পাংথোকপনি।কন্তেস্ত অসি নোভেম্বর ৫, ২০২২ দা লোইশিনগনি অমসুং হৌজিক ফাওবদা য়াম্না ফজবা রেস্পোনশিং ফংলি।
মিল্লেত স্তারঅপ ইন্নোভেসন চেলেঞ্জ সেপ্তেম্বর ১০, ২০২২দা লোঞ্চ তৌখি। খোঙথাং অসিনা নৌরিবা নহাশিংদা হৌজিক মিল্লেত ইকোসিস্তেমদা থেংনরিবা অৱাবশিংদপগী কোক্ননবা তেক্নোলোজীগী/ ব্যুজিনেসকী ওইবা পাম্বৈশিং পীরি। ইন্নোভেসন চেলেঞ্জ অসি জনুৱারি ৩১, ২০২৩ ফাওবা লৈগনি।
মাইতী মিল্লেৎস ক্বিজ অসি মিল্লেৎস অমসুং মসিগী কান্নবশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ৱাহংশিংগা লোয়ননা নৌনা লোঞ্চ তৌখি অমসুং য়াম্না ফজবা রেস্পোনশিং ফংখি। কন্তেস্ত অসি ওক্তোবর ২০, ২০২২দা লোইশিনখি অমসুং পেজ ভ্যু ৫৭,৭৭৯ ফংখি অমসুং ২০২২গী ওগস্ত ২০-৩০ ফাওবদা ১০,৮২৪ হেনগৎখি।
ইকুই কুইদনা, মিল্লেতকী কান্নবশিংগী মতাংদা ওদিও ইশৈ অমসুং দোক্যুমেন্তরী ফিল্মগী কম্পিতিসন অমা পাংথোক্লগনি।
ইন্তর্নেস্নেল য়র ওফ মিল্লেৎস ২০২৩গী লোগো অমসুং স্লোগানগী কম্পিতিসন পাংথোকখ্রে অমসুং মাই পাক্লবশিং অথুবা মতমদা লাওথোক্লগনি। ভারত সরকারনসু ইন্তর্নেস্নেল য়র ওফ মিল্লেৎস ২০২৩গী ফজরবা থৌরম অসিবু নিংশিংননবা অথুবা মতমদা লোগো অমসুং স্লোগান রিলিজ তৌরগনি।
বেকগ্রাউন
য়ুনাইতেত নেসন্স গেনেরেল এসেম্বীনা ২০২৩ অসিবু ইন্তর্নেস্নেল য়র ওফ মিল্লেৎস হায়না লাউথোকখ্রে। মসি য়ুনাইতেত নেসন্স রিজোল্যুসননা লেপখিবনি অমসুং মসি ভারতনা মাংজিল থাদুনা লৈবাক ৭০ হেনবনা শৌগৎখি। মসিনা মালেম পুম্বদা মিল্লেতকী কান্নবা, সস্তেনেবল এগ্রিকলচরদা মসিগী থৌদাং, অমসুং মসিবু স্মার্ত অমদি সুপর ফুদ ওইনা শিজিন্নবগী কান্নবশিংগী মতাংদা এৱেরনেস পীবদা মতেং পাংলগনি। ভারতনা ১৭০ লাখ তন হেন্না পুথোক্তুনা অমসুং এসিয়াদা পুথোক্লিবা মিল্লেতকী ৮০% হেন্না পুথোকপগা লোয়ননা মিল্লেতকী গ্লোবেল হব ওইনা লৈরি। মহৈ-মরোং অসিগী খ্বাইদগী লীরবা খুদম ইন্দস সিভিলাইজেসন্দা ফংখি অমসুং মসি খ্বাইদগী হান্না চাননবগীদমক শিজিন্নখিবা পাম্বীশিংগী মনুং দা অমনি। মসি লৈবাক ১৩১দা হৌরি অমসুং এসিয়া অমসুং অফ্রিকাদা লৈবা মীওই কোতি ৬০রোমগী নাৎকী ওইবা চিঞ্জাক ওইরি।