অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়না
সস্তেনেবল কোস্তেল মেনেজমেন্ত ইন ইন্দিয়া হায়বা নেস্নেল কনফরেন্স অমা পাঙথোকখ্রে
10 SEP 2022 11:51AM by PIB Imphal
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা ঙসি ভুবনেস্বরদা সস্তেনেবল কোস্তেল মেনেজমেন্ত ইন ইন্দিয়া হায়বা অহানবা নেস্নেল কনফরেন্স অমা হৌদোকখ্রে।
কনফরেন্স অসি গ্রীন ক্লাইমেৎ ফন্দনা সপ্পোর্ত তৌবা প্রোজেক্ত – এনহেন্সিং ক্লাইমেৎ রিজিলিয়েন্স ওফ ইন্দিয়া’স কোস্তেল কম্ম্যুনিতীজ হায়বা অসিনা শিনবনি।
কনফরেন্স অসিগী পান্দমদি কোস্তেল অমসুং মরিন বাইওদাইভর্সিতী, ক্লাইমেৎ মিতিগেসন অমসুং এদাপ্তেসন অমদি কোস্তেল পোলুসন হায়বা অমগা অমগা মরী লৈনবা থীম অহুম অসিদা মীৎয়েং চংনবা ভারতকী সমুদ্র মপালগী রাজ্য ১৩দগী ওফিসিএল পুম্নমক অমত্তা ওইনা পুনশিনবনি।
খোঙথাং অসিনা হীরমশিং অসিদা খক্তা নত্তনা কোস্তেল গভর্নান্স, তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইনোভেসন লোয়ননা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ফাইনান্স অসিগুম্বা ক্রোস-কত্তিং থীমশিং অসিদা অমগা অমগা মখা তানা থবক তৌমিন্নখিগদবা স্তেকহোল্দরশিংগী অচৌবা নেৎৱার্ক অমা শেম্লি।
“ভারতকী কোস্তলাইন অসি লৈবাক অসিগী স্ত্রেতেজিক, ইকনোমিক অমসুং সোসিএলদা য়াম্না মরু ওই। কিলোমিতর ৭,৫০০ শাংলিবা অসিনা মালেমগী ওইনা তরেৎ শুবা খ্বাইদগী শাংবা ওইররি অমসুং লৈবাক অসিগী মীশিংগী চাদা ২০না খুন্দা লৈতাদুনা লৈরি। ঐখোয়গী মেত্রোপোলিতেন সিতী মরিগী মনুংদা অহুমদি সমুদ্র মপালদা লৈ। পাম্বী অমদি শা-ঙাশিংগী স্পেসিস ১৭,০০০ হেন্না সপ্পোর্ত তৌরিবা ইকোসিস্তেমশিংগী অচৌবা দাইভর্সিতী অমা ঐখোয়গী সমুদ্র মপালগী লমদমশিংদা লৈরি। অইং-অশাদা অহোংবা লাকপগা লোয়ননা ঐখোয়না সমুদ্র মপালগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীয়াম অসি রিজিলিয়েন্স ওইহন্নবা হোৎনবা মথৌ তাই” হায়না এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা ফোঙদোকখি।
“ভারতবা মাগী রিভাইজ তৌরবা এন.দি.সি.শিং পীশিনখ্রবা মতুং অমসুং তার্গেৎশিং অসি থুংহন্নবগীদমক মলতি-সেক্তোরেল পার্তনরশিপ শেম্নবা হোৎনরিবা মরু ওইবা তানফম অমদা কনফরেন্স অসি পাঙথোক্লি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা হায়খি: “অসিগুম্বা কনফরেন্সশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী মফমশিংদা রেজিলিয়েন্স অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী ৱাফমগী মতাংদা হৌদোক্নবগী মরু ওই। মসি ইকাই খুম্নজরবা মন্ত্রী মন্ত্রীগী লাইফ মুফমেন্তগী পান্দম অদুনি”।
সস্তেনেবল কোস্তেল মেনেজমেন্ত অসি তানফম অসিদা য়াম্না মরু ওই হায়না শকখঙখি। দেতা-দ্রিবন পোলিসীশিং অমসুং মেনেজমেন্ত ফ্রেমৱার্কশিং, পার্তিসিপেতরী কনভর্সেসন মোদেলশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা কনভর্জেন্স লৈবা হায়বা অসি নীংথিনা কোস্তেম মেনেজমেন্ত তৌনবগীদমক মরু ওইবা য়ুম্বীশিংনি।
ওরিশা, আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুগী রাজ্যশিংদা লৈরিবা য়ু.এন.দি.পি.গা লোয়ননা পার্তনরশিপ তৌদুনা এনহেন্সিং ক্লাইমেৎ রিজিলিয়েন্স ওফ কোস্তেল কম্ম্যুনিতীজ হায়বা প্রোগ্রাম অমা ইম্প্লিমেন্ত তৌরি। গ্রীন ক্লাইমেৎ ফন্দ (জি.সি.এফ.)না সপ্পোর্ত তৌবা থৌশিল অসিনা ইকোসিস্তেম অমসুং কম্ম্যুনিতী-বেজ এপ্রোচশিং ইন্তিগ্রেৎ তৌদুনা কোস্তেল মেনেজমেন্ত অমসুং প্লানিংদা এদাপ্তেসন তৌহল্লি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Ministry of Environment, Forest and Climate Change organises
National Conference on Sustainable Coastal Management in India
10 SEP 2022 11:51AM by PIB Delhi
Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav inaugurated the first National Conference on Sustainable Coastal Management in India in Bhubaneswar today.
This conference is being organized by the Green Climate Fund supported project – Enhancing Climate Resilience of India’s Coastal Communities.
The objective of the conference is to bring officials from all 13 coastal states of India under one roof to focus on the three interrelated themes of coastal and marine biodiversity, climate mitigation and adaptation and coastal pollution.
This endeavour is aimed atcreating a vibrant network of stakeholders who will continue to engage with each other on the topics but also on cross-cutting themes such as coastal governance, technologies and innovation as well as domestic and international finance.
“The Indian coastline is of immense strategic, economic and social importance to the country. Spanning 7,500 kilometres, it is the seventh longest in the world, and is home to 20 percent of the country’s population. Three of our four metropolitan cities lie on the coast.There is a great diversity of ecosystems within our coastal regions that support more than 17,000 species of plants and animals. With the changing climate, we need to build the resilience of communities living in coastal areas.” said Shri Bhupender Yadav, Union Minister of Environment, Forest and Climate Change.
“This conference comes at an important time as India has submitted its revised NDCs and seeks to create multi-sectoral partnerships to meet these targets” he added
Speaking on the occasion, Shri. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Environment, Forest & Climate Change, said:“Such conferences are important to bring the conversations of resilience and sustainability to our country’s coastal areas. This was also envisioned in the Honourable Prime Minister’s LiFE movement.”
Sustainable coastal management is recognised as need of the hour. Data-driven policies and management frameworks, participatory conservation models, and convergence between stakeholders are the key pillars for effective coastal management.
A programme on Enhancing Climate Resilience of Coastal Communities is being implemented in partnership with UNDP in the states of Odisha, Andhra Pradesh and Maharashtra. Supported by the Green Climate Fund (GCF), the initiative is integrating ecosystem and community-based approaches to adaptation into coastal management and planning.