ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲସ୍ ଏଞ୍ଜେଲସରେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ
ଆମର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଆଧାର କରି ଆଇପିଇଏଫ୍ ଢାଞ୍ଚାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ଭାରତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ: ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ
ଭାରତ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସଗାରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ରହିଛି: ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ ଲସ ଏଞ୍ଜେଲ୍‌ସ ରେ ଆଇପିଇଏଫ୍ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଏବଂ ଆମେରିକା, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଜାପାନ ଓ ଭିଏତନାମ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି
ଡାଟା ଗୋପନୀୟତା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ପେସରେ ଭାରତର ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମସାମୟିକ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ନିୟମ ରହିଛି: ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ
ସମୟାନୁକୂଳ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବୃଦ୍ଧି ତଥା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମେରିକା ଭାରତ ସହିତ ମିଶି କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ: ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ
କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତର ଟିୟର 2, 3 ସହରରେ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ: ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ
09 SEP 2022 11:04AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ଓ ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ଆଜି ଲସ ଏଞ୍ଜେଲସରେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମ୍ (ଆଇପିଏଫ୍) ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ (ଆଇପିଏଫ୍) ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକର ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଆଧାର କରି ଆଇପିଏଫ୍ ଢାଞ୍ଚାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ଭାରତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ।
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇପିଏଫ୍ ର 14 ଜଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ବହୁତ ଉତ୍ତମ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକର ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହିପରି ଫଳପ୍ରଦ ପାରସ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆଇପିଏଫ୍ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ଚୂଡାନ୍ତ କରିବ ଯେଉଁଥିରେ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନା କରିପାରିବେ।
ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ ପାସିଫିକ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କର ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ପରେ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ ଲସ୍ ଏଞ୍ଜେଲ୍‌ସରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମହା ମହିମ ଡନ୍ ଫାରେଲ୍‌ ଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ ଲସ ଏଞ୍ଜେଲେସରେ ଆଇପିଏଫ୍ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରୁ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ଆମେରିକାର ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିନା ରାଏମୋଣ୍ଡୋଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ ଟ୍ୱିଟ୍ କରି କହିଛନ୍ତି, “ଭାରତ-ଆମେରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମୟାନୁକୂଳ ବିଶ୍ବ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ନିର୍ମାଣର ଆଶା କରୁଛୁ। ’
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ ଲସ୍ ଆଞ୍ଜେଲେସ୍ରେ ଆଇପିଏଫ୍ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରୁ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ୟୁକେ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦୂତ କ୍ୟାଥରିନ୍ ତାଇଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ଟ୍ବିଟରେ ଗୋୟଲ୍ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଭାରତ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତି ସଙ୍କଳ୍ପବଦ୍ଧ ଅଟେ, କାରଣ ଆମେ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଫ୍ରେମୱର୍କର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଏକଜୁଟ୍ ହେଉଛି।
ମିଡିଆ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ ନିଜର ଆମେରିକି ସମକକ୍ଷଙ୍କ ବୈଠକ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବୈଠକ ବହୁତ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆମେରିକା ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସବୁ କିଛିରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆସିବା ନେଇ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ନିବେଶ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସହମତ ରହିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ହାଇ-ଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ର ସାମିଲ୍ ରହିଛି ତଥା ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମୟାନୁକୂଳ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଆଶା କରିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଗୋୟଲ ଜାପାନର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ୟାସୁତୋଶି ନିଶିମୁରାଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ଟ୍ବିଟରେ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘‘ଭାରତ-ଜାପାନ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ, ରୋଜଗାର ବିକାଶ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ହିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି।’’
ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଫ୍ରେମୱର୍କର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ ଭିଏତନାମର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏନଗୁଏନ୍ ହଙ୍ଗ ଡାଏନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି ତଥା ପାରସ୍ପରିକ ଉନ୍ନତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
ଆମେରିକା ସହ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଦେଶ ବିଶ୍ବାସ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ମୂଳ ଦର୍ଶନ ଭାବରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ନିୟମ-ଆଧାରିତ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବିଶ୍ବବାସୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେରିକା ଭାରତ ସହ କାମ କରିବାକୁ ବହୁତ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲା ଯାହା ଦ୍ବାରା ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ଆମର ନିର୍ଭରଶୀଳତା କମ୍ ହୋଇ ପାରିବ, କାରଣ ଗତ ଦୁଇ-ତିନି ବର୍ଷ ସମୟରେ ଆମେ ଅନେକ ଜଟିଳ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା।
ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ଭାରତ-ଆମେରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତି ଫୋରମ୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ଅଧିକ ବିତରଣ ଏବଂ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବୁ।
ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଆମେରିକାରେ ଥିବା ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ପେସରେ ଭାରତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମସାମୟିକ ତଥା ଆଧୁନିକ ନିୟମ ପାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ଡାଟା ଗୋପନୀୟତା, ବିଶେଷକରି ଆମର ନାଗରିକଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି। ସେହି କ୍ରମରେ ଭାରତ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକ ଦୃଢ଼ ଢାଞ୍ଚାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆମେରିକା ଏବଂ ଭାରତର ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସେବାଗୁଡିକର ଏକ ବୃହତ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ ଆଇନ ଉପରେ ଆମର ବହୁତ ଭଲ ବୁଝାମଣା ପାଇବାକୁ ଆମର ଆଗ୍ରହ ରହିଛି କାରଣ ସେବା ରପ୍ତାନିରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ବହୁତ ଆଗ୍ରହ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୱାର୍କ ଫ୍ରମ୍ ହୋମ୍ ଯୁଗରେ ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି, ବିଶେଷ କରି ଟିୟର 2 ଏବଂ 3 ସହର ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନେ ଆମେରିକାର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ଉନ୍ନତ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି ଓ ଏହାକୁ ଆମେରିକାର ବ୍ୟବସାୟ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତରେ କାମ କରୁଥିବା ଆମେରିକାର କମ୍ପାନୀ ସହିତ ଡବ୍ଲୁଟିଓର ଡାଭୋସ ସମୟରେ ଏହାର ଅନେକ ବୈଠକ ତଥା ବେ-ଏରିଆର ବୈଠକର ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଲୋଚନା ଦ୍ବାରା ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି ଯେ ଆମେରିକାର କମ୍ପାନୀ ଭାରତରୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ବିଚାର କରୁଛି ତଥା ନିଜର ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହାୟତା ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ବ୍ୟାକ୍ ଅଫିସକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ତାଙ୍କର ଯେଉଁ ଯୋଜନା ରହିଛି, ତାହା ବାସ୍ତବରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ।
ସାନ୍‌ ଫ୍ରାନ୍‌ସିସ୍କୋରେ କୌଶଳ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ‘ସେତୁ’ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲାଭ ପାଇବ, କାରଣ ଆମର ଯୁବକମାନେ, ବିଶେଷ କରି ଝିଅମାନଙ୍କ ଠାରେ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ପ୍ରତିଭା ରହିଛି ତଥା ସେମାନେ ପଦକ୍ଷେପରେ ସାମିଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଫାର୍ମ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରୁ ଶିଖିବା ପାଇଁ ଆଗଭର ଅଟନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, କାରଣ ଆମର ଏଠାରେ କିଛି ଉତ୍କୃଷ୍ଟି ଏଡ-ଟେକ୍ କମ୍ପାନୀ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସମାଧାନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଥିବା କୌଶଳ ପୂର୍ବରୁ ରହିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାକୁ ଆମେରିକାରେ ସ୍ବାଗତ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Commerce & Industry
Shri Piyush Goyal takes part in the first in-person Ministerial meeting of the Indo-Pacific Economic Forum in Los Angeles
India will take decisions on different aspects of the frameworks of IPEF based on our national interest: Shri Piyush Goyal
India recommits to its efforts for a free, open and inclusive Indo-Pacific: Shri Goyal
Shri Goyal meets his counterparts from US, Australia, Japan and Vietnam on the side-lines of the IPEF Ministerial in Los Angeles
India to have very contemporary and modern laws in the digital space with special focus on data privacy: Shri Goyal
US to work closely with India to boost resilient supply chains and to further the goal of self-reliance: Shri Goyal
​​​​​​​New opportunities opening up for youngsters in tier 2,3 cities and remote areas of India to work to provide cost-effective tech solutions to companies : Shri Piyush Goyal
09 SEP 2022 11:04AM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal today attended the first in-person Ministerial meeting of the India-Pacific Economic Forum (IPEF) in Los Angeles. Interacting with media on the side-lines of the Indo-Pacific Economic Framework (IPEF) Ministerial Meeting, the Minister assured that India will take decisions on different aspects of the frameworks of IPEF based on our national interest.
Shri Goyal said that there have been very useful engagements with the 14 members of the IPEF and added that the officials from member nations had worked very hard to prepare ground for such fruitful interactions. He expressed hope that in a day’s time, IPEF would finalize a framework within which member nations could interact on different areas of mutual interest.
Ahead of the Ministerial meeting of the Indo Pacific Economic Framework for Prosperity, Shri Goyal had met Australian Trade Minister H.E. Don Farrell in Los Angeles.
Shri Goyal also held a meeting with US Commerce Secretary Gina Raimondo on the side-lines of IPEF Ministerial meeting in Los Angeles.
“Discussed further deepening of India-US trade and investment ties as we look to build resilient global supply chains”, the Minister tweeted.
The Minister met US Trade Representative Ambassador Katherine Tai at the side-lines of the IPEF Ministerial in Los Angeles.
In a tweet, Shri Goyal said, “India recommits to its efforts for a free, open & inclusive Indo-Pacific as we head into the ministerial meeting of the Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity”.
Speaking of the meetings with his US counterparts in the media interaction, the Minister said that the meeting with his counterparts in the US was very cordial and added that they were excited about the good work happening between US and India. They are extremely favourable towards expanding our trade and investment including in high-tech areas and wishing to further the resilient supply chains between the two nations, he said.
Shri Goyal also met the Japanese Minister for Economy, Trade and Industry, Yasutoshi Nishimura, on the side-lines of the Ministerial.
In a tweet, Shri Goyal said “Discussed expanding trade, job growth & areas of mutual interest to give further impetus to India-Japan economic cooperation”.
Shri Goyal also met Vietnam's minister of Industry & Trade Nguyen Hong Dien on sidelines of Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity discussed greater cooperation across areas of mutual interest.
Elaborating further on the discussions held with the US, Shri Goyal said that both nations believed that we need to have self-reliance as a core philosophy and have resilient supply chains between trusted partners who believe in transparent economies and rules-based trading systems. He added that US was very keen to work with India so that our dependence on other countries, particularly those nations where we have faced severe problems in the last two to three years can be reduced.
Responding to a query on market access issues, Shri Goyal said that an India-US Trade Policy Forum would soon be held during which we would come up with more deliverables and newer areas of engagements.
Taking a question on digital economy, the Minister said that he had informed his counterparts in the US that India was looking to have very contemporary and modern laws in the digital space while maintaining high levels of data privacy, particularly of our citizens’ personal data. In that spirit, India is working on a more robust framework to be presented to the Parliament soon and this has been much welcomed by the US and businesses in India. India is a big provider of technology services and we have a shared interest to have a very good understanding on the laws because we have a great interest in services export also, he added.
Shri Goyal said that in this day and age of work from home, new opportunities have opened up for our youngsters, especially the young people in tier 2 and 3 cities and remote areas to provide cost-effective solutions to US companies and it has been received with a great deal of excitement by US businesses.
Referring to the series of meeting he had with US companies in India, Daavos, during the WTO meeting and in the Bay area, Shri Goyal said that these interactions gave him a sense of encouragement that US Companies are looking to expand hiring in India and to expand their research and development, technology support systems and back offices. Numbers they are indicating in terms of their hiring plans are truly staggering, he added.
Responding to a query on the upskilling initiative he launched in San Francisco, SETU, the Minister said that India would be its beneficiaries too with our youngsters, especially girls, who have tremendous potential standing to gain from the training and upskilling being offered by the reputed firms who are part of the initiative. India has also extended its support to the initiative as we have some outstanding ed-tech companies and skilling initiatives in India to provide cost effective solutions. It was welcomed by the US, the Minister said.