প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ শ্ৰম মন্ত্ৰীসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰমিক সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰে
"অমৃত কালত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাৰতৰ সপোন আৰু আকাংক্ষা বাস্তৱায়িত কৰাত ভাৰতৰ শ্ৰমিক শক্তিৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে"
"ভাৰতক আকৌ এবাৰ দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা দেশসমূহৰ ভিতৰত এটা কৰি তোলাৰ এক বৃহৎ কৃতিত্ব আমাৰ শ্ৰমিকসকলৰ ওচৰলৈ যায়"
"যোৱা আঠ বছৰত, চৰকাৰে দাসত্বৰ যুগ আৰু দাসত্বৰ মানসিকতা প্ৰতিফলিত কৰা আইনবোৰ বিলুপ্ত কৰাৰ উদ্যোগ লৈছিল"
"শ্ৰম মন্ত্ৰালয়ে অম্ৰুত কালত ২০৪৭ বৰ্ষৰ বাবে ইয়াৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰস্তুত কৰি আছে"
"কৰ্ম-অনুকূল কৰ্মস্থান, ঘৰুৱা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ পৰা কাম, আৰু নমনীয় কামৰ সময় হৈছে ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তা"
"আমি মহিলাশ্ৰমিক শক্তিৰ অংশগ্ৰহণৰ সুযোগ হিচাপে কৰ্ম-অনুকূল কৰ্মস্থানৰ দৰে ব্যৱস্থা ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰোঁ"
"নিৰ্মাণ আৰু নিৰ্মাণ শ্ৰমিকৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় 'উপকৰ'ৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ, ৰাজ্যসমূহে ৩৮০০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যৱহাৰ কৰা নাছিল"
25 AUG 2022 5:43PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ শ্ৰম মন্ত্ৰীসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানটোত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ যাদৱ আৰু শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলী আৰু ৰাজ্যসমূহৰ শ্ৰম মন্ত্ৰীসকল উপস্থিত আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভগৱান তিৰুপতি বালাজীক নমস্কাৰ কৰি ভাষণ আৰম্ভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে অমৃত কালত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাৰতৰ সপোন আৰু আকাংক্ষা বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ শ্ৰমিক শক্তিৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে আৰু এই চিন্তাধাৰাৰ সৈতে দেশখনে সংগঠিত আৰু অসংগঠিত খণ্ডৰ কোটি কোটি শ্ৰমিকৰ বাবে নিৰন্তৰ ভাৱে কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰম-যোগী মহান্ধন যোজনা, প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা, প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনাৰ দৰে চৰকাৰৰ বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাৰ কথা দোহাৰে, যিয়ে শ্ৰমিকসকলক এক প্ৰকাৰৰ নিৰাপত্তা আৱৰণ প্ৰদান কৰিছে। এই আঁচনিসমূহে শ্ৰমিকসকলক তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু অৱদানক স্বীকৃতি দিবলৈ আশ্বাস দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, "জৰুৰীকালীন ঋণ গেৰাণ্টি আঁচনিয়ে মহামাৰীৰ সময়ত ১.৫ কোটি চাকৰি ৰক্ষা কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয়, "আমি দেখিছো যে দেশখনে যিদৰে ইয়াৰ শ্ৰমিকসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনৰ সময়ত সহায় কৰিছিল, শ্ৰমিকসকলে এই মহামাৰীৰ পৰা পুনৰুদ্ধাৰ ৰখাত তেওঁলোকৰ সকলো শক্তি প্ৰয়োগ কৰিছিল।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰত পুনৰ বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতিত পৰিণত হৈছে, সেয়েহে আমাৰ শ্ৰমিকসকলক যথেষ্ট কৃতিত্ব দিয়া হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰমিক শক্তিক সামাজিক সুৰক্ষাৰ অধীনলৈ অনাৰ বাবে ই-শ্ৰম পৰ্টেল অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। মাত্ৰ এবছৰত, ৪০০ টা খণ্ডৰ প্ৰায় ২৮ কোটি শ্ৰমিক পৰ্টেলত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত নিৰ্মাণ শ্ৰমিক, প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিক আৰু ঘৰুৱা শ্ৰমিকসকল বিশেষভাৱে লাভান্বিত হৈছে। তেওঁ সকলো মন্ত্ৰীক ৰাজ্যিক পৰ্টেলসমূহক ই-শ্ৰম পৰ্টেলৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়।
তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা আঠ বছৰত চৰকাৰে সেই সময়ৰ আইন সমূহ বাতিল কৰিবলৈ আৰু দাসত্বৰ মানসিকতাৰ সময়ক প্ৰতিফলিত কৰাৰ বাবে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে। "দেশখন এতিয়া সলনি হৈ আছে, ই উন্নত হৈছে, এনে শ্ৰমিক আইনসমুহ সৰল কৰি তুলিছে। "এই কথা মনত ৰাখি, ২৯ টা শ্ৰমিক আইন ৪ টা সৰল শ্ৰমিক সংহিতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে। ই নিম্নতম মজুৰি, চাকৰি সুৰক্ষা, সামাজিক সুৰক্ষা আৰু স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ জৰিয়তে শ্ৰমিকসকলৰ সৱলীকৰণ নিশ্চিত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰিৱৰ্তনশীল পৰিস্থিতি অনুসৰি পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ দ্ৰুত সিদ্ধান্ত লৈ আৰু সেইবোৰ দ্ৰুতগতিত ৰূপায়ণ কৰি চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মঞ্চ আৰু গিগ অৰ্থনীতিৰ কথা মনত ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কামৰ উদীয়মান মাত্ৰাৰ প্ৰতি সতৰ্ক হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, "এই ক্ষেত্ৰত সঠিক নীতি আৰু প্ৰচেষ্টাই ভাৰতক বিশ্বৰ নেতা হোৱাত সহায় কৰিব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ শ্ৰম মন্ত্ৰালয়ে অমৃত কালত ২০৪৭ বৰ্ষৰ বাবে ইয়াৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰস্তুত কৰি আছে। ভৱিষ্যতে কৰ্ম-অনুকূল কৰ্মক্ষেত্ৰ, ঘৰৰ পৰা কামৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু নমনীয় কামৰ সময়ৰ প্ৰয়োজন হ'ব বুলি দোহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি মহিলা শ্ৰমিক শক্তিৰ অংশগ্ৰহণৰ সুযোগ হিচাপে কৰ্ম-অনুকূল কৰ্মক্ষেত্ৰৰ দৰে ব্যৱস্থাব্যৱহাৰ কৰিব পাৰোঁ। লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ১৫ আগষ্টত দেশবাসীলৈ দিয়া ভাষণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ দেশৰ নাৰী শক্তিৰ সম্পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণৰ বাবে আহ্বান জনাইছে। "নাৰী শক্তিসঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰি ভাৰতে ইয়াৰ লক্ষ্য দ্ৰুতগতিত প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ নতুন উদীয়মান অঞ্চলসমূহত মহিলাসকলৰ বাবে কি কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে চিন্তা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত লভ্যাংশ (অৰ্থাৎ মুঠ জনসংখ্যাত কাম কৰা লোকৰ অনুপাত অধিক) সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে একবিংশ শতিকাত ভাৰতৰ সফলতা কিমান ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰা হয় তাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব। "আমি এক উচ্চ মানদণ্ডৰ দক্ষ কৰ্মশক্তি সৃষ্টি কৰি বিশ্বব্যাপী সুযোগৰ সুবিধা ল'ব পাৰোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বিশ্বৰ বহুতো দেশৰ সৈতে প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰীচুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে আৰু দেশৰ সকলো ৰাজ্যক এই সুযোগসমূহৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। "আমি আমাৰ প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, ইজনে সিজনৰ পৰা শিকিব লাগিব", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথা উল্লেখ কৰি কয় যে আমাৰ ভৱন আৰু নিৰ্মাণ কৰ্মীসকল আমাৰ কৰ্মশক্তিৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ, অনুষ্ঠানত উপস্থিত সকলোকে তেওঁলোকৰ বাবে ব্যৱস্থা কৰা 'উপকৰ'ৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়। "মোক কোৱা হৈছে যে এই উপকৰৰ ভিতৰত প্ৰায় ৩৮,০০০ কোটি টকা এতিয়াও ৰাজ্যসমূহে ব্যৱহাৰ কৰা নাই। তেওঁ সকলোকে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ সৈতে একেলগে ইএছআইচিয়ে কেনেদৰে অধিকসংখ্যক শ্ৰমিকক লাভান্বিত কৰিব পাৰে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে আশ্বাস দি ভাষণ ৰক্ষা কৰে যে আমাৰ এই সামূহিক প্ৰচেষ্টাই দেশৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনা প্ৰকাশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
পৃষ্ঠভূমি
কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম আৰু নিযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে ২৫-২৬ আগষ্ট ২০২২ তাৰিখে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ তিৰুপতিত দুদিনীয়া সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছে। বিভিন্ন গুৰুত্বপূৰ্ণ শ্ৰমিক সম্পৰ্কীয় বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ ভাৱনাৰে সন্মিলনখন আয়োজন কৰা হৈছে। ই কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত উন্নত নীতি প্ৰস্তুত কৰা আৰু শ্ৰমিকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে আঁচনিসমূহৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰাত অধিক সমন্বয় তৈয়াৰ কৰাত সহায় কৰিব।
এই সন্মিলনত সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিসমূহক ই-শ্ৰম পৰ্টেলৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ ওপৰত চাৰিটা বিষয়ভিত্তিক অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ'ব আৰু সেইবোৰক অন্যান্য বিষয়ৰ উপৰিও সামাজিক সুৰক্ষাক সাৰ্বজনীন কৰি তুলিব; ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ই.এছ.আই. চিকিৎসালয়ৰ জৰিয়তে চিকিৎসা সেৱা উন্নত কৰাৰ বাবে স্বাস্থ্যৰ পৰা সমৃদ্ধি আৰু পি.এম.জে.এ.ৱাই.-ৰ পৰা একত্ৰীকৰণ; চাৰিটা শ্ৰমিক সংহিতা আৰু সেইবোৰৰ ৰূপায়ণৰ পদ্ধতিৰ অধীনত নিয়ম প্ৰস্তুত কৰা; ভিজন শ্ৰমেভ জয়তে @ ২০৪৭ কামৰ প্ৰতি ন্যায়সঙ্গত আৰু সমান চৰ্তৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি, গিগ আৰু প্লেটফৰ্ম কৰ্মীকে ধৰি সকলো শ্ৰমিকৰ ভিতৰত আছে সামাজিক সুৰক্ষা, কৰ্মক্ষেত্ৰত লিংগ সমতা।

Prime Minister's Office
PM addresses National Labour Conference of Labour Ministers of all States and UTs
“India's labour force has a huge role to play in realizing India’s dreams and aspirations to build a developed nation in the Amrit Kaal”
“A lot of credit goes to our workers for making India one of the fastest growing countries once again”
“In the last eight years, the Government has taken the initiative to abolish the laws from the period of slavery and reflecting the mentality of slavery”
“Labour Ministry is preparing its vision for the year 2047 in Amrit Kaal”
“Flexible workplaces, a work-from-home ecosystem, and flexible work hours are the need of the future”
“We can use systems like flexible workplaces as opportunities for women's labour force participation”
“Full utilization of the ‘cess’ for building and construction workers is a must. More than Rs38000 crore have not been utilized by the states"
25 AUG 2022 5:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has addressed the National Conference of Labour Ministers of all States and Union Territories via video conferencing today. Union Ministers Shri Bhupender Yadav and Shri Rameshwar Teli and Labour Ministers of States were among those present on the occasion.
The Prime Minister began his address by bowing down to Lord Tirupati Balaji. The Prime Minister emphasised that India's labour force has a huge role to play in realizing India’s dreams and aspirations to build a developed nation in the Amrit Kaal, and with this thinking, the country is working continuously for crores of workers from the organised and unorganised sector.
The Prime Minister reiterated the various efforts by the Government like Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan Yojana, Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana that have given a kind of security cover to the workers. These schemes have assured the labourers of the recognition of their hard work and contribution. The Prime Minister also said, “The Emergency Credit Guarantee Scheme, according to a study, saved 1.5 crore jobs during the pandemic.” He continued “We are seeing that just as the country supported its workers in their time of need, in the same way, the workers have put their full strength into recovering from this epidemic.” The Prime Minister said that today India has once again become the fastest growing economy in the world, so a lot of credit goes to our workers, he said.
The Prime Minister pointed out that the e-Shram portal is one of the key initiatives to bring the labour force into the ambit of social security. In just one year, about 28 crore workers from 400 areas have been registered on the portal. This has especially benefited construction workers, migrant labourers, and domestic workers. He requested all the ministers to integrate state portals with the e-Shram portal.
He further added that in the last eight years, the Government has taken the initiative to abolish the laws from the period of slavery that reflect the slavery mentality. “The country is now changing, reforming, simplifying such labour laws.”, the Prime Minister said. “With this in mind, 29 labour laws have been converted into 4 simple labour codes”. This will ensure the empowerment of workers via minimum wages, job security, social security, and health security, he added.
The Prime Minister reiterated the need to change as per the changing scenario. He emphasised the need to take full advantage of the fourth industrial revolution by taking quick decisions and implementing them rapidly. In the light of platform and gig economy and online facilities, the Prime Minister stressed the need to be alive towards the emerging dimensions of work. “Right policies and efforts in this area will help in making India a global leader”, he said.
The Prime Minister highlighted that the country's Labour Ministry is preparing its vision for the year 2047 in Amrit Kaal. Reiterating that the future needs flexible workplaces, a work-from-home ecosystem, and flexible work hours, the Prime Minister said that we can use systems like flexible workplaces as opportunities for women's labour force participation. Recalling his address to the nation on the 15th of August from the ramparts of the Red Fort, the Prime Minister said that he has called for the full participation of the nation's women power. He added, “By making the right use of women power, India can achieve its goals faster.” The Prime Minister also emphasised the need to think in the direction of what can be done for women in the newly emerging sectors in the country.
Remarking on the demographic dividend of India, the Prime Minister said that India's success in the 21st century will depend on how well it is used. He added, “We can take advantage of global opportunities by creating a high-quality skilled workforce.” The Prime Minister also highlighted that India is signing migration and mobility partnership agreements with many countries of the world and urged all the states of the country to take advantage of these opportunities. “We have to increase our efforts, learn from each other”, he said.
The Prime Minister, while making everyone aware of the fact that our building and construction workers are an integral part of our workforce, requested everyone present on the occasion to make full use of the 'cess' that has been arranged for them. “I have been told that out of this cess, about Rs 38,000 crore has still not been utilized by the states”, the Prime Minister said. He urged everybody to pay attention to how ESIC together with the Ayushman Bharat scheme can benefit more and more workers. The Prime Minister concluded his address by assuring everyone that these collective efforts of ours will play an important role in revealing the true potential of the country.
Background
The two-day conference is being organised by the Union Ministry of Labour & Employment on 25-26 August 2022 at Tirupati, Andhra Pradesh. The conference is being convened in the spirit of cooperative federalism to discuss various significant labour-related issues. It will help create further synergy amongst the Centre and State Governments in formulating better policies and ensuring effective implementation of schemes for the welfare of workers.
The conference will have four thematic sessions on integrating e-Shram portal for onboarding social security schemes to universalize social protection; Swasthya se Samriddhi for improving medical care through ESI hospitals run by State Governments and integration with PMJAY; framing of rules under four Labour Codes and modalities for their implementation; Vision Shramev Jayate @ 2047 with focus on just and equitable conditions of work, social protection to all workers, including gig & platform workers, gender equality at work, among other issues.