প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্কী লেবর মন্ত্রীশিংগী ওইবা নেস্নেল লেবর কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারতকী লেবর ফোর্সনা অমৃত কালদা চাউখৎপা জাতি অমা ওইহন্নবা ভারতকী মঙলানশিং অমসুং অনীংবশিং থুংহন্নবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি”
“ভারতপু খ্বাইদগী খুমাং য়াংনা চাউশিল্লিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা অমুক হন্না ওইবা ঙমহনখিবগী মনা ঐখোয়গী শিন্মীশিংদা পীফম থোকই”
“হৌখিবা চহি নিপান অসিদা সরকারনা মীখা পোল্লিঙৈ মতমদা লৈরম্বা অমসুং মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনগী মমি তাবা আইনশিং মুত্থৎনবা থৌরাংসু পাইখৎখি”
“অমৃত কালদা লেবর মন্ত্রালয়না ইং কুমজা ২০৪৭কী মাগী বিজন শেম-শারি”
“তুংলমচৎকীদমক ফ্লেক্সিবল ৱার্কপ্লেসশিং, ৱার্ক-ফ্রোম-হোম ইকোসিস্তেম অমা অমসুং ফ্লেক্সিবল ৱার্ক আৱরশিং মথৌ তাই”
“ঐখোয়না ফ্লেক্সিবল ৱার্কপ্লেসশিংগুম্বা সিস্তেমশিং অসি নুপীগী লেবর ফোর্সনা শরুক য়ানবগীদমক খুদোংচাবশিং ওইনা শীজিন্নবা য়াগনি”
“বিল্দিং অমসুং কন্সত্রক্সন ৱার্করশিংগীদমক ‘সেস’ মপুং ফানা শীজিন্নবা মথৌ তাই। লুপা করোর ৩৮,০০০ হেন্না রাজ্যশিংনা শীজিন্নদনা লৈরি”
25 AUG 2022 5:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্কী লেবর মন্ত্রীশিংগী ওইবা নেস্নেল কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদব অমসুং শ্রী রামেশ্বর তেলি অমসুং রাজ্যশিংগী লেবর মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভগৱান তিরুপতি বালাজীদা মকোক নোন্না খুরুমদুনা মহাক্কী ৱারোল পীবা হৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী লেবর ফোর্সনা অমৃত কালদা চাউখৎপা জাতি অমা ওইহন্নবা ভারতকী মঙলানশিং অমসুং অনীংবশিং থুংহন্নবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি অমসুং ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা ওর্গনাইজ অমসুং অনওর্গনাইজ সেক্তরগী শিন্মী করোর কয়াগীদমক লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা শিন্মীশিংদা সেক্যুরিতী কবর মখল অমা ফংহল্লিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রম-য়োগী মানধন য়োজনা, প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বীমা য়োজনা, প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোরি বীমা য়োজনা অসিগুম্বা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মরমদা নৌহৌনা ফোঙদোকখি। স্কিমশিং অসিনা শিন্মীশিংবু মখোয়না কন্না হোৎনবা অমদি শরুক তম্লিবা অদুবু শকখঙগনি হায়না থাজবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “স্তদী অমগী মতুং ইন্না ইমর্জেন্সী ক্রেদিত গরেন্তী স্কিমনা লাইচৎ মনুংদা থবক করোর ১.৫ মাংহনদবা ঙমখি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “লৈবাক অসিনা মাগী শিন্মীশিংবু মখোয়না অৱাবা তাবা মতমদা মতেং পাংখিবা অদুগুম্না শিন্মীশিংনা লাইচৎ অসিদগী রিকবর তৌনবা মখোয়গী অঙম্বা পাঙ্গল পুথোকখিবা ঐখোয়না উবা ফংখি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী খুমাং য়াংনা চাউশিল্লিবা ইকনোমী অমুক হন্না ওইবা ঙমখি, মসিগী মনা ঐখোয়গী শিন্মীশিংদা পীফম থোকই।
প্রধান মন্ত্রীনা ই-শ্রম পোর্তেল অসি সোসিএল সেক্যুরিতীগী লমদা লেবর ফোর্সপু পুশিন্নবা মরু ওইবা থৌরাংশিংগী মনুংদা অমনি হায়খি। শুপ্নগী চহি অমা খক্তদা মফম ৪০০দগী শিন্মী করোর ২৮না পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌখি। মসিনা মরু ওইনা কনস্ত্রক্সন ৱার্করশিং, মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং অমসুং দোমেস্তিক ৱার্করশিংদা কান্নবা ফংহনখি। মহাক্না মন্ত্রী পুম্নমক্তা স্তেৎ পোর্তেলশিংবু ই-শ্রম পোর্তেলদা ইন্তিগ্রেৎ তৌনবা হায়খি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়, হৌখিবা চহি নিপান অসিদা সরকারনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনগী মমি তাহল্লিবা মীখা পোল্লিঙৈ মতমদা লৈরম্বা আইনশিং মুত্থৎনবা থৌরাংসু পাইখৎখি। “লৈবাক অসিনা হৌজিক অসিগুম্বা লেবর লোশিং অসি হোংদোক্লি, রিফোর্ম তৌরি অমসুং লায়থোকহল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা লেবর লো ২৯ অসি অচম্বা লেবর কোদ ৪দা ওন্থোকখি”। মসিনা মিনিমম ৱেজেস, জোব সেক্যুরিতী, সোসিএল সেক্যুরিতী অমসুং হেল্থ সেক্যুরিতীগী থিংদা শিন্মীশিংবু শক্তী পীবা ঙম্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হোংলক্লিবা ফীভমগী মতুং ইন্না অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মহাক্না ৱারেপ থুনা লৌদুনা অমদি মখোয়বু খোঙজেল য়াংনা থবক ওইনা ওন্থোক্তুনা মরিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোল্যুসনগী কান্নবা মপুং ফানা লৌবগী থৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। প্লেৎফোর্ম অমসুং গিগ ইকনোমী অমসুং ওনলাইন ফেসিলিতীশিং য়েংলগা প্রধান মন্ত্রীনা থবক্কী অনৌবা দাইমেন্সনশিং অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা হোৎনবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না হায়, “লম অসিদা অচুম্বা পোলিসীশিং অমসুং খোঙথাংশিংনা ভারতবু গ্লোবেল লীদর অমা ওইহনবদা মতেং পাংগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী লেবর মন্ত্রালয়না অমৃত কালদা ইং কুমজা ২০৪৭কী মাগী বিজন অদুগীদমক শেম-শারি। তুংলমচৎতা ফ্লেক্সিবল ৱার্কপ্লেসশিং, ৱার্ক-ফ্রোম-হোম ইকোসিস্তেম অমা অমসুং ফ্লেক্সিবল ৱার্ক আৱরশিং মথৌ তাই হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ঐখোয়না ফ্লেক্সিবল ৱার্কপ্লেসশিংগুম্বা সিস্তেমশিং অসি নুপীগী লেবর ফোর্সনা শরুক য়ানবগীদমক খুদোংচাবশিং ওইনা শীজিন্নবা য়াগনি। ওগস্ত ১৫দা লাল কিলাগী লানবন্দগী জাতিদা ৱা ঙাংখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না জাতিগী নারী শক্তি মপুং ফানা শরুক য়ানবা অপাম্বা ফোঙদোকখি হায়না হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “নুপীগী শক্তি অসি চুম্না শীজিন্নদুনা ভারতনা মাগী পান্দমশিং থুংনা ফংবা ঙমগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা নৌনা থোরক্লিবা সেক্তরশিংদা নুপীশিংনা করি তৌবা য়াবগে হায়বগী মাইকৈদা খন্নবা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।
ভারতকী দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্দগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, ২১শুবা চহিচাদা ভারতকী মাইপাকপা হায়বা অসি মসি করম্না শীজিন্নবগে হায়বগী মখা পোনগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “ঐখোয়না ক্বালিতী য়াম্না লৈবা স্কিল ৱার্কফোর্স অমা শেমদুনা মালেমগী খুদোংচাবশিংগী কান্নবা লৌগদবনি”। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মালেমগী লৈবাক কয়াগা মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্তশিং খুৎয়েক পীনরি হায়না পাউদমখি অমসুং লৈবাক অমসুং লৈবাক অসিগী রাজ্য পুম্নমক্না খুদোংচাবশিং অসিগী কান্নবা লৌহৌনবা হায়খি। মহাক্না হায়, “ঐখোয়গী খোঙথাংশিং হেনগৎহনবা তাই, অমনা অমদগী তমশিনবা তাই”।
প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী বিল্দিং অমসুং কনস্ত্রক্সন ৱার্করশিংনা ঐখোয়গী ৱার্কফোর্সকী মরু ওইবা শরুক অমনি হায়বা ৱাফম অসি মীপুম খুদিংমক্তা খঙহল্লদুনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মীপুম খুদিংমক্তা মখোয়গীদমক শেমখিবা ‘সেস’ অসিগী কান্নবা মপুং ফানা লৌনবসু হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “সেস অসিগী মনুংদা লুপা করোর ৩৮,০০০রোমদি রাজ্যশিংনা শীজিন্নদনা লৈরি হায়না ঐঙোন্দা খঙহল্লক্লি”। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা ই.এস.আই.সি.না আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগা লোয়ননা করম্না শিন্মী কয়া-কয়াদা করম্না কান্নবা পীবগে হায়বা অসি খঙনবা হোৎনবীয়ু হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী অপুনবা খোঙথাংশিংনা লৈবাক অসিগী অশেংবা মতিক-ময়াই পুথোকপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি হায়না থাজবা পীরদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
বেকগ্রাউন্দ
নুমিৎ নিনি চত্থগদবা মীফম অসি কেন্দ্রগী লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না শীন্দুনা ওগস্ত ২৫-২৬, ২০২২দা আন্ধ্র প্রদেশকী তিরুপতিদা পাঙথোক্লি। মীফম অসি কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন্দা লেবরগা মরী লৈনবা ইস্যুশিং খন্ন-নৈননবগীদমক পাঙথোকপনি। মসিনা অফবা থৌশিলশিং শেম্বা অমসুং শিন্মীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগা মরী লৈনবা থৌশিলশিং মপুং ফানা চলাইনবা হোৎনবদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা থবক তৌমিন্ননবগী পাঙ্গল অমা শেম্বদা মতেং ওইরগনি।
মীফম অসিদা সোসিএল প্রোতেক্সনবু য়ুনিভর্সেলাইজ তৌনবা সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিমশিং হৌদোক্নবা ই-শ্রম পোর্তেল ইন্তিগ্রেৎ তৌবা; রাজ্য সরকারশিংনা চলাইবা ই.এস.আই. হোস্পিতালশিংগী খুত্থাংদা মেদিকেল কিয়র ফগৎনবা অমসুং পি.এম.জে.এ.ৱাই.গা পুনশিন্ননবা স্বাস্থ্য সে সমৃদ্ধি; লেবর কোদ মরিগী মখাদা কাংলোন শেম্বা অমসুং মখোয়বু থবক্তা ওন্থোক্নবগী নিয়ম কাংলোন শেম্বা; গিগ অমসুং প্লেৎফোর্ম ৱার্কর, থবক্তা নুপা নুপী থাক মান্নবা, অমসুং অতোপ্পা ইস্যু কয়া য়াওনা থবক্কী মান্নবা থাক, শিন্মী খুদিংদা সোসিএল প্রোতেক্সন পীবদা মীৎয়েং থম্লিবা ভিজন শ্রমেব জয়তে @ ২০৪৭ হায়বা মপুং ওইবা মীৎয়েং মরি অসিদা খন্নগনি।

Prime Minister's Office
PM addresses National Labour Conference of Labour Ministers of all States and UTs
“India's labour force has a huge role to play in realizing India’s dreams and aspirations to build a developed nation in the Amrit Kaal”
“A lot of credit goes to our workers for making India one of the fastest growing countries once again”
“In the last eight years, the Government has taken the initiative to abolish the laws from the period of slavery and reflecting the mentality of slavery”
“Labour Ministry is preparing its vision for the year 2047 in Amrit Kaal”
“Flexible workplaces, a work-from-home ecosystem, and flexible work hours are the need of the future”
“We can use systems like flexible workplaces as opportunities for women's labour force participation”
“Full utilization of the ‘cess’ for building and construction workers is a must. More than Rs38000 crore have not been utilized by the states"
25 AUG 2022 5:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has addressed the National Conference of Labour Ministers of all States and Union Territories via video conferencing today. Union Ministers Shri Bhupender Yadav and Shri Rameshwar Teli and Labour Ministers of States were among those present on the occasion.
The Prime Minister began his address by bowing down to Lord Tirupati Balaji. The Prime Minister emphasised that India's labour force has a huge role to play in realizing India’s dreams and aspirations to build a developed nation in the Amrit Kaal, and with this thinking, the country is working continuously for crores of workers from the organised and unorganised sector.
The Prime Minister reiterated the various efforts by the Government like Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan Yojana, Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana that have given a kind of security cover to the workers. These schemes have assured the labourers of the recognition of their hard work and contribution. The Prime Minister also said, “The Emergency Credit Guarantee Scheme, according to a study, saved 1.5 crore jobs during the pandemic.” He continued “We are seeing that just as the country supported its workers in their time of need, in the same way, the workers have put their full strength into recovering from this epidemic.” The Prime Minister said that today India has once again become the fastest growing economy in the world, so a lot of credit goes to our workers, he said.
The Prime Minister pointed out that the e-Shram portal is one of the key initiatives to bring the labour force into the ambit of social security. In just one year, about 28 crore workers from 400 areas have been registered on the portal. This has especially benefited construction workers, migrant labourers, and domestic workers. He requested all the ministers to integrate state portals with the e-Shram portal.
He further added that in the last eight years, the Government has taken the initiative to abolish the laws from the period of slavery that reflect the slavery mentality. “The country is now changing, reforming, simplifying such labour laws.”, the Prime Minister said. “With this in mind, 29 labour laws have been converted into 4 simple labour codes”. This will ensure the empowerment of workers via minimum wages, job security, social security, and health security, he added.
The Prime Minister reiterated the need to change as per the changing scenario. He emphasised the need to take full advantage of the fourth industrial revolution by taking quick decisions and implementing them rapidly. In the light of platform and gig economy and online facilities, the Prime Minister stressed the need to be alive towards the emerging dimensions of work. “Right policies and efforts in this area will help in making India a global leader”, he said.
The Prime Minister highlighted that the country's Labour Ministry is preparing its vision for the year 2047 in Amrit Kaal. Reiterating that the future needs flexible workplaces, a work-from-home ecosystem, and flexible work hours, the Prime Minister said that we can use systems like flexible workplaces as opportunities for women's labour force participation. Recalling his address to the nation on the 15th of August from the ramparts of the Red Fort, the Prime Minister said that he has called for the full participation of the nation's women power. He added, “By making the right use of women power, India can achieve its goals faster.” The Prime Minister also emphasised the need to think in the direction of what can be done for women in the newly emerging sectors in the country.
Remarking on the demographic dividend of India, the Prime Minister said that India's success in the 21st century will depend on how well it is used. He added, “We can take advantage of global opportunities by creating a high-quality skilled workforce.” The Prime Minister also highlighted that India is signing migration and mobility partnership agreements with many countries of the world and urged all the states of the country to take advantage of these opportunities. “We have to increase our efforts, learn from each other”, he said.
The Prime Minister, while making everyone aware of the fact that our building and construction workers are an integral part of our workforce, requested everyone present on the occasion to make full use of the 'cess' that has been arranged for them. “I have been told that out of this cess, about Rs 38,000 crore has still not been utilized by the states”, the Prime Minister said. He urged everybody to pay attention to how ESIC together with the Ayushman Bharat scheme can benefit more and more workers. The Prime Minister concluded his address by assuring everyone that these collective efforts of ours will play an important role in revealing the true potential of the country.
Background
The two-day conference is being organised by the Union Ministry of Labour & Employment on 25-26 August 2022 at Tirupati, Andhra Pradesh. The conference is being convened in the spirit of cooperative federalism to discuss various significant labour-related issues. It will help create further synergy amongst the Centre and State Governments in formulating better policies and ensuring effective implementation of schemes for the welfare of workers.
The conference will have four thematic sessions on integrating e-Shram portal for onboarding social security schemes to universalize social protection; Swasthya se Samriddhi for improving medical care through ESI hospitals run by State Governments and integration with PMJAY; framing of rules under four Labour Codes and modalities for their implementation; Vision Shramev Jayate @ 2047 with focus on just and equitable conditions of work, social protection to all workers, including gig & platform workers, gender equality at work, among other issues.