ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଓ ଆଶଙ୍କା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
05 SEP 2022 1:48PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୫, ୨୦୨୨) ଗୁରୁଦିବସ ଅବସରରେ ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଉତ୍ସବରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ୪୫ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ ଓଡ଼ିଶାର ପୁରୀ ଜିଲ୍ଲାର ଶ୍ରୀ ଇଶ୍ୱର ଚନ୍ଦ୍ର ନାୟକଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷକ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୨ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ନିଜ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ, ସେମାନେ କେବଳ ତାଙ୍କୁ ପଢାଇ ନଥିଲେ ବରଂ ଭଲ ପାଇବା ଓ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥିଲେ । ନିଜ ପରିବାର ଓ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦିଗଦର୍ଶନକୁ ପାଥେୟ କରି ସେ ନିଜ ଗାଁର ପ୍ରଥମ କଲେଜ ପଢୁଆ ଝିଅ ହୋଇ ପାରିଥିଲେ । ନିଜ ଜୀବନରେ ହାସଲ କରିଥିବା ଯତକିଞ୍ଚିତ ସଫଳତା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଋଣୀ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ବିଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଓ ନବାଚାର ଆଜିର ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଥନୀତିରେ ବିକାଶର ଭିତ୍ତି ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି । ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେବ । ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିରେ ମାତୃଭାଷା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଜ୍ଞାନ, ସାହିତ୍ୟ କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ବିଜ୍ଞାନରେ ମୌଳିକ ପ୍ରତିଭାର ବିକାଶ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ । ମାଆମାନେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଜୀବନରେ ଆମକୁ ଜୀବନ ଜୀଇଁବାର କଳା ଶିଖାଇଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ମାତୃଭାଷା ପ୍ରକୃତ ମେଧା ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ମାଆ ପରେ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଆମ ଜୀବନରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥାନ୍ତି । ଯଦି ଶିକ୍ଷକମାନେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି ତେବେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସହଜରେ ନିଜ ମେଧା ବିକଶିତ କରିପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ରେ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା ଓ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ବ୍ୟବହାରକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମନରେ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ । ଜଣେ ଭଲ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରକୃତିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଟିଳ ତତ୍ତ୍ୱକୁ ସହଜରେ ବୁଝାଇ ପାରିବେ । ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଲୋକ ଉକ୍ତିର ଅବଧାରଣା ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି “ଜଣେ ସାଧାରଣ ଶିକ୍ଷକ କୁହନ୍ତି, ଜଣେ ଭଲ ଶିକ୍ଷକ ବୁଝାନ୍ତି, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି ଓ ମହାନ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରେରିତ କରିଥାନ୍ତି ।” ଜଣେ ଆଦର୍ଶ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ଚାରିଟି ଗୁଣ ରହିଥାଏ । ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଏହି ଆଦର୍ଶ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଜୀବନ ନିର୍ମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ନିର୍ମାଣ କରିଥାନ୍ତି ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଓ ଆଶଙ୍କା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା ଏବଂ ସନ୍ଦେହ ଦୂର କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନେ ନିଜ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ । ଜଣେ ଭଲ ଶିକ୍ଷକ କିଛି ନୂଆ ଶିଖିବା ପାଇଁ ସବୁବେଳେ ଆଗ୍ରହୀ ରହିଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

President's Secretariat
PRESIDENT MURMU URGES TEACHERS TO ENCOURAGE THE HABIT OF ASKING QUESTIONS AND EXPRESSING DOUBTS IN THE STUDENTS
PRESIDENT OF INDIA CONFERS NATIONAL AWARDS ON TEACHERS
05 SEP 2022 1:48PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, conferred National Awards on 45 teachers from across the country at a function held at Vigyan Bhavan, New Delhi today (September 5, 2022) on the occasion of Teachers’ Day.
Speaking on the occasion, the President remembered her teachers and said that they not only taught her but also gave her love and inspiration. On the strength of the guidance of her family and teachers, she became the first daughter of her village to attend college. She said that she always feels indebted to her teachers for whatever she has achieved in life.
The President said that science, research and innovation are the basis of development in today's knowledge economy. The foundation stone for further strengthening India's position in these areas will be built through school education. She said that, in her view, the development of original talent in science, literature, or the social sciences can be more effective through the mother tongue. It is our mothers who teach us the art of living in our early lives. That is why mother tongue is helpful in developing natural talent. After the mother, the teachers carry forward our education in our lives. If teachers also teach in their mother tongue, then students can develop their talent with ease. That is why in the National Education Policy 2020, emphasise has been laid on the use of Indian languages for school education and higher education.
The President said that it is the responsibility of teachers to generate interest in science and research among their students. Good teachers can make complex principles easy to explain with the help of living examples that exist in nature. She quoted a famous saying about teachers and said “the mediocre teacher tells; the good teacher explains; the superior teacher demonstrates; and the great teacher inspires.” She said that an ideal teacher has all four qualities. Such ideal teachers build a nation in the true sense by building the lives of the students.
The President urged teachers to encourage the habit of asking questions and expressing doubts in the students. She said that by answering more and more questions and solving doubts, their knowledge would also increase. A good teacher is always enthusiastic about learning something new.
Please click here to see the President's Speech -