Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates various projects to the nation at Mangaluru
PM inaugurates and lays the foundation stone of development projects worth around Rs 3800 crores in Mangaluru
“To build a developed India, it is very necessary to expand 'Make in India' and the manufacturing sector of the country”
“Karnataka is one of the biggest beneficiaries of Sagarmala scheme”
“Piped water has reached more than 30 lakh, rural families of Karnataka, for the first time”
“More than 30 lakh patients of Karnataka have also got the benefit of Ayushman Bharat”
“When tourism grows, it benefits our cottage industries, our artisans, village industries, street vendors, auto-rickshaw drivers, taxi drivers”
“Today digital payments are at a historic level and our innovations like BHIM-UPI are grabbing the attention of the world”
“Gram panchayats are being connected by laying about 6 lakh km of optical fiber”
“India made a new record of merchandise export of $ 418 billion i.e. 31 lakh crore rupees”
“Under PM Gatishakti National Master Plan, more than two hundred and fifty projects of railways and roads have been identified which will help in seamless port connectivity”
02 SEP 2022 4:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of mechanization and industrialisation projects worth around Rs 3800 crores in Mangaluru today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a red letter day in the history of India. Be it territorial security or economic security, India is witnessing huge opportunities. Recalling the commissioning of INS Vikrant earlier today, the Prime Minister exuded the pride that every Indian is experiencing.
Referring to the projects for which were inaugurated or foundation stones were laid, the Prime Minister said that these projects will increase the ease of living and employment in Karnataka especially, ‘One District and One Product’ scheme will facilitate the availability of market for the products of fishermen, artisans and farmers of the region.
Remarking on the five vows (Panch Pran), the Prime Minister said that the first of the five vows that he had talked about from the Red Fort is the creation of a developed India. The Prime Minister said, “To build a developed India, it is very necessary to expand the manufacturing sector of the country, 'Make in India'.”
Highlighting the efforts that the country has made toward port-led development, the Prime Minister emphasised that it is an important mantra for development. As a result of such efforts, the capacity of India's ports has almost doubled in just 8 years.
Remarking on the prioritised infrastructure development in the last 8 years, the Prime Minister said that it is Karnataka that has benefited immensely from it. “Karnataka is one of the biggest beneficiaries of the Sagarmala scheme”, the Prime Minister added. Highway Projects worth 70 thousand crore rupees have been added in the last 8 years in the state and more than one lakh crore rupees worth of projects are in the pipeline, he added. The railway budget for the projects in Karnataka increased fourfold in the last 8 years.
Observing the developments in the last 8 years, the Prime Minister said that more than 3 crore houses have been built for the poor in the country, and in Karnataka, the approval for more than 8 lakh pucca houses for the poor have been given. “Thousands of middle-class families have also been supported with crores of rupees to build their houses”, the Prime Minister added. He further highlighted that under the Jal Jeevan Mission, more than 6 crore households in the country have been linked with piped water facilities in just 3 years. “Piped water has reached more than 30 lakh, rural families of Karnataka, for the first time”, the Prime Minister said. The Prime Minister mentioned that under the Ayushman Bharat scheme, about 4 crore poor people of the country have received free treatment during hospitalisation. “Due to this, about 50 thousand crore rupees have been saved from being spent for the poor. More than 30 lakh patients of Karnataka have also got the benefit of Ayushman Bharat”, the Prime Minister added.
The Prime Minister said that the government is making sure that those who were forgotten due to their weak financial conditions are not neglected. The Prime Minister further added that small farmers, small traders, fishermen, street vendors, and crores of such people have started getting the benefits of the country's development for the first time. “They are joining the mainstream of development of India”, he said.
Drawing everyone’s attention towards India’s seven and a half thousand kilometres coastal line, the Prime Minister said that we have to take full advantage of this potential of the country. The Prime Minister said, “When tourism grows, it benefits our cottage industries, our artisans, village industries, street vendors, auto rickshaw drivers, taxi drivers etc. I am glad that New Mangalore Port is continuously adding new facilities to boost cruise tourism.”
“Today digital payments are at a historic level and our innovations like BHIM-UPI are grabbing the attention of the world”, the Prime Minister added. He further said that today, people of the country want fast and cheap internet with robust connectivity. The Prime Minister underlined that today, gram panchayats are being connected by laying about 6 lakh km of optical fiber. “The facility of 5G is going to bring a new revolution in this field. I am glad that the double-engine government of Karnataka is also working to fulfil the needs and aspirations of the people at a fast pace”, he added.
Reflecting on the GDP figures that have come out a few days ago, the Prime Minister said that the policies made by India during the Corona period and the decisions taken have played a key role in the development of India. “Last year, despite so many global disruptions, India’s exports were worth a total of $ 670 billion i.e. 50 lakh crore rupees. Overcoming every challenge, India made a new record of merchandise export of $ 418 billion i.e. 31 lakh crore rupees”, the Prime Minister added.
The Prime Minister said that every sector related to the growth engine of the country is running at full capacity today. The service sector is also moving towards rapid growth. He said that the impact of PLI schemes can be seen very clearly in the manufacturing sector. “The entire electronic manufacturing sector including mobile phones has grown manifold”, he said. The Prime Minister also drew everyone’s attention to the emerging toy sector of India where the import of toys has decreased in 3 years and the export has increased almost as much. “All these are being directly benefited by the coastal areas of the country, which provide their resources for exporting Indian goods, which have major ports like Mangaluru”, the Prime Minister added.
The Prime Minister further added that with the efforts of the government, the country has witnessed a significant increase in coastal traffic over the years. “Due to increased facilities and resources at different ports of the country, the coastal movement has become easier now”, he added. “It is the effort of the government that port connectivity should be better, it should be accelerated. Therefore, under PM Gatishakti National Master Plan, more than two hundred and fifty projects of railways and roads have been identified which will help in seamless port connectivity”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister threw the spotlight on the celebrations of Azadi ka Amrit Mahotsav, and remembered the struggles faced by Queen Abbakka and Queen Chennabhaira Devi in saving India's soil from the clutches of slavery. “Today, these brave women are a great inspiration for India moving forward in the field of exports”, he added.
The Prime Minister concluded his address by referring to the Karavali region of Karnataka. He said, “ I always feel inspired by this energy of patriotism, of national resolve. May this energy seen in Mangaluru continue to brighten the path of such development, with the same wish, many congratulations and best wishes to all of you for these development projects.”
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister of Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi, Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal, Former Chief Minister of Karnataka, Shri B S Yediyurappa, Union Ministers of State, Shri Shripad Yesso Naik, Shri Shantanu Thakur and Sushri Shobha Karandlaje, Member of Parliament, Shri Nalin Kumar Kateel, State Ministers, Shri Angara S, Shri Sunil Kumar V and Shri Kota Shrinivas Poojari were among those present on the occasion.
Details of the projects
Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of mechanisation and industrialisation projects worth around Rs 3800 crores in Mangaluru.
Prime Minister inaugurated the project worth over Rs 280 crore for mechanisation of Berth No. 14 for handling containers and other cargo, undertaken by the New Mangalore Port Authority. The mechanized terminal will increase efficiency and reduce the turnaround time, pre-berthing delay and dwell time in the Port by around 35%, thus giving a boost to the business environment. Phase I of the project has been successfully completed, thereby adding over 4.2 MTPA to the handling capacity, which would further increase to over 6 MTPA by 2025.
Prime Minister laid the foundation stone of five projects worth around Rs 1000 crore, undertaken by the Port. The integrated LPG and Bulk Liquid POL Facility, equipped with a state-of-the-art cryogenic LPG storage tank terminal, will be capable of unloading full load VLGC (very large gas carriers) of 45,000 tonnes in a highly efficient manner. The facility will bolster Pradhan Mantri Ujjwala Yojana in the region while reinforcing the port’s status as one of the top LPG importing ports in the country. Prime Minister also laid the foundation stone of projects for the construction of storage tanks and edible oil refinery, construction of bitumen storage and allied facilities and construction of bitumen & edible oil storage and allied facilities. These projects will improve the turnaround time of bitumen and edible oil vessels and reduce the overall freight cost for trade. Prime Minister also laid the foundation stone for the development of the Fishing Harbour at Kulai, which will facilitate safe handling of fish catch and enable better prices in the global market. This work will be undertaken under the umbrella of the Sagarmala Programme and will result in significant socio-economic benefits for the fishermen community.
Prime Minister also inaugurated two projects undertaken by Mangalore Refinery and Petrochemicals Limited viz BS VI Upgradation Project and Sea Water Desalination Plant. The BS VI Upgradation Project, worth around Rs 1830 crores, will facilitate the production of ultra-pure environment-friendly BS-VI grade fuel (with sulphur content less than 10 PPM). The Sea Water Desalination Plant, set up at a cost of around Rs. 680 crores, will help reduce dependency on fresh water and ensure a regular supply of hydrocarbons and petrochemicals throughout the year. Having a capacity of 30 Million Litres per Day (MLD), the Plant converts seawater into water required for the refinery processes.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মেঙ্গলুরুদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে
পি.এম.না মেঙ্গলুরুদা লুপা করোর ৩৮০০রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসুং লৈবাক অসিগী মেন্যুফেকচরিং সেক্তর পাকথোক-চাউথোকহনবা য়াম্না মথৌ তাই”
“কর্নাতকা অসি সাগরমলা স্কিমগী অচৌবা বেনিফিসরীশিংগী মনুংদা অমনি”
“অহানবা ওইনা কর্নাতকাগী খুঙ্গংগী ইমুং লাখ ৩০ হেনবদা পাইপকী ঈশিং য়ৌহনবা ঙমখ্রে”
“কর্নারকাগী অনাবা মীওই লাখ ৩০ হেনবনা আয়ুশ্মান ভারতকী কান্নবসু ফংখি”
“তুরিজম চাউখৎলবা মতমদা ঐখোয়গী কোতেজ ইন্দস্ত্রীশিং, ঐখোয়গী খুৎহৈবশিং, ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিং, স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং, ওতো রিক্সো থৌবশিং, তেক্সি থৌবশিংনচিংবদা কান্নবা পীগনি”
“ঙসিগী দিজিতেল পেমেন্তশিং অসিনা পুৱারী ওইবা থাক্তা লৈরে, অমসুং ভিম-য়ু.পি.আই.গুম্বা ঐখোয়গী ইনোভেসন্না মালেমগী পুক্নিং চিংশিল্লি”
“কিলোমিতর লাখ ৬মুক্কী ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল তিংদুনা গ্রাম পঞ্চায়তশিংবু শম্নহল্লি”
“ভারতনা দোলর বিলিয়ন ৪১৮ হায়বদি লুপা করোর লাখ ৩১গী মর্কেন্দাইজ এক্সপোর্ত তৌদুনা অনৌবা রেকোর্দ অমা থমখি”
“অপনবা লৈতবা পোর্ত কন্নেক্তিবিতী লৈহনবদা মতেং পাংগদবা পি.এম. গত
02 SEP 2022 4:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মেঙ্গলুরুদা লুপা করোর ৩৮০০রোম ওইগদবা মেকানাইজেসন অমসুং ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অসি ভারতকী পুৱারীদা নীংশিংদুনা লৈহৌরগদবা নুমিৎ অমনি। ঙমখৈগী ঙাকশেল নত্ত্রগা শেন্মীৎলোনগী ঙাকশেল ওইরবসু ভারতনা অচৌবা খুদোংচাবশিং উবা ফংলি। ঙসি অঙনবদা আই.এন.এস. বিক্রান্ত কম্মিসন তৌখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত মচা খুদিংমক্না ফাওবা চাউথোকচবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
শঙ্গাখিবা নত্ত্রগা উরেপ উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, প্রোজেক্তশিং অসিনা কর্নাতকাদা ইজ ওফ লিবিং অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহল্লগনি, মরু ওইনা ‘ৱান দিস্ত্রিক্ত এন্দ ৱান প্রদক্ত’ স্কিম অসিনা লমদম অসিগী ঙামী, খুৎহৈবা অমসুং লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংগীদমক কৈথেল লৈহনবদা খুদোংচাহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱাশক (পঞ্চ প্রন) মঙাগী মতাংদা পল্লদুনা হায় লাল কিলাদগী মহাক্না হায়খিবা ৱাশক মঙা অসিগী অহানবা অদুনা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহনবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা লৈবাক অসিগী ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসুং মেন্যুফেকচরিং সেক্তর পাকথোক চাউথোকপা য়াম্না মথৌ তাই,”।
লৈবাক অসিনা হীথাংফমনা শাহৌ পীবা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা চংশিন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মসি চাউখৎ-থৌরাংগী মরু ওইবা মন্ত্র অমনি হায়না ফোঙদোকখি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিংগী ফল ওইনা ভারতকী হীথাংফমশিংগী কেপাসিতী অসি হৌখিবা চহি ৮ খক্তদা শরুক অনি হেনগৎখি।
হৌখিবা চহি ৮ অসিদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কর্নাতকানা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংখি। “কর্নাতকা অসি সাগরমলা স্কিমগী অচৌবা বেনিফিসরীশিংগী মরক্তা অমনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। রাজ্য অসিদা হৌখিবা চহি ৮দা লুপা করোর লিশিং ৭০রোম ওইগদবা হায়ৱে প্রোজেক্তশিং পাইখৎখি অমসুং পাইপলাইন্দা লুপা করোর লাখ অমা হেনবগী প্রোজেক্তশিং লৈরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। কর্নাতকাগী প্রোজেক্তশিং অসিগী রেলৱেজ বজেৎ অসি হৌখিবা চহি ৮দা শরুক মরি থোক্না হেনগৎখি।
হৌখিবা চহি ৮দা লাকখিবা চাউখৎ-থৌরাংশিং অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা লায়রবশিংগীদমক য়ুম করোর ৩ হেন্না শাখি, অমসুং কর্নাতকাদা লায়রবশিংগী পক্কাগী য়ুম লাখ ৮ হেন্না অয়াবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “মিদল ক্লাসকী ইমুং লিশিং কয়াদা মখোয়গী য়ুমশিং শানবা লুপা করোর কয়াগী তেংবাং পীখি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি জল জীবন মিসনগী মখাদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা য়ুমথোং করোর ৬ হেনববু শুপ্নগী চহি ৩দা পাইপকী ঈশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “অহানবা ওইনা কর্নাতকাগী খুঙ্গংগী ইমুং-মনুং লাখ ৩০ হেনবদা পাইপকী ঈশিং ফংহনখি”। আয়ুশ্মান ভারত অভিয়ানগী মখাদা লৈবাক অসিগী লায়রবা মীওই করোর ৪না হোস্পিতালদা লৈবা মতমদা লেম্না লায়েং ফংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “মসিনা মরম ওইদুনা লায়রবশিংনা লুপা করোর লিশিং ৫০ চাদিং তৌগদবা অদু চাদিং তৌহনদবা ঙমখি। কর্নাতকাগী অনাবা মীওই লাখ ৩০ হেনবনা আয়ুশ্মান ভারতকী কান্নবা ফংখি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা শেল-থুমগী ফীভমশিং ফত্তবনা মরম ওইদুনা নাথৈদুনা থম্বীখিবা মীওইশিংবু সরকার অসিনা কাউথোক্তনবা হোৎনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি অপীকপা লৌমীশিং, অপীকপা ললোনবশিং, ঙামীশিং, স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং অমসুং অসিগুম্বা মীওই করোর কয়ানা অহানবা ওইনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং ফংবা হৌরকখি। মহাক্না হায়, “মখোয়না ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী মেনস্ত্রীমদা য়াওশিল্লক্লি”।
ভারতকী কোস্তেল লাইন কিমি লিশিং তরেৎ মখাই অসিদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মতিক-ময়াইগী খুদোংচাবা মপুং ফানা লৌগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “তুরিজম চাউখৎলবা মতমদা ঐখোয়গী কোতেজ ইন্দস্ত্রীশিং, ঐখোয়গী খুৎহৈবশিং, ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিং, স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং, ওতো রিক্সো থৌবশিং, তেক্সি থৌবশিংনচিংবদা কান্নবা পীরি। অনৌবা মেঙ্গলোর পোর্ত অসিনা ক্রুস তুরিজমদা শাহৌ পীনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং লেপ্পা লৈতনা হাপচিল্লিবা অসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই।
“ঙসিগী দিজিতেল পেমেন্তশিং অসিনা পুৱারী ওইবা থাক্তা লৈরে, অমসুং ভিম-য়ু.পি.আই.গুম্বা ঐখোয়গী ইনোভেসন্না মালেমগী পুক্নিং চিংশিল্লি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, মপাঙ্গল কনবা কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ননা লৈবাক্কী মীয়াম্না অয়াঙবা অমসুং মমল হোঙবা ইন্তর্নেত পাম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি, কিলোমিতর লাখ ৬মুক্কী ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল তিংদুনা গ্রাম পঞ্চায়তশিংবু শম্নহল্লি।৫জি.গী কান্নবা অসিনা লম অসিদা অনৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি। কর্নাতকাগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা মীয়ামগী মথৌ তাবশিং অমসুং অনীংবা অপাম্বা থুংহন্নবগীদমক্তা খোঙজেল য়াংনা থবক পাইখৎলিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা থোকখিবা জি.দি.পি. ফিগরশিং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোরোনা লাইচৎ মনুংদা ভারতনা শেমখিবা পোলিসীশিং অমসুং লৌখিবা ৱারেপশিংনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। “মমাং চহিদা মালেমগী অপনবা কয়া লৈজরবসু ভারতকী অপুনবা এক্সপোর্তশিং অসি দোলর বিলিয়ন ৬৭০ হায়দি লুপা করোর লাখ ৫০ ওইখি। শীংনবা খুদিংমক মায়োক্নদুনা ভারতনা মর্কেন্দাইজ এক্সপোর্ত দোলর বিলিয়ন ৪১৮ হায়বদি লুপা করোর লাখ ৩১ তৌদুনা অনৌবা রেকোর্দ থম্বা ঙমখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী গ্রোথ ইঞ্জিনগা মরী লৈনবা সেক্তর খুদিংমক্না ঙসি মাগী মপুং ফাবা কেপাসিতীদা থবক তৌরি। সর্ভিস সেক্তরনা খোঙজেল য়াংনা গ্রোথ লৈরি। মহাক্না হায়, পি.এল.আই. স্কিমশিংগী শাফু অসি মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা ময়েক শেংনা মমি তারি। “মোবাইল ফোনগা লোয়ননা ইলেক্ত্রোনিক মেন্যুফেকচরিং সেক্তরনা শরুক কয়া থোক্না খুমাং চাউশিল্লি”। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী চাউখৎলক্লিবা তোই সেক্তর অসিদা মীয়ামগী মীৎয়েং চীংশিনখি, চহি ৩গী মনুংদা শান্নপোৎশিং পুশিল্লকপা অসি হন্থরকখি অমসুং এক্সপোর্তকী চাং হেনগৎলক্লি। “মেঙ্গালুরুগুম্বা মরু ওইবা হীথাংফম লৈবা, লৈবাক্কী সমুদ্র তোর্বানগী মফমশিংনা ভারতকী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবদা মখোয়গী রিসোর্সশিং শীজিন্নদুনা পুম্নমক অসিনা কান্নবশিং হকথেংননা ফংনরি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি সরকারগী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা হৌখিবা চহিশিংদা কোস্তেল ত্রাফিক্তা শরুক য়াম্না হেনগৎপগী ফিভমসু লৈবাক অসিনা উবা ফংখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা হীথাংফমশিংদা খুদোংচাবা অমসুং রিসোর্সশিং হেগৎলকপনা মরম ওইরগা, কোস্তেল মুবমেন্ত হৌজিক য়াম্না হেন্না লায়থোক্লে”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “পোর্ত কন্নেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহনবা, মসিবু হেন্না খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা হায়বা অসি সরকারগী থৌদাংনি। মরম অদুনা, পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী মখাদা সীম্লেস পোর্ত কনেক্তিবিতীদা তেংবাংগদবা রেলৱে অমসুং রোদকী প্রোজেক্ত ২৫০ হেন্না মশক খঙদোকখ্রে”।
প্রধান মন্ত্রীনা আজাদী কা অমৃত মহোৎব পালন তৌরিবা অসিদা হেন্না মীৎয়েং চংখি অমসুং মহারানী অব্বক্কা অমসুং মহারানী চেন্নাভাইরা দেবিনা ভারতপু মীনাই নাইথাংগী য়োৎলিংদগী কন্নবা মাইয়োক্নখিবা অদুবু নীংশিংখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “ঙসি এক্সপোর্তশিং তৌবগী লমদা ভারতনা খুমাং য়াংনা চংশিল্লিবা অসিগী ইথিলগী হৌরকফম অথৌবা নুপীশিং অসিনা ওইরি”।
প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকাগী কারাবলী লমদমগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্কী ৱারোল পীবা লোইশিনখি। মহাক্না হায়খি, “লৈবাক নীংবগী মসিগুম্বা ৱাখল্লোন, লৈবাক্কীদমক্তা ফিরেপ লৌবগী মতৌনা ঐহাকপু মতম পুম্বদা ইথিল পী। মেঙ্গালুরুদা উবা ফংলিবা মসিগুম্বা থৱাই য়াওবগী মতৌনা চাউখৎপগী লম্বীবু হেন্না ময়েক শেংহল্লে, অসিগুম্বা থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না মীপুম খুদিংমকপু চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা থাগৎচরি অমসুং য়াইফ পাউজেলসু পীজরি”।
থৌরম অসিদা কর্নাতকাগী রাজ্যপাল, শ্রী থাৱর চান্দ গেহলোত, কর্নতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বসবরাজ বোম্মৈ, পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী প্রলহাদ জোশী, পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সরবানন্দ সোনোৱাল, কর্নাতকাগী হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বি.এস. য়েদিয়ুরপ্পা, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং, শ্রী শ্রীপাদ য়েস্সো নাইয়ক, শ্রী শান্তনু থাকুর অমসুং শুশ্রি সোভা করন্দলাজে, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী নালিন কুমার কতীল, রাজ্য মন্ত্রীশিংম শ্রী অঙ্গরা এস., শ্রী সুনিল কুমার ভি. অমসুং শ্রী কোতা শ্রীনিবাস পুজারিনা শরুক য়াখি।
প্রোজেক্তশিংগী অকুপ্পা ৱারোলশিং
প্রধান মন্ত্রীনা মেঙ্গলুরুদা লুপা করোর ৩৮০০রোম ওইবা মেকানাইজেসন অমসুং ইন্দস্ত্রেলাইজেসন প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ন্যু মেঙ্গলোর পোর্ত ওথোরিতীনা পাইখৎপা কন্তেনর অমসুং অতোপ্পা কার্গো হেন্দল তৌনবা বর্থ নম্বর ১৪গী মেকনাইজেসনগীদমক লুপা করোর ২৮০ হেনবগী প্রোজেক্ত শঙ্গাখ্রে। মেকনাইজ তৌবা তর্মিনেল অসিনা ইফিসিএন্সী হেনগৎহনগনি অমসুং তর্নএরাউন্দ তাইম, প্রি-বর্থিং দিলে অমসুং পোর্ত্তা লৈবগী মতমসু ৩৫%রোমগী ময়াদা হন্থহনগনি, মসিনা বিজিনেস এনভাইর্নমেন্তদা শাহৌ অমা পীরগনি। প্রোজেক্ত অসিগী ফেস I অসি মাইপাক্না লোইশিনখ্রে মসিনা হেন্দলিং কেপাসিতীদা এম.তি.পি.এ. ৪.২ হেন্না হাপচিল্লি অমদুং ২০২৫ ফাওবদা এম.তি.পি.এ. ৬ হেন্না হেনগৎহনবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পোর্তনা পাইখৎপা লুপা করোর ১০০০রোমগী প্রোজেক্ত মঙা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। স্তেৎ ওফ দি আর্ত ক্রাইয়োজেনিক এল.পি.জি. স্তোরেজ তেঙ্ক তর্মিনেল ওইবা ইন্তিগ্রেতেদ এল.পি.জি. অমসুং বল্ক লিক্বিদ পি.ও.এল. ফেসিলিতী অসিনা য়াম্না ইফিসিএন্ত ওইবা মওং অমদা তন ৪৫,০০০ ওইবা ভি.এল.জি.সি. (ভেরী লার্জ গ্যাস কেরিয়র্স)কী ফুল লোদ অনলোদিং তৌবসু ঙমগনি। ফেসিলিতী অসিনা পোর্ত অসিগী স্তেতসপু লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা এল.পি.জি. ইম্পোর্ত তৌবা পোর্তশিংগী মনুংদা অমা ওইহনবা ঙমবগা লোয়ননা লমদম অসিদা প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনাদা শাহৌ পীরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা স্তোরেজ তেঙ্কশিং অমসুং ইদিবল ওইল রিফাইনরী শানবা, বিচুমেন স্তোরেজ অমসুং এলাইদ ফেসিলিতীশিং শানবা অমসুং বিচুমেন অমসুং ইদিবল ওইল স্তোরেজ অমসুং এলাইদ ফেসিলিতীশিং শানবগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা বিচুমেন অমসুং ইদিবল ওইল ভেসেলশিংগী তর্নএরাউন্দ তাইম হেনগৎহল্লগনি অমসুং ললোন-ইতিক্কীদমক অপুনবা ফ্রেৎকী অচংমলদা হন্থহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা কুলাইদা ফিশিং হর্বর শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তমগনি মসিনা শাফবা মওংদা ঙা ফাবগী খুদোংচাবা পীরগনি অমসুং মালেমগী কৈথেলদা মমল কানা য়োনবা য়াহল্লগনি। মসিগী থবক অসি সাগরমলা প্রোগ্রামগী অম্ব্রেলাগী মখাদা পাইখৎপনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী ঙামীশিংগী সামাজিক শেন্মীৎলোনগী কান্নবশিং চাউনা ফংহনবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মেঙ্গলোর রিফাইনরী এন্দ পেত্রোকেমিকেল্স লিমিতেদনা পাইখৎপা প্রোজেক্ত অনি হায়বদি বি.এস. VI অপগ্রেদেসন প্রোজেক্ত অমসুং সী ৱাতর দিসেলাইনেসন প্লান্ত শঙ্গাখ্রে। লুপা করোর ১৮৩০রোম ওইবা বি.এস. VI অপগ্রেদেসন প্রোজেক্ত অসিনা অলত্রা-প্যুর ওইবা অকোইবদা শোকহনদবা বি.এস.- VI গ্রেদ ফ্যুল (সল্ফরগী চাং পি.পি.এম. ১০দগী হন্থবা) পুথোকপদা মতেং পাংলগনি। লুপা করোর ৬৮০ চংনা লিংখৎখিবা সী ৱাতর দিসেলাইনেসন প্লান্ত অসিনা ফ্রেশ ৱাতরগী দিপেন্দেন্সী হন্থহনবদা মতেং পাংলগনি অমসুং হাইদ্রোকার্বোনশিং অমসুং পেত্রোকেমিকেলশিং চহি চুপ্পা চাং নাইনা সপ্লাই তৌবা ঙম্লগনি। মিলিয়ন লিতর পর দে (এম.এল.দি.) ৩০গী কেপাসিতী লৈবা প্লান্ত অসিনা সমুদ্রগী ইশংবু রিফাইনরী প্রোসেসশিংগী মথৌ তাবা ঈশিংদা ওন্থোক্লগনি।