AYUSH
MoU signed between PCIM&H and IPC for Inter-Ministerial cooperation for promotion and facilitation of “One Herb, One Standard”
Synchronization of standards will lead to “One Herb, One Standard and One Nation” and improve ease of doing business in India
30 AUG 2022 2:21PM by PIB Delhi
Ministry of Ayush has taken a significant step to achieve “One Herb, One Standard”. A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Pharmacopoeia Commission for Indian Medicine and Homoeopathy (Ministry of Ayush) and Indian Pharmacopoeia Commission (Ministry of Health & Family Welfare) today in New Delhi for Inter-Ministerial cooperation for promotion and facilitation of “One Herb, One Standard”.
Prof (Vaidya) P. K. Prajapati, Director (In-Charge), PCIM&H and Shri Rajeev Singh Raghuvanshi, Secretary-cum-Scientific Director signed the MoU in the presence of Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush.
On this occasion, Vaidya Rajesh Kotecha, secretary, Ministry of Ayush said, “The primary objective of this MoU is the development of cooperative efforts between PCIM&H and IPC to promote public health by facilitating the development of harmonized Herbal drug standards. Since both PCIM&H and IPC are working with the common cause, it is logical and meaningful to harmonize the standards to achieve “One Herb – One Standard”.
This MoU will further facilitate collaboration for promoting exchange of information in the area of standardization of Traditional medicine by sharing of scientific information and drug raw materials/extracts, seminars, workshops, training and brainstorming programs. The sole authority of publication of monographs categorized under the “one herb one standard” will lie with PCIM&H only. The monograph(s), as per the MoU, developed by PCIM&H and IPC will be identified accordingly; IPC’s contribution in the respective monographs shall be recognized at appropriate place. The technical content of the monographs will be jointly developed by PCIM&H and IPC. Hence, these monographs will have same legal sanctity as published in ASU&H pharmacopoeia and IP.
Ministry of Ayush believes that this harmonization of standards will fulfill the objective of “One Herb, One Standard and One Nation” and improve ease of doing business in India and also improve overall trade of Indian botanicals. It will prove a significant step towards Atmanirbhar Bharat as promoted by Prime Minister of India.
On this occasion, Prof. (Vaidya) P. K. Prajapati, Director (In-Charge), PCIM&H said, “This MoU will enable publication of monographs, which will be beneficial to everyone. A joint committee will be constituted for the selection of medicinal plants and their constituent marker/s for carrying out other related technical work.”
Shri Rajeev Singh Raghuvanshi, Secretary-cum-Scientific Director, IPC said, “This MoU is going to provide an opportunity to all stakeholders like manufacturers, researchers and regulators in herbal medicine to get world class monographs to be used in their respective areas. It’s an opportunity for IPC to do deeper research in the area of herbal medicine especially in quality domain and contribute towards public health”
Presently there are different standards as well as different analytical methods published in ASU&H Pharmacopoeias when compared with Indian Pharmacopoeia (IP). Ministry of Ayush desires to remove this ambiguity by through “One Herb - One Standard” initiative. Through this MoU each monograph will have Indian Standards along with the international quality requirements, so that all Indian quality standards become contemporary with the global standards for the same botanicals.

আয়ুশ
“ৱান হর্ব, ৱান স্তেন্দার্দ” অসিবু য়োকখৎনবা অমসুং অমসুং থবক ওইনা ওন্থোক্নবগীদমক্তা ইন্তর-মিনিস্তেরিয়েল কোওপরেশন পীননবগীদমক্তা পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ. অমসুং আই.পি.সি.গী মরক্তা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
স্তেন্দার্দশিং সীনক্রোনাইজ তৌবনা “ৱান হর্ব, ৱান স্তেন্দার্দ অমসুং ৱান নেশন” অসি ওইথোকহল্লগনি অমসুং ভারত্তা ইজ ওফ দুইং বিজনেসবুসু ফগৎহল্লগনি
30 AUG 2022 2:21PM by PIB Imphal
আয়ুশ মন্ত্রালয়না “ৱান হর্ব, ৱান স্তেন্দার্দ” অসিবু মাইপাক্না ফংবা ঙম্নবা মরু ওইবা খোংথাং কয়া পাইখৎখ্রে। “ৱান হর্ব, ৱান স্তেন্দার্দ” অসিবু য়োকখৎনবগীদমক্তা অমসুং মসিবু থবক ওইনা ওন্থোক্নবগীদমক্তা ইন্তর-মিনিস্তেরিয়েল কোওপরেশন পীননবগীদমক্তা নই দিল্লীদা ঙসি ফার্মাকোপোইয়া কমিসন ফোর ইন্দিয়ন মেদিসিন অমসুং হোমিয়োপেথী (আয়ুশ মন্ত্রালয়) অমসুং ইন্দিয়ন ফার্মাকোপোইয়া কমিসন (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়)গী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ.কী দাইরেক্তর (ইন-চার্জ), প্রোফেসর (ৱৈদ্যা) পি.কে. প্রজাপতি অমসুং সেক্রেতরী-কম-সাইন্তিফিক দাইরেক্তর, শ্রী রাজীৱ সিং রঘুৱন্সিনা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, ৱৈদ্যা রাজেশ কোতেচাগা লোইননা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
থৌরম অসিদা, আয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, ৱৈদ্যা রাজেশ কোতেচানা হায়খি, “মসিগী এম.ও.য়ু. অসিগী মরু ওইবা পান্দম অসি আর্মোনাইজ তৌরবা হর্বল দ্রগ স্তেন্দার্দশিং পুথোকপদা মতেং পাংদুনা পব্লিক হেল্থ য়োকখত্তুনা পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ. অমসুং আই.পি.সি.গী মরক্তা তেংবাং পীনদুনা হোৎনমিন্নবা অদুবুনি। পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ. অমসুং আই.পি.সি.না ময়ামগী ওইবা হীরম অমদা থবক তৌবা ওইবনা, ৱান হর্ব - ৱান স্তেন্দার্দ অসিবু ফংনবা স্তেন্দার্দশিং অদুবু হার্মোনাইজ তৌবা আয়বসি কাংলোনগী মতুং ইন্না মরম চাই অমসুং মরু ওই”।
মসিগী এম.ও.য়ু. অসিনা সাইন্তিফিক ইনফোর্মেশনশিং অমসুং দ্রগ রো মেতরিয়েলশিং/এক্সত্রেক্তশিং, সেমিনারশিং, ৱার্কশোপশিং, ত্রেনিং অমসুং অনৌবা ৱাখল-লৌশিং কবা পুথোক্কদবা থৌরমশিং কয়া পাংথোকমিন্নদুনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী স্তেন্দার্দাইজেশন তৌবগী লমসিদা ই-পাউ কয়া পীথোক-পীশিন তৌননবগীদমক্তা মখাতানা খুৎশম্নদুনা থবক তৌবদা মতেং পাংগনি। “ৱান হর্ব ৱান স্তেন্দার্দ”কী মখাদা মোনোগ্রাফশিংনি হায়না খন্দোক্লবা পব্লিকেশনশিংগী অমত্তা ঙাইরবা ওথোরিতী অদু পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ. খক্তগী ওইগনি। এম.ও.বু. অসিগী মতুং ইন্না পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ. অমসুং আই.পি.সি.না পুথোকপা মোনোগ্রাফশিং অদু মসিগী মতুং ইন্না মশক খঙদোক্লগনি; মরি লৈনবা মোনোগ্রাফশিংদা আই.পি.সি.না লৌখিবা থৌদাংশিং অদু মতিক চানা মশক খঙবীগনি। মোনোগ্রাফশিং অদুগী তেক্নিকেল ওইবা কন্তেন্তশিং অদু পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ. অমসুং আই.পি.সি.না পুন্না পুথোক্কনি। মরম অদুনা মসিগী মোনোগ্রাফশিং অসি এ.এস.য়ু. অমসুং ঐচ. ফার্মোকোপোইয়া অমসুং আই.পি.না ফোংবা অদুগী মতুং ইন্না চপ মান্নবা লিগেল সেঙ্কতিতী লৈগনি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না থাজৈ মদুদি মসিগী স্তেন্দার্দশিং অসিবু হার্মোনাইজ তৌবনা “ৱান হর্ব, ৱান স্তেন্দার্দ অমসুং ৱান নেশন”গী পান্দম অদুবু মপুং ফাহল্গনি অমসুং ভাত্তা ইজ ওফ দু্ং বিজনেস ফগৎহল্লগনি অমসুং ভারতকী বোতানিকেলশিংগী লাল্লোন-ইতিক তৌবদসু য়াম্না হেন্না ফগৎহল্লগনি। ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা প্রোমোত তৌখিবা আত্মানির্ভর ভারতকী মাইকৈদা মরু ওইবা খোংথাং অমা ওইগনি।
থৌরম অসিদা, পি.সি.আই.এম. অমসুং ঐচ.কী দাইরেক্তর (ইন-চার্জ), প্রোফেসর (ৱৈদ্যা) পি.কে. প্রজাপতিনা হায়খি মদুদি, “মসিগী এম.ও.য়ু. অসিনা মোনোগ্রাফশিং ফোংবা য়াহল্লগনি, মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা খান্নহল্লগনি। মেদিসিনেল প্লান্তশিং খন্নবগীদমক্তা অমসুং মরী লৈনবা তেক্নিকেলগী ওইবা অতোপ্পা থবক কয়া পাংথোক্নবা মখোয়গী কন্সতিত্যুএন্ত,মার্করশিংগীদমক্তা জোইন্ত কমিতী অমা শেম্লগনি।”
আই.পি.সি.গী সেক্রেতরী-কম-সাইন্তিফিক দাইরেক্তর, শ্রী রাজীৱ সিং রগুৱন্সিনা হায়খি, “মসিগী এম.ও.য়ু. অসিনা হর্বল মেদিসিনগী লমদা লৈরিবা মেন্যুফেকচররশিং, রিসর্চরশিং অমসুং রেগুলেতরগূম্বা স্তেকহোল্দরশিং পুম্নমক্তা মখোয়গী মশা-মশাগা মরী লৈনবা লমশিংদা শিজিন্নবগীদমক্তা মালেমগী থাক্তা লৈবা মোনোগ্রাফশিং ফংহন্নবগীদমক্তা খুদোংচাবা পীরগনি। মসি আই.পি.সি.গীদমক্তা হর্বল মেদিসিনগী লমদা মরু ওইনা ক্বালিতী দোমেনদা হেন্না হকচিন্না রিসর্চ তৌনবগী অমসুং পব্লিক হেল্থকী মাইকৈদা শরুক য়ানবা খুদোংচাবা পীরি।”
হৌজিক্কী ওইনদি ইন্দিয়ন ফার্মাকোপোইয়া (আই.পি.)গা চাংদম্নবদা এ.এস.য়ু. অমসুং ঐচ. ফার্মাকোপোইয়াদা তোঙান-তোঙানবা স্তেন্দার্দশিংগা লোইন-লোইননা তোঙান-তোঙানবা এনালিতিকেল মেথদশিং কয়া ফোংখ্রে। আয়ুশ মন্ত্রালয়না “ৱান হর্ব – ৱান স্তেন্দার্দ”কী অনৌবা খোংথাং অসিগী খুত্থাংদা এম্বিগ্বিতী লৌথোকপা পাম্লি। মসিগী এম.ও.য়ু. অসিগী খুত্থাংদা মোনোগ্রাফ খুদিংমক ইন্তর্নেস্নেল ক্বালিতি রিক্বায়রমেন্তশিংগা লোইননা ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দশিং য়াওগনি, মসিনা ইন্দিয়ন ক্বালিতী অসিবু চপ মান্নবা বোতানিকেলশিংগীদমক্তা মালেমগী স্তেন্দার্দশিংগা মান্নহল্লগনি।