প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পঞ্জাৱৰ মোহলিস্থিত হোমি ভাবা কেন্সাৰ হাস্পতাল আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
24 AUG 2022 5:58PM by PIB Guwahati
পঞ্জাৱৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বানৱাৰী লাল পুৰোহিত জী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভগৱন্ত মান জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী ড° জিতেন্দ্ৰ সিং জী, সংসদত মোৰ সহযোগী মনীষ তেৱাৰী জী, সকলো চিকিৎসক, গৱেষক, পেৰামেডিকেল, অন্যান্য কৰ্মচাৰী আৰু পঞ্জাৱৰ প্ৰত্যেক কোণৰ পৰা অহা মোৰ মৰমৰ ভগ্নী আৰু ভাতৃসকল!
স্বাধীনতাৰ ‘অমৃত কাল’ত নতুন সংকল্প সাধনৰ দিশত আগবাঢ়িছে দেশ। আজিৰ এই কাৰ্যসূচীও দেশৰ উন্নত স্বাস্থ্য সেৱাৰ প্ৰতিফলন। হোমি ভাভা কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰই পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানাৰ লগতে হিমাচল প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক উপকৃত কৰিবলৈ গৈ আছে। আজি মই আন এটা কাৰণত এই ভূমিৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিব বিচাৰিছো। পঞ্জাৱ স্বাধীনতা সংগ্ৰামী, বিপ্লৱী আৰু দেশপ্ৰেমৰ পবিত্ৰ ভূমি হৈ আহিছে। ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগা’ অভিযানৰ সময়তো পঞ্জাবে এই পৰম্পৰাক উজ্জ্বল কৰি ৰাখিছে। আজি পঞ্জাৱবাসীক, বিশেষকৈ পঞ্জাৱৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগা’ অভিযান সফল কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
কিছুদিন আগতে আমি সকলোৱে লালকিল্লাৰ পৰা আমাৰ দেশক এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছিলোঁ। ভাৰতক উন্নত কৰি তুলিবলৈ হ’লে ইয়াৰ স্বাস্থ্য সেৱাৰ বিকাশ কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আধুনিক চিকিৎসালয় আৰু চিকিৎসাৰ বাবে সুবিধা লাভ কৰিব, তেতিয়া তেওঁলোক সোনকালে সুস্থ হ’ব, তেওঁলোকৰ শক্তি সঠিক দিশত চেনেল কৰা হ’ব আৰু তেওঁলোক অধিক উৎপাদনশীল হ’ব। আজি দেশত হোমী ভাভা কেন্সাৰ হাস্পতাল আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ ৰূপত এখন আধুনিক চিকিৎসালয়ও পাইছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ টাটা স্মাৰক কেন্দ্ৰই এই আধুনিক সুবিধা স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এই কেন্দ্ৰই দেশ আৰু বিদেশত সেৱা আগবঢ়াই কৰ্কট ৰোগীৰ জীৱন ৰক্ষা কৰি আছে। দেশত আধুনিক কৰ্কট ৰোগৰ সুবিধা সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত চৰকাৰে অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আছে। মোক কোৱা হৈছে যে টাটা মেম’ৰিয়েল চেণ্টাৰত এতিয়া প্ৰতি বছৰে ডেৰ লাখ নতুন ৰোগীৰ চিকিৎসাৰ সুবিধা আছে। ইয়াৰ ফলত কৰ্কট ৰোগীৰ বাবে এক বৃহৎ সকাহ পোৱা গৈছে। মোৰ মনত আছে, হিমাচলৰ সুদূৰ অঞ্চলৰ পৰা মানুহে কেন্সাৰকে ধৰি বহুতো গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে চণ্ডীগড়ৰ পিজিআইলৈ আহিছিল। পি জি আইত হোৱা বিপুল জনসমাগমৰ বাবে ৰোগীজনৰ লগতে তেওঁৰ পৰিয়ালৰ লোকসকলেও বহু সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। এতিয়া হিমাচল প্ৰদেশৰ বিলাসপুৰত এখন AIIMS স্থাপন কৰা হৈছে আৰু কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে এনে এক বৃহৎ সুবিধা সৃষ্টি কৰা হৈছে। বিলাসপুৰৰ ওচৰত থকাসকলে তালৈ যাব আৰু মোহলিৰ ওচৰত থকা সকল ইয়ালৈ আহিব।
বন্ধুসকল,
দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশবাসীয়ে ভাৰতত এনে স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাৰ আশা কৰি আহিছে, যিয়ে দৰিদ্ৰৰ পৰা অতি দৰিদ্ৰসকলৰ যতন লয়। দুখীয়াৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিয়া, দুখীয়াক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰা আৰু অসুস্থ হ’লে তেওঁক উত্তম চিকিৎসা প্ৰদান কৰা স্বাস্থ্য ব্যৱস্থা। এটা ভাল স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা মানে কেৱল চাৰিখন দেৱাল নিৰ্মাণ কৰাই নহয়। যিকোনো দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা তেতিয়াহে শক্তিশালী হৈ উঠে যেতিয়া ই সকলো দিশতে সমাধান প্ৰদান কৰে আৰু ইয়াক পদক্ষেপে পদক্ষেপে সমৰ্থন কৰে। সেয়েহে বিগত ৮ বছৰত দেশত সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিতৰত স্থান দিয়া হৈছে। যোৱা ৭-৮ বছৰত ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডত যি পৰিমাণৰ কাম হৈছে, সেই পৰিমাণ যোৱা ৭০ বছৰত কৰা হোৱা নাই। আজি দেশৰ স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ উন্নতি আৰু শক্তিশালীকৰণৰ বাবে এটা, বা দুটা নহয়, দৰিদ্ৰতম দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে একত্ৰিত হৈ এক, বা দুটা নহয়, ছটা ফ্ৰণ্টত কাম কৰি আছে। প্ৰথম ফ্ৰণ্টটো হৈছে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰসাৰ। দ্বিতীয় ফ্ৰণ্টটো হৈছে গাঁৱে-ভূঞে সৰু আৰু আধুনিক চিকিৎসালয় মুকলি কৰা। তৃতীয় ফ্ৰণ্টটো হ’ল চহৰবোৰত মেডিকেল কলেজ আৰু মেডিকেল ৰিচাৰ্চৰ বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠান মুকলি কৰা। চতুৰ্থ ফ্ৰণ্টটো হৈছে সমগ্ৰ দেশতে চিকিৎসক আৰু পেৰামেডিকেল কৰ্মচাৰীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰা। পঞ্চম ফ্ৰণ্টটো হৈছে ৰোগীক সুলভ মূল্যৰ ঔষধ আৰু সঁজুলি যোগান ধৰা। আৰু ষষ্ঠ ফ্ৰণ্টটো হৈছে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি ৰোগীয়ে সন্মুখীন হোৱা সমস্যাসমূহ দূৰ কৰা। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই ছয়টা ফ্ৰণ্টত আজি হাজাৰ হাজাৰ কোটি ব্যয় কৰি অভিলেখ বিনিয়োগ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাক সদায় কোৱা হৈছে যে ৰোগ প্ৰতিৰোধেই উত্তম নিৰাময়। এই চিন্তাৰে দেশত প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে এটা প্ৰতিবেদন আহিছিল য’ত কোৱা হৈছিল যে জল জীৱন মিছনৰ বাবে পানীজনিত ৰোগৰ সংখ্যা ব্যাপকভাৱে হ্ৰাস পাইছে। অৰ্থাৎ আমি যেতিয়া প্ৰতিৰোধৰ বাবে কাম কৰিম তেতিয়া ৰোগ কম হ’ব। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে এই পদ্ধতিৰ ওপৰত কাম কৰা নাছিল। কিন্তু আজি আমাৰ চৰকাৰেও বহু অভিযান চলাই জনসচেতনতা সৃষ্টি কৰি মানুহক সজাগ কৰি তুলিছে আৰু লগতে অসুস্থ হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে। যোগ আৰু আয়ুষক লৈ দেশত অভূতপূৰ্ব সজাগতা সৃষ্টি হৈছে। বিশ্বত যোগৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ বাঢ়িছে। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে ফিট ইণ্ডিয়া অভিযান। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে বহু ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিছে। পোষণ অভিযান আৰু জল জীৱন মিছনে অপুষ্টি নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিছে। আমাৰ মাতৃ-ভনীসকলক এল পি জি সংযোগ প্ৰদান কৰি আমি তেওঁলোকক ধোঁৱাজনিত ৰোগ আৰু কৰ্কট ৰোগৰ দৰে বিপদৰ পৰাও ৰক্ষা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
যদি আমাৰ গাঁও সমূহত উন্নত চিকিৎসালয় আৰু পৰীক্ষাৰ বাবে অধিক সুবিধা থাকে, তেন্তে সোনকালে ৰোগ ধৰা পৰিব। আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে এই আনটো ফ্ৰণ্টতো দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। আমাৰ চৰকাৰে গাঁওসমূহক আধুনিক স্বাস্থ্য সুবিধাৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ ডেৰ লাখৰো অধিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ গঢ়ি তুলিছে। মই সুখী যে ইতিমধ্যে প্ৰায় ১.২৫ লাখ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰই কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। পঞ্জাৱত ইতিমধ্যে প্ৰায় ৩ হাজাৰ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ চলি আছে। এতিয়ালৈকে সমগ্ৰ দেশৰ এই স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰসমূহত প্ৰায় ২২ কোটি লোকৰ কৰ্কট ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে, ইয়াৰে প্ৰায় ৬০ লাখ পৰীক্ষা কেৱল পঞ্জাৱত কৰা হৈছে। প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত কৰ্কট ৰোগ ধৰা পৰা সকলো বন্ধুকে গুৰুতৰ সমস্যাৰ পৰা ৰক্ষা কৰাটো সম্ভৱ হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
ৰোগ ধৰা পৰাৰ পিছত এনে চিকিৎসালয়ৰ প্ৰয়োজন হয় য’ত গুৰুতৰ ৰোগৰ সঠিক চিকিৎসা কৰিব পৰা যায়। এই চিন্তাৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে অন্ততঃ এখনকৈ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে। আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ অধীনত জিলা পৰ্যায়ত আধুনিক স্বাস্থ্য সুবিধা সৃষ্টিৰ বাবে ৬৪ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। এটা সময়ত দেশত মাত্ৰ ৭ টা এইম আছিল। আজি এই সংখ্যাও বৃদ্ধি পাই ২১ জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। পঞ্জাৱৰ বথিন্দাত এইমছে উৎকৃষ্ট সেৱা আগবঢ়াইছে। যদি মই কেৱল কেন্সাৰ হাস্পতালৰ কথা কওঁ, তেন্তে দেশৰ প্ৰতিটো চুকে-কোণে কেন্সাৰ চিকিৎসাৰ আধুনিক ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। পঞ্জাৱৰ ইমান ডাঙৰ চেণ্টাৰ এইটো। হাৰিয়ানাৰ ঝজ্জাৰতো নেচনেল কেন্সাৰ ইনষ্টিটিউট স্থাপন কৰা হৈছে। যদি আমি পূব ভাৰতৰ দিশে যাওঁ, তেন্তে বাৰাণসী এতিয়া কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। কলকাতাৰ নেচনেল কেন্সাৰ ইনষ্টিটিউটৰ দ্বিতীয়টো কেম্পাছতো কাম আৰম্ভ হৈছে। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে অসমৰ ডিব্ৰুগড়ৰ পৰা ৭খন নতুন কৰ্কট চিকিৎসালয় একেলগে উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৪০ খন বিশেষ কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠানক অনুমোদন জনাইছে, ইয়াৰে বহু চিকিৎসালয়ে ইতিমধ্যে সেৱা আগবঢ়াবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰাটো যিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ, পৰ্যাপ্ত সংখ্যক ভাল চিকিৎসক আৰু অন্যান্য পেৰামেডিকেল ষ্টাফ থকাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই দিশত দেশত মিছন মুডেৰে কাম কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগতে দেশত ৪০০ খনতকৈও কম মেডিকেল কলেজ আছিল।অৰ্থাৎ ৭০ বছৰত ৪০০ খনতকৈও কম মেডিকেল কলেজ আছিল। একে সময়তে বিগত ৮ বছৰত দেশত ২০০ৰো অধিক নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। মেডিকেল কলেজৰ সম্প্ৰসাৰণৰ অৰ্থ হ’ল মেডিকেলৰ আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। মেডিকেলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে সুযোগ বাঢ়িছে। আৰু দেশৰ স্বাস্থ্যৰ যত্ন লোৱা স্বাস্থ্য পেছাদাৰীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। অৰ্থাৎ স্বাস্থ্য খণ্ডতো বহু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। আমাৰ চৰকাৰেও পাঁচ লাখৰো অধিক আয়ুষ চিকিৎসকক এলোপেথিক চিকিৎসক হিচাপে স্বীকৃতি দিছে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতত চিকিৎসক-ৰোগীৰ অনুপাতো উন্নত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত বহি থকা আটাইকেইজনেই অতি সাধাৰণ পৰিয়ালৰ। আমাৰ সকলোৰে অভিজ্ঞতা আছে যে কোনো ৰোগ হ’লে দুখীয়াই নিজৰ ঘৰ বা মাটি বিক্ৰী কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। সেয়ে আমাৰ চৰকাৰে ৰোগীক সুলভ মূল্যৰ ঔষধ আৰু চিকিৎসা প্ৰদান কৰাত সমানে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আয়ুস্মান ভাৰতে দৰিদ্ৰ লোকক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ৩.৫ কোটি ৰোগীয়ে চিকিৎসা সম্পন্ন কৰিছে আৰু তেওঁলোকে এটকাও খৰচ কৰিব লগা হোৱা নাছিল। আৰু ইয়াৰ ভিতৰত বহু কৰ্কট ৰোগীও আছে। আয়ুষ্মান ভাৰতৰ কোনো সুবিধা নহ’লে দৰিদ্ৰ ৰাইজে পকেটৰ পৰা ৪০ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰিব লগা হ’লহেঁতেন৷ আপোনাৰ দৰে পৰিয়ালৰ বাবে ৪০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, পঞ্জাৱকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে জনঔষধী কেন্দ্ৰৰ এটা নেটৱৰ্ক আছে, য’ত অতি কম খৰচত কেন্সাৰ ঔষধো উপলব্ধ। পূৰ্বে অতি ব্যয়বহুল হৈ থকা ৫০০ৰো অধিক কৰ্কট ঔষধৰ দাম প্ৰায় ৯০ শতাংশ হ্ৰাস কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ পূৰ্বতে ১০০ টকা ব্যয় হোৱা ঔষধ এতিয়া জন আউষাধি কেন্দ্ৰত ১০ টকাত প্ৰদান কৰা হৈছে। গড়ে প্ৰতি বছৰে ৰোগীয়ে প্ৰায় ১০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰি আছে। দেশজুৰি প্ৰায় ৯ হাজাৰ জন ঔষধি কেন্দ্ৰত দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সমস্যা দূৰ কৰাত সুলভ মূল্যৰ ঔষধেও সহায় কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
চৰকাৰৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱা অভিযানত আধুনিক প্ৰযুক্তিয়ে এক নতুন মাত্ৰা সংযোজন কৰিছে। স্বাস্থ্যখণ্ডতো প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইমান বৃহৎ পৰিসৰত আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে। আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিছনে প্ৰতিজন ৰোগীক সময়মতে আৰু সৰলতাৰে গুণগত মানৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা আগবঢ়াইছে। টেলিমেডিচিন আৰু টেলিকনছালটেচনৰ সুবিধাৰ বাবে আজি কোনোবা দুৰ্গম গাঁৱত বাস কৰা ব্যক্তি এজনেও চহৰৰ চিকিৎসকৰ পৰা প্ৰাৰম্ভিক পৰামৰ্শ ল’বলৈ সক্ষম হৈছে। এতিয়ালৈকে কোটি কোটি লোকে সঞ্জীৱনী এপৰ সুবিধা লৈছে। এতিয়া দেশত মুকলি কৰা হৈছে মেড ইন ইণ্ডিয়া ৫জি সেৱা। ইয়াৰ ফলত দূৰৱৰ্তী স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আহিব। ইয়াৰ লগে লগে গাঁৱৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ৰোগীয়ে বাৰে বাৰে ডাঙৰ ডাঙৰ চিকিৎসালয়লৈ যাবলৈ বাধ্য হোৱাটোও কমি যাব।
বন্ধুসকল,
দেশৰ প্ৰতিজন কৰ্কট ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা পোৱা আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ এটা কথা ক’ব বিচাৰিছো। তোমাৰ বেদনা মই সম্পূৰ্ণৰূপে বুজিব পাৰিছো। কিন্তু কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে আৰু ইয়াক ভয় নকৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। ইয়াৰ চিকিৎসা সম্ভৱ। কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত জয়ী হৈ আজি সুখেৰে জীৱন যাপন কৰা এনে বহু লোকক মই চিনি পাওঁ। এই যুঁজত আপোনালোকক যি সহায়ৰ প্ৰয়োজন তাকে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আগবঢ়াইছে। লগতে এই চিকিৎসালয়খনৰ সৈতে জড়িত সকলো সহকৰ্মীলৈ এটা বিশেষ অনুৰোধ জনালোঁ যে কৰ্কট ৰোগৰ ফলত হোৱা হতাশাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত আমি ৰোগী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক সহায় কৰিব লাগিব। প্ৰগতিশীল সমাজ হিচাপে মানসিক স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি আমাৰ চিন্তাধাৰাত পৰিৱৰ্তন আৰু মুকলি মনৰতা অনাটোও আমাৰ দায়িত্ব। তেতিয়াহে এই সমস্যাৰ সঠিক সমাধান হ’ব। মই স্বাস্থ্যসেৱাৰ সৈতে জড়িত মোৰ সহকৰ্মীসকলকো অনুৰোধ কৰিম যে আপুনি গাঁৱত শিবিৰ আয়োজন কৰাৰ সময়তো এই সমস্যাটোৰ ওপৰত নিশ্চিতভাৱে মনোনিৱেশ কৰক। ‘সবকা প্ৰয়াস’ (সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে) আমি কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে দেশৰ যুঁজখন শক্তিশালী কৰিম। এই বিশ্বাসেৰে পঞ্জাৱ আৰু হিমাচলৰ জনসাধাৰণক উপকৃত কৰিব পৰা এই বিশাল উপহাৰটো উৎসৰ্গা কৰি মই সন্তুষ্ট আৰু গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। আপোনালোক সকলোলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ আৰু বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre in Mohali, Punjab
24 AUG 2022 5:58PM by PIB Delhi
Punjab Governor Shri Banwari Lal Purohit ji, Chief Minister Shri Bhagwant Mann ji, my colleague in the Union Cabinet Dr. Jitendra Singh ji, my colleague in Parliament Manish Tewari ji, all doctors, researchers, paramedics, other employees and my dear sisters and brothers who have come from every nook and corner of Punjab!
The country is moving towards achieving new resolutions in the ‘Amrit Kaal’ of independence. Today's program is also a reflection of the improving health services of the country. Homi Bhabha Cancer Hospital and Research Center is going to benefit the people of Punjab, Haryana as well as Himachal Pradesh. Today I want to express my gratitude to this land for another reason. Punjab has been a holy land of freedom fighters, revolutionaries and patriotism. Punjab has kept this tradition buoyant even during the ‘Har Ghar Tiranga’ campaign. Today, I thank the people of Punjab, especially the youth of Punjab, for making the ‘Har Ghar Tiranga’ campaign a success.
Friends,
A few days ago, all of us took a pledge from the Red Fort to make our country a developed India. To make India developed, it is equally important to develop its health services. When the people of India will get modern hospitals and facilities for treatment, then they will get well sooner, their energy will be channeled in the right direction and they will be more productive. Today the country has also got a modern hospital in the form of Homi Bhabha Cancer Hospital and Research Center. The Central Government's Tata Memorial Center has played an important role in the establishment of this modern facility. This center is saving the lives of cancer patients by providing its services in the country and abroad. The Government of India is playing a leading role in the creation of modern cancer facilities in the country. I am told that the Tata Memorial Center now has the facility to treat 1.5 lakh new patients every year. This has been a great relief for cancer patients. I remember people from far flung areas of Himachal used to come to PGI in Chandigarh for the treatment of many serious diseases, including cancer. Due to the huge crowd in the PGI, the patient as well as his family members had to face many problems. Now an AIIMS has been established in Bilaspur in Himachal Pradesh and such a huge facility has been created for the treatment of cancer. Those who find Bilaspur nearer will go there and those who are nearer to Mohali will come here.
Friends,
For a long time, the country has desired such a system of healthcare in our country which takes care of the poorest of the poor. A health system that cares about the health of the poor, protects the poor from diseases and provides him with the best treatment if he gets sick. A good healthcare system doesn't just mean building four walls. Healthcare system of any country becomes strong only when it provides solutions in every way and supports it step by step. Therefore, holistic healthcare has been placed among the top priorities in the country in the last eight years. The amount of work which has been done in the health sector in India in the last 7-8 years has not been done in the last 70 years. Today, the health facilities of the country are being improved and strengthened by working together on not one, or two, but six fronts for the health of the poorest of the poor. The first front is the promotion of preventive healthcare. The second front is to open small and modern hospitals in villages. The third front is to open medical colleges and big institutions of medical research in cities. The fourth front is to increase the number of doctors and paramedical staff across the country. The fifth front is to provide affordable medicines and equipment to the patients. And the sixth front is to ameliorate the problems faced by patients by using technology. The Central Government is making record investment by spending thousands of crores today on these six fronts.
Friends,
We have always been told that prevention of disease is the best cure. With this thinking, so much emphasis is being laid on preventive healthcare in the country. Just a few days back, there was a report which stated that there has been a huge reduction in water-borne diseases due to the Jal Jeevan Mission. That is, when we work for prevention, there will be fewer diseases. Earlier governments did not work on this approach. But today our government is also making people aware by running many campaigns and creating public awareness and also protecting them from getting sick. There has been unprecedented awareness in the country regarding Yoga and Ayush. The attraction for yoga has increased in the world. The Fit India campaign is becoming popular among the youth of the country. The Swachh Bharat Abhiyan has helped in the prevention of many diseases. The Poshan Abhiyan and Jal Jeevan Mission are helping in controlling malnutrition. By providing LPG connection to our mothers and sisters, we have also saved them from hazards like smoke-borne diseases and cancer.
Friends,
If there are better hospitals and more facilities for testing in our villages, the sooner diseases will be detected. Our government is working rapidly across the country on this other front as well. Our government is developing more than 1.5 lakh health and wellness centers to connect the villages with modern health facilities. I am happy that about 1.25 lakh health and wellness centers have already started functioning. There are about 3,000 health and wellness centers already operating in Punjab. So far, about 22 crore people have been screened for cancer in these health and wellness centers across the country, out of which about 60 lakh screenings have been done in Punjab only. It has been possible to save all the friends from serious problems in whom cancer has been detected in the early stages.
Friends,
Once the disease is detected, there is a need for such hospitals where serious diseases can be treated properly. With this thinking, the Central Government is working on the target of setting up at least one medical college in every district of the country. Under the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, 64,000 crore rupees are being spent on creating modern health facilities at the district level. At one time, there were only 7 AIIMS in the country. Today this number has also increased to 21. AIIMS is providing excellent services in Bathinda in Punjab. If I talk about cancer hospitals only, then modern arrangements for cancer treatment are being made in every corner of the country. This is such a big center in Punjab. The National Cancer Institute has also been established in Jhajjar, Haryana. If we go towards eastern India, Varanasi is now becoming a hub of cancer treatment. The second campus of National Cancer Institute in Kolkata has also started work. Just a few days back, I had the opportunity to simultaneously inaugurate seven new cancer hospitals from Dibrugarh, Assam. Our government has approved about 40 specialized cancer institutes across the country, out of which many hospitals have already started providing services.
Friends,
As much as it is important to build a hospital, it is equally important to have a sufficient number of good doctors and other paramedics. Work is also being done in this regard on mission mode in the country. There were less than 400 medical colleges in the country before 2014. That is, less than 400 medical colleges in 70 years. At the same time, more than 200 new medical colleges have been built in the country in the last eight years. The expansion of medical colleges means that the number of medical seats has increased. Opportunities have increased for medical students. And the number of health professionals taking care of the health of the country has increased. That is, many employment opportunities are also being created in the health sector. Our government has also recognized more than five lakh AYUSH doctors as allopathic doctors. This has also improved the doctor-patient ratio in India.
Friends,
All of those sitting here are from very ordinary families. We all have experience that the poor were forced to sell their house or land in the event of a disease. Therefore, our government has put equal emphasis on providing affordable medicines and treatment to the patients. Ayushman Bharat has provided free treatment up to Rs 5 lakh to the poor. Under this, so far 3.5 crore patients have got their treatment done and they did not have to spend a single rupee. And this includes many cancer patients. Had there been no facility of Ayushman Bharat, the poor people would have had to spend 40,000 crore rupees from their pockets. There has been a saving of 40,000 crore rupees for families like you. Not only this, there is a network of Jan Aushadhi Kendras across the country, including Punjab, where cancer medicines are also available at very low cost. The prices of more than 500 cancer drugs, which used to be very expensive earlier, have been reduced by almost 90 percent. That is, the medicine which used to cost 100 rupees earlier is now provided at Jan Aushadhi Kendra for Rs.10. On an average, patients are saving about 1,000 crore rupees every year. Affordable medicines are also helping in alleviating the problems of the poor and middle class at about 9,000 Jan Aushadhi Kendras across the country.
Brothers and sisters,
Modern technology has added a new dimension to the holistic healthcare campaign of the government. Modern technology is also being incorporated on such a large scale for the first time in the health sector. Ayushman Bharat Digital Health Mission is ensuring that every patient gets quality healthcare facilities on time and with minimum hassle. Due to the telemedicine and teleconsultation facilities, today even a person living in a remote village is able to get initial consultation from the doctors of the cities. So far, crores of people have taken advantage of the Sanjeevani app. Now Made in India 5G services are being launched in the country. This will revolutionize the remote healthcare sector. With this, the compulsion of the patients of the poor families of the villages to visit major hospitals time and again will also be reduced.
Friends,
I would like to say one thing to every cancer survivor and their family in the country. I can fully understand your pain. But there is a need to fight cancer and not to be afraid of it. Its treatment is possible. I know many such people who are living life happily today after winning the battle against cancer. The Central Government is providing whatever help you need in this fight. I would also like to make a special request to all the colleagues associated with this hospital that we have to help the patients and their families in fighting the depression caused by cancer. As a progressive society, it is also our responsibility to bring change and openness in our thinking about mental health. Only then will there be the right solution to this problem. I would also request my colleagues associated with healthcare to definitely focus on this problem also when you organize camps in villages. With ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts), we will strengthen the country's fight against cancer. With this belief, I feel satisfied and proud to dedicate this huge gift which will benefit the people of Punjab and Himachal. Best wishes to all of you and thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.