ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଞ୍ଜାବର ମୋହାଲିଠାରେ ହୋମି ଭାଭା କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅଭିଭାଷଣ
24 AUG 2022 5:58PM by PIB Bhubaneswar
ପଞ୍ଜାବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବନୱାରୀ ଲାଲ ପୁରୋହିତଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଭଗବନ୍ତ ମାନ୍‌ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସାଥୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଭାଇ ମନୀଷ ତିୱାରୀଜୀ, ସମସ୍ତ ଡାକ୍ତର, ଗବେଷକ, ପାରାମେଡ଼ିକ୍‌, ଅନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ!
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ଚାଲିଛି । ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ହେଉଥିବା ପ୍ରୟାସର ଏକ ପ୍ରତିବିମ୍ବ । ହୋମି ଭାଭା କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ପଞ୍ଜାବ, ହରିଆଣା ସହିତ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ସୁଫଳ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ । ମୁଁ ଆଜି ଏହି ଭୂମକୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କାରଣରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ପଞ୍ଜାବର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, କ୍ରାନ୍ତିବୀର, ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତି ପରମ୍ପରା ସହିତ ଓତଃପ୍ରୋତ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜର ଏହି ଭାବନାରେ ଏହି ଭୂମିକୁ ପବିତ୍ର କରିଛନ୍ତି । ନିଜର ଏହି ପରମ୍ପରା ଦ୍ୱାରା ପଞ୍ଜାବରେ ହର୍‌ ଘର୍‌ ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ତାହା ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି । ଆଜି ମୁଁ ପଞ୍ଜାବର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଏଠାକାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ, ହର୍‌ ଘର ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳ କରିଥିବାରୁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଲାଲକିଲ୍ଲାଠାରେ ଆମେ ସଭିଏଁ ନିଜ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛେ । ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି । ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ଆଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ, ଆଧୁନିକ ନିଦାନ ପଦ୍ଧତି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆହୁରି ଶୀଘ୍ର ସୁସ୍ଥ ହୋଇପାରିବ । ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ଲୋକମାନେ ଉଚିତ ମାର୍ଗରେ ପରିଚାଳିତ କରିପାରିବେ, ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ । ଆଜି ହୋମି ଭାଭା କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ପକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିଛି । ଏହି ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାର ନିର୍ମାଣରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଟାଟା ମେମୋରିଆଲ୍‌ ସେଣ୍ଟର ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର, ଦେଶ-ବିଦେଶରେ ନିଜର ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରି, କ୍ୟାନସରରେ ପୀଡ଼ିତ ରୋଗୀମାନଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି । ଦେଶରେ କ୍ୟାନସରର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧାର ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଭାରତ ସରକାର ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଆସୁଛି । ମୋତେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏବେ ଟାଟା ମେମୋରିଆଲ୍‌ ସେଣ୍ଟର ନିକଟରେ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇସାରିଛି । ଏହିସବୁ ସାଧନ କ୍ୟାନସର ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବ ଓ ସହାୟକ ହେବ । ମୋର ସ୍ମରଣ ଅଛି, ଏଠାରେ ଚଣ୍ଡୀଗଡ଼ରେ ହିମାଚଳର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ୟାନସର ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୁରାରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ପିଜିଆଇକୁ ହିଁ ଆସୁଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ପିଜିଆଇରେ ରୋଗୀମାନଙ୍କର ଅସମ୍ଭବ ଭିଡ଼ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ରୋଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ପରିଜନମାନଙ୍କୁ ବେଶ୍‌ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଏବେ ତ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ବିଳାସପୁରରେ ଏମ୍ସ ନିର୍ମିତ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ସେଠାରେ କ୍ୟାନସର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ସକଳ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରୁଛି । ବିଳାସପୁର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିକଟତର ହେବ ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାହା ପାଖ ହେବ ସେମାନେ ସେଠାକୁ ଯାଇପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦେଶରେ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଆସିଥିଲା ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଏଭଳି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ ଯାହା ଦରିଦ୍ରଠାରୁ ଦରିଦ୍ରତମ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରୁଥିବ । ଏଭଳି ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବ ଯାହା ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଚିନ୍ତା କରିବ, ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ, ଯଦି ସେମାନେ ବେମାର ହେବେ ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଓ ସୁଲଭ ଚିକିତ୍ସାସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବେ । ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଅର୍ଥ ହେଲା କେବଳ ଚାରି କାନ୍ଥ ନିର୍ମାଣ କରିବା ନୁହେଁ । କୌଣସି ବି ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେତିକିବେଳେ ମଜଭୁତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବେ, ପ୍ରତି ପଦକ୍ଷେପରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେଉଥିବେ । ସେଥିପାଇଁ ଗତ ଆଠବର୍ଷ ଭିତରେ ଦେଶରେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଆସୁଛି । ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେତେ କାମ ବିଗତ ୭–୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଛି, ତାହା ବିଗତ ୭୦ ବର୍ଷ ଭିତରେ କେବେ ହୋଇନଥିଲା । ଆଜି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦରିଦ୍ରରୁ ଦରିଦ୍ରତମ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଲାଗି ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ନୁହେଁ କି ଦୁଇଟି ନୁହେଁ, ଛଅ ଛଅଟି ମୋର୍ଚ୍ଚରେ ଏକାସଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାକୁ ସଜାଡ଼ିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି, ଏହାକୁ ମଜଭୁତ କରାଯାଉଛି । ସେଥିରୁ ପ୍ରଥମ ମୋର୍ଚ୍ଚାଟି ହେଲା, ପ୍ରିଭେଣ୍ଟିଭ୍‌ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଦ୍ୱିତୀୟ ମୋର୍ଚ୍ଚାଟି ହେଲା ଗାଁ ଗାଁରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଓ ଆଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଖୋଲିବା । ତୃତୀୟ ମୋର୍ଚ୍ଚାଟି ହେଲା, ସହରମାନଙ୍କରେ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ମେଡ଼ିକାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସୁବିଧା ଥିବା ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂସ୍ଥାନମାନ ଖୋଲିବା । ଚତୁର୍ଥ ମୋର୍ଚ୍ଚାଟି ହେଲା, ଦେଶରେ ଡାକ୍ତର ଓ ପାରାମେଡିକ୍‌ ଷ୍ଟାଫ୍‌ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ପଞ୍ଚମ ମୋର୍ଚ୍ଚାଟି ହେଲା, ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତାରେ ଔଷଧ ଓ ଶସ୍ତାରେ ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା । ଷଷ୍ଠ ମୋର୍ଚ୍ଚାଟି ହେଲା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରି ରୋଗୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା । ଏହି ଛଅଗୋଟି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସାକାର ଆଜି ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ପୁଂଜି ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି, ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିଆସୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଏଠାରେ ସଦାବେଳେ କୁହାଯାଇଥାଏ ଯେ ରୋଗରୁ ବର୍ତ୍ତିବା ହିଁ ସବୁଠାରୁ ଉତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ସହିତ ଦେଶରେ ପ୍ରିଭେଣ୍ଟିଭ୍‌ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପରେ ଏତେ ମାତ୍ରାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଉଛି । ଏବେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଗୋଟିଏ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ କାରଣରୁ ପାଣିରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବେମାରୀରେ ବହୁତ କମିଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ରୋଗ ମାତ୍ରା ତ ଅବଶ୍ୟ କମିବ । ଏହିଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ସରକାରମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁନଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମ ସରକାର ଏହିସବୁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ଜନ ସଚେତନତାରେ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରୋଗ ସଂକ୍ରମଣରୁ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି । ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୂଷକୁ ନେଇ ଆଜି ଦେଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ ଲାଗି ଆକର୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବରେ ଲାଗିଛି । ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଦେଶରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ବେମାରୀକୁ ରୋକାଯିବାରେ ସଫଳତା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା କୁପୋଷଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଆମକୁ ସଫଳତା ମିଳିତ । ଆମର ମାତା ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଧୂଆଁରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବେମାରୀ, କ୍ୟାନସର ଭଳି ସଂକଟରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିପାରିଛୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଯେତେ ଯେତେ ଉତ୍ତମ ହସ୍ପିଟାଲ ହେବ, ରୋଗ ନିରୂପଣର ଯେତେ ସୁବିଧା ରହିବ, ସେତେ ଶୀଘ୍ର ରୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ଆମମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ । ଆମ ସରକାର, ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସାରା ଦେଶରେ ବେଶ୍‌ କ୍ଷିପ୍ର ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ଗାଁ ଗାଁକୁ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ନିରାମୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ଏକଲକ୍ଷ ପଚିଶ ହଜାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ନିରାମୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି । ଏଠାରେ ପଞ୍ଜାବରେ ମଧ୍ୟ ହାରାହାରି ୩ ହଜାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରାମୟ କେନ୍ଦ୍ର ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରାମୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଖାପାଖି ୨୨ କୋଟି ଲୋକ କ୍ୟାନସର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ସ୍କ୍ରିନିଂ ସୁବିଧା ପାଇପାରିଛନ୍ତି ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ପାଖାପାଖି ୬୦ ଲକ୍ଷ ସ୍କ୍ରିନିଂ କେବଳ ମୋର ପଞ୍ଜାବରେ ହିଁ ହୋଇସାରିଛି । ଏଥିରୁ ଯେତେଯେତେ ସାଥୀମାନଙ୍କ ଠାରେ କ୍ୟାନସର ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ହୋଇପାରିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦରୁ ବଞ୍ଚାଯିବା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଥରେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଯିବ ସେତେବେଳେ ଏଭଳି ହସ୍ପିଟାଲର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ହୋଇପାରିଥାଏ । ଏଭଳି ଭାବନାର ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ସ୍ଥାପନା କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ୍ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂସାଧନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୬୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି । ଏକ ସମୟରେ ଦେଶରେ କେବଳ ୭ଟି ଏମ୍ସ ଥିଲା । ଆଜି ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୧ରେ ପହଂଚି ସାରିଛି । ଏଠାରେ ପଞ୍ଜାବରେ ଭଟିଣ୍ଡାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଏମ୍ସ ଉତ୍ତମ ସେବା ଯୋଗାଉଛି । ଯଦି ମୁଁ କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ କଥା କହିବି ସେତେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ କ୍ୟାନସର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଚିକିତ୍ସାର ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ପଞ୍ଜାବରେ ଏହାର ଏତେ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି । ହରିଆଣାର ଝଜ୍ଜରରେ ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାନସାଲ କ୍ୟାନସର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବ ଭାରତ ଉପରେ ଯଦି ଆମେ ଦୃଷ୍ଟିପାଦ କରିବା ତେବେ ବାରାଣସୀ ଏବେ କ୍ୟାନସର ଚିକିତ୍ସାର ଏକ ହବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । କୋଲକାତାରେ ନ୍ୟାସନାଲ୍ କ୍ୟାନସର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟର ଦ୍ୱିତୀୟ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆସାମର ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ରେ ମୋତେ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ୭ଟି ନୂତନ କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ଅବସର ମିଳିଥିଲା । ଆମ ସରକାର ଦେଶସାରା କ୍ୟାନସର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପାଖାପାଖି ୪୦ଟି ବିଶେଷ ସଂସ୍ଥାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଏବେ ଅନେକ ହସ୍ପିଟାଲ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରସାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ହସ୍ପିଟାଲମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଯେତିକି ଜରୁରି, ସେତିକି ଜରୁରି ସେଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଂଖ୍ୟକ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି, ପାରାମେଡ଼ିକମାନଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶରେ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ୪୦୦ରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍, ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତିର ୭୦ ବର୍ଷ ଭିତରେ ୪୦୦ରୁ ସୁଦ୍ଧା କମ୍ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ । ସେପରି ସ୍ଥଳେ ବିଗତ ୮ ବର୍ଷ ଭିତରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଦେଶରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜର ବିବସ୍ତାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଏହା ଯେ ମେଡ଼ିକାଲ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଅବସର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଫେସନାଲମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ଅର୍ଥାତ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାରକୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅବସର ମିଳିବା ଏଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେଉଛି । ଆମ ସରକାର ୫ ଲକ୍ଷର ଅଧିକ ଆୟୁଷ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଲୋପାଥିକ୍ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ସମାନ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଭାରତରେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ରୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁପାତରେ ମଧ୍ୟ ସୁଧାର ଆସିପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକ ଖୁବ୍ ସାଧାରଣ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅନୁଭବ ରହିଛି ଯେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ଯେତେବେଳେ କାହାର ଦେହ ଖରାପ ହୁଏ ସେତେବେଳେ ଘର-ଜମିବାଡ଼ି ବିକିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ମୂଲ୍ୟରେ, ସୁଲଭ ଭାବେ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବା ଉପରେ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ୍ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଢ଼େ ୩ କୋଟି ରୋଗୀ ନିଜର ଚିକିତ୍ସା କରାଇ ପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପକେଟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଲେ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିନାହିଁ । ସେଥିରେ ଢ଼େର୍ ସଂଖ୍ୟକ କ୍ୟାନସର ରୋଗୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାରଣରୁ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯଦି କରାଯାଇନଥାନ୍ତା ତେବେ ତାହା ସେମାନଙ୍କ ପକେଟରୁ ହିଁ ଯାଇଥାନ୍ତା । ସେହି ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିବାରରେ ବଂଚିପାରିଛି । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ପଞ୍ଜାବ ସହିତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯେଉଁସବୁ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର ନେଟୱାର୍କ ରହିଛି, ଯେଉଁ ଅମୃତ ଷ୍ଟୋର ରହିଛି, ସେଠାରେ କ୍ୟାନସର ରୋଗପାଇଁ ଔଷଧ ଖୁବ୍ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । କ୍ୟାନସର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ କିଷମର ଔଷଧ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଖୁବ୍ ମହଙ୍ଗା ଥିଲା, ସେସବୁର ମୂଲ୍ୟ ହାରାହାରି ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ଯେଉଁ ଔଷଧ ୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ ପୂର୍ବରୁ ମିଳୁଥିଲା ତାହା ଏବେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ୧୦ ଟଙ୍କାରେ ହିଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ପାଖାପାଖି ୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଇପାରୁଛି । ଦେଶବ୍ୟାପ ପାଖାପାଖି ୯ ହଜାର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏଭଳି ଶସ୍ତା ଔଷଧ, ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦୁଶ୍ଚିନ୍ତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ସରକାରଙ୍କର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଅଭିଯାନରେ ନୂତନ ଗତି ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି, ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ମାତ୍ରାରେ ସମାବେଶ କରାଯାଇପାରିଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ପ୍ରତି ରୋଗୀକୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଯେଭଳି ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ, ଉଚିତ ସମୟରେ ମିଳିପାରିବ ଏବଂ ରୋଗୀ ଯେତେ କମ୍ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବ । ଟେଲିମେଡିସିନ୍, ଟେଲିକନସଲ୍ଟାଣ୍ଟର ସୁବିଧା କାରଣରୁ ଆଜି ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରୁ, ଗାଁମାନଙ୍କରୁ ମଧ୍ୟ ସହରୀ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ରୋଗୀମାନେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପରାମର୍ଶ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ସଞ୍ଜୀବନୀ ଆପ୍ ଦ୍ୱାରା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଏହି ସୁବିଧା ଲାଭ କରିସାରିଛନ୍ତି । ଏବେ ତ ଦେଶରେ ମେଡ଼୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ୫ଜି ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ରିମୋଟ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ । ସେତେବେଳେ ଗାଆଁର ଗରିବ ପରିବାରର ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଆଉ ବାରମ୍ବାର ଯିବା ମାତ୍ର ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ୟାନସର ପୀଡ଼ିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କଥା ଅବଶ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଆପଣଙ୍କ ପୀଡ଼ା ମୁଁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ବୁଝିପାରୁଛି । କିନ୍ତୁ କ୍ୟାନସରକୁ ଡରିବାର ନୁହେଁ, ଏହା ସହ ଲଢ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହାର ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ଭବପର । ମୁଁ ଏଭଳି ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଜାଣିଛି ଯେଉଁମାନେ କ୍ୟାନସରକୁ ସମ୍ମୁଖରୁ ଲଢ଼ି ବିଜୟୀ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଖୁବ୍ ଆନନ୍ଦରେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚୁଛନ୍ତି । ଏହି ସଂଗ୍ରାମରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ପ୍ରକାର ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସେହିସବୁ ସୁବିଧା ଆଜି ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଛନ୍ତି । ଏହି ହସ୍ପିଟାଲ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୋର ବିଶେଷ ନିବେଦନ ରହିଛି ଯେ କ୍ୟାନସର କାରଣରୁ ଯେଉଁ ମାନସିକ ଅବସାଦର ସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ତାହା ସହ ଲଢ଼ିବାରେ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆମକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ହେବ । ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ସମାଜ ହିସାବରେ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ମୁକ୍ତଭାବ ଆଣିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେତେବେଳେ ଯାଇ ଏହି ସମସ୍ୟାର ଉଚିତ ସମାଧାନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ମୋର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ଯେତେବେଳେ କେଉଁ ଗ୍ରାମରେ ଶିବିର ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସେହି ଗ୍ରାମର ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ । ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସରେ କ୍ୟାନସର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦେଶର ସଂଗ୍ରାମ ଅଧିକ ମଜଭୁତ ହେବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ପଞ୍ଜାବବାସୀଙ୍କୁ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିବାର ମୁଁ ଆଶା ପୋଷଣ କରୁଛି । ତେଣୁ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପହାର ଆପଣମାନଙ୍କ ଚରଣରେ ମୁଁ ସମର୍ପଣ କରିବା ବେଳେ ବେଶ୍ ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା, ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre in Mohali, Punjab
24 AUG 2022 5:58PM by PIB Delhi
Punjab Governor Shri Banwari Lal Purohit ji, Chief Minister Shri Bhagwant Mann ji, my colleague in the Union Cabinet Dr. Jitendra Singh ji, my colleague in Parliament Manish Tewari ji, all doctors, researchers, paramedics, other employees and my dear sisters and brothers who have come from every nook and corner of Punjab!
The country is moving towards achieving new resolutions in the ‘Amrit Kaal’ of independence. Today's program is also a reflection of the improving health services of the country. Homi Bhabha Cancer Hospital and Research Center is going to benefit the people of Punjab, Haryana as well as Himachal Pradesh. Today I want to express my gratitude to this land for another reason. Punjab has been a holy land of freedom fighters, revolutionaries and patriotism. Punjab has kept this tradition buoyant even during the ‘Har Ghar Tiranga’ campaign. Today, I thank the people of Punjab, especially the youth of Punjab, for making the ‘Har Ghar Tiranga’ campaign a success.
Friends,
A few days ago, all of us took a pledge from the Red Fort to make our country a developed India. To make India developed, it is equally important to develop its health services. When the people of India will get modern hospitals and facilities for treatment, then they will get well sooner, their energy will be channeled in the right direction and they will be more productive. Today the country has also got a modern hospital in the form of Homi Bhabha Cancer Hospital and Research Center. The Central Government's Tata Memorial Center has played an important role in the establishment of this modern facility. This center is saving the lives of cancer patients by providing its services in the country and abroad. The Government of India is playing a leading role in the creation of modern cancer facilities in the country. I am told that the Tata Memorial Center now has the facility to treat 1.5 lakh new patients every year. This has been a great relief for cancer patients. I remember people from far flung areas of Himachal used to come to PGI in Chandigarh for the treatment of many serious diseases, including cancer. Due to the huge crowd in the PGI, the patient as well as his family members had to face many problems. Now an AIIMS has been established in Bilaspur in Himachal Pradesh and such a huge facility has been created for the treatment of cancer. Those who find Bilaspur nearer will go there and those who are nearer to Mohali will come here.
Friends,
For a long time, the country has desired such a system of healthcare in our country which takes care of the poorest of the poor. A health system that cares about the health of the poor, protects the poor from diseases and provides him with the best treatment if he gets sick. A good healthcare system doesn't just mean building four walls. Healthcare system of any country becomes strong only when it provides solutions in every way and supports it step by step. Therefore, holistic healthcare has been placed among the top priorities in the country in the last eight years. The amount of work which has been done in the health sector in India in the last 7-8 years has not been done in the last 70 years. Today, the health facilities of the country are being improved and strengthened by working together on not one, or two, but six fronts for the health of the poorest of the poor. The first front is the promotion of preventive healthcare. The second front is to open small and modern hospitals in villages. The third front is to open medical colleges and big institutions of medical research in cities. The fourth front is to increase the number of doctors and paramedical staff across the country. The fifth front is to provide affordable medicines and equipment to the patients. And the sixth front is to ameliorate the problems faced by patients by using technology. The Central Government is making record investment by spending thousands of crores today on these six fronts.
Friends,
We have always been told that prevention of disease is the best cure. With this thinking, so much emphasis is being laid on preventive healthcare in the country. Just a few days back, there was a report which stated that there has been a huge reduction in water-borne diseases due to the Jal Jeevan Mission. That is, when we work for prevention, there will be fewer diseases. Earlier governments did not work on this approach. But today our government is also making people aware by running many campaigns and creating public awareness and also protecting them from getting sick. There has been unprecedented awareness in the country regarding Yoga and Ayush. The attraction for yoga has increased in the world. The Fit India campaign is becoming popular among the youth of the country. The Swachh Bharat Abhiyan has helped in the prevention of many diseases. The Poshan Abhiyan and Jal Jeevan Mission are helping in controlling malnutrition. By providing LPG connection to our mothers and sisters, we have also saved them from hazards like smoke-borne diseases and cancer.
Friends,
If there are better hospitals and more facilities for testing in our villages, the sooner diseases will be detected. Our government is working rapidly across the country on this other front as well. Our government is developing more than 1.5 lakh health and wellness centers to connect the villages with modern health facilities. I am happy that about 1.25 lakh health and wellness centers have already started functioning. There are about 3,000 health and wellness centers already operating in Punjab. So far, about 22 crore people have been screened for cancer in these health and wellness centers across the country, out of which about 60 lakh screenings have been done in Punjab only. It has been possible to save all the friends from serious problems in whom cancer has been detected in the early stages.
Friends,
Once the disease is detected, there is a need for such hospitals where serious diseases can be treated properly. With this thinking, the Central Government is working on the target of setting up at least one medical college in every district of the country. Under the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, 64,000 crore rupees are being spent on creating modern health facilities at the district level. At one time, there were only 7 AIIMS in the country. Today this number has also increased to 21. AIIMS is providing excellent services in Bathinda in Punjab. If I talk about cancer hospitals only, then modern arrangements for cancer treatment are being made in every corner of the country. This is such a big center in Punjab. The National Cancer Institute has also been established in Jhajjar, Haryana. If we go towards eastern India, Varanasi is now becoming a hub of cancer treatment. The second campus of National Cancer Institute in Kolkata has also started work. Just a few days back, I had the opportunity to simultaneously inaugurate seven new cancer hospitals from Dibrugarh, Assam. Our government has approved about 40 specialized cancer institutes across the country, out of which many hospitals have already started providing services.
Friends,
As much as it is important to build a hospital, it is equally important to have a sufficient number of good doctors and other paramedics. Work is also being done in this regard on mission mode in the country. There were less than 400 medical colleges in the country before 2014. That is, less than 400 medical colleges in 70 years. At the same time, more than 200 new medical colleges have been built in the country in the last eight years. The expansion of medical colleges means that the number of medical seats has increased. Opportunities have increased for medical students. And the number of health professionals taking care of the health of the country has increased. That is, many employment opportunities are also being created in the health sector. Our government has also recognized more than five lakh AYUSH doctors as allopathic doctors. This has also improved the doctor-patient ratio in India.
Friends,
All of those sitting here are from very ordinary families. We all have experience that the poor were forced to sell their house or land in the event of a disease. Therefore, our government has put equal emphasis on providing affordable medicines and treatment to the patients. Ayushman Bharat has provided free treatment up to Rs 5 lakh to the poor. Under this, so far 3.5 crore patients have got their treatment done and they did not have to spend a single rupee. And this includes many cancer patients. Had there been no facility of Ayushman Bharat, the poor people would have had to spend 40,000 crore rupees from their pockets. There has been a saving of 40,000 crore rupees for families like you. Not only this, there is a network of Jan Aushadhi Kendras across the country, including Punjab, where cancer medicines are also available at very low cost. The prices of more than 500 cancer drugs, which used to be very expensive earlier, have been reduced by almost 90 percent. That is, the medicine which used to cost 100 rupees earlier is now provided at Jan Aushadhi Kendra for Rs.10. On an average, patients are saving about 1,000 crore rupees every year. Affordable medicines are also helping in alleviating the problems of the poor and middle class at about 9,000 Jan Aushadhi Kendras across the country.
Brothers and sisters,
Modern technology has added a new dimension to the holistic healthcare campaign of the government. Modern technology is also being incorporated on such a large scale for the first time in the health sector. Ayushman Bharat Digital Health Mission is ensuring that every patient gets quality healthcare facilities on time and with minimum hassle. Due to the telemedicine and teleconsultation facilities, today even a person living in a remote village is able to get initial consultation from the doctors of the cities. So far, crores of people have taken advantage of the Sanjeevani app. Now Made in India 5G services are being launched in the country. This will revolutionize the remote healthcare sector. With this, the compulsion of the patients of the poor families of the villages to visit major hospitals time and again will also be reduced.
Friends,
I would like to say one thing to every cancer survivor and their family in the country. I can fully understand your pain. But there is a need to fight cancer and not to be afraid of it. Its treatment is possible. I know many such people who are living life happily today after winning the battle against cancer. The Central Government is providing whatever help you need in this fight. I would also like to make a special request to all the colleagues associated with this hospital that we have to help the patients and their families in fighting the depression caused by cancer. As a progressive society, it is also our responsibility to bring change and openness in our thinking about mental health. Only then will there be the right solution to this problem. I would also request my colleagues associated with healthcare to definitely focus on this problem also when you organize camps in villages. With ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts), we will strengthen the country's fight against cancer. With this belief, I feel satisfied and proud to dedicate this huge gift which will benefit the people of Punjab and Himachal. Best wishes to all of you and thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.