Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh reviews preparations for the Swchhata Campaign 2.0 and the Special Campaign for Disposal of Pending Matters to be conducted in Government of India from October 2nd – October 31st, 2022
Focus of the Swachhata Campaign 2022 on Ministries/Departments and Attached/Subordinate offices
Campaign guidelines issued by DARPG for holistic drive to improve work culture and work place environment
26 AUG 2022 3:04PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh reviewed the preparations for the Swchhata Campaign 2.0 and the Special Campaign for Disposal of Pending Matters to be conducted in Government of India from October 2nd – October 31st, 2022.
The Government announced the Swachhata Campaign 2022 along with the Special Campaign for Disposal of Pending Matters in Ministries/ Departments of Government of India from 2nd October to 31st October, 2022 on the lines of the campaign that was held in 2021. The Special Campaign 2.0 will focus on outstation offices in addition to the Ministries/ Departments and their attached/subordinate offices.
Cabinet Secretary has written to all Secretaries of Government of India seeking their personal involvement for the success of the Campaign. Cabinet Secretary further advised all Secretaries to issue appropriate instructions to the offices and organizations under their Ministry to implement the Special Campaign 2.0 in a befitting manner. The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG) will be the Nodal Department and oversee implementation of the Special campaign 2.0. The DARPG has issued detailed guidelines for the implementation and monitoring of the Special campaign.
This Campaign is a sequel of the first Swachhata Campaign and Special Campaign for Disposal of Pending Matters organized from 2nd October, 2021 to 31st October, 2021. The Special Campaign 2021 was implemented and monitored through a real-time dashboard (www.pgportal.gov.in/scdpm). Technology was leveraged to bring all Ministries/ Departments on a single interactive platform for experience sharing and learning from the best practices of each other. The successful implementation of the Special Campaign 1.0 was reflected in reduction of pendency and efficient management of office spaces.
The Swachhata Campaign was conducted in 6,154 sites, 21.9 lakh files were weeded out, 12.01 lakh sq feet of space was cleared and Rs.62 crore of revenue was earned by disposing scrap. Junkyards in Ministries have been turned into a courtyard, cafeteria, wellness centre or parking space etc. 699 Rules were eased off for the benefit of citizens. The entire exercise was documented based on the third-party assessment in the form of e-book.
Dr, Jitendra Singh noted that the campaign not only helped in bringing down the pendency in identified parameters but also established regular institutions for oversight and monitoring for the timely disposal of references and cleanliness in office premises. The Government decided that the exercise in reducing pendency should be a continuous exercise and the Ministries/ Departments shall set apart a few hours on a fixed day every week for this purpose.
Dr. Jitendra Singh said that the Special Campaign 2022 reinforces the importance of timely disposal of references and a clean office-spaces. The Special Campaign 2022 is expected to cover over outstation Post Offices, overseas mission/posts, Railway Stations, and other public offices in mission mode during the month-long campaign. Preparatory phase of the Special Campaign will commence from September 14, 2022 and will continue till September 30, 2022 when, Ministries and Departments will identify the pendency in selected categories and finalize the campaign sites across their offices and complete necessary procedural requirements to conduct the Campaign. Training of nodal officers of the Special Campaign will be conducted on 10 September 2022.
Dr. Jitendra Singh said that the Special Campaign 2022 will bring in significant innovative practices and systemic reform for a conducive work environment.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ওক্তোবর ২ – ওক্তোবর ৩১, ২০২২ ফাওবা ভারত সরকারগী পাঙথোক্কদবা স্বচ্ছতা কেম্পেন ২.০ অমসুং পন্দুনা লৈরিবা থবকশিং লোইশিন্নবগী স্পেসিএল কেম্পনগী শেম-শারিবশিং য়েংশিনখ্রে
মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং অমসুং মখোয়গী এতেচ/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিংদা স্বচ্ছতা কেম্পেন ২০২২না মীৎয়েং চংগনি
দি.এ.আর.পি.জি.না ৱার্ক কলচর অমসুং থবক মফমগী এনভাইর্নমেন্ত ফগৎহন্নবা হোলিস্তিক দ্রাইবকীদমক কেম্পেন গাইদলাইনশিং থোকখ্রে
26 AUG 2022 3:04PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইন্সেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস., পি.এম.ও., পর্সনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেনসন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ওক্তোবর ২ – ওক্তোবর ৩১, ২০২২ ফাওবা ভারত সরকারগী পাঙথোক্কদবা স্বচ্ছতা কেম্পেন ২.০ অমসুং পন্দুনা লৈরিবা থবকশিং লোইশিন্নবগী স্পেসিএল কেম্পনগী শেম-শারিবশিং য়েংশিনখ্রে।
সরকারনা ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংদা পন্দুনা লৈরিবা থবকশিং লোইশিনখিনবা স্পেসিএল কেম্পেন অমগা লোয়ননা স্বচ্ছতা কেম্পেন ২০২২ অসি ২০২১দা পাঙথোকখিবা কেম্পেনগী মখা চত্থরকপা ওইনা ওক্তোবর ২দগী ওক্তোবর ৩১, ২০২২ ফাওবা পাঙথোক্কনি হাবনা লাউথোকখ্রে। স্পেসিএল কেম্পেন ২.০না মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং অমসুং মখোয়গী এতেচ/সবওর্দিনেৎ ওফিসশিংগী মথক্তা আউতস্তেসন ওফিসশিংদা মীৎয়েং চংগনি।
কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা ভারত সরকারগী সেক্রেতরী পুম্নমক্তা কেম্পেন অসি মাইপাক্নবা মখোয়না হকথেংননা য়াওশিন্নবা চেরোল থাখ্রে। কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা মখা তারদুনা সেক্রেতরী পুম্নমক্তা মখোয়গী মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা ওফিসশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংদা চানবা মওংদা স্পেসিএল কেম্পেন ২.০ ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা চুনবা ইন্সত্রক্সনশিং ইসু তৌনবা পাউতাক পীখি। দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেস (দি.এ.আর.পি.জি.)না নোদেল দিপার্তমেন্ত ওইগনি অমসুং স্পেসিএল কেম্পেন ২.০গী ইমপ্লিমেন্তেসন য়েংশিনগনি। দি.এ.আর.পি.জি.না স্পেসিএল কেম্পেন ইমপ্লিমেন্ত অমসুং মোনিতর তৌনবা অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে।
কেম্পেন অসি ২০২১গী ওক্তোবর ২ – ওক্তোবর ৩১দা পাঙথোকখিবা অহানবা স্বচ্ছতা কেম্পেন অমসুং পন্দুনা লৈরিবা থবকশিং লোইশিনখিনবগীদমক স্পেসিএল কেম্পেন পাঙথোকখিবা অদুগী মখা চত্থরকপনি। স্পেসিএল কেম্পেন ২০২১ অসি রিএল-তাইম দেশবোর্দ (www.pgportal.gov.in/scdpm)গী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত অমসুং মোনিতর তৌখি। মন্ত্রালয়/বিভাগ পুম্নমকপু ইন্তরেক্তিব প্লেৎফোর্ম অমদা অমত্তা ওইনা পুরক্তুনা অমনা অমগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিংগী এক্সপরিয়েন্স শিয়র তৌনবা অমসুং মদু তমশিন্নবগীদমক তেক্নোলোজী শীজিন্নখি। স্পেসিএল কেম্পন ১.০ মাইপাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখি হায়বা অসি পেন্দেন্সী হন্থহনখিবা অমসুং ওফিস স্পেসশিং নীংথিনা মেনেজ তৌহনখিবা অসিনা তাকখি।
স্বচ্ছতা কেম্পেন অসি মফম ৬,১৫৪দা পাঙথোকখি, ফাইল লাখ ২১.৯ লৌথোকখি, লম স্ক্যের ফীত লাখ ১২.০১ হাংহনখি অমসুং স্ক্রেপ দিস্পোজ তৌবনা লুপা করোর ৬২গী আই লাকহনখি। মন্ত্রালয়শিংদা লৈরিবা অমোৎ-অকাই থমফমশিং অদু অহাংবা মফম, কেফেতেরিয়া, ৱেলনেস সেন্তর নত্ত্রগা পার্কিং মফম ওইনা ওন্থোকখি। প্রজাশিংদা কান্নবা ফংহন্নবা রুল ৬৯৯ কোমথোকখি। এক্সর্সাইজ পুম্নমক ই-বুক্কী মোংদা থর্দ-পার্তী এসেসমেন্তদা য়ুম্ফম ওইরগা দোক্যুমেন্ত তৌখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা কেম্পেন অসিনা মশক খঙদোক্লবা পেরামিতরশিংদা পেন্দেন্সী হন্থহবদা মতেং পাংবা খক্তা নত্তনা অশোইবশিং য়েংশিন্নবা অমসুং রিফরেন্সশিং মতম চানা দিস্পোজেল তৌনবা অমসুং ওফিসকী অকোইবা মফমশিং লুনান্না থম্নবা রিগ্যুলর ইন্সতিত্যুসনশিংসু থমখি। সরকারনা পেন্দেন্সী হন্থহনবগী এক্সর্সাইজ অসি লেপ্পা লৈতবা এক্সর্সাইজ ওইহন্নবা অমসুং মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংনা মসি পাঙথোক্নবা চয়োল খুদিংগী অকক্নবা নুমিৎ অমদা পুং খরা খাইদোক্তুনা থম্নবা ৱারেপ লৌখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি স্পেসিএল কেম্পেন ২০২২না রিফরেন্সশিং মতম চানা দিস্পোজ তৌবা অমসুং ওফিস-স্পেস লুনান্না থম্বগী মরু ওইবা অদু নৌহৌনা নীংশিংহনগনি। স্পেসিএল কেম্পেন ২০২২না থা অমা চত্থগদবা কেম্পেন মনুংদা মিসন মোদতা আউতস্তেসন পোস্ত ওফিসশিং, ওভরসীস মিসন/পোস্তশিং, রেলৱে স্তেসনশিং অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ওফিসশিং কবর তৌগনি পান্নরি। স্পেসিএল কেম্পেনগী প্রিপরেতরী ফেস অসি সেপ্তেম্বর ১৪, ২০২২দগী হৌরগনি অমসুং সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২২ ফাওবা মখা চত্থগনি, হায়রিবা মতম অসিদা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংনা খনগৎলবা কেতগোরীশিংদা পেন্দেন্সী খঙদোক্কনি অমসুং মখোয়গী ওফিসশিংদা কেম্পেন সাইৎশিং লেপথোক্কনি অমসুং কেম্পেন পাঙথোকপদা মথৌ তাবা থৌওং মপুং ফানা পাঙথোক্কনি। স্পেসিএল কেম্পেনগী নোদেল ওফিসরশিংগী ত্রেনিং অসি সেপ্তেম্বর ১০, ২০২২দা পাঙথোক্কনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি স্পেসিএল কেম্পেন ২০২২ অসিনা কনদুসিব ৱার্ক এনভাইর্নমেন্ত অমা ওইহন্নবগী অচৌবা ইনোভেতিব প্রেক্তিসশিং অমসুং সিস্তেমেতিক রিফোর্ম পুরকপা ঙমগনি।