শেল-থুম মন্ত্রালয়
এ.দি.বি. অমসুং ভারতনা হিমাচল প্রদেশতা ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসনগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক দোলর মিলিয়ন ৯৬.৩গী লোন খুৎয়েক পীনখ্রে
22 AUG 2022 4:38PM by PIB Imphal
এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক (এ.দি.বি.) অমসুং ভারত সরকারনা ঙসি হিমাচল প্রদেশকী রাজ্যদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং ৱাতর সপ্লাই অমদি সেনিতেসনগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক দোলর মিলিয়ন ৯৬.৩গী লোন এগ্রীমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
হিমাচল প্রদেশ রুরেল দ্রিঙ্কিং ৱাতর মেনেজমেন্ত এন্দ লাইবলিহুদ প্রোজেক্তকী খুৎয়েক পীখিবা মীশকশিং অদুদি ইকনোমিক এফিয়র্স বিভাগকী এদিস্নেল সেক্রেতরী, শ্রী রাজত কুমার মিশ্রানা ভারত সরকারগী মীহুৎ ওইনা অমসুং এ.দি.বি. মীহুৎ ওইনা ভারতকী এ.দি.বি.গী কন্ত্রী দিরেক্তর, শ্রী তাকিও কোনিশিনা খুৎয়েক পীনখি।
লোন এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীরবা মতুংদা শ্রী মিশ্রানা হায়খি প্রোজেক্ত অসি ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং পুম্নমক্তা পাইপকী ঈশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লিবা ভারত সরকারগী জল জীবন মিসনগী পান্দমগা মান্নরি অমসুং মসিনা ৱাতর সপ্লাই ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌরগনি অমসুং অফবা, তুংকোইনা চৎকদবা অমসুং ইনক্লুসিব রুরেল ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন সর্ভিসশিং ফংহন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
“এ.দি.বি.না প্রোজেক্ত অসিদা শরুক য়াশিল্লকপবা ৱাতর মেনেজমেন্তগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং ফংহল্লগনি, ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লফনি অমসুং তারিফ রিফোর্মদা লমজিংলগনি,” হায়না শ্রী কোনিশিনা মখা তাখি। “খোঙথাংশিং অসিনা য়ুমথোংশিংদা অরেপ্পা লৈতবা প্রেসরাইজ ৱাতর সপ্লাই পীনবা, ইনক্লুসিব সেনিতেসন সর্ভিসশিং ফংহন্নবা, সস্তেনেবল সর্ভিস দেলিবতীগী ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মরী লৈনবা স্তাফকী কেপাসিতী বিল্দিং তৌনবগী সরকারগী পান্দম অদু থুংহল্লগনি।”
রাজ্য অসিগী খুঙ্গংগী মীশিংগী ৯০% হেনবনা থক্নবা ঈশিং ফংলি অদুবু মথৌ নীংথিনা তৌবা অমসুং সর্ভিস ক্বালিতী ফগৎহন্নবগীদমক ৱাতর সপ্লাই ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি নৌবা শেমদোকপা মথৌ তাই। এ.দি.বি. প্রোজেক্ত অসিনা য়ুমথোং ৭৫,৮০০বু সর্ভিস অসি ফংহল্লগনি, জিলা ১০রোমদা লৈরিবা য়ুমথোং ৩,৭০,০০০দা অরেপ্পা লৈতবা ৱাতর সপ্লাই ফংহল্লগনি। ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন সর্ভিসশিং ফগৎহন্নবগীদমক প্রোজেক্ত অসিনা গ্রাউন্দৱাতর ৱেল ৪৮, সর্ফেস ৱাতর ইনতেক ফেসিলিতী ৮০, ৱাতর ত্রীৎমেন্ত প্লান্ত ১০৯, পম্পিং স্তেসন ১১৭ অমসুং ৱাতর দিস্ত্রিব্যুসন পাইপলাইন কিমি ৩,০০০ শানবা পান্দম থম্মি। পাইলোৎ ফিকল স্লদজ মেনেজমেন্ত অমসুং সেনিতেসন প্রোগ্রাম অসি য়ুমথোং ২৫০,০০০দা কান্নবা ফংহন্দুনা সিরমোর জিলাদা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
প্রোজেক্ত অসিনা হিমাচল প্রদেশ সরকারগী জল শক্তি বিভাগ অমসং গ্রাম পঞ্চায়ৎ (লোকেল গভর্নমেন্ত) ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতিগী কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা রাজ্য সরকারগী ৱাতর তারিফ পোলিসী রিফোর্মশিংদা মতেং পাংলগনি অমসুং রাজ্যগী থাক্তা এসেৎ মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমসুং দিস্ত্রিক্ত এসেৎ মেনেজমেন্ত প্লানশিং পুথোক্লগনি। মরু ওইবা প্রোজেক্ত স্তেকহোল্দর অমসুং কম্ম্যুনিতী-বেজ ওর্গনাইজেসনশিং অসি নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং লাইবলিহুদ স্কিল ত্রেনিংশিং য়াওনা ৱাতর মেনেজমেন্তদা ত্রেনিং তৌগনি।
এ.দি.বি.না মাগী এক্সত্রীম পোভর্তী মুত্থৎনবগী খোঙথাংশিং অসি লেংদনা থমদুনা এসিয়া অমসুং পেসিফিকপু চাউখৎপা, ইনক্লুসিব ওইবা, মপাঙ্গল কনবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা অমা ওইহন্নবা ফিরেপ লোখি। ইং কুমজা ১৯৬৬তা লিংখৎখিবা অসি রিজন অসিগী ৪৯ য়াওবা মেম্বর ৬৮না মপু ওইরি।

Ministry of Finance
ADB, India sign $96.3 million loan to improve water supply and sanitation services in Himachal Pradesh
22 AUG 2022 4:38PM by PIB Delhi
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India today signed a $96.3-million loan agreement to provide safe drinking water and improve water supply and sanitation services in the state of Himachal Pradesh.
The signatories for the Himachal Pradesh Rural Drinking Water Improvement and Livelihood Project were Mr. Rajat Kumar Mishra, Additional Secretary, Department of Economic Affairs, who signed on behalf of Government of India and Mr. Takeo Konishi, Country Director for ADB in India, who signed for ADB.
After signing the loan agreement Mr Mishra stated that the project is aligned with the objectives of the Government of India’s Jal Jeevan Mission which aims to provide piped water to all rural households by 2024 and it will upgrade water supply infrastructure and strengthen institutional capacity to ensure safe, sustainable, and inclusive rural water supply and sanitation services.
“ADB's involvement in the project will provide water management best practices, strengthen institutional capacity, and guide tariff reform,” added Mr. Konishi. “These interventions will address the government’s aim of providing uninterrupted pressurised water supply to households, inclusive sanitation services, strengthening operation and maintenance for sustainable service delivery, and building capacity of relevant staff.”
More than 90% of the state's rural population have access to drinking water, but the water supply infrastructure needs revamping, to result in efficient and improved service quality. The ADB project will connect 75,800 households to the service, providing uninterrupted water supply to about 3,70,000 residents across 10 districts. To improve water supply and sanitation services, the project aims to construct 48 groundwater wells, 80 surface water intake facilities, 109 water treatment plants, 117 pumping stations, and 3,000 km of water distribution pipelines. A pilot fecal sludge management and sanitation programme will also be implemented in Sirmaur District, benefiting 250,000 residents.
The project will strengthen the capacity of the Jal Shakti Vibhag of the Government of Himachal Pradesh and gram panchayat (local government) village water and sanitation committees. It will support the state governments water tariff policy reforms and introduce an asset management system at the state-level and district asset management plans. Key project stakeholders and community-based organisations will be trained on water management, including livelihood skills training for women self-help groups.
ADB is committed to achieving a prosperous, inclusive, resilient, and sustainable Asia and the Pacific, while sustaining its efforts to eradicate extreme poverty. Established in 1966, it is owned by 68 members-49 from the region.