সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা পুনেদা কে.পি.আই.তি-সি.এস.আই.আর.না দিবেলপ তৌখিবা ভারতকী অহানবা তশেংনা ইন্দিজিনস ওইনা দিবেলপ তৌবা হাইদ্রোজেন ফ্যুল সেল বস মাইখুম হাংদোকখ্রে; লোঞ্চ তৌবা অসি পি.এম. মোদীগী নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী মখাদা চত্থখিবনি হায়না ফোঙদোকখি
মন্ত্রীনা ফ্যুল সেলনা বস অসিগী পাৱর পীনবা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্নবা হাইদ্রোজেন অমসুং নুংশিৎ শীজিন্নৈ অমসুং বস অসিদগী থাদোকপা ইফ্যুন্ত অসি ঈশিং খক্তা ওইবনা মসিবু ত্রান্সপোর্তেসনগী খ্বাইদগী এনভাইর্নমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা পাম্বৈ ওইহল্লি
ফ্যুল সেল ভেহিকলশিংগী ইফিসিএন্সী ৱাংবনা কিলোমিতর অমদা চৎলিবা ওপরেস্নেল কোস্ত অসি দিজলনা পাৱর তৌবা গারীশিংদগী হন্থৈ অমসুং মসিনা ভারত্তা ফ্রেৎ রিভোল্যুসন পুরকপা ঙমগনি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ইপোক্সি রেসিন, পোলীকার্বোনেৎ অমসুং অতোপ্পা ইঞ্জীনিয়রিং প্লাস্তিকশিং পুথোক্নবগী মরু ওইবা ফীদস্তোক অমা ওইরিবা সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.দা বিস্ফেনোল-এ পাইলোৎ প্লান্তসু শঙ্গাখি
21 AUG 2022 4:01PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইন্সেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস., পি.এম.ও., পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেনসন্স, এতিমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি পুনেদা কে.পি.আই.তি-সি.এস.আই.আর.না দিবেলপ তৌখিবা ভারতকী অহানবা তশেংনা ইন্দিজিনস ওইনা দিবেলপ তৌবা হাইদ্রোজেন ফ্যুল সেল বস লোঞ্চ তৌখ্রে।
থৌরম অদুদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী হাইদ্রোজেন বিজন অসি শেল চংদবা অমসুং লাইনা ফংবা ক্লীন ইনর্জী ফংহন্নবা, ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী গোলশিং থুংহন্নবা অমসুং অনৌবা ওন্তপ্রিনোরশিং অমসুং থবকশিং লৈহন্নবগী আত্মনির্ভর ওইবা পাম্বৈশিং ফংহনবা ভারতকীদমক মরু ওই। মহাক্না হায়খি, গ্রীন হাইদ্রোজেন অসি অফবা ক্লীন ইনর্জী ভেক্তর অমনি, মসিনা রিফাইনিং ইন্দস্ত্রী, ফর্তিলাইজর ইন্দস্ত্রী, স্তীল ইন্দস্ত্রী, সিমেন্ত ইন্দস্ত্রী অমসুং হেভী কম্মর্সিএল ত্রান্সপোর্তেসন সেক্তরদগী থাদোরকপা মপাঙ্গল শোন্থহনবা ঙমদবা ইমিসনশিং দীপ দিকার্বোনাইজেসন তৌবা ঙমহল্লি।
8J6L.jpg)
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ফ্যুল সেলনা বস অসিগী পাৱর পীনবা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্নবা হাইদ্রোজেন অমসুং নুংশিৎ শীজিন্নৈ অমসুং ঈশিং খক্তা বস অসিদগী থাদোকপা ইফ্যুন্ত ওইবনা মসিবু ত্রান্সপোর্তেসনগী খ্বাইদগী এনভাইর্নমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা পাম্বৈ ওইহল্লি। পনবা য়াবদি, লমশাং চেল্লিবা দিজল বস অমা খক্তনা চহিদা সি.ও.২গী তন ১০০ থাদোকই অমসুং ভারত্তা অসিগুম্বা বস কয়া চেল্লি।
MXK6.jpg)
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, ফ্যুল সেল ভেহিকলশিংগী ইফিসিএন্সী ৱাংবা অমসুং হাইদ্রোজেনগী ইনর্জী দেন্সিতী ৱাংবা অসিনা ফ্যুল সেল ত্রক অমসুং বসশিংগীদমক কিলোমিতর অমদা চৎলিবা ওপরেস্নেল কোস্ত অসি দিজলনা পাৱর তৌবা গারীশিংদগী হন্থৈ অমসুং মসিনা ভারত্তা ফ্রেৎ রিভোল্যুসন পুরকপা ঙমগনি। মসিগী মথক্তা ফ্যুল সেল বেহিকলশিংনা গ্রীন-হাউস গ্যাসকী জিরো ইমিসন তৌগনি। মন্ত্রীনা কে.পি.আই.তি. অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.গী অপুনবা খোঙথাং অসিবু থাগৎখি অমসুং ভারতকী সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইঞ্জীনিয়রশিংগী তেক্নোলোজীগী হৈ-শিংবা অসি মালেমদা খ্বাইদগী হৈরে হায়নরিবশিং অসিদগী তাবা লৈতে অমসুং শেংসু চংদনা পুথোকপা ঙম্লি হায়না ফোঙদোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সি.ও.২. ইমিসন অমসুং পার্তিক্যুলেৎ ইমিসনগী ১২-১৪% অসি দিজলনা পাৱর তৌবা হেভী কম্মর্সিএল ভেহিকলশিংদগী থাদোরকই অমসুং মসি দিসেন্ত্রেলাইজ ইমিসনশিংনি অমসুং মসি লাকশিনবদা অৱাবা ওই। মন্ত্রীনা হায়খি, হাইদ্রোজেন ফ্যুল ওইবা গারীশিংনা সেক্তর অসিগী ওন-রোদ ইমিসনশিং হন্থহন্নবা খ্বাইদগী অফবা পাম্বৈ অমা ওইরি। মহাক্না হায়খি, ভারতনা ফ্রেৎ অমসুং পেসেঞ্জর ত্রান্সপোর্তকীদমক ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ হেনগৎহন্নবা পান্দম থাম্মি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা পান্দমশিং অসি ফংদুনা ভারতনা ফোসিল ইনর্জীগী নেৎ ইম্পোর্তর ওইরম্বদগী ক্লীন হাইদ্রোজেন ইনর্জীগী নেৎ এক্সপোর্তর ওইহনবা ঙমগনি অমসুং মসিনা ভারতনা খ্বাইদগী চাউবা গ্রীন হাইদ্রোজেন প্রদ্যুসর অমসুং গ্রীন হাইদ্রোজেনগী ইকিপমেন্তগী সপ্লায়র ওইদুনা হাইদ্রোজেন স্পেসতা মালেমগী লুচিংবা ওইবা ঙমহনগনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
মতুংদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.দা বিস্ফেনোল-এ পাইলোৎ প্লান্ত শঙ্গাখি অমসুং পাইলোৎ প্লান্ত অসিনা সি.এস.আই.আরগী কোবিদ-১৯ মিসন প্রোগ্রাম অমসুং বল্ক কেমিকেল্স মিসন প্রোগ্রামগী মখাদা এন.সি.এল.না দিবেলপ তৌবা নোবেল প্রোসেস তেক্নোলোজীশিং মাইপাক্না দেমোনস্ত্রেৎ তৌখ্রে হায়না ফোঙদোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, বিস্ফেনোল-এ (বি.পি.এ.) অসি ইপোক্সি রেসিন, পোলীকার্বোনেৎ অমসুং অতোপ্পা ইঞ্জীনিয়রিং প্লাস্তিকশিং পুথোক্নবগী মরু ওইবা ফীদস্তোক অমনি। মহাক্না হায়খি, বিস্ফেনোল-এগী গ্লোবেল মার্কেৎ অসি ২০২৭ ফাওবদা মিলিয়ন ত ৭.১ য়ৌরবা য়াই হায়না প্রোজেক্ত তৌরি, মসি ২০২০-২০২৭কী এনলাইসিস পেরিয়দতা সি.এ.জি.আর.গী ২% হেনগৎলক্লি। ঙসি ভারত্তা অপুনবা এস্তিমেৎ তৌবা এনুএল দিমান্দ অসি তন ১,৩৫,০০০ ওইরি। সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.গী তেক্নোলোজীনা মসিগী মরু ওইবা রো মেতরিএলগী ইম্পোর্ত মহুৎ শিনবা ঙম্লগনি অমসুং মসিনা ভারতকী আত্মনির্ভরগী থৌশিলদা মতেং পাংলগনি হায়না মন্ত্রীনা থাজবা ফোঙদোকখি।
BXFO.JPG)
সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.না দিবেলপ তৌবা প্রোসেস অসিগী তোপ-তোপ্পা মগুন অসি মসি নোবেল দাউনস্ত্রীম প্রোসেস তেক্নোলোজী অমনি, মসিনা গ্লোবেল বেঞ্চমার্কশিংগা ইন্দিজিনস তেক্নোলোজী অসিবু লম্বা তৌনবা য়াহল্লি। প্রোসেস অসি তেক্নোলোজী ত্রান্সফরগীদমক অমসুং মখা তানা কম্মর্সিএল স্কেলদা কো-দিবেলপমেন্ত তৌনবা শেম শাদুনা লৈরে।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh unveils India’s first truly indigenously developed Hydrogen Fuel Cell Bus developed by KPIT-CSIR in Pune; Says, the launch is in tune with PM Modi's National Green Hydrogen Mission
The Minister informs that the fuel cell utilizes Hydrogen and Air to generate electricity to power the bus and the only effluent from the bus is water, thus making it possibly the most environmentally friendly mode of transportation
The high efficiency of fuel cell vehicles ensures lower operational costs per kilometre than diesel powered vehicles and can bring freight revolution in India: Dr Jitendra Singh
Dr Jitendra Singh also inaugurates the Bisphenol-A pilot plant in CSIR-NCL, an important feedstock for the production of epoxy resins, polycarbonate and other engineering plastics
21 AUG 2022 4:01PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today launched India’s first truly indigenously developed Hydrogen Fuel Cell Bus developed by KPIT-CSIR in Pune.
Dr Jitendra Singh told the gathering that Prime Minister Modi's Hydrogen Vision is important for India to ensure Atma Nirbhar means of affordable and accessible clean energy, meeting climate change goals, and creating new entrepreneurs and jobs. He said, Green hydrogen is an excellent clean energy vector that enables deep decarbonization of difficult-to-abate emissions from the refining industry, fertiliser industry, steel industry, cement industry and also from the heavy commercial transportation sector.
8J6L.jpg)
Dr Jitendra Singh informed that the fuel cell utilizes Hydrogen and Air to generate electricity to power the bus and the only effluent from the bus is water, therefore making it possibly the most environmentally friendly mode of transportation. For comparison, a single diesel bus plying on long distance routes typically emits 100 tons of CO2 annually and there are over a million such buses in India.
MXK6.jpg)
Dr Jitendra Singh said, the high efficiency of fuel cell vehicles and the high energy density of hydrogen ensures that the operational costs in rupees per kilometre for fuel cell trucks and buses are lower than diesel powered vehicles and this can bring freight revolution in India. Moreover, Fuel Cell vehicles also give zero green-house gas emissions. The Minister lauded the joint development efforts of KPIT and CSIR-NCL and pointed out that the technology prowess of Indian scientists and engineers is no less than the best in the world and also at much lower costs.
Dr Jitendra Singh pointed out that about 12-14% CO2 emissions and particulate emissions come from diesel powered heavy commercial vehicles and these are decentralised emissions and hence difficult to capture. The Minister said, Hydrogen fuelled vehicles provide an excellent means to eliminate the on-road emissions from this sector. He said, India is also aiming to increase inland waterways for freight and passenger transport.
Dr Jitendra Singh concluded that by achieving these goals, India can pole-vault from being net importer of fossil energy to becoming net exporter of clean hydrogen energy and thus, providing global leadership to India in hydrogen space by becoming a large green hydrogen producer and supplier of equipment for green hydrogen.
Later, Dr Jitendra Singh inaugurated the Bisphenol-A pilot plant in CSIR-NCL and said these pilot plants have successfully demonstrated novel process technologies developed by NCL under CSIR’s Covid-19 mission program and Bulk Chemicals mission program.
Dr Jitendra Singh said, Bisphenol-A (BPA) is an important feedstock for the production of epoxy resins, polycarbonate and other engineering plastics. He said, the global market for Bisphenol-A is projected to reach 7.1 Million Tons by 2027, growing at a CAGR of 2% over the analysis period 2020-2027. The entire estimated annual demand of 1, 35,000 tons in India is imported today. The Minister hoped that CSIR-NCL’s technology will enable import substitution of this important raw material and help in India’s Atmanirbhar initiative.
BXFO.JPG)
The uniqueness of the process developed by CSIR-NCL is a novel downstream process technology, which makes this indigenous technology competitive with global benchmarks. The process is ready for technology transfer and further co-development to commercial scale.