থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক্কী ৱর্ক কল্চর পি.এম. মোদীগী মখাদা রিভোলুস্নরী ওইবা মওংদা অহোংবা লাক্লে, হায়না কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা অরুনাচল প্রদেশ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খান্দুগা লোয়ননা ইতানগরদা “ব্রিঙ্গিং সিতিজন্স এন্দ গভর্নমেন্ত ক্লোজর থ্রু এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস” হায়রিবা হীরমসিদা পাঙথোকপা নুমিৎ নিনিগী ওইবা রিজনেল কন্ফরেন্স অমা হৌদোকখ্রে
দি.এ.আর.পি.জি.না অরুনাচল প্রদেশ লৈঙাক অমসুং সেন্তর ফোর গুদ গভর্নেন্স, হায়দরবাদকা খুৎশম্নরগা দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা মতিং লৈবা লৈঙাক্লোনগী ফীভম ফগৎহন্ননবা অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী ওইনা অহানবা দিস্ত্রিক্ত গুদ গভর্নেন্স ইন্দেক্স শেমগৎলে
18 AUG 2022 2:06PM by PIB Imphal
সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী এন্দ স্পেস, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা অৱাং নোংপোক্কী ৱর্ক কল্চরদা হৌখিবা চহি ৮সিদা রিভোলুস্নরী ওইবা মওংদা অহোংবা লাক্লে হায়না ঙসি ফোঙদোকখ্রে‍।
মসিগী মহৈনা, হৌজিক্তি অৱাং নোংপোক্তা পায়খৎপা প্রোজেক্তশিং অকক্নবা মতমদা লোইশিল্লে, অমদি কেন্দ্রগী ফন্দ শীজিন্নবগী চাং চাদা ১০০গী চাংদা য়ৌশিল্লক্লে হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। স্তেত খুদিংমক লৈবাক্কী কোনুংগা রেলৱেনা শম্নহল্লে অমদি স্তেত নিপানমক্তা মখোয় মখোয়গী এয়রপোর্ত শেমগৎলকপগা লোয়ননা গুৱাহাতি অসি মরুওইবা মালেমগী থাক্কী এয়রপোর্ত অমা ওইরে‍।
অরুনাচল প্রদেশ মুখ্য মন্ত্রী পেমা খান্দুগা লোয়ননা মফমসিদা “ব্রিঙ্গিং সিতিজন্স এন্দ গভর্নমেন্ত ক্লোজর থ্রু এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস” হায়রিবা হীরমসিদা পাঙথোকপা নুমিৎ নিনিগী ওইবা রিজনেল কন্ফরেন্স অমা হৌদোক্লদুনা, ২০১৪গী মমাঙদা কেন্দ্রদা পানখিবা লৈঙাকশিংগী মীৎয়েঙ শান্দবা থৌশিলনা অৱাং নোংপোক লমদমদা শেন্মিৎলোনগী ফীভম ফৎলমদে, অদুবু মোদী লৈঙাক ২০১৪দা লাক্লবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিবু লৈবাকসিগী হেন্না চাওখৎলবা মফমশিংদা থোং মান্ননা পুরক্নবা হোৎনবা য়াবা পুম্নমক হোৎনগনি হায়না ফোঙদোকখি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍। হৌখিবা চহি নিপানসিদা, চাওখৎপগী লৈরমবা অহোবশিং মায় পাক্না মেনশিনবতা নত্তনা, অৱাং নোংপোক লমদম্না পুক্নিং ৱাখলদা থাজবগী চাংসু হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। লম্বী থোং, রেল অমসুং নোংথক্কী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈদা মশক থোক্না চাওখৎলকপসিনা লমদমসিদা খক্তা নত্তনা লৈবাক পুমবদা পোৎ পুথোক পুশিন অমদি চত্থোক চৎশিনগী ফীভম ফগৎহনবদা মতেং পাংলি হায়নসু মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরক্লবা মতুংদখক্তা অরুনাচল প্রদেশকুমবা অৱাং নোংপোক্কী খ্বাইদগী লাপ্লবা স্তেতশিংদা লোয়ননা লমদমসিগী চীংগী মফমশিং অমসুং চাওখৎপা ৱাৎলিবা মফমশিংদা লমদমদুগী মীওইশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক অসিগুম্বা মীফমশিং অসি পাঙথোকপা হৌরকখিবনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখি‍। হৌজিক দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্ম্স এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেসনা পাঙথোক্লিবা ইতানগর কন্ফরেন্স অসি, খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং তাথোক তাশিন তৌননবা, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী শেমগৎনবা অমদি মদুবু মতিং লৈবা লৈঙাক্লোন পুরক্নবা অমসুং মীয়ামদা সর্ভিস য়ৌহনবদা শীজিন্ননবগীদমক ই-গভর্নেন্সকী ‘সিলোং দিক্লারেসন’ এদোপ্ত তৌখিবা ওগস্ত ২০১৯দা মেঘালয়দা পাঙথোকখিবা নেস্নেল কন্ফরেন্স ওন ই-গভর্নেন্সকী মনুং চল্লিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্ম্স এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেসনা অরুনাচল প্রদেশ লৈঙাক অমসুং সেন্তর ফোর গুদ গভর্নেন্স, হায়দরবাদকা খুৎশম্নদুনা দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা মতিং লৈবা লৈঙাক্লোনগী ফীভম ফগৎহন্ননবা অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী ওইনা অহানবা দিস্ত্রিক্ত গুদ গভর্নেন্স ইন্দেক্স শেমগৎলে হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা পাউদমখি‍। দি.এ.আর.পি.জি.না অরুনাচল প্রদেশ লৈঙাক্কা খুৎশম্নদুনা অরুনাচল প্রদেশকী দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্কী রেঙ্কিং থা-থাগী ওইনা য়েংশিন্নবা অমদি অরুনাচল প্রদেশ স্তেত মনুংগী পর্ফোর্মেন্সকী বেঞ্চমারকিংদা মতেং ওইননা দিস্ত্রিক্ত গুদ গভর্নেন্স পোর্তেল অমা শেমগৎনবা থৌরাং তৌরি হায়নসু মহাক্না হায়খি‍। পনবা য়াবদি, অরুনাচল প্রদেশকী দিস্ত্রিক্ত গুদ গভর্নেন্স ইন্দেক্সকী পরিংদা চহিগী ওইনা ফগৎলকবা ফীভম য়েংশিন্নবা অৱাং নোংপোক লমদমগী ওইবা ওনলাইন গুদ গভর্নেন্স ইন্দেক্স অমা শেমগত্তুনা দিজিতেল পোর্তেল অমগী খুত্থাঙদা য়েংশিনবা কান্নগনি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অরুনাচল প্রদেশপু নোংপোক এসিয়াগী অচৌবা থোঙজিল অমা ওইহন্নবা থবক পায়খৎলি। লৈবাক্কী ঙাকশেলদা অরুনাচল প্রদেশগী শক্লোন য়েংলগা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি‍। মহৌশা লাইরেম্বীনা অরুনাচলদা য়াম্লবা লন-থুম পীবিরি অমদি কেন্দ্রনসু অরুনাচলগী লমকোয় মতিংবু মালেম পুমবদা পুথোক্নবা হোৎনরি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍‍।
এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্ম্সকী মতাঙদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍বদা, ২১শুবা চহিচাগী পব্লিক গ্রীভান্সেস রিদ্রেসেল অসি সিঙ্গল ৱিন্দো ওইহন্দুনা মীয়ামদা হেন্না ফবা সর্ভিস ফংহনবদা ইনফোর্মেসন শীজিন্নবদা মতেং পাংহনবা হায়বা ৱাফমসিদা ভারতনা থাজবা থম্লি‍। ৱন নেসন ৱন পোর্তেল, হেন্না ফবা সিতিজন আউতরীচকীদমক মল্তিলিঙ্গুএল সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস., ৱাকৎকী ৱাখৈ পুরকপগী ক্বালিতী ওন্ননবা দেতা এনালাইতিক্স, ফীদবেক কোল সেন্তর অমসুং সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস. পোর্তেলদা সিতিজন ত্রান্সকৃপ্তকী ৱাফম্নচিংবা য়াওনা তোঙান তোঙানবা থৌওং কয়া পায়খৎলে‍।
ভারত অসি ২০৪৭দদি মথৌ মশক খঙবা সিভিল সর্ভেন্তশিংনা লৈঙাক্লগনি অমদি মতিং লৈনা লৈবাক্কী থৌগল তৌগনি হায়না মহাক্না থাজৈ‍। নহা ওইরিবা সিভিল সর্ভেন্তশিংবু Vision@2047 গা লোয়ননা পুক্নিং থৌগৎপা অমদি শরুক য়াহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখি‍।
শ্রী এন.বি.এস. রাজপুত, জোইন্ত সেক্রেতরী, এ.আর.পি.জি.না তরাম্না ওকপগী ৱারোল লান্থোকখি‍। তরাম্না ওকপগী ৱারোল মতুংদা, শ্রী ধর্মেন্দ্র, চীফ সেক্রেতরী, অরুনাচল প্রদেশ লৈঙাক; শ্রী লোক রঞ্জন, সেক্রেতরী, দোনর অমসুং শ্রী ভি. স্রিনিবাস, সেক্রেতরী, এ.আর.পি.জি.নসু হৌদোকপগী থৌরম অদুদা ৱা ঙাঙখি‍। দি.এ.আর. এন্দ পি.জি.না পুথোকপা পি.এম. এৱার্দেদ ইনিসিএতিব্স ২০২১ ইন নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী ফিল্ম অমা উৎখি‍। শ্রী অজয় চগতি, সেক্রেতরী (এ.আর.) অরুনাচল লৈঙাক্না হৌদোকপগী থৌরমদুগী থাগৎ ৱারোল পীখি‍।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Northeast work culture revolutionary transformed under PM Modi, says Union Minister Dr Jitendra Singh
Dr Jitendra Singh inaugurates the two-day Regional Conference on the theme "Bringing Citizens and Government Closer through Administrative Reforms" at Itanagar along with Arunachal Pradesh Chief Minister Shri Pema Khandu
DARPG in collaboration with Govt. of Arunachal Pradesh and Centre for Good Governance, Hyderabad has developed a District Good Governance Index, a first for North Eastern States for improving the efficiency of Governance across Districts
18 AUG 2022 2:06PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that under Prime Minister Narendra Modi, the work culture of Northeast has got revolutionary transformed in the last 8 years.
As a result, the Minister said, now the projects in Northeast are getting completed within a fixed timeline and the utilisation of Central funds is almost 100 percent. Every State is connected to the union capital by railway and each of the eight States is coming up with its airport whereas Guwahati has turned into an important international airport.
Inaugurating the two-day Regional Conference on the theme "Bringing Citizens and Government Closer through Administrative Reforms" here along with Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu, Dr Jitendra Singh said, prior to 2014, the North Eastern Region suffered economically due to myopic policies of the successive central governments, but soon after the Modi government took over in 2014, the Prime Minister had stated that every effort would be made to bring the region at par with the more developed areas of the country. He said, in the last eight years, not only developmental gaps were bridged successfully, but the north-eastern region has also gained psychological confidence. The Minister added that the significant development in terms of road, rail and air connectivity is helping facilitate the movement of goods and persons not only across the region but also across the country.
Dr Jitendra Singh said that it is only after Narendra Modi took over as Prime Minister that such conferences are held in the farthest North Eastern States like Arunachal Pradesh as well as other hilly and backward areas to empower them in every walk of life. He said, the Itanagar Conference being organised by the Department of Administrative Reforms and Public Grievances comes after the National Conference on e-Governance held in Meghalaya in August, 2019, when ‘Shillong Declaration’ on e-Governance was adopted to share best practices, latest technology developments and leveraging them for achieving effective governance and public service delivery.
Dr Jitendra Singh informed that the Department of Administrative Reforms & Public Grievances in collaboration with Govt. of Arunachal Pradesh and Centre for Good Governance, Hyderabad has developed a District Good Governance Index, a first for North Eastern States, on the lines of the National Good Governance Index for improving the efficiency of Governance across Districts. He said, DARPG also plans to collaborate with the Government of Arunachal Pradesh to develop a District Good Governance Portal for monitoring the Rankings of each District of Arunachal Pradesh on a monthly basis and help in benchmarking performance within the State of Arunachal Pradesh. It is pertinent to mention that it is desirable to build an online good governance index for the North East Region that tracks annual improvements on the lines of District Good Governance Index of Arunachal Pradesh, which is then monitored through a digital portal.
Dr Jitendra Singh said, Prime Minister Modi is working to make Arunachal a major gateway to East Asia. Modern infrastructure is set up, seeing Arunachal's role regarding national security. Nature has endowed Arunachal with a lot of its treasures and the Centre is also trying to take the tourism potential of Arunachal to the whole world.
Coming back to Administrative Reforms, Dr Jitendra Singh said, India believes that 21st century Public Grievance redressal would be based on single window agencies which will help citizens use information for seeking better services. He added that many methods have been contemplated including One Nation One Portal, Multilingual CPGRAMS for enhanced citizen outreach, data analytics to measure the quality of grievance redressal, feedback call centres and provision for citizen transcripts on the CPGRAMS portal etc.
Dr Jitendra Singh concluded that he believes India in 2047 would be governed by our diligent civil servants and would serve the nation with utmost efficiency. It is crucial to inspire and involve the young civil servants with the Vision@2047.
Shri NBS Rajput, Joint Secretary, ARPG presented the welcome address. After welcome address, Shri Dharmendra, Chief Secretary, Govt. of Arunachal Pradesh; Shri Lok Ranjan, Secretary, DoNER and Shri V. Srinivas, Secretary, ARPG also addressed the inaugural session. A film on PM Awarded initiatives 2021 in North East Region, made by DAR&PG was screened. The vote of thanks was given by Shri Ajai Chagti, Secretary (AR), Govt. of Arunachal Pradesh during the inaugural session.