সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী উরান স্কিম মায় পাক্লকপগী চহি ৫ মপুং ফারে
স্কিম অসিনা হেক হৌরকপদগী পেসেঞ্জর করোর অমা হেনবনা পাইখ্রে
স্কিম অসিগী মখাদা অনৌবা লম্বী ৪২৫ শেমখ্রে
এয়রপোর্ত ৫৮, হেলিপোর্ত ৮ অমসুং ঈশিংগী এরোদ্রোম ২ শম্নখ্রে
স্কিম অসিগী মখাদা ২০২৬ ফাওবদা লম্বী ১০০০ অমসুং এয়রপোর্ত ২২০ শেমগৎনবা পান্দম থম্লি
17 AUG 2022 3:22PM by PIB Imphal
সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী থৌশিলশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা রিজনেল কন্নেক্তিবিতী স্কিম উরান (উরেদেশকাআমনাগ্রিক) প্রধান মন্ত্রীনা এপ্রিল ২৭, ২০১৭দা হৌদোকখিবা নুমিত্তগী মায় পাক্লকপগী চহি ৫ মপুং ফারে। স্কিম অসি ওক্তোবর ২১, ২০১৬দা 'উরেদেশকাআমনাগ্রিক'কী পান্দম তুংইন্না মীচম প্রজাশিংগী মঙলান মঙফাওনহন্নবা পান্দম অমসুং হেন্না ফরবা এভিএসনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং নোংথক্কী কন্নেক্তিবিতী তাইয়র ২ অমসুং তাইয়র ৩ শহরশিংদা শম্নহন্নবা পান্দমগা লোইননা হৌদোকখি।
হৌখিবা চহি মঙা অসিদা, উরাননা লৈবাক অসিগী রিজনেল এয়র কন্নেক্তিবিতী মশক থোক্না হেনগৎহনখ্রে। ২০১৪দা মথৌ তৌরিবা এয়রপোর্ত ৭৪ লৈরম্মি। উরান স্কিম্না মরম ওইদুনা, হায়রিবা মশীং অসি হৌজিক্তি ১৪১দা হেনগৎখ্রে। উরান স্কিমগী মখাদা এয়রপোর্ত ৫৮, হেলিপোর্ত ৮ অমসুং ঈশিংগী এরোদ্রোম ২ য়াওনা অন্দর্সর্ভ/অনসর্ভ ওইবা লমথুংফম ৬৮ শম্নখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা অনৌবা লম্বী ৪২৫ শেমখিবগা লোইননা, উরান্না লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া শীনবা থুংবদা লৈরিবা রাজ্য/য়ু.তি. ২৯ হেনবদা নোংথক্কী লম্বী হেন্না শম্নহনখ্রে। ওগস্ত ৪, ২০২২ ফাওবদা পেসেঞ্জর করোর অমা হেনবনা স্কিম অসিগী কান্নবা লৌখ্রে। স্কিম অসিনা রিজনেল কেরিয়রশিংদা মখোয়গী ওপরেসন হেনগৎনবা তঙাইফদবা ফম্বাক অমা পীরে।
UDAN - Wikipedia
উরানগী মখাদা দেস্তিনেসন ২২০ (এয়রপোর্ত/হেলিপোর্ত/ঈশিংগী এরোদ্রোম) ২০২৬ ফাওবদা লম্বী ১০০০না লৈবাক অসিদা লৈরিবা শম্নদ্রিবা দেস্তিনেসনশিংগা শম্ননবা হোৎনবগা লোইননা মপুং ফাহন্নবা হোৎনরি। উরানগী মখাদা,লম্বী ৯৫৪দা এয়রপোর্ত ১৫৬কা শম্ননবা শিন্নখ্রে। থৌরম অসিদা, সিভিল এভিএসন মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরঅদিত্য এম. সিন্দিয়ানা হায়খি, "আর.সি.এস. উরান্না মায় পাকপা হায়বসি লৈঙাক অসিনা প্রধান মন্ত্রীগে 'উরে দেশ কা আম নাগ্রিক'কী মঙলান মপুং ফাহন্নবা হোৎনবগী খুদম অমনি। মসিনা ভারতকী এভিএসন ইন্দস্ত্রী অসিবু অহোংবা অমা পুরক্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা, ঐখোয়দা হৌজিক লম্বী ৪২৫ লৈ, মসিসু ১০০০ ফাওবা য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি, এয়রপোর্ত ৬৮না এয়রপোর্ত ১০০ য়ৌহন্নবা হোৎনরি। মথংগী চহি ৪দদি, ঐখোয়না সিভিল এভিএসনগী থোংদা ভারত্তা ত্রাভেলর করোর ৪০ আশা তৌরি। ভারত্তা রেল ত্রান্সপোর্ত অমসুং রোদ ত্রান্সপোর্তকুম্না সিভিল এভিএসন্না চত্থোক চৎশিনগী মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইরক্কদবা মতম অদু লাপত্রে।"
আর.সি.এস.-উরান অসি দি নেসনেল সিভিএল এভিএসন পোলিসী (এন.সি.এ.পি.)-২০১৬গী রিভ্যু মতুং ইন্না শেম্বনি অমসুং মসিনা চহি ১০গী ওইনা চৎননবা থৌরাং তৌখি। মসিদা রিজনেল কন্নেক্তিবিতী ফন্দ (আর.সি.এফ.) শেমগৎতুনা মশা মথন্তনা শেল থাদজনবা মেকানিজম অমা য়াওরি। স্কিমসিগী মকাহদা, আর.সি.এফ. শেমখি, মসিনা স্কিম অসিগী ভি.জি.এফ.কী তঙাইফদবশিংবু অখন্নবা দোমেস্তিক ফ্লাইৎশিংদা লেভী তৌদুনা শেল থাদগনি। অসুম্না, সেক্তর মশামক্তগী ফংলকপা ফন্দশিংনা সেক্তর অসিগী চাউখৎপা অমসুং খুমাং চাউশিনবদা মতেং ওইগনি।
উরান স্কিম অসিনা স্তেকহোল্দর কয়ামরুমদা কান্নবা পীখ্রে। পেসেঞ্জরশিংনসু নোংথক্কী লম্বীগী কান্নবা ফংলে, এয়রলাইনশিংনসু রিজনেল রুৎশিংদা চলাইবদা কন্সেসন ফংলে, অনসর্ভ রিজনশিংসু হকথেংননা নৎত্রগা নাকোইননা নোংথক্কী লম্বীদগী শেন্মিৎলোনগী কান্নবা ফংলে।
উরান্না তঙাইফদবদা য়ুম্ফম ওইদুনা ফ্রেমৱার্ক অমা শেমখ্রে অমসুং মসিনা মখাগীশিং অসি শেম্বদা মতেং ওইখিঃ
• লাইফ্লাইন উরান (লাইচৎকী মনুংদা মেদিকেল কার্গো পুথোক পুশিন তৌবা)
• কৃশি উরান (মরুওইনা অৱাং নোংপোক লমদমদা অমসুং ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্তশিংগী লৌউশিংউগী পোত্থোকশিংগী মমল ফংহনবা)
• গুৱাহাতি অমসুং ইম্ফালদগী/দা ইন্তর্নেসনেল কন্নেক্তিবিতী পীনবা এন.ই.আর.গী ইন্তর্নেসনেল উরান।
লাইফ্লাইন উরান – লাইফ্লাইন উরানগী থৌরাং অসি কোবিদ-১৯গী মনুংদা মার্চ ২০২০দা হৌদোকখি অমসুং মসিনা অচৌবা কার্গো তন ১০০০ হেন্না অমসুং তঙাইফদবা হিদাক লাংথক্কী সর্ভিসশিং তোঙান-তোঙানবা লৈবাক অসিগী মফমশিংদা ফ্লাইৎ ৫৮৮না পুথোক-পুশিন তৌবদা অতেং পাংখি।
আর.সি.এস. – উরান অসিবু ইন্নোভেসন কেতগোরীদা ২০২০গী ওইনা প্রধান মন্ত্রীগী এক্সিলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন মনা পীখি।
২৬ জনুৱারী ২০২২গী রিপব্লিক দে তেব্লোদা উরানবু ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী খ্বাইদগী ফজবা তেব্লোনি হায়না লাউথোকখি।
(রাজ্য রাজ্যগী ওইবা উরানগী মখাদা মথৌ তৌরিবা আর.সি.এস. রুৎশিং অমসুং এয়র্পোর্তশিং এনেক্সর – এদা পীরি)
এনেক্সর-এ
রাজ্য রাজ্যগী ওইবা উরানগী মখাদা মথৌ তৌরিবা আর.সি.এস. রুৎশিং অমসুং এয়র্পোর্তশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
আর.সি.এস.
আর.সি.এস. এয়রপোর্ত
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ (য়ু.তি.)
নিল
নিল
নিল
অন্ধ্র প্রদেশ
২৬
০২
কদাপা, কুর্নুল
অরুনাচল প্রদেশ
০৪
০২
তেজু, পসিঘৎ
অসম
৩০
০৪
জোর্হাৎ, লিলাবরি, তেজপুর, রুপসি
বিহার
১১
০১
দর্ভঙ্গা
চন্দিগর
০৬
নিল
নিল
ছতিসগর
১২
০২
বিলাস্পুর, জগদলপুর
দামন অমসুং দিয়ু (য়ু.তি.)
০২
০১
দিয়ু
দিল্লী (য়ু.তি.)
৩৫
নিল
নিল
১০
গোৱা
০৬
নিল
নিল
১১
গুজরাৎ
৫৩
০৮
ভাবনাগর, জামনগর, কান্দলা, কেশোদ, মুন্দ্রা, পোর্বন্দর, স্তেত্যু ওব য়ুনিতী (দব্ল্যু.এ.), সবর্মতি রিভর ফ্রন্ত (দব্ল্যু.এ.)
১২
হরিয়ানা
০৬
০১
হিসার
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২০
০৪
শিম্লা, কুল্লু, মন্দি (ঐচ), রাম্পুর (ঐচ)
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
০৪
নিল
নিল
১৫
ঝার্খন্দ
০১
০১
দিওঘর
১৬
কর্নাতাকা
৯০
০৬
বেলগোম, গুব্লি, মৈশুর, ভিদ্যানাগর, কলাবুর্গি, বিদার
১৭
কেরলা
১৮
০১
কন্নুর
১৮
লদাখ (য়ু.তি)
নিল
নিল
নিল
১৯
লক্সদ্বীপ
নিল
নিল
নিল
২০
মধ্য প্রদেশ
২৯
০১
গ্বালিয়র
২১
মহারাস্ত্রা
৬৫
০৬
গোন্দিয়া, জল্গাওন, কোলাপুর, নন্দেদ, নাসিক, সিন্ধুদুর্গ
২২
মনিপুর
০৬
নিল
নিল
২৩
মেঘালয়
১৪
০১
শিল্লোং
২৪
মিজোরম
০২
নিল
নিল
২৫
নাগালেন্দ
০৮
০১
দিমাপুর
২৬
ওরিশা
১৮
০১
ঝার্সুগুরা
২৭
পুদুচেরী (য়ু.তি.)
০২
০১
পুদুচেরী
২৮
পঞ্জাব
২০
০৪
অদাম্পুর, লুধিয়ানা, ভতিন্দা, পথাঙ্কোৎ
২৯
রাজস্থান
৩৮
০৩
বিকানর, জৈসলমর, কিশানগর
৩০
সিক্কিম
০৬
০১
পাকিয়োং
৩১
তমিল নাদু
১৪
০১
সালেম
৩২
তেলঙ্গানা
৪০
নিল
নিল
৩৩
ত্রিপুরা
০৬
নিল
নিল
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৬৩
০৬
অগ্রা কানপুর, হিন্দোন, বারৈলী, কুশিনাগর, প্রয়াগরাজ
৩৫
উত্তরাখন্দ
২৪
০৮
পন্তনাগর, পিথোরাগর, সহাস্ত্রাধারা (ঐচ), চিন্যালিসৌর (ঐচ), ন্যু তেরী (ঐচ), গৌচর (ঐচ), স্রিনাগর (ঐচ), হলদ্বানি (ঐচ)
৩৬
নোংচুপ বেঙ্গল
২৪
০১
দুর্গাপুর

Ministry of Civil Aviation
UDAN Scheme of Ministry of Civil Aviation completes 5 years of success
More than one crore passengers flown since the inception of the scheme
425 New routes started under the scheme
58 airports, 8 heliports and 2 water aerodromes have been connected
1000 Routes and 220 airports are planned to be facilitated under the scheme by 2026
17 AUG 2022 3:22PM by PIB Delhi
Ministry of Civil Aviation’s flagship program Regional Connectivity Scheme UDAN (UdeDeshkaAamNagrik) has completed 5 years of success since the launch of it first flight by Prime Minister on 27th April 2017. The scheme was initiatedon 21st October 2016 with the objective to fulfil the aspirations of the common citizen by following the vision of ‘UdeDeshkaAamNagrik’, with an enhanced aviation infrastructure and air connectivity in tier II and tier III cities.
In the last five years, UDAN has significantly increased the regional air-connectivity in the country. There were 74 operational airports in 2014. Because of the UDAN scheme this number has increased to 141 by now.
68 underserved/unserved destinations which include 58 Airports, 8 Heliports & 2 Water Aerodromes have been connected under UDAN scheme. With 425 new routes initiated under the scheme, UDAN has provided air connectivity to more than 29 States/ UTs across the length and breadth of the country. More than one crore passengers have availed the benefits of this scheme as on 4th August 2022. The scheme has also provided a much-needed platform to the regional carriers to scale up their operations.
UDAN - Wikipedia
220 destinations (airports/heliports/water aerodromes) under UDAN are targeted to be completed by 2026 with 1000 routes to provide air connectivity to unconnected destinations in the country.Under UDAN, 954 routes have already been awarded to connect 156airports.
On the occasion, Minister of Civil Aviation Shri Jyotiraditya M. Scindia said,“The Success of RCS UDAN is a demonstration of the government’s commitment to Prime Minister’s vision of ‘Ude Desh ka Aam Nagrik’. It has played a great role in the transformation of Indian aviation industry. So far under this scheme, we have 425 routes aiming to go up to 1000 routes, 68 new airports aiming to touch 100 airports. In next 4 years we are expecting 40 crore travelers through Civil Aviation in India. That day is not far when along with rail transport and road transport Civil Aviation will become the bulwark of the transportation in India.”
RCS-UDAN was formulated based on the review of The National Civil Aviation Policy (NCAP)-2016 and it was planned to remain in force for a period of 10 years. It has a self-financing mechanism with the development of Regional Connectivity Fund (RCF). Under this Scheme, RCF was created, which funds the VGF requirements of the scheme through a levy on certain domestic flights. This way, funds generated from the sector themselves stimulate the growth and development of the sector.
UDAN Scheme has benefitted a diverse set of stakeholders. Passengers have got the benefits of air connectivity, airlines have received concessions for operating regional routes, unserved regions have received the direct and indirect benefits of air connectivity for their economic development.
UDAN created a framework based on the need and led to the formulation of:
• Lifeline UDAN (for transportation of medical cargo during pandemic).
• Krishi UDAN (value realization of agriculture products especially in Northeastern Region {NER} and tribal districts).
• International UDAN routes for NER to explore International Connectivity from / to Guwahati and Imphal.
Lifeline UDAN - Lifeline UDAN initiative commenced in March 2020 during COVID-19 period and it helped to operate 588 flights transporting almost 1000 Tonnes of voluminous cargo and essential medical services to various parts of the country.
RCS-UDAN was awarded Prime Minister’s Award for Excellence in Public Administration under Innovation Category for the year 2020. Republic Day Tableau for 26th January 2022 on UDAN was adjudged as the Best Tableau by the Ministry of Defence.
(State wise detail of RCS Routes & Airports operationalized under UDAN is given in the Annexure-A)
Annexure-A
State wise details of RCS Routes & Airports operationalized under UDAN
S. No.
State
RCS Routes
RCS airports
1.
Andaman & Nicobar Island (UT)
NIL
NIL
NIL
1.
Andhra Pradesh
26
02
Kadapa, Kurnool
1.
Arunachal Pradesh
04
02
Tezu, Passighat
1.
Assam
30
04
Jorhat, Lilabari, Tezpur, Rupsi
1.
Bihar
11
01
Darbhanga
1.
Chandigarh
06
NIL
NIL
1.
Chhattisgarh
12
02
Bilaspur, Jagdalpur
1.
Daman & Diu (UT)
02
01
Diu
1.
Delhi (UT)
35
NIL
NIL
1.
Goa
06
NIL
NIL
1.
Gujarat
53
08
Bhavnagar, Jamnagar, Kandla, Keshod, Mundra, Porbandar, Statue of Unity (WA), Sabarmati River Front (WA)
1.
Haryana
06
01
Hissar
1.
Himachal Pradesh
20
04
Shimla, Kullu, Mandi (H), Rampur (H)
1.
Jammu & Kashmir
04
NIL
NIL
1.
Jharkhand
01
01
Deoghar
1.
Karnataka
90
06
Belgaum, Hubli, Mysore, Vidyanagar, Kalaburgi, Bidar
1.
Kerala
18
01
Kannur
1.
Ladakh (UT)
NIL
NIL
NIL
1.
Lakshadweep (UT)
NIL
NIL
NIL
1.
Madhya Pradesh
29
01
Gwalior
1.
Maharashtra
65
06
Gondia,Jalgaon, Kolhapur, Nanded, Nasik, Sindhudurg
1.
Manipur
06
NIL
NIL
1.
Meghalaya
14
01
Shillong
1.
Mizoram
02
NIL
NIL
1.
Nagaland
08
01
Dimapur
1.
Odisha
18
01
Jharsuguda
1.
Puducherry (UT)
02
01
Puducherry
1.
Punjab
20
04
Adampur, Ludhiana, Bhatinda, Pathankot
1.
Rajasthan
38
03
Bikaner, Jaisalmer, Kishangarh
1.
Sikkim
06
01
Pakyong
1.
Tamil Nadu
14
01
Salem
1.
Telangana
40
NIL
NIL
1.
Tripura
06
NIL
NIL
1.
Uttar Pradesh
63
06
Agra, Kanpur, Hindon, Bareilly, Kushinagar, Prayagraj
1.
Uttarakhand
24
08
Pantnagar, Pithoragarh, Sahastradhara (H), Chinyalisaur (H), New Tehri (H), Gaucher (H), Srinagar (H), Haldwani (H)
1.
West Bengal
24
01
Durgapur