কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
৫জি. স্পেক্ত্রম ওক্সন্দা মায় পাকখিবা হায়বসি ভারত সরকারগী থৌশিলদা লৈবা ইন্দস্ত্রীদা থাজবা লৌবগী ভোৎনিঃ শ্রী দেভুসিনহ চৌহন, এম.ও.এস., কম্ম্যুনিকেসন্স
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিজিতেল দিভাইদ ফংনবা ময়েক শেংবা লম্বেল অমা পুথোকখ্রে
খুঙ্গং ১,৭৫,০০০ লোমদা ওপ্তিকেল ফাইবর পীখ্রে অমসুং খুঙ্গং ৫,৬০,০০০ রোমদনা ৪জি. মোবাইলগী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে
মলতি-বিলিয়ন-দোলার, ২০২৫ ফাওবদা খুঙ্গং লাখ ৬ লোমদা ওপ্তিকেল ফাইবর অমসুং মোবাইল কম্ম্যুনিকেসন পীনবা মপুং ওইবা থৌরাং
এসিয়া অমসুং ওসিনিয়া লমদমগী ওইবা আই.তি.য়ু.গী রিজনেল স্তেন্দর্দাউজ ফোরম (আর.এস.এফ.) ঙসি হৌদোক্লগনি
08 AUG 2022 12:34PM by PIB Imphal
"ঙসি, ইন্দিয়ন তেলিকম্ম্যুনিকেসন নেৎৱার্কনা খ্বাইদগী ৱাংবা কোস্ত-ইফেক্তিব রেৎ লৈবগা লোইননা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা অনিশুবা ওইরে। অসিগুম্বা খুমাং চাউশিল্লকপগী চাং অসি মোদী লৈঙাক্কী কৈথেলদা য়াম্না নুংঙাইবা থৌশিলশিংনা পুখৎলক্লিবনি।", হায়না শ্রী দিভুসিনহ চৌহন, রাজ্যগী কম্ম্যুনিকেসন্স মন্ত্রীনা ভারত্তা তেলিকোম সেক্তর চাউখৎলকপগী মায় পাকপগী ৱারী লিরদুনা ফোংদোকখি।
এসিয়া অমসুং ওসিনিয়া রিজনগী ইন্তর্নেসনেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়নগী রিজরেল স্তেন্দর্দাইজ ফোরম (আর.এস.এফ.) হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈরিবা ভারতকী তেলিকম্ম্যুনিকেসনগী লমদা লৈরিবা থৌশিলশিং অসিনা য়ুম্বী ৩গী হৌরকফম ওইরি- ইন্দস্ত্রীগী "ইজ ওব দুইং বিজিনেস", খুঙ্গং অমসুং অথাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা মীওই পুম্নমক য়াওনা মীপুম খুদিংমক্কী "ইজ ওব লিভিং", অমসুং "আত্ম নির্ভর ভারত – হায়বদি শেল্ফ রিলাইএন্ত ইন্দিয়া"।
অজাদি কা অমৃত মহোৎসব থৌরমগী শরুক অমা ওইনা, কম্ম্যুনিকেসন মন্ত্রালয়না এসিয়া অমসুং ওসিনিয়া লমদমগী ইন্তর্নেসনেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন'স রিজনেল স্তেন্দর্দাইজেসন ফোরম (আর.এস.এফ.)গী মপু ওইরি। এসিয়া ওসিনিয়া লমদমদগী লৈবাক ২০ হেনবনা শরুক য়ারিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স (য়ূ.এন.)গী থৌরম অসি ঙসি শ্রী দেভুসিনহ চৌহন্না হৌদোকখি। শ্রী কে. রাজারমন, সেক্রেতরী (তি.), ভারত সরকার, শ্রী মনিশ সিনহা, মেম্বর (ফাইনান্স), দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসন্স কম্ম্যুনিকেসন (দি.সি.সি.), ভারত সরকার, শ্রী ভি.এল. কান্থা রাও, এদিসনেল সেক্রেতরী (তি.), ভারত সরকারগা লোইননা শ্রী বিলেল জমৌশি, চীফ ওব স্তদী গ্রুপ্স দিপার্তমেন্ত, ইন্তর্নেসনেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন (আই.তি.য়ু.), শ্রীমতি অতসুকো ওকুদা, রিজনেল দিরেক্তর, আই.তি.য়ু. রিজনেল ওফিস ফোর এসিয়া অমসুং পেসিফিকসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
রিজনেল স্তেন্দর্দাইজেসন ফোরম (আর.এস.এফ.)কী মপুং ওইবা ৱারোলদি "তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স/আই.সি.তি.শিংগী রিগুলেতরী অমসুং পোলিসীগী ওইবা হীরমশিং" হায়বনি। মসিগী মতুংদা ইন্তর্নেসনেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন – তি. স্তদী গ্রুপ ৩ রিজনেল গ্রুপ এসিয়া অমসুং ওসিনিয়া (আই.তি.য়ু.-তি. এস.জি.৩ আর.জি. – এ.ও.) ওগস্ত ৯, ২০২২ দগী ওগস্ত ১২, ২০২২ ফাওবা পাঙথোক্কনি।
ভারতকী তেলিকোম রিফোর্মশিংনা শেম্লিবা অফবা অমসুং মাংজিল থাবা এনভাইরোনমেন্ত অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, মন্ত্রী শ্রী দেভুসিনহ চৌহন্না হায়খি মদুদি হায়রিবা রিফোর্মশিং অসিনা হেন্না ফবা অথোই অহেন তান্নবা, কঞ্জুমরশিংগী অপাম্বা ঙাকপা হেনগৎহল্লি, লিক্বিদিতী পীশিল্লি, ইনভেস্তমেন্ততা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং মসিনা তি.এস.পি.শিংদা লৈবা রিগুলেতরী বর্দনশিং হন্থহল্লি।' "মসিগী মহৈনা, হন্দক্কী ভারত্তা চত্থখিবা ৫জি স্পেক্ত্রম ওক্সন্দা বিলিয়ন দোল্লর ২০গী বিদশিং ফংখি। মসিনা ভারতকী তেলিকোম ইন্দস্ত্রীগী থাজবা অমসুং ইহুল অসি ময়েক শেংনা উৎলে।"।
অনৌবা তেলিকোমগী খুদোংচাবশিং অসি খুন্নাই অসিগী খ্বাইদগী মনীংদা লৈবা মীওইদা ফাওবা য়ৌহন্ননবগীদমক অমসুং 'অন্ত্যোদয়া' ফিলোসোফীগা চুন্ননবগীদমক, শ্রী দেভুসিনহ চৌহন্না হায়খি মদুদি ইকাইখুম্নজরিবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিজিতেল দিভাইদতা ময়েক শেংবা লম্বেল অমা তাক্লে। মসিদা খুঙ্গং লাখ ৬তা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌনবা অমসুং হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা ৪জি মোবাইল কম্ম্যুনিকেসন য়ৌহনবা য়াওরি। মহাক্না শরুক য়ারিবা মীওইশিং অদুদা পাউদমখি মদুদি খুঙ্গং ১,৭৫,০০০ লোমদা ওপ্তিকেল ফাইবর পীখ্রে অমসুং খুঙ্গং ৫,৬০,০০০ রোমদনা ৪জি. মোবাইলগী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে। মলতি-বিলিয়ন-দোলার, ২০২৫ ফাওবদা খুঙ্গং লাখ ৬ লোমদা ওপ্তিকেল ফাইবর অমসুং মোবাইল কম্ম্যুনিকেসন পীনবা মপুং ওইবা থৌরাং।
লৈবাক অসিদা ৫জি থাদোক্নবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী চৌহন্না হায়খি মদুদি ভারত সরকার অসিনা লমদম অসিদা শাজবা পুথোকচবা অমসুং শুংজবা অৱাংবা থাক্কী তেলিকোম তেক্নোলোজীশিংবুনা হেন্না পুক্নিং থৌগৎলি। মসিগী মহৈনা ঙসিদি ভারত্তা লমদম অসিদা য়োখৎচবা ৫জি মোবাইল কম্ম্যুনিকেসন ইকোসিস্তেম অমা লৈরে। "চহি অসিগী লোইরকপদদি ভারত্তা লমদম অসিদা পুথোকচবা, অমসুং শাজবা ৫জি স্তেক চল্লাইবা উরগনি। ঐখোয়গী ইঞ্জিনীয়রশিংনা ৫জি.গী থাক অমা শেমগৎখ্রে, মসিনা খুঙ্গংশিংদসু ৫জি নেৎৱার্ক শন্দোকপদা মতেং ওইরগনি।
খোঙজেল য়াঙনা হোংলক্লিবা তেলিকোম/আই.সি.তি. লেন্দস্কেপশিং তুং কোইনা চৎনবা অমসুং হেন্না মখা তানা ফগৎহন্নবা হোৎনবদা আই.তি.য়ূ.গী থৌদাংগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা শ্রী চৌহন্না হায়খি মদুদি আই.তি.য়ু.না স্তেকহোল্দ পুম্নমক্কা হেন্না মরী ফগৎহন্নবা অমসুং অপুনবা অমা শাগৎনবা ভাপ তান্ননবগী ওইবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতনা মতম শাংনা আই.তি.য়ু.গা চৎমিন্নদুনা লাক্লি অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসনগী লৈমাইসিদা মান্নবা ৱাখল্লোন লৈ।
শ্রী দেভুসিনহ চৌহন্না হায়খি মদুদি আই.তি.য়ু.গা চুন্ননবগীদমক ভারতনা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা কন্নেক্ত তৌদ্রিবশিংবু কন্নেক্ত তৌনবা, অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী পাউ ফাওননবা লৈজরিবা হক অসিবু ঙাক্নবা অমসুং শৌগৎনবা চৎকনি। ভারতনা আই.তি.য়ু.গী ৱাখল্লোন অমসুং পান্দম হেন্না পাকথোক চাউথোক্নবা মতম চুপ্পদা হোৎনগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।

Ministry of Communications
Success of 5G spectrum auction is a confidence vote of Industry in Government policies: Shri Devusinh Chauhan, MoS, Communications
Prime Minister Shri Narendra Modi has laid down a clear roadmap to address digital divide
Around 1,75,000 villages provided with optical fibre, and around 5,60,000 villages have 4G mobile facilities
Multi-billion-dollar, comprehensive plan made to ensure optical fibre and mobile communications in all 6 lakh villages by 2025
ITU’s Regional Standardization Forum (RSF) for Asia and Oceania region to be inaugurated today
08 AUG 2022 12:34PM by PIB Delhi
“Today, Indian telecommunications network, is the second largest in the world, with the most cost-effective rates. This growth has been spurred, by the market friendly policies of the Modi Government.”, said Shri Devusinh Chauhan, Minister of State for Communications while elaborating upon the success story of growth of telecom sector in India. Addressing the inaugural event of International Telecommunication Union’s Regional Standardization Forum (RSF) for Asia and Oceania region, he said that India’s policy in the field of telecommunications formulated under leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is basing on 3 pillars of- “Ease of Doing Business”, for the industry; “Ease of Living”, for all citizens, including those, who are living in rural and far-flung areas; and “Atma Nirbhar Bharat – that is – Self Reliant India”.
As a part of the celebrations during Azadi ka Amrit Mahotsav, Ministry of Communication is hosting the International Telecommunication Union’s Regional Standardization Forum (RSF) for Asia and Oceania region. The United Nations (UN) agency event with participants from around 20 countries of Asia Oceania region was inaugurated here today by Shri Devusinh Chauhan. Several dignitaries including Mr. K. Rajaraman, Secretary (T), Government of India, Mr. Manish Sinha, Member (Finance), Digital Communications Communication (DCC), Government of India, Mr. V.L. Kantha Rao, Additional Secretary (T), Government of India along with Mr. Bilel Jamoussi, Chief of Study Groups Department, International Telecommunication Union (ITU), Ms. Atsuko Okuda​, Regional Director, ITU Regional Office for Asia and Pacific attended the event.
The theme of Regional Standardization Forum (RSF) is “Regulatory and Policy aspects of Telecommunications/ICTs”. It will be succeeded by four-day meeting of International Telecommunication Union-T Study Group 3 Regional Group Asia and Oceania (ITU-T SG3RG-AO) from 09th August 2022 to 12th August 2022.
Talking about the positive, and forward-looking environment created by telecom reforms in India, the Minister Shri Devusinh Chauhan said that these reforms have been able to promote healthy competition, protect interests of consumers, infuse liquidity, encourage investment and reduce regulatory burden on TSPs.’ “As a result, recent 5G spectrum auction, in India has fetched bids of 20 billion dollars. This very well, reflects the confidence and sentiments, of the Indian telecom industry.”, he said.
To extend the state-of-the-art telecom facilities, to the last person of the society and in sync with the ‘Antyodaya’ philosophy, Shri Devusinh Chauhan said that the Hon’ble Prime Minister of India, Mr. Narendra Modi has laid down a clear roadmap to address the digital divide. It includes taking optical fibers to all 6 lakh villages of the country, and also cover all these villages with 4G mobile communications. He informed the participants that around 1,75,000 villages are already provided with the optical fibre, while around 5,60,000 villages have 4G mobile facilities. A multi-billion-dollar, comprehensive plan has been made, which will ensure optical fibre and mobile communications in all six hundred thousand villages by 2025.
Apprising about the 5G rollout in the country, Shri Chauhan said that the Government of India, is promoting, the indigenously designed, developed and manufactured advanced telecom technology. As a result, India today, has a strong home-grown, 5G mobile communications ecosystem. “By the end of this year, we are likely to see indigenously developed, and manufactured 5G stack, getting deployed, in rolling out 5G network in India. Our engineers have developed, a set of 5G standards, which will facilitate the spread of 5G network in rural area.”, he said.
Highlighting the role of ITU in sustaining and furthering the rapidly changing Telecom/ICT landscape, Shri Chauhan said that ITU has been playing a unifying role in forging strategic cooperation and understanding, between all stakeholders. India has a long association with ITU, and we share common ideals, regarding the telecommunications landscape.
Shri Devusinh Chauhan said that in line with ITU, India is also deeply committed, to connect the unconnected, and protect and support everyone’s right to communicate. India will continue to broaden and deepen its contribution in fulfilling the vision and objectives of the ITU, he added further.