পাৱর মন্ত্রালয়
রাজ্য অমসুং রাজ্যগী পাৱর য়ুতিলিতীশিংগা রিভ্যু প্লান্নিং অমসুং মোনিতরিং (আর.পি.এম.) মীফম পাঙথোকখ্রে
শ্রী আর.কে. সিংহনা আর.পী.এম. মীফমদা দিস্কোমশিংগী ১০শুবা ইন্তিগ্রেতেদ রেতিংশিং হৌদোকখ্রে
দিস্কোমগী স্মার্ত প্রিপেদ মিতরিং মোবাইল এপ অমসুং কঞ্জুমর সর্ভিসেস ইন্দেক্সসু হৌদোকখ্রে
06 AUG 2022 9:11AM by PIB Imphal
রাজ্য অমসুং রাজ্যগী পাৱর য়ুতিলিতীশিংগা রিভ্যু প্লান্নিং অমসুং মোনিতরিং (আর.পি.এম.) মীফম নই দিল্লীদা ০৫.০৮.২০২২দা ইকাইখুম্নজরিবা পাৱর অমসুং ন্যু এন্দ রিন্যুএবল এনর্জীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহনা ময়াই তাংবল লৌদুনা অমসুং ইকাইখুম্নজরিবা পাৱর অমসুং হেভী ইন্দস্ত্রীগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী কৃষ্ণন পাল গুর্জারগা লোইননা পাঙথোকখ্রে। মীফম অদুদা সেক্রেতরী পাৱর, সেক্রেতরী (ন্যু অমসুং রিন্যুএবল এনর্জী)গা লোইননা অতোপ্পা পাৱর মন্ত্রালয়গা লোইননা পাৱর মন্ত্রালয়, ন্যু অমসুং রিন্যুএবল এনর্জী, পাৱর সেক্তর সি.পি.এস.ই.শিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী পাৱর / এনর্জী বিভাগ অমসুং রাজ্যগী পাৱর য়ুতিলিতীশিংগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
মীফম অদুদা পাৱর সেক্তরদা লৈরিবা লৈবাক অসিগী খন্নগদবা হীরমশিং নৈনখি অমসুং ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা উজ্জ্বাল ভারত উজ্জ্বাল ভাবিশ্যা থৌরমদা জুলাই ৩০, ২০২২দা ফোংদোকখিবা ৱাফমদা শাগৎলদুনা সেক্তোরেল ভাইএবিলিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতীদসু মরুওইবা মীৎয়েং থমখি। হায়রিবশিং অসিদা লৈঙাক্কী বিভাগকী ইলেক্ত্রিসিতী দ্যু অমসুং সবসিদী দ্যুশিং লিক্বিদেসন তৌবা; লৈঙাক্কী বিভাগশিংদা প্রিপেদ স্মার্ত মিতরিং শেমগৎপা; এনর্জী একাউন্তিং অমসুং সবসিদি একাউন্তিংদা মপাঙ্গল লৈবা সিস্তেম অমা হাপচিনবা অমসুং মসিগী মতুংদা মতম চানা অমসুং মাংজৌননা শেল থিবা; রেগুলার অমসুং ত্রু-অপ তারিফশিং মতম চানা ফিক্সেসন তৌবা; য়ুতিলিতী একাউন্তশিং মতম চানা ফাইনেলাইজ তৌবা; ফীদর অমসুং দি.তি. মিতরিংগী খুমাং চাউশিনবগী চাং; রিভাম্পেদ দিস্ত্রিব্যুসন সেক্তর স্কিম (আর.দি.এস.এস.)কী খুমাং চাউশিনবা; ইলেক্ত্রিসিতী (লেৎ পেমেন্ত সর্চাজ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হীরম) রুল, ২০২২ ঙাক্না চৎপা হায়বসি য়াওরি। মীফম অসিগী মনুংদা, ইকাইখুম্নজরিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা (i)১০শুবা ইন্তিগ্রেতেদ রেতিং ওব পাৱর দিস্ত্রিব্যুসন য়ুতিলিতীস, (ii) ১বা কঞ্জুমর সর্ভিস রেতিং ওব দিস্কোমস অমসুং (iii) ভারত ইস্মার্ত মোবাইল এপ্লিকেসন (বেস্মা) হৌদোকখি।
ইন্তিগ্রেতেদ রেতিং এক্সর্সাইজ অসি ২০১২তগী হৌদুনা ফাইনান্সিএল সস্তেনেবিলিতী, পার্ফোরমেন্স এক্সিলেন্স অমসুং এক্সতর্নেল এনভাইরোনমেন্ত অমসুং মখোয়গী চহি চহিগী ওইনা চাউখৎপা ঙম্বগী চাং লেপ্তনবগী পান্দমদা চহি খুদিংগী পাংথোক্লক্লি। রেতিং তৌবগী থৌওং অসিসু মমুৎ তানা য়েংশিল্লি অমসুং চৎলিবা রেতিং এক্সর্সাইস অসিদা রিভাইসসু তৌখ্রে, মসিনা পরিং অসিগী ১০শুবা ওইরি। হৌজিক লৈরিবা রেতিং অসিনা ফাইনান্সিএল পার্ফোরমেন্সতা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি, মসিগী মথক্তা, দিস্কোমশিংগী ওপরেসনেল ইফিসেন্সি অমসুং মপানগী ওইবা ইকোসিস্তেমসু য়েংশিল্লি। রেতিং অসি হৌজিক্তি দিস্কোম ফাইনান্সিএলশিংদা শাফু পীবা ত্রিগরশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা দাইনামিক ওইরগনি। প্রাইবেৎ দিস্কোমশিং অমসুং রাজ্যগী পাৱর বিভাগশিংসু সেক্তোরেল কভরেজগীদমক হাপচিল্লে। অকুপ্পা মরোলশিং অসি urjadrishti.com ফংবীগনি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা মৈগী কঞ্জুমরশিংদা খ্বাইদগী ফবা সর্ভিস পীনবা হোৎনবদা মীৎয়েং থম্লগা তোঙান-তোঙানবা রিফোর্ম কয়া অমা মাংদা পুখৎলদুনা ইকাইখুম্নজরিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ইহান হানবা ওইনা কঞ্জুমর সর্ভিস রেতিং ওব দিস্কোম (সি.এস.আর.দি.) শেনবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা হৌদোকখ্রে। রিপোর্ত অসিনা তোঙান-তোঙানবা দিস্কোমশিংদা লৈরিবা কঞ্জুমর সর্ভিসশিংগী হৌজিক লৈরিবা ফিভমশিং লৌরি। মসিনা ওপরেসনেল রিলাইএবিলিতী, কন্নেক্সন সর্ভিস, মিতরিং, বিল্লিং অমসুং কল্লেক্সন সর্ভিসশিং, অশোইবা চুমথোকপা অমসুং ৱাকৎ তাবা অসিনচিংবা মরুওইবা হীরমশিংদা য়েংশিল্লি। দিস্কোমশিং অসি পোইন্ত তরেৎকী স্কেলদা তোঙান-তোঙানবা পেরামিতরশিং মশক খঙদোক্লদুনা রেৎ তৌরি। মসিগী নুংগী ওইবা পান্দমদি খ্বাইদগী ফবা দিস্কোমশিংগী মথৌ অদু অতোপ্পদা খঙহনবা অমসুং অতোপ্পা দিস্কোমশিংনা মখোয়দা লৈরিবা খুদোংচাদবদু হেন্না ফগৎহনবা য়ানবগীদমক্নি। রিপোর্ত অসি recindia.nic.in দা ফংবীগনি।
কঞ্জুমরশিংগী শক্তি হেনগৎনবগীদমক, লেম্না শীজিন্নবা য়াবা প্রিপেদ স্মার্ত মিতরশিংগী ওইবা মোবাইল এপ অমা লৈবাক শীনবা থুংনা স্মার্ত মিতরিং চৎনবা য়ানবা হৌদোক্লে। মসিগী মোবাইল এপ অসিনা স্মার্ত মিতরগী দেতাশিং লৌগনি অমসুং কঞ্জুমরশিংদা মখোয়না শীজিন্নবগী চাং অমসুং লেমহৌরিবা মৈ অদু য়ুনিৎ অমসুং শেল ওইনা কয়াম লৈরিবগে হায়বদুসু তাক্কনি। এপ অসিনা কঞ্জুমরশিংদা মখোয়না ইলেক্ত্রিসিতী শীজিন্নবগী হৌজিক হৌজিক্কী ওইবা ঈ পাউশিং পীগনি অমসুং এলর্ত অমসুং নোতিফিকেসনশিং ফংগনি। এপ অসিনা তোঙান-তোঙানবা ওপসনশিং লৈবা য়ু.পি.আই., নেৎ বেঙ্কিং, ক্রেদিৎ অমসুং দেবিৎ কার্দ অসিনচিংবশিংগী খুদোংচাবা পীদুনা মোবাইল ফোন্দগী লায়না শেল থিবা অমসুং রিচার্জ হানবা য়াগনি। হায়রিবা মোবাইল এপ অসিনা কঞ্জুমরশিংবু খুদক খুদক্তা মখোয়না শীজিন্নরিবা মৈগী চাং অদু খঙবা ঙমজবদা নত্তনা মখোয়না তঙাইফদবা চাং য়েংদুনা শীজিন্নজবা ঙম্লগনি অমসুং মখোয়গী বিল হন্থবা ঙম্লগনি। এপ অসি পাৱর মন্ত্রালয়দা তঙাইফদবশিং হেক পীখৎলকপগা দিস্ত্রিব্যুসন য়ুতিলিতী খুদিংমক্তা লেম্না ফংহল্লগনি। এপ অসি অখন্নবা য়ুতিলিতীনা তঙাইদবগী মতুং ইন্না শেমদোকপা য়াবগী মথক্তা, চহি ১০গী ও এন্দ এমসু দিস্কোমগী ওইনা লেম্না ফংগনি। মোবাইল এপ অসি য়াম্না কনবা সেক্যুরিতীগী খোঙথাংসু লৌখৎলি অমসুং ইন্দিভিজ্বেল দেতাসু মতীক চানা ঙাক্তুনা থম্নবা য়াওরি।
হায়রিবা খোঙথাং অসিনা ইফিসিএন্ত ওইবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা পাৱর দিস্ত্রিব্যুসন সেক্তর অমগী লম্বী পীরগনি।

Ministry of Power
Review Planning & Monitoring (RPM) meeting held with States and State Power Utilities
Shri RK Singh launches the 10th Integrated Ratings of DISCOMs during RPM Meeting
Smart pre-paid metering mobile App and Consumer Services Index of DISCOMs also launched
06 AUG 2022 9:11AM by PIB Delhi
The Review Planning & Monitoring (RPM) meeting with States and State Power Utilities was held on 05.08.2022 at New Delhi, under the chairmanship of Hon’ble Union Minister of Power and New & Renewable Energy Sh. R. K. Singh in presence of Hon’ble Minister of State for Power and Heavy Industries Shri Krishan Pal Gurjar. Secretary (Power), Secretary (New & Renewable Energy) along with other senior officials from Ministry of Power, Ministry of New & Renewable Energy, Power Sector CPSEs and Power / Energy Departments of various States and State Power Utilities were present in the meeting.
The meeting deliberated on several issues of national importance in the Power Sector with underpinnings of Sectoral viability and Sustainability, building upon Hon’ble Prime Minister’s address on 30th July, 2022 on the occasion of Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya celebrations. These included liquidation of Government Department electricity dues and subsidy dues; progress on prepaid Smart metering in Government departments; establishing robust systems of Energy accounting and subsidy accounting and timely and advance payments thereof; timely fixation of regular and true-up tariffs; timely finalisation of Utility accounts; Progress of Feeder & DT metering; progress on Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS); and compliance in regard to Electricity (Late Payment Surcharge and Related Matters) Rules, 2022.
During the meeting, Hon’ble Union Minister launched the (i) 10th Integrated Rating of Power Distribution Utilities, (ii) 1st Consumer Service Rating of DISCOMs and (iii) Bharat eSmart Mobile Application (BeSMA).
Integrated Rating exercise is being carried out annually since 2012 with the aim of evaluating performance of utilities on a range of parameters covering financial sustainability, performance excellence and external environment and their ability to sustain improvements year over year. The methodology for the rating has been comprehensively reviewed and revised in the current rating exercise, which is the 10th one in the series. The rating now lays a higher emphasis on financial performance, while also assessing operational efficiencies and external ecosystem of DISCOMs. The rating will now be dynamic in nature based on triggers having impact on DISCOM financials. Private DISCOMs and State Power Departments have also been included for comprehensive sectoral coverage. The details can be been accessed at urjadrishti.com.
Taking forward the multiple reform measures centred around ensuring the best-in-class services to electricity consumers across the country, Hon’ble Union Minister also launched the first ever Consumer Service Rating of DISCOMs (CSRD) for the FY 2020-21. The report captures the current status of consumer services across various DISCOMs. It delves into key parameters of consumer services such as operational reliability, connection services, metering, billing and collection services, fault rectification and grievance redressal. The DISCOMs have been rated across various identified parameters on a seven-point scale. The intent is to enable sharing of best practices of top performing DISCOMs as well as to help other DISCOMs in identifying critical areas for enhancing performance. The report is available at recindia.nic.in.
As a step towards enhancing consumer empowerment, a free-to-use Mobile app for prepaid smart meters was also launched for the nationwide rollout of smart metering. This mobile App would build up on the data of the Smart meters and would provide essential information to consumers in regard to their usage and balance electricity remaining, both in terms of Units and Monetary terms. The App would enable consumers to access real time information pertaining to their electricity usage and receive alerts & notifications. The App provides multiple options and gateways like UPI, net banking, credit & debit card etc. for payment and recharge through Mobile phones with ease. This mobile app is aimed at achieving consumer delight by enabling them achieve a command over their electricity usage in almost real time, while also helping them in electricity usage as per their needs, altering consumption behaviour to achieve energy efficiency, as well as help them in lowering their bills. This App would be available to all the Distribution Utilities free of charge once they place a requirement to the Ministry of Power. While the App is amenable to a top level customisation as per specific Utility needs, O&M for 10 years would also be free for the DISCOMs. The mobile app is built on strong security measures and is adequately equipped to protect individual data.
These initiatives would pave the path towards an efficient and sustainable power distribution sector.