ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିସିପିଏର ଆମାଜନ୍‌କୁ ଲକ୍ଷେ ଟଙ୍କାର ଜରିମାନା ତଲବ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଧିକରଣ ଆମାଜନ୍ ନିଜର ଇ - କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ମଂଚ)ରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ମାନକ ଗୁଡିକର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ଘରୋଇ ପ୍ରେସର କୁକର୍ ବିକ୍ରି ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦେବା କାରଣରୁ କମ୍ପାନୀ ବିରୋଧରେ ଆଦେଶ ପାରିତ କରିଛି
ଆମାଜନ୍ ପ୍ରେସର କୁକର କିଣିଥିବା ସମସ୍ତ ୨,୨୬୫ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କୁ ଏହା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚିତ କରିବା, ଏଭଳି ପ୍ରେସର କୁକର ଫେରସ୍ତ ନେବା ଏବଂ ତାହାର ମୂଲ୍ୟକୁ ଫେରସ୍ତ କରିବା ତଥା ୪୫ ଦିନ ଭିତରେ ଅନୁପାଳନ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମାଜନ୍‌କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି
କ୍ୟୁସିଓକୁ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଗୁଡିକୁ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ପ୍ରେସର କୁକର ବିକ୍ରି ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦେବା ଯୋଗୁଁ ଆମାଜନ୍‌କୁ୧,୦୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଜରିମାନା ଦେବାକୁ ପଡିବ
04 AUG 2022 4:11PM by PIB Bhubaneswar
ସିସିପିଏ ଦେଶରେ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ପରିଦୃଶ୍ୟ ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନଜର ରଖିଛି । ନିକଟରେ, ସିସିପିଏ ସମସ୍ତ ଇ – କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଡ୍ରଗ୍ସ ଏବଂ କସମେଟିକ୍ସ ନିୟମର ଅନୁସୂଚୀ ଇ (୧)ରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ନେଇ ଆୟୁର୍ବେଦିକ, ସିଦ୍ଧ ଏବଂ ୟୁନାନୀ ଔଷଧ ଗୁଡିକର ବିକ୍ରି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିଥିଲା । ଏଥିରେ ବିଶେଷ ରୂପରେ ଦର୍ଶା ଯାଇଥିଲା ଯେ, ଏମିତି ଔଷଧ ଗୁଡିକର ବିକ୍ରି କିମ୍ବା ବିକ୍ରିର ସୁବିଧା କେବଳ ସେତେବେଳେ ଦିଆଯିବ, ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଚିକିତ୍ସକଙ୍କର ବୈଧ ପ୍ରେସକ୍ରିସନ୍‌କୁ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯିବ ।
ସିସିପିଏ କିଛି ଦିନ ତଳେ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ବିଜ୍ଞାପନ ଗୁଡିକୁ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ବିଜ୍ଞାପନ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଏଣ୍ଡୋର୍ସମେଂଟ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛି । ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ ବୈଧ ଏବଂ ଅଣ – ଭ୍ରମାତ୍ମକ ବିଜ୍ଞାପନ ନିମନ୍ତେ ସର୍ତାବଳୀ, ବିଜ୍ଞାପନ ଗୁଡିକର ଅନୁମୋଦନ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ତତ୍ପରତା ଏବଂ ପିଲା ମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କରା ଯାଇଥିବା ବିଜ୍ଞାପନ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ବିଚାରର ମହତ୍ୱକୁ ନେଇ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ସାମିଲ୍ ଅଟେ ।
ସିସିପିଏ ଆଇନ୍‌ର ଧାରା ୧୮ (୨) (ଞ) ଅଧୀନରେ ସୁରକ୍ଷା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛି, ଯାହା ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିବା ବିରୋଧରେ ସତର୍କ ଏବଂ ସାବଧାନ କରାଇବ, ଯେଉଁଥିରେ ବୈଧ ଆଇଏସ୍‌ଆଇ ମାର୍କ ନ ଥିବ ଏବଂ ଯେଉଁଥିରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ବିଆଇଏସ୍ ମାନକର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରା ଯାଇଥିବ । ହେଲ୍‌ମେଟ, ପ୍ରେସର କୁକର ଏବଂ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରଥମ ସୁରକ୍ଷା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରା ଯାଇଥିବା ବେଳେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଇମର୍ସନ୍ ୱାଟର ହିଟର, ସିଲେଇ ମେସିନ୍‌, ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ଓଭନ, ଏଲ୍‌ପିଜି ସହିତ ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ୍ ଷ୍ଟୋଭ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଘରୋଇ ସାମଗ୍ରୀ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଜାରି କରା ଯାଇଥିଲା ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଧିକରଣର ମୁଖ୍ୟ କମିଶନର ଶ୍ରୀମତୀ ନିଧି ଖରେଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ପ୍ରାଧିକରଣ ନିକଟରେ ଆମାଜନ୍ ନିଜର ଇ - କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ମାନକ ଗୁଡିକର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ଘରୋଇ ପ୍ରେସର କୁକର ବିକ୍ରି ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦେବା ଯୋଗୁଁ କମ୍ପାନୀ ତା’ର ଇ – କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦ୍ୱାରା ଉପଭୋକ୍ତା ଅଧିକାର ଗୁଡିକର ଉଲ୍ଲଂଘନ ଖିଲାପରେ ଆଦେଶ ପାରିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରା ଯାଇ ପାରେ ଯେ, ଆମାଜନ୍ ନିଜର ଇ – କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ମାନକ ଗୁଡିକର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ଘରୋଇ ପ୍ରେସର କୁକର ବିକ୍ରି କରିଥିବା ଯୋଗୁଁ ଇ – କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଖିଲାପରେ ସିସିପିଏ ସ୍ୱତଃ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ କରି ଥିଲା । ସିସିପିଏ ଆମାଜନ୍, ଫ୍ଲିପ୍‌କାର୍ଟ, ପେଟିଏମ୍ ମଲ୍‌, ଶପ୍‌କ୍ଲୁଜ୍ ଏବଂ ସ୍ନାପଡିଲ୍ ସହିତ ପ୍ରମୁଖ ଇ – କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ତଥା ସେହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପଂଜୀକୃତ ବିକ୍ରେତା ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିଥିଲା ।
କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର ଯାଂଚ ପରେ, ଏହା ଦେଖା ଯାଇଛି ଯେ, ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ମାନକ ଗୁଡିକ ଅନୁଯାୟୀ ମୋଟ୍ ୨,୨୬୫ ପ୍ରେସର କୁକର କ୍ୟୁସିଓ ଅଧିସୂଚନା ପରେ ଆମାଜନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକ୍ରି କରା ଯାଇ ଥିଲା । ଆମାଜନ୍ ଦ୍ୱାରା ନିଜର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଭଳି ପ୍ରେସର କୁକର ବିକ୍ରି ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଜନ କରା ଯାଇଥିବା ମୋଟ ଅର୍ଥ ୬,୧୪,୮୨୫.୪୧ ଟଙ୍କା ଥିଲା ।
ଆମାଜନ୍ ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରିଛି ଯେ, ତାହା ନିଜ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବିକ୍ରି କରା ଯାଇଥିବା ପ୍ରେସର କୁକର ନିମନ୍ତେ ‘ବିକ୍ରି କମିଶନ’ ଦେୟ ଅର୍ଜନ କରିଛି । ସିସିପିଏ ଦ୍ୱାରା ଏହା ଦେଖା ଯାଇଥିଲା ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମାଜନ୍ ନିଜ ଇ – କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକ୍ରିରୁ ବ୍ୟବସାୟିକ ରୂପରେ ରୋଜଗାର କରିଥାଏ, ତେଣୁ କମ୍ପାନୀ ନିଜ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମଗ୍ରୀ ଗୁଡିକର ବିକ୍ରିକୁ ନେଇ ସମସ୍ୟା ଉପୁଜିଲେ ସେଥିରୁ ନିଜକୁ ଅଲଗା କରି ପାରିବ ନାହିଁ ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Central Consumer Protection Authority passes order against Amazon for allowing sale of domestic pressure cookers in violation to mandatory standards on its e-commerce platform
Amazon directed to notify consumers of all 2,265 pressure cookers, recall and reimburse the prices of such pressure cookers to consumers and submit a compliance report in 45 days
Amazon to pay penalty of ₹1,00,000 for allowing sale of pressure cookers in violation to QCO and violating the rights of consumers
04 AUG 2022 4:11PM by PIB Delhi
CCPA is continuously monitoring the consumer protection landscape in the country. Recently, CCPA issued advisory to all e-commerce platforms with regard to sale of Ayurvedic, Siddha and Unani drugs containing ingredients as listed in Schedule E(1) of Drugs and Cosmetics Rules highlighting that sale or facilitation of sale of such drugs shall be done done only after a valid prescription of a registered medical practitioner is uploaded by the user on the platform.
CCPA has also recently issued Guidelines for Prevention of Misleading Advertisements and Endorsements for Misleading Advertisements. The guidelines include conditions for valid and non-misleading advertisements, due diligence required for endorsement of advertisements and considerations for advertisements targeted at children.
CCPA has also issued Safety Notices under Section 18(2)(j) of the Act to alert and caution consumers against buying goods which do not hold valid ISI Mark and violate compulsory BIS standards. While the first Safety Notice was issued with regard to Helmets, Pressure Cookers and Cooking gas cylinders, the second Safety Notice was issued with regard to household goods including electric immersion water heaters, sewing machines, microwave ovens, domestic gas stoves with LPG etc.
The Central Consumer Protection Authority, headed by Chief Commissioner Mrs. Nidhi Khare, recently passed order against violation of consumer rights by Amazon e-commerce platform for allowing sale of domestic pressure cookers in violation to mandatory standards prescribed by the on its e-commerce platform.
It may be mentioned that CCPA had initiate suo-moto action against e-commerce platforms for sale of domestic pressure cookers in violation to compulsory standards on its e-commerce platforms. CCPA had issued notices to major e-commerce platforms including Amazon, Flipkart, Paytm Mall, Shopclues and Snapdeal as well as to the sellers registered on these platforms.
After examination of the response submitted by the company, it was observed that total 2,265 pressure cookers not conforming to mandatory standards were sold through Amazon after notification of the QCO. The total fee earned by the Amazon on sale of such pressure cookers through its platform was Rs.6,14,825.41.
Amazon admitted that it earned ‘sales commission’ fee for the pressure cookers sold on its platform. It was observed by CCPA that when Amazon earns commercially from each sale of the product listed on its e-commerce platform, it can not disassociate itself in case of issues arising from sale of products through its platform.
In the order, CCPA directed Amazon to notify all consumers of the 2,265 pressure cookers sold on its platform, recall the pressure cookers and reimburse their prices to the consumers and submit a compliance report of the same within 45 days. The company was also directed to pay a penalty of Rs. 1,00,000 for allowing sale of pressure cookers in violation to the QCO on its platform and violating rights of consumers.
It may be mentioned that CCPA had passed similar order of penalty and recall of defective pressure cookers against Paytm Mall, which has complied with direction passed by CCPA and deposited the penalty of Rs.1,00,000.