ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୭୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ମିଳିଛି ମାନ୍ୟତା
ଭାରତ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲ୍ ଖୁଂଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ୭୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ମିଳିଛି ମାନ୍ୟତା
ଏହି ସଂଖ୍ୟା ନବସୃଜନ ଏବଂ ବିକାଶ ଗତିଶୀଳତାର ପରିକଳ୍ପିତ ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ଦେଇଥାଏ : ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୮୦୮ ଦିନରେ ୧୦ହଜାର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ସକୁ ମାନ୍ୟତା ମିଳିବା ତୁଳନାରେ ଏହି ଥର ୧୫୬ ଦିନରେ ସେହି ସମାନ ସଂଖ୍ୟାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ସକୁ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି
ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ୭.୪୬ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି
ଟାୟର – ୨ ଏବଂ ଟାୟର – ୩ ସହରରୁ ୪୯ ପ୍ରତିଶତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ସ
03 AUG 2022 9:41AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଂଟନ ଏବଂ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଆଜି ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲ୍ ଖୁଂଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୭୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପରିକଳ୍ପିତ ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ଦେଇଥାଏ । ଏହା ଏମିତି ଏକ ପରିକଳ୍ପନା, ଯାହା ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ଆଧାରିତ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କିତ ଅଟେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ ।
ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଆନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟାପାର ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ବିଭାଗ (ଡିପିଆଇଆଇଟି) ୭୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌ସକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ହେବା କ୍ରମରେ ଏକ ମାଇଲ୍ ଖୁଂଟ ଅଟେ । ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ଆଜାଦୀ / ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ନବସୃଜନ, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମୀ ଭାବନା ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ସ ପାରିବେଶିବ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
୧୫ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୧୫ରେ ଲାଲ୍‌କିଲ୍ଲାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ତାଙ୍କର ସମ୍ବୋଧନରେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦେଶବାସୀ ମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମଶୀଳତା କ୍ଷମତାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବ । ପରବର୍ତୀ ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀ ୧୬ରେ, ଯାହାକୁ ଏବେ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌ସ ଦିବସ ରୂପରେ ଘୋଷିତ କରି ଦିଆ ଯାଇଛି, ସେହି ଦିନ ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌ସ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହି ଛଅ ବର୍ଷ ସମୟରେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସଫଳ ମାର୍ଗ - ଦର୍ଶନ ମିଳିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କଥା ଯେ, ଯେଉଁଠାରେ ୧୦ ହଜାର ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌କୁ ୮୦୮ ଦିନରେ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇ ଥିଲା, ସେଠାରେ ଏବେ ୧୦ ହଜାର ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌ସକୁ ମାତ୍ର ୧୫୬ ଦିନରେ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି । ଏହି ହିସାବରେ ପ୍ରତିଦିନ ୮୦ ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ସକୁ ମାନ୍ୟତା ଦିଆ ଯାଉଛି । ଏହି ହାର ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ଅଟେ । ଏଥିରୁ ଜଣା ପଡୁଛି ଯେ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ସ ସଂସ୍କୃତିର ଭବିଷ୍ୟତ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉତ୍ସାହବର୍ଦ୍ଧକ ଅଟେ ।
ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌ସ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯାହାକୁ ପ୍ରାଥମିକ ଭାବରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌ସ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା, ତାହା ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌ସ ନିମନ୍ତେ ଲଂଚ - ପ୍ୟାଡ୍ ରୂପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଆର୍ôଥକ ସହାୟତାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆକର୍ଷକ କର ସୁବିଧା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତି ଅଧିକାରର ସମର୍ଥନ ଠାରୁ ନେଇ ସରଳ ସାର୍ବଜନିନ କ୍ରୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସୁଗମତା ନିମନ୍ତେ ନିୟମ ଗୁଡିକରେ ସୁଧାର କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅର୍ନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଉତ୍ସବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ , ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ôଥକ ବିକାଶର ଅଂଶ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ମୋଟ୍ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ସ ମଧ୍ୟରୁ ପାଖାପାଖି ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ଆଇଟି ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ହୋଇଥିବା ବେଳେ, ୯% ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଜୀବ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରର, ୭% ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର, ୫% ପ୍ରତିଶତ ବୃତିଗତ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ଏବଂ ୫% କୃଷି ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡିକ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅଟେ । ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୭.୪୬ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଏବଂ ଏଥିରେ ବିଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ଷିକ ୧୧୦ ପ୍ରତିଶତର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ବାସ୍ତବରେ , ଆମର ମୋଟ ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍‌ସ ମଧ୍ୟରୁ ୪୯ ପ୍ରତିଶତ ଟାୟାର ୨ ସହରରୁ ଏବଂ ଟାୟାର ୩ ସହରରୁ ଅଟେ, ଯାହା ଆମ ଦେଶର ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ କ୍ଷମତାର ପରିଚାୟକ ଅଟେ ।

Ministry of Commerce & Industry
India achieves landmark milestone, over 75000 startups recognised so far
These numbers tell the power of a vision to see innovation and drive growth, says Piyush Goyal
Latest 10000 startups recognised in 156 days compared to initial ten thousand startups in 808 days
7.46 lakh jobs created by the Indian startup ecosystem
49% of startups are from Tier II & Tier III cities
03 AUG 2022 9:41AM by PIB Delhi
Union Minister for Commerce & Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution and Textile Shri Piyush Goyal today announced that India has achieved a landmark milestone, wherein 75000 startups have been recognized in the country. These numbers tell the power of a vision. A vision to see innovation & enterprise drive growth, he emphasized.
The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) has recognized more than 75,000 startups- a milestone which coincides with 75th year of independence. As India celebrates Azadi ka Amrit Mahotsav, the Indian startup ecosystem continues to be fuelled by innovation, enthusiasm, and entrepreneurial spirit.
During the Independence Day speech from the Red Fort on 15th August 2015, Prime Minister Shri Narendra Modi had envisioned a new India which taps on the entrepreneurial potential of its people. On 16th January of the following year, the date which has now been declared as the National Startup Day, a program was initiated to lay out an action plan to build a strong ecosystem for nurturing innovation and startups in the country. 6 years hence, the action plan has successfully guided into making India the 3rd largest ecosystem. It is also interesting to note that, while the initial ten thousand startups were recognized in 808 days, the latest ten thousand were achieved in only 156 days. With more than 80 Startups getting recognized per day- highest rate in the world, the future of the startup culture is very promising and encouraging.
Startup India program which was primarily setup to provide an enabling environment for the startups, has today evolved into the launchpad for them. From providing funding to tax incentives, from support on intellectual property rights to eased public procurement, from enabling regulatory reforms to access to international fests and events, Startup India program has become synonymous with sustainable economic growth.
Out of the total recognized startups, around 12% cater to IT services, 9% to Healthcare and Life Sciences, 7% to education, 5% to professional and commercial services and 5% to agriculture. An impressive, 7.46 lakh jobs have been created by the Indian startup ecosystem, so far, which has been a 110% yearly increase over the last 6 years. The fact that about 49% of our startups are from Tier II & Tier III today is a validation of the tremendous potential of our country’s youth.