নীতি আয়োগ
কর্নাতকা, মনিপুর অমসুং চান্দিগরনা নিতি অয়োগকী ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স ২০২১দা মকোক তারে
21 JUL 2022 11:20AM by PIB Imphal
কর্নাতকা, মনিপুর অমসুং চান্দিগরনা নিতি অয়োগকী ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্সকী অহুমসুবা ইদিসন্দা মখোয় মখোয়গী কাঙলুপ্তা মকোক তাখ্রে‍।
ইন্দেক্স অসি ঙসি নিনি অয়োগ ভাইস চেয়রমেন সুমন বেরীনা মেম্বর দোক্তর ভি.কে. সরস্বত, সি.ই.ও. পরমেস্বরন ঐয়র অমসুং মকোক থোংবা পাউতাক্লোই নীরজ সিন্হা, অমদি ইন্সতিত্যুৎ ফোর কম্পিতিতিবনেস চেয়রমেন দোক্তর অমিত কাপুর য়াওবা থৌরম অমদা ফোঙদোকখিবনি‍।
কর্নাতকানা ‘অচৌবা স্তেত’শিংগী কাঙলুপ্তা অমুক্কা হন্না মকোক তারকপগা লোয়ননা মনিপুরনা ‘অৱাং নোংপোক অমসুং চীঙগী স্তেত’শিংগী কাঙলুপ্তা মাঙজিন থারি অমদি চান্দিগরনা ‘য়ুনিয়ন তেরিতরী অমসুং সিতী স্তেত’শিংগী কাঙলুপ্তা মকোক থোংনা লৈরি‍।
‘ইনোভেসন হায়বসি তুং কোইগদবা অমদি পুম্নমক কোনশিল্লবা চাউখৎপগী ফীভম লাক্নবা পরম্নি‍। মসিনা মতমসিগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবশিং: মীওই কয়া লায়রবগী পনখৈ মখাদগী পুখৎলকপা, পুন্সি হিংনবগী ফীভমশিং শেমবিবা, অমদি আত্মনিরভর ভারতকী লম্বী য়াৎপা হায়রিবা হীরমশিং অসিগী ৱাখৈ পুরকপদা মতেং ওইগনি,” হায়না দোক্তর সরস্বতনা হায়খি‍।
“ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্সকী খুত্থাঙদা ভারতকী ইনোভেসনগী ফীভমবু নিতি অয়োগনা মখা তানা য়েংশিন্নবগী ফিরেপ ঐনা অমুক্কা হান্না মীয়ামগী মফমদা থমজরি‍। ঐখোয়না স্তেতশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগী খোঙবু ওইদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা ইনোভেসন ইকোসিস্তেম ফগৎহন্নবা হোৎনরিও” হায়না মিস্তর ঐয়রনা ফোঙদোকখি‍।
ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স হায়বসি করিনো?
নিতি অয়োগ অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ফোর কম্পিতিতিবনেসনা শেম্লিবা ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স অসি লৈবাকসিগী ইনোভেসনগী ইকোসিস্তেম অসিগী ফীভম য়েংশিন্নবা অমদি চাউখৎহন্নবা মপুং ফাবা খুৎলায় অমনি‍। মসিনা স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংবু মখোয় মশেলগী মরক্তা অফবা হিদান্নবগী চৎনবী অমা শেমগৎনবগীদমক্তা মখোয়গী ইনোভেসন পর্ফোর্মেন্সকী মতুং ইন্না রেঙ্ক খায়দোকই‍।
অহুমসুবা ইদিসন অসিনা গ্লোবেল ইনোভেসন ইন্দেক্সকী ফ্রেমৱর্ক্তা পাদম লৌদুনা লৈবাকসিগী ইনোভেসন এনালাইসিসকী স্কোপশিং উৎলি‍। ইন্দিকেতর মশিং (ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স ২০২০দা) ৩৬ ওইরমবদগী (ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স ২০২১দা ৬৬তা হেনগৎলে‍। ইন্দিকেতরশিং অসি সব-পিল্লর ১৬তা য়েন্থোক্লি, অমদি মসিনা অমুক মখা তানা মরুওইবা পিল্লর ৭ থোক্না খায়দোক্লি‍।
ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স ২০২১: অপুনবগী রেঙ্কিং
ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স ২০২১গী মওং মতৌ মমাঙগী চহিগা চপ মান্নরি‍। মমাঙগী ইদিসনগা মান্ননা, ‘ইনেব্লর’ পিল্লর মঙানা ইনপুৎ ওল্লি অদুগা ‘পর্ফোর্মেন্স’ পিল্লর অনিনা আউতপুৎ ওল্লি‍। ইনেব্লর পিল্লরদা য়াওরিবা ইন্দিকেতর খুদিংমক্না স্তেত/য়ুনিয়ন তারিতরী অমগী মনুংদা ইনোভেসন য়োকখৎনবগী মরুওইবা মচাক পুম্নমক কোনশিল্লি‍। পর্ফোর্মেন্স পিল্লরদা লৈরিবা ইন্দিকেতরশিংনা লৌশিং শেমগৎপা অমদি হিদান্নবগী মচৎকী লমদা লৈবাক অমগী তৌথোরকপা মতৌশিং উৎলি‍।
“ইনোভেসন হায়বসি লৈবাকসিগী খাঙবা কনবা অমদি মরোমদোম লেপচবা ঙমবগী ফীভম য়োকখৎপদা মরুওই‍। ইন্দেক্স অসিনা ইনোভেসনবু ভারতকী স্তেত খুদিংদা য়েন্থোকখিবগী মতৌ উৎলি,” হায়না নিতি অয়োগকী মকোক থোংবা পাউতাক্লোই নীজর সিন্হানা ফোঙদোক্লি‍।
“ইন্দেক্স অসিনা, ভারতনা তমশিনবদা কান্নগদবা অমদি ঐখোয়গী লমবাশিংগা থোং মান্নবা ফীভমদা পুরকপদবা মতেং ওইগদবা, মালেমগী ওইবা মান্নবা ৱাফম খরসু লৌশিল্লি,” হায়না ইন্সতিত্যুৎ ফোর কম্পিতিতিবনেস চেয়রমেন দোক্তর অমিত কাপুরনা ফোঙদোকখি‍।
ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স ২০২১ অসি লৈবাক অসিবু ইনোভেসন্না থৌদুনা চৎপা শেন্মিৎলোন অমা ওইহন্নবগীদমক ভারত লৈঙাক্না লেপ্লিবা খোঙফমগী খুদম অমনি‍।
ইন্দিয়া ইনোভেসন ইন্দেক্স অসিনা নিতি অয়োগনা নোদেল ওর্গনাইজেসন ওইরিবা রিফোর্ম এন্দ গ্রোথ (জি.আই.আর.জি.) মেকানিজমবু মথৌ হাপ্নবগীদমক গ্লোবেল ইন্দাইসশিংগী খুত্থাঙদা খনগৎলবা গ্লোবেল ইন্দাইসশিংবু য়েংশিন্নবা লৈঙাক্কী থৌরাংদসু তেংবাংলি‍।
মপুং ফাবা রিপোর্ত মসিদা পাবিয়ু: https://www.niti.gov.in/sites/default/files/2022-07/India-Innovation-Index-2021-Web-Version_21_7_22.pdf

NITI Aayog
Karnataka, Manipur and Chandigarh Top NITI Aayog’s India Innovation Index 2021
21 JUL 2022 11:20AM by PIB Delhi
Karnataka, Manipur and Chandigarh have topped in their respective categories in the third edition of NITI Aayog’s India Innovation Index.
The index was released today by NITI Aayog Vice Chairman Suman Bery in the presence of Member Dr VK Saraswat, CEO Parameswaran Iyer and Senior Adviser Neeraj Sinha, and Institute for Competitiveness Chairman Dr Amit Kapoor.
While Karnataka has topped again in the ‘Major States’ category, Manipur is leading the ‘North East and Hill States’ category and Chandigarh is the top performer in the ‘Union Territories and City States’ category.
‘Innovation is the key to sustainable and inclusive growth. It can help us solve the biggest challenges of our times: bringing millions out of poverty, generating livelihood opportunities, and paving the way for an Aatmanirbhar Bharat,’ said Dr Saraswat.
‘I would like to reaffirm NITI Aayog’s continued commitment to monitoring the state of innovation in India through the India Innovation Index. We strive to improve the innovation ecosystem across the nation in partnership with the states and other stakeholders,’ said Mr Iyer.
What is the India Innovation Index?
Prepared by NITI Aayog and the Institute for Competitiveness, the India Innovation Index is a comprehensive tool for the evaluation and development of the country’s innovation ecosystem. It ranks the states and the union territories on their innovation performance to build healthy competition amongst them.
The third edition highlights the scope of innovation analysis in the country by drawing on the framework of the Global Innovation Index. The number of indicators has increased from 36 (in the India Innovation Index 2020) to 66 (in the India Innovation Index 2021). The indicators are now distributed across 16 sub-pillars, which, in turn, form seven key pillars.
India Innovation Index 2021: Overall Rankings
The contours of the India Innovation Index 2021 remain the same as last year. Similar to the previous edition, the five ‘Enabler’ pillars measure inputs and the two ‘Performance’ pillars measure output. All the indicators in the Enabler pillars cover features crucial for promoting innovation within a state/union territory. Indicators in the Performance pillars represent a nation’s output in knowledge creation and competitiveness.
‘Innovation is critical in promoting the country’s resilience and self-reliance. The index points to the decentralization of innovation across all Indian states,’ said NITI Aayog Senior Adviser Neeraj Sinha.
‘The index also draws some international parallels, which will add to India’s learnings and how we can be on a par with our counterparts,’ said Institute for Competitiveness Chairman Dr Amit Kapoor.
The India Innovation Index 2021 is a testament to the Government of India’s continued commitment to transforming the country into an innovation-driven economy.
The India Innovation Index also contributes to the Government’s effort to monitor select global indices through the Global Indices to drive Reform and Growth (GIRG) mechanism, for which the NITI Aayog is the nodal organization.
Read the full report here: https://www.niti.gov.in/sites/default/files/2022-07/India-Innovation-Index-2021-Web-Version_21_7_22.pdf