কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ প্ৰশস্তকৰণ আৰু উন্নত গতিশীলতাৰ উদ্দেশ্যে তৰংগা হিল-আম্বাজী-আবু ৰোড নতুন ৰেল লাইনত কেবিনেটৰ অনুমোদন
আম্বাজীলৈ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ সম্প্ৰসাৰণ অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণৰ এক দীৰ্ঘদিনীয়া দাবী আছিল
এই প্ৰস্তাৱিত প্ৰকল্পই আম্বাজীলৈ যোগাযোগ ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত আৰু অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণৰ গতিশীলতাক উন্নত কৰিব
তদুপৰি ই আহমেদাবাদ আৰু আবু ৰোডৰ মাজত আন এক বিকল্প পথ প্ৰশস্ত কৰিব
প্ৰকল্পটোৱে লগতে নিৰ্মাণৰ সময়ত প্ৰায় ৪০ লাখ কৰ্মদিনৰ প্ৰত্যক্ষ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব
এই প্ৰকল্পৰ নিৰ্ধাৰিত ব্যয় ২,৭৯৮.১৬ কোটি টকা আৰু ২০২৬-২৭ ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব
13 JUL 2022 4:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষাধীন অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট কমিটিয়ে তৰংগা হিল-আম্বাজী-আবু ৰোডৰ নতুন ৰেল লাইনৰ নিৰ্মাণত অনুমোদন জনালে। ৰেল মন্ত্ৰালয়ে নিৰ্মাণ কৰিবলগীয়া এই প্ৰকল্পৰ নিৰ্ধাৰিত ব্যয় হৈছে ২,৭৯৮.১৬ কোটি টকা।
এই নতুন ৰেল লাইনৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য হ'ব ১১৬.৬৫ কিলোমিটাৰ। প্ৰকল্পটো ২০২৬-২৭ ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব। এই প্ৰকল্পই নিৰ্মাণৰ সময়ত প্ৰায় ৪০ লাখ কৰ্মদিনৰ প্ৰত্যক্ষ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ এখনি নব্য ভাৰতৰ দৃষ্টিৰে সংগতি ৰাখি, প্ৰকল্পটোৱে অঞ্চলটোৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধন আৰু গতিশীলতাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ লগতে সৰ্বাংগীন আৰ্থসামাজিক উন্নয়ন প্ৰশস্ত কৰিব।
তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে আম্বাজী এক প্ৰখ্যাত গুৰুত্বপূৰ্ণ গন্তব্যস্থল আৰু ভাৰতৰ ৫১ খনি শক্তিপীঠৰ অন্যতম যিয়ে প্ৰতি বছৰে গুজৰাটৰ লগতে দেশখন আৰু বিদেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ ভক্তসকলক আকৰ্ষণ কৰি আহিছে। এই লাইনৰ নিৰ্মাণে ভক্তসকলৰ যাত্ৰাপথক সুবিধাজনক কৰি তুলিব। তদুপৰি ই তৰংগা হিলত অৱস্থিত অজিনাথ জৈন মন্দিৰ (২৪ খনি পবিত্ৰ জৈন তীৰ্থংকৰৰ অন্যতম) দৰ্শন কৰিবলৈ যোৱা ভক্তসকলকো লাভাম্বিত কৰিব। তৰংগা হিল-আম্বাজী-আবু ৰোডৰ মাজৰ এই নতুন ৰেল লাইনে ৰেলৱেৰ প্ৰধান নেটৱৰ্কৰে এই দুই গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় স্থলক সংযোগ কৰিব।
এই লাইনে কৃষিজাত আৰু থলুৱা উৎপাদিত পণ্যৰ ক্ষীপ্ৰ সৰবৰাহ সুগম কৰাৰ লগতে এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ গুজৰাট আৰু ৰাজস্থানৰ লগতে দেশখনৰ আন ঠাইসমূহৰে গতিশীলতাক উন্নত মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব। এই প্ৰকল্পই তদুপৰি বৰ্তমানৰ আহমেদাবাদ-আবু ৰোড ৰেল লাইনৰ বাবে আন এক বিকল্প পথৰ সৃষ্টি কৰিব।
দ্বৈতকৰণৰ প্ৰস্তাৱিত এই সংৰেক্ষণ ৰাজস্থানৰ চিৰহী জিলা আৰু গুজৰাটৰ বনাচকান্থা আৰু মহেচানা জিলাৰ মাজেৰে গতি কৰিব। নতুন এই ৰেল লাইনৰ নিৰ্মাণে বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ সামগ্ৰিক আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নক ত্বৰান্বিত কৰিব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Taranga Hill-Ambaji-Abu Road new rail line to provide connectivity and improve mobility
The connectivity to Ambaji has been long pending demand of the people of the region
The proposed project will provide connectivity to Ambaji and improve mobility of the people of the region
It will also provide alternate route between Ahmedabad and Abu Road
The project will also generate direct employment for about 40 lakh mandays during construction
The estimated cost of this project is Rs. 2798.16 crore and will be completed by 2026-27
13 JUL 2022 4:15PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the construction of Taranga Hill-Ambaji- Abu Road new rail line to be constructed by Ministry of Railways at an estimated cost of Rs.2798.16 crore.
The total length of the new rail line will be 116.65 kms. The project will be completed by 2026-27. The project will generate direct employment during construction for about 40 lakh mandays.
In line with Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s vision of a New India, the project is going to enhance connectivity and improve mobility leading to overall socio economic development of the region.
Ambaji is a famous important pilgrimage destination and is one of the 51 Shaktipeeths in India and attracts millions of devotees from Gujarat as well as other parts of the country and abroad every year. The construction of this line will facilitate easy travel for these millions of devotees. Further, the devotees visiting the Ajitnath Jain temple (one of the 24 holy Jain Tirthankaras) at Taranga Hill would also be greatly benefitted by this connectivity. This railway new line between Taranga Hill-Ambaji- Abu Road will connect these two important religious sports with railway’s main network.
This line will facilitate faster movement of agricultural and local products and also provide improved mobility of the people in the region within the state of Gujarat and Rajasthan and also to other parts of the country. This project will also provide alternative route for existing Ahmedabad-Abu Road railway line.
The alignment of the proposed doubling will traverse through Sirohi district of Rajasthan and Banaskantha and Mahesana districts of Gujarat. The construction of new rail line will attract investment and lead to overall socio-economic development of the region.