প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নেচরেল ফার্মিং কনক্লেবতা ৱা ঙাংখ্রে
“অমৃত কালগী পান্দমশিং ফংনবা লৈবাক্কী ফিরেপ থুংহন্নবা হোৎনবদা গুজরাতনা লমজিংলি”
“মহৌশাগী লৌউ পথাপকী সুরত মোদেলনা লৈবাক পুম্বগী মোদেল অমা ওইরকপা য়াই”
“‘সবকা প্রয়াস’না অনৌবা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎ লমজিংলি”
“খুঙ্গংশিংনা অওনবা পুরকপা খক নত্তনা অহোংবা পুরকপদা মাংজিল থাবা য়াই হায়বা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংনা উৎখি”
“ভারত অসি মহৌশা অমসুং চৎনবীগী মতুং ইন্না লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক ওইদুনা লাকখি”
“হৌজিক ঐখোয়না মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী লম্বেলদা মাংদা চংশিনবগী অমসুং মালেমগী ওইবা খুদোংচাবশিং অসি মপুং ফানা লৌহৌনবগী মতম ওইরে”
“সর্তিফাইদ প্রদক্তশিংবু লৌমীশিংনা মপালদা থাদোকপা মতমদা মমল কানা য়োনবা য়াই”
10 JUL 2022 12:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা নেচরেল ফার্মিং কনক্লেবতা ৱা ঙাংখ্রে। গুজরাতকী সুরত্তা পাঙথোকখিবা কনক্লেব অদুদা সুরত্তা মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পাইখৎখিবদা মাই পাকখ্রবা লৌমী অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না শরুক য়াবা উবা ফংখি। কনক্লেব অদুদা গুজরাতকী রাজ্যপাল অমসুং মুখ্য মন্ত্রীনা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিনা করম্না গুজরাতনা অমৃত কালগী পান্দমশিং ফংনবা লৈবাক্কী ফিরেপতা লমজিংবগে তাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “সুরতনা পঞ্চায়ত খুদিংদা লৌমী ৭৫তা মহৌশাগী লৌউ-পথাপ শীজিন্নহনবগী মাইপাকপনা লৈবাক পুম্বগী খুদম অমা ওইরগনি”। মহাক্না সর্পঞ্চশিংনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা ৱাফমশিং থমখি অমসুং লৌউ-শিংউ তৌবদা মহৌশাগী ওইবা পাম্বৈ শীজিন্নবগী মাইকৈদা মাংদা চংশিন্নবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপগা মরী লৈননা লৈবাক্না তুংনা লাক্কদবা মতমশিংদা অচৌবা অহোংবশিং পুরক্নবগী য়ুম্ফম থোনগদবা পান্দম কয়াদা থবক পাইখৎপা হৌখি। লৈবাক্কী চাউখৎপগী অমসুং খোঙজেল অসিগী হৌরকফম ‘সবকা প্রয়াস’কী ৱাখল্লোন অসিনা ওইরি, মসিনা ঐখোয়গী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিবু লমজিংলি”। মরম অসিনা গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা লায়রবা অমসুং শোত্থরবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি।
মহাক্না হায়খি মদুদি লোকেল বোদীশিংনা পঞ্চায়ত খুদিংমক্তগী লৌমী ৭৫ খনখৎতুনা মখোয়দা ত্রেনিং অমসুং অতোপ্পা রিসোর্সশিং ফংহন্দুনা হেন্দ-হোল্দিং তৌবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মসিনা পঞ্চায়ত ৫৫০দা লৈবা লৌমী লিশিং ৪০ হেনবনা মহৌশাগী লৌউ পথাপতা পাইখৎপগী ফীভম অমা ওইহল্লকপা ঙমখি। মসি অফবা অহৌবা অমনি অমসুং য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওই। মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী সুরত মোদেল অসিনা লৈবাক পুম্বগী মোদেল অমা ওইরগনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জন ভাগীদারিগী শক্তিগা লোয়ননা অচৌবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎপা মতমদা লৈবাক অসিমক্কী মীয়াম্না মখোয়বু মাইপাকপা ঙমহল্লি। শ্রী মোদীনা মীয়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবা জল জীবন মিসনগী প্রোজেক্তপু খুদম ওইনা পীখি। মসিগা মান্ননা “দিজিতেল ইন্দিয়া মিসন্না অখন্ননা মাইপাকপা অসি খুঙ্গংদা অহোংবা পুরকপা অসি অরায়বা নত্তে হায়না ফোঙদোকখিবা মীওইশিংদা পীবা লৈবাক অসিগী পাউখুমনি। খুঙ্গংশিংনা অওনবা পুরকপা খক নত্তনা অহোংবা পুরকপদা মাংজিল থাবা য়াই হায়বা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংনা উৎখি”। প্রধান মন্ত্রীনা মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাউখৎপদা জন অন্দোলন খোঙজং য়াওরকপনা তুংদা অচৌবা মাইপাকপা পুরকপা ঙমগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। খোঙজং অসিদা ঙন্না য়াওহৌবা লৌমীশিংনা চাউনা কান্নবা ফংগনি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, “ঐখোয়গী পুন্সি, ঐখোয়গী হকশেল, ঐখোয়গী খুন্নাইগী হৌরকফম অসি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী পথাপ অসিনা ওইরি। ভারত অসি মহৌশা অমসুং চৎনবীগী মতুং ইন্না লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক অমা ওইদুনা লাকখি। মরম অসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা খুমাং চাউশিল্লকপা, ঐখোয়গী লৌউ-শিংউনা খুমাং চাউশিল্লকপা অমসুং চাউখৎলকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈবাকসু খুমাং চাউশিল্লক্কনি”। মহাক্না লৌমীশিংদা মহৌশাগী লৌউ পথাপ অসি ঐখোয়গী পৃথিবী ইমা চাউখৎহন্নবা লোয়ননা ইকাই খুম্ননবা অমসুং শেবা তৌনবা পাম্বৈ অমনি। মহাক্না হায়খি, “নখোয়না মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পাইখৎপা মতমদা, অদোম্না পৃথিবী ইমাগী শেবা তৌই, লৈহৌগী ক্বালিতী, মাগী পোত্থোক ঙাকশেল্লি। নখোয়না মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পাইখৎপা মতমদা নখোয়না মহৌশা অমসুং অকোইবগী ফীভমগী শেবা তৌই। নখোয়না মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পাইখৎপা মতমদা নখোয়না গৌমাতা শেবা তৌবগী খুদোংচাবসু ফংলি”।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেম পুম্বনা সস্তেনেবল লাইফস্তাইলগী মতাংদা ঙাংনরি হায়খি। মহাক্না হায়, “চহিচা কয়াদগী লম অসিদা ভারতনা মালেমবু লমজিংদুনা লাকখি, মরম অসিনা হৌজিক ঐখোয়না মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী লম্বেলদা মাংদা চংশিনবগী অমসুং থোরক্লিবা মালেমগী ওইবা খুদোংচাবশিং অসি মপুং ফানা লৌনবগী মতম ওইরে”। শ্রী মোদীনা ত্রেদিস্নেল ফার্মিংগী রিসোর্সশিং অমসুং ত্রেনিং পীরিবা ‘পরম্পরাগত কৃশি বিকাস য়োজনা’ অসিগুম্বা স্কিমশিংগী মওংদা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী পথাপ চাউখৎহন্নবা সরকারনা পাইখৎলিবা থৌশিলশিংগী মরমদসু ফোঙদোকখি। লৌমী লাখ কয়াদা কান্নবা পীনবা স্কিম অসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা ক্লস্তর লিশিং ৩০ শেমখি। ‘পরম্পরাগত কৃশি বিকাস য়োজনা’গী মখঅদা হেক্ত লাখ ১০ কোনশিনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মহৌশাগী লৌউ পথাপ অসি তোখাইবা কেম্পেন অমা ওইনা গঙ্গা তুরেল তোর্বান্দা নেচরেল ফার্মিং কোরিদোর শেমগৎনবা পাইখৎখি নমামি গঙ্গা প্রোজেক্তকা মরী লৈনৈ।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী পোত্থোক্কী সর্তিফিকেসনগীদমক ক্বালিতী এস্যুরেন্স সিস্তেমগীদমক্তসু খঙহনখি। মহাক্না হায়, সর্তিফাইদ প্রদক্তশিংবু লৌমীশিংনা মপালদা থাদোকপা মতমদা মমল কানা য়োনবা য়াই।
ভারতকী শাস্ত্রশিং অমসুং নাৎতা লোৎতুনা লৈরিবা মহৌশাগী লৌউ পথাপকী লৌশিং অদুবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুসনশিং, এন.জি.ও.শিং অমসুং এক্সপর্তশিংনা অরিবা মতমগী লৌশিংদা অমসুং মতমগা চুনবা দিমান্দশিং অসিগী মতুং ইন্না লৌমীশিংগা করম্না পাউ ফাওদোক্নগনি হায়বা অসিগী মতাংদা রিসর্চ তৌনবা হায়খি। লৌমী ৭৫না পঞ্চায়ত খুদিংদা মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাইখৎপা হৌরকপা অসি অথুবদা অথুবদা শরুক কয়া হেনগৎলক্লগনি মরমদি কেমিকেল-ফ্রী নেচরেল প্রদক্তশিংগী দিমান্দ হেনগৎলকপা য়ানা লৈ হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা মার্চ ২০২২দা গুজরাত পঞ্চায়ত মহাসম্মেল্লন্দা ৱা ঙাংখিবদা খুঙ্গং খুদিংগী য়ামদ্রবদা লৌমী ৭৫না মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাইখৎনবা হায়খিবনি। প্রধান মন্ত্রীগী অসিগুম্বা মঙলান্না লমজিংদুনা, সুরত জিলানা লমদমসিগী লৌমীশিংদা নেচরেল ফার্মিং পাইখৎহনবদা তেংবাংবা ঙম্নবগীদমক্তা জিলা অসিগী মনুং চন্না লৈবা লৌমী কাঙলুপ, মীয়াম্না খনগৎলবা মীহুৎ, তলাথী, এগ্রিকলচর প্রোদ্যুস মার্কেতিং কম্মিতী (এ.পি.এম.সি.), কো-ওপরেতিব বেঙ্কনচিংবা তোঙানবা স্তেকহোলদর অমসুং ইস্তিত্যুসনশিংবু মরী লৈনবা ৱাফম খঙহনবগা লোয়ননা পুক্নিং থৌগৎপগী অচৌবা অমসুং নীংথিনা থৌরাং য়াৎলবা খোঙথাং পাইখৎখি। মসিগী মহৈ ওইনা, গ্রাম পঞ্চায়ত খুদিংগী য়ামদ্রবদা লৌমী ৭৫ মশক খঙদোকখি অমসুং মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাইখৎনবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগত্তুনা ত্রেনিং পীখি। লৌমীশিংবু তোঙানবা ক্লস্তর ৯০দা ত্রেনিং পীখি অমসুং অপুনবা থৌওং অসিনা জিলা অসিগী অপুনবা লৌমী ৪১,০০০দা ত্রেনিং পীবা ঙমখি।

Prime Minister's Office
PM addresses Natural Farming Conclave
“Gujarat is leading the country’s resolution of achieving the goals of the Amrit Kaal”
“The Surat Model of natural farming can become a model for the entire country”
“‘Sabka Prayas’ is leading the development journey of New India”
“Our villages have shown that villages can not only bring change but can also lead the change”
“India has been an agriculture based country by nature and culture”
“Now is the time when we move forward on the path of natural farming and take full advantage of the global opportunities”
“Certified natural farming products are fetching good prices when farmers export them”
10 JUL 2022 12:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a Natural Farming Conclave today via video conferencing. The conclave, organised in Surat, Gujarat, is witnessing participation of thousands of farmers and all other stakeholders who have made adoption of Natural farming in Surat a success story. The conclave was also attended by the Governor and Chief Minister Gujarat.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that today’s programme is an indication of how Gujarat is leading the country’s resolution of achieving the goals of the Amrit Kaal. “Success of Surat in connecting 75 farmers in every panchayat with natural farming is going to become an example for the entire country”, the Prime Minister said. He highlighted the role of Sarpanches and congratulated the farmers for moving ahead in the direction of a natural way of farming.
The Prime Minister said “In connection with 75 years of independence, the country has started working on many goals which will become the basis for major changes in the times to come. The basis of progress and speed of the country is the spirit of ‘Sabka Prayas’, which is leading this development journey of ours.” That is why, he said that Gram Panchayats have been given a key role in the welfare projects for the poor and the deprived.
He said that local bodies played a concerted role in selecting 75 farmers from every panchayat and hand-holded them with training and other resources. This has led to a situation where more than 40 thousand farmers in 550 panchayats have become involved in natural farming. This is a great beginning and is very encouraging. The Surat Model of natural farming can become a model for the entire country, he said.
The Prime Minister remarked that when big projects are undertaken with the power of people’s participation then their success is ensured by the people of the country themselves. Shri Modi gave the example of the Jal Jeevan Mission where people were given a key role in the project. Similarly “The extraordinary success of the Digital India Mission is also the country's answer to those who used to say that bringing change in the village is not easy. Our villages have shown that villages can not only bring change but can also lead the change.” The Prime Minister expressed confidence that Jan Andolan (People’s movement) regarding natural farming will also be a huge success in the coming days. Farmers who will get involved early with this movement will reap great benefit, he said.
The Prime MInister emphasized “at the basis of our life, our health, our society is our agriculture system. India has been an agriculture based country by nature and culture. Therefore, as our farmer progresses, as our agriculture progresses and prospers, so will our country progress.” He reminded the farmers that natural farming is a means of prosperity as well as respecting and serving our mother earth. “When you do natural farming, you serve Mother Earth, protect the quality of the soil, its productivity. When you do natural farming you are serving nature and the environment. When you join natural farming, you also get the privilege of serving Gaumata”, he added.
The Prime Minister pointed out that the entire world is talking about a sustainable lifestyle. “This is one area where India has led the world for centuries, therefore, now is the time when we move forward on the path of natural farming and take full advantage of the global opportunities that are emerging”, he said. Shri Modi also talked about the measures taken by the government for promoting natural farming in the form of schemes like ‘Paramparagat Krishi Vikas Scheme’ that are providing resources and training for traditional farming. 30 thousand clusters have been created all over the country under the scheme for the benefit of the lakhs of farmers. 10 lakh hectares will be covered under the ‘Paramparagat Krishi Vikas Scheme’. Natural farming, the Prime MInister said, has been linked with the Namami Gange project as a separate campaign has been undertaken to create a natural farming corridor along the Ganga river.
The Prime Minister also informed about the quality assurance system for certification of produce of natural farming. He also said that certified products are fetching good prices when farmers export them.
Recalling the natural farming knowledge hidden in the scriptures and popular culture of India, the Prime Minister requested the institutions, NGOs and experts to do research on the ancient knowledge and how that can be communicated to farmers as per the demands of the modern times. He also expressed confidence that the beginning of 75 farmers taking up natural farming in every panchayat will soon increase manifold as demand for this chemical-free natural product is bound to increase. .
As part of Azadi ka Amrit Mahotsav, Prime Minister in his address at Gujarat Panchayat Mahasammelan in March, 2022 had exhorted at least 75 farmers in each village to adopt the Natural way of farming. Guided by this vision of Prime Minister, Surat District undertook a concerted and coordinated effort to sensitise and motivate different stakeholders and institutions like farmer groups, elected representatives, talathis, Agriculture Produce Marketing Committees (APMCs), Cooperatives, Banks etc, in the district to help farmers in adoption of Natural Farming. Consequently, at least 75 farmers were identified in each Gram Panchayat and were motivated and trained to undertake Natural Farming. The farmers were trained in 90 different clusters resulting in the training of more than 41,000 farmers across the district.