পাৱর মন্ত্রালয়
পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান – “পাৱর ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা শাহৌ পীরিবা”
ৱান-ক্লিক কম্প্রিহেন্সিব ভ্যুনা পাৱর ত্রান্সমিসন প্রোজেক্তশিংগী প্লান্নিং তৌবা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থৌওংদা লমজিংলগনি অমসুং লায়থোকহল্লগনি
পি.এম. গতিশক্তি এন.এম.পি.না প্লান্নিং, তেন্দরিং, ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং এপ্রুবেলগী স্তেজশিংদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি
পোর্তেল অসিদা আর.ই. য়াম্না লৈয়া রাজ্য ৬তা হায় ইম্পেক্ত পাৱর প্রোজেক্ত ৯ মেপ তৌখি
07 JUL 2022 12:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা হায়ৱেজ, রেলৱেজ, এভিএসন, গ্যাস, পাৱর ত্রান্সমিসন, রিন্যুএবল ইনর্জী অসিনচিংবা সেক্তর পুম্নমক্কী তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/য়ুতিলিতীশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লান্নিং অসিবু সিঙ্গল য়ুনিফাইদ বিজন অমগী মখাদা পুরক্নবা পান্দমগা লোয়ননা ২০২১গী ওক্তোবরদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তগীদমক পি.এম. গতিশক্তি-নেস্নেল মাস্তর প্লান (এন.এম.পি.) হৌদোকখি। অসিগুম্বা অমুক্তা পাইখৎখিদ্রিবা থৌশিল অসিনা অয়াম্বনা “পাৱর” অমসুং মরু ওইনা লৈবাক অসিগী ইনর্জী লাইফ-লাইন মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা “ত্রান্সমিসন” য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংবদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তগীদমক বিজন থম্লি।
মসিনা “আত্মনির্ভর ভারত”কী পান্দম থুংহল্লিবা বি.আই.এস.এ.জি-এন., গুজরাতনা দিবেলপ তৌবা ইন্দিজিনস ইস্রো ইমেজরীগা লোয়ননা স্পাসিএল প্লান্নিং তুলশিং য়াওবা তেক্নোলোজী চাউনা শীজিন্নদুনা ইকনোমিক জোন কয়াদা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী মলতি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী পীবদা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি।
লৈবাক অসিনা মাগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মাইকৈদা চংশিল্লিবা অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবদা পাৱরগী মরু ওইবা থৌদাং লৈ। পি.এম. গতিশক্তি এন.এম.পি. পোর্তেলনা পাৱর ত্রান্সমিসন প্রোজেক্তশিংগী প্লান্নিং তৌবদা লমজিংনবা অমসুং লায়থোকহল্লিবা অমদি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থৌওংদা মতম অমসুং শেল চংবা হন্থহল্লিবা “ৱান-ক্লিক কম্প্রিহেন্সিব ভ্যু” ফংহল্লি। মসিনা সিঙ্গল দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমসুং মলতি মোদেল পোর্তেলগী খুত্থাংদা লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী ফগৎহনবদা মতেংসু পাংলগনি।
পাৱর ত্রান্সমিসন প্রোজেক্তশিং শেমগৎপদা পি.এম. গতিশক্তি-নেস্নেল মাস্তর প্লান্না প্লান্নিং, তেন্দরিং, ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং এপ্রুবেলগী স্তেজশিংদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি। প্লান্নিং স্তেজতা য়ুজরনা প্লান তৌরিবা ত্রান্সমিসন লাইনগী চাউরাকপা লাইনগী অশাংবা অঞসুং সবস্তেসন(শিংগী) লোকেসন খঙদোকপদা ঙমহনগনি। তেন্দরিং/বিদ্দিং স্তেজকী মখাদা সর্ভে এজেন্সীনা পোর্তেল অসি শীজিন্নদুনা খ্বাইদগী ফবা তেক্নো-ইকনোমিকেল রুৎ খঙদোকপা ঙমগনি। ইমপ্লিমেন্তেসন স্তেজতা তশেংবা ফীভম অদুগী মখা পোন্না ত্রান্সমিসন লাইন রুৎ অমসুং সবস্তেসনগী লোকেসন ফাইনেলাইজেসন তৌবা য়াগনি। অরোইবদা এপ্রুবেল স্তেজ অসি সিঙ্গল ৱিন্দো ক্লিয়রেন্স পীনবা পান্দম থম্মি।
পি.এম.গী “ৱান সন, ৱান ৱর্ল্দ, ৱান গ্রিদ”কী খোলাও অদুদা মহাক্না মালেমদা রিন্যুএবল্সকী গ্রোথতা তেংবাং পীবগা লোয়ননা ভারতকী রিন্যুএবল ইনর্জী (আর.ই) শৌগৎনবা মপাঙ্গল কনবা অমসুং থাজবা য়াবা ত্রান্সমিসন সিস্তেমগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। পাৱর ত্রান্সমিসন অসিনা আর.ই. স্তোরীগী ইনেব্লর ওইরমখি অমসুং মরু ওইবা পাৱর প্রোজেক্ত কয়ানা লৈবাক শিনবা থুংবদা আর.ই. ইভাক্যুএসন ঙমহল্লি। প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদা পাৱর মন্ত্রালয়না হায় ইম্পেক্ত পাৱর প্রোজেক্ত ৯ (ত্রান্সমিসন লাইন মশিং ১০) আর.ই. য়াম্না লৈয়া রাজ্য ৬তা হায়বদি রাজস্থান, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, তামিল নাদুদা পাইখৎখি। প্রোজেক্তশিং অসিগী মথৌ তাবা ৱারোলশিং বেসিক দেতা (লাইন রুৎ, তাৱর লোকেসন, সবস্তেসনগী লোকেসন, মপুগী মমিং অসিনচিংবা) ইনকোর্পোরেৎ তৌদুনা আই.এস.তি.এস. ত্রান্সমিসন লাইনশিংগী তোখাইবা লেয়র অমা শেমদুনা পোর্তেলদা মেপ তৌখি।
পি.এম. গতিশক্তিগী পান্দমগী মখাদা অপুনবা “একজিস্তিং” ইন্তর স্তেৎ ত্রান্সমিসন সিস্তেম (আই.এস.তি.এস.) লাইনশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংবা য়ৌশিন্দুনা পোর্তরলদা মেপ তৌখি। অমসুং “অন্দর কনস্ত্রক্সন” আই.এস.তি.এস. লাইন ৯০%না পোর্তেল অসিদা ইন্তিগ্রেদ তৌখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা ১০%না মরী লৈণবা ত্রান্সমিসন সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী রুৎ সর্ভে ফাইনেলাইজেসন তৌরবা মতুংদা ইন্তিগ্রেদ তৌগনি।
পি.এম. গতিশক্তি এন.এম.পি. পোর্তেল অসিনা ইকনোমিক জোনশিংদা অপনবা লৈতবা কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লান্নিং তৌনবা মাইকৈদা সেক্যুর ওইবা, সস্তেনেবল ওইবা, স্কেলেবল ওইবা অমসুং কোল্লাবোরেতিব এপ্রোচ শেমগৎতুনা লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী সমস্যাশিং কোকহনবদা মতেং পাংলগনি। হৌজিক পি.এম. গতিশক্তি এন.এম.পি. পোর্তেলগা লোয়ননা অমসুং মন্ত্রালয়শিং, য়ুতিলিতীশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রচরগী প্লান্নিং তৌনবা মাইকৈদা হেন্না হোলিস্তিক অমসুং কমপ্রিহেন্সিব ওইবা এপ্রোচ পাইখৎপা হৌরকপা অসিদা ঐখোয়না জাতি অমা ওইনা “পাৱর ফোর ওল” ফংহনবগা লোয়ননা দোলর ত্রিলিয়ন ৫গী ইকনোমী ওইহন্নবা মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাংশিং থাংনবা শেম-শাদুনা লৈরে।

Ministry of Power
PM GatiShakti National Master Plan – “An impetus to Power infrastructure development”
One-click Comprehensive view to steer and simplify the planning & implementation process in Power transmission projects
PM GatiShakti NMP portal plays critical role in planning, tendering, implementation and approval stages
​​​​​​​ 9 High Impact Power projects spanning over 6 RE rich States mapped in the portal
07 JUL 2022 12:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister launched PM GatiShakti-National Master Plan (NMP) for infrastructure development in October, 2021 with the objective to bring different Ministries/ Utilities & infrastructure planning under a single unified vision, across all sectors such as Highways, Railways, Aviation, Gas, Power transmission, Renewable Energy etc. Such an unprecedented initiative outlines the vision for infrastructure development across the country including “Power” in general and “Transmission” in particular, which strengthens the energy life-line of the country.
It would be a game changer providing multi-modal connectivity of infrastructures to various economic zones by leveraging technology extensively including spatial planning tools with indigenous ISRO imagery developed by BISAG-N, Gujarat, fulfilling the objective of “Atmanirbhar Bharat”.
As country takes strides towards strengthening its infrastructure, power plays a pivotal role in development of infrastructure and the economy. The PM GatiShakti NMP portal provides "One-click Comprehensive view” to steer and simplify the planning & implementation process by reduction of time and cost of implementation in Power transmission projects. It would also aid in improving logistics efficiency through single digital platform & multi-modal portal.
In development of Power Transmission projects, PM GatiShakti NMP portal shall play critical role in Planning, Tendering, Implementation and Approval stages. At planning stage, user shall identify the tentative line length of the planned transmission line and location of the substation(s). Under tendering/bidding stage, the survey agency will utilize the portal for identifying the best techno-economical route. During Implementation stage, based on actual conditions, finalization of the transmission line route and location of substation shall be done. Lastly, approval stage is envisaged for single window clearance.
PM’s call for “One Sun, One World, One Grid” has set the tone for strong and reliable transmission system which will support India’s Renewable Energy (RE) ambitions along with supplementing growth of renewables globally. Power transmission has been an enabler in the RE story and various key Power projects are enabling RE evacuation across country. Of these projects, Ministry of Power has undertaken 9 High Impact Power projects (10 no. of transmission lines) spanning over 6 RE rich States Viz. Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu. The requisite details of projects have been mapped in the portal, by creating a separate layer of ISTS transmission lines incorporating basic data (like Line route, tower location, location of substation, name of owner etc.).
In line with goal of PM GatiShakti, entire “existing” Inter State Transmission System ( ISTS) lines have been mapped on the portal spanning across length and breadth of the country. Also, 90% “under construction” ISTS lines have also been integrated in the portal and remaining 10% ISTS lines are to be integrated after finalization of route survey by respective Transmission Service Providers.
PM GatiShakti NMP portal will ultimately aid in solving problems of development of infrastructures in the country by building secure, sustainable, scalable and collaborative approach towards infrastructure planning for seamless connectivity to economic zones. Now, with PM GatiShakti NMP portal and onset of more holistic & comprehensive approach towards planning for Ministries, Utilities and Infrastructure, we as a nation are well poised to take giant stride towards evolving into 5 trillion dollars economy while enabling reliable “Power to All”.