নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন্না শীন্দুনা মনিপুরগী কৈথেল ফম্বীশিংগী কেপাসিতি বিল্দিং ত্রেনিং প্রোগ্রাম পাংথোকখ্রে
05 JUL 2022 5:14PM by PIB Imphal
কৈথেল ফম্বী নুপীশিং চাউখৎনবা অমসুং মখোয়গীদমক ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রগী অহেনবা খুদোংচাবা কয়া শেমগৎনবা স্তেৎ কম্মিসন ফোর ৱুমেনগা লোয়ন্না নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন্না শীন্দুনা নুপী কৈথেল ফম্বীশিংগী নোংমগী ওইবা ‘কেপাসিতি বিল্দিং ত্রেনিং প্রোগ্রাম’ অমা পাংথোকখ্রে। থৌরম অদুদা মনিপুরগী চীফ মিনিস্তর শ্রী এন.বিরেন সিংহ, মনিপুর সরকারগী সোসিএল ৱেলফিয়ারগী মিনিস্তর শ্রী হৈখাম দিঙ্গো সিংহ অমসুং এন.সি.দব্লিউগী চিয়ারপর্সন রেখা শর্ম্মা শরুক য়াখি।
এসিয়াদা খ্বাইদগী চাউবা নুপীশিং খক্তগী ওইবা কৈথেল অমা ওইরিবা মনিপুরগী ইমা কৈথেলদা মশিং য়াম্লবা নুপীশিংনা হায়রিবা কৈথেল অসিদা পোৎফমশিং ফম্লি। অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা কম্মিসন অসিনা পায়খৎলকপা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা, মখোয়গী হিংনবগী লম্বী পীনবা, খুন্নাইগী ঙাকলৌ ফগৎনবা অমসুং পুন্সিগী হিংবগী মগুন হেনগৎনবা ইমা কৈথেল অহুমগী নুপী পোৎফম্বীশিংগীদমক নোংমগী ওইবা ত্রেনিং অসি পাংথোকপনি।
থৌরম অদুদা চীফ গেস্ত ওইনা শরুক য়াখিবা মনিপুরগী চীফ মিনিস্তর শ্রী এন বিরেন্না ত্রেনিং অদুদা শরুক য়াখিবা নুপীশিং পুক্নিং থৌগৎখি। নুপীশিং য়াইফনবা অসিগী থৌরম শীনবগীদমক মহাক্না এন.সি.দব্লিউ থাগৎখি। মহাক্না হায়খি অহেনবা ইমা কৈথেল ৭ শারে অমসুং অথুবা মতমদা অতোপ্পা ইমা কৈথেল অমসু শারগনি।
থৌরম অদুদা এন.সি.দব্লিউগী চিয়ারপর্সন রেখা শর্ম্মানা হায়খি মনিপুরগী হিরম খুদিংমক্তা নুপীশিং শরুক য়াই অমসুং মখোয়না থবক খুদিংমক পাংথোকপা ঙম্মি হায়বা উৎলে। ই-মার্কেত্তা মনিপুরগী নুপীশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা ঐখোয়না পাম্মী। নুপীশিংনা মখোয় মশামক মনিপুর খক্তদা হেনতোক্তনা লৈরোইদবনি। মালেম অসি হোংলি অমসুং মখোয়গী পোৎথোকশিং মালেমগী মফম অমদা হেক্ত য়ৌবা ঙম্নবা নুপীশিংনা তেক্নোলোজি খঙগদবনি। পাইবা ঙম্নবা ঐখোয়না মখোয়গী মশাশিং পানগনি অমসুং ই-কম্মর্স অমসুং অতোপ্পা তেক্নোলোজিগী মতাংদা মখোয় ত্রেনিং পীগনি অমসুং মসিনা মখোয়গী পোৎথোকশিং মালেম্না খঙবা ঙমগনি।
নুপীশিংদা ই-কম্মর্স, বেঙ্কিং, তেক্স লোগী মতাং য়াওনা মরুওইবা হীরমশিং নুপীশিংদা খঙহন্নবা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিং অমসুং বেঙ্কগী শক্নাইরবা মীওইশিং কম্মিসন্না শরুক য়াহনখি। ত্রেনিং অদু তেক্নিকেল সেসন অহুম থোক্না খাইদোকখি। অহানবা সেসন্না 'বেঙ্কগী স্কিমশিংগী লৌশিং অমসুং মতৌ করম্না ওনলাইন বেঙ্কিং শীজিন্নগনি’ হায়বা অসিনি। অনিশুবা সেসন্দা ‘তেক্স লোশিং/জি.এস.তি লোশিং অমসুং তেক্স থিবা’ হায়বা হিরম অসিদা খন্নখি অমসুং অহুমশুবা সেসন্দা ‘ই-কম্মর্স’ হায়বা হিরম অসিদা দেমোন্সত্রেসন উৎখি।

Ministry of Women and Child Development
National Commission for Women organises Capacity Building Training Programme for Women Traders of Manipur
05 JUL 2022 5:14PM by PIB Delhi
National Commission for Women organized a one-day ‘Capacity Building Training Programme’ for Women Traders of Manipur in collaboration with the State Commission for Women for holistic development of women traders and to create more entrepreneurial opportunities for them. Shri N Biren Singh, Chief Minister, Manipur, Shri Heikham Dingo Singh, Minister, Social Welfare, Manipur and Chairperson, NCW, Ms Rekha Sharma graced the occasion.
Ima Keithel of Manipur is said to be the largest all-women market in Asia with large number of women manning the stalls in these markets. In pursuance to the Commission’s programmes in North-eastern states, NCW conducted this one-day training programme for women traders of three Ima Keithels to improve their livelihood, social security and overall quality of life.
Shri N Biren Singh, CM Manipur participated as the Chief Guest in the programme and encouraged women participants. He appreciated the NCW programme for empowerment of women. He said that seven Ima markets have been constructed and one more will be constructed soon.
In her address, Chairperson, NCW, Ms Rekha Sharma said that women are present in all the sectors of Manipur and have proven that they can handle everything and anything. “We want women of Manipur to sell their products in the e-market as well. Women here must not limit themselves to Manipur. The world is changing and women must be aware of the technology so that their products can reach anywhere in the world. We will give them wings to fly and train them in e-commerce and other technology so that the world comes to know about these products,” said Ms Sharma.
The Commission invited eminent people from different government departments and the banking sector as resource persons to inform and educate the women on important topics such as e-commerce, banking, tax laws etc. The training programme was divided into three technical sessions. The first session was on 'Knowledge of Relevant Banking Schemes and How to Use Online Banking'. The second session was on the topic 'Knowledge of Tax Laws/GST Laws and Tax Compliances and the third session was on 'E-Commerce Demonstration'.