মন্ত্রীমন্দল
ভারতকী স্পেস অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ অমসুং সিঙ্গাপোরগী ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী মরক্তা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসনগী লমদা তেংবাংবগী মতাংদা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী (এম.ও.য়ু.) কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে
29 JUN 2022 3:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ভারত রিপব্লিক্কী স্পেস অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ অমসুং সিঙ্গাপোর রিপব্লিক্কী ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী মরক্তা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসনগী লমদা তেংবাংবগী মতাংদা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী (এম.ও.য়ু.) অয়াবা পীখ্রে। এম.ও.য়ু. অসি ফেব্রুৱারী ২০২২দা খুৎয়েক পীনখিবনি।
এম.ও.য়ু. অসিনা অনৌবা তেক্নোলোজী শাবা, মেনপাৱর ত্রেনিং তৌবা, তেংবাংনবগী খুত্থাংদা আই.পি. পুথোকপগী ফিভম ওইহল্লকদবা লৈবাক অনিমক্কী ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপ্পু হেন্না খুমাং চাউশিলহনগদবা ইকোসীস্তেম শাবদা তেংবাংবগা লোয়ননা মরী লৈনবা মেকানিজম পীগনি।
তেংবাংনবগী থৌওং অসিগী মখাদা পায়খৎপা থবক-থৌরমশিংগী খুত্থাংদা শেমগদৌরিবা অনৌবা লৌশিং অমসুং তেক্নোলোজীনা আত্মানির্ভর ভারত খোঙথাংদা অহেনবা শাফু পীগনি। এম.ও.য়ু. অসিনা অনৌবা তেক্নোলোজী শাবা, মেনপাৱর ত্রেনিং তৌবা, তেংবাংনবগী খুত্থাংদা আই.পি. পুথোকপগী ফিভম ওইহল্লকদবা লৈবাক অনিমক্কী ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপ্পু হেন্না খুমাং চাউশিলহনগদবা ইকোসীস্তেম শাবদা তেংবাংবগা লোয়ননা মরী লৈনবা মেকানিজম পীগনি। এম.ও.য়ু. অসিগী মনুংদা পায়খৎকদবা থবক-থৌরমশিংগী মনুংদা অনৌবা ইন্তর্প্রাইস অমসুং থবক কয়া লৈহল্লকদবা পোত্থোক পুথোকপা অমসুং তেক্নোলোজী লান্নবগী থৌওংশিং য়াওগনি।
মেমোরেন্দম অসিগী পান্দমদি সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসনগুম্বা ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরগী অপাম্বা মান্নবা হীরমশিংদা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎপনি। মখাদা পীরিবা হীরমশিং মনুং চন্না রিসর্চ, ইন্নোভেসন অমসুং তেক্নোলোজী শেম-শাবগী অপাম্বা মান্নবা হীরমশিংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবা ঙমগদবা লমদা খুৎশম্ননা চৎপদা অহানবা মরু ওইবা পীগনিঃ
১) লৌউ-শিংউ অমদি ফুদ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী;
২) থাক ৱাংবা মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং;
৩) গ্রীন ইকোনোমী, ইনর্জী, ঈশিং, ক্লাইমেত অমসুং মহৌশাগী পোত্থোক;
৪) দেতা সাইন্স, নৌনা চাউখৎলক্লিবা তেক্নোলোজী;
৫) এদভান্স মেতরিএল; অমসুং
৬) হকশেল অমসুং বাইওতেক্নোলোজী।
অতোপ্পা অপাম্বা মান্নবা হীরমশিংদি নাকল অনিগী অয়াবগী মখা পোন্না মনুং চলহনগনি।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding (MoU) between the Department of Science and Technology, India and Ministry of Trade and Industry, Singapore on Cooperation in the fields of Science, Technology and Innovation
29 JUN 2022 3:50PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed between the Department of Science and Technology of the Republic of India and the Ministry of Trade and Industry of the Government of the Republic of Singapore on Cooperation in the fields of Science, Technology and Innovation. The MoU was signed in February 2022.
The MoU will provide a mechanism and help in creating and ecosystem that will promote innovation and entrepreneurship in both countries leading to new technology creation, manpower training, IP generation through collaboration.
The new knowledge and technology development through activities implemented under this cooperation will provide impetus to Atmanirbhar Bharat. The MoU will provide a mechanism and help in creating an ecosystem that will promote innovation and entrepreneurship in both countries leading to new technology creation, manpower training, IP generation through collaboration. The activities envisaged in the MoU will involve product development and technology exchange which may lead to generation of new enterprises and employment.
The objective of this Memorandum is to encourage, develop and facilitate cooperation between India and Singapore in fields of common interest in science, technology and innovation. Priority will be given to collaboration within any area of mutual interest that can advance progress in research, innovation and technological development including:
1. Agriculture and food science and technology;
2. Advanced manufacturing and engineering;
3. Green economy, energy, water, climate and natural resources;
4. Data science, Emerging Technologies;
5. Advanced Materials; and
6. Health and biotechnology.
Other areas of common interest will be included through mutual consent.