Ministry of Education
Use of ICT in school education in India receives UNESCO’s recognition
CIET, NCERT under Department of School Education & Literacy wins UNESCO’s King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Prize for the for the year 2021
19 JUN 2022 3:47PM by PIB Delhi
Use of ICT under a comprehensive initiative called PM eVIDYAby the Department of School education, Ministry of Education, particularly during the COVID-19 pandemic wins UNESCO’s recognition. The PM eVIDYA has been initiated as part of Atma Nirbhar Bharat Abhiyaanby the Ministry of Education on 17th May, 2020, which unifies all efforts related to digital/online/on-air education to enable multi-mode access for imparting education by using technology to minimise learning losses. Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT) under Department of School Education and Literacy (DOSEL), Ministry of Education (MoE), Government of India has been awarded with the UNESCO’s King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Prize for the Use of ICT in Education for the year 2021.
This award “recognizes innovative approaches in leveraging new technologies to expand educational and lifelong learning opportunities for all, in line with the 2030 Agenda for Sustainable Development and its Goal 4 on Education. Established in 2005 with the support of the Kingdom of Bahrain, the Prize rewards individuals and organizations that are implementing outstanding projects and promoting the creative use of technologies to enhance learning, teaching and overall educational performance in the digital age. An international Jury selects two best projects annually. Each prizewinner receives US$ 25,000, a medal and a diploma during a ceremony at UNESCO Headquarters in Paris”, which this year will be held on 24th June, 2022.
With a mandate to deploy affordable technology to enhance the educational opportunities for all, to augment the quality of education and to bring equity into the educational system in the country and keeping in view the recommendations of NEP-2020, Ministry of Education through CIET, NCERT has been working tirelessly and meticulously in designing, developing and disseminating a large number of eBooks, eContent - audios, videos, interactives, augmented reality contents, Indian Sign Language (ISL) videos, audiobooks, talking books, etc.; a variety of eCourses for school and teacher education; organizing digital events like online quizzes primarily for students and teachers through leveraging Online/Offline, On-Air technology One Class-One Channel, DIKSHA, ePathshala, NISHTHA, school MOOCs on SWAYAM, etc.
To further the objectives of NEP & Samagra Shiksha and address the aforementioned pillars, PM eVidya- a comprehensive initiative which unifies all efforts and provides multi-mode access to digital/online/on-air education was launched in May 2020.
The CIET was proactive in taking learning to the doorsteps of the children through the extensive, resilient, ethical, and coherent use of 12 PM eVidya DTH TV channels and nearly 397 radio stations, including community radio stations under PM eVidya program. These efforts were especially helpful in pandemic situations, when schools were closed, in reaching out to students. These efforts helped in arresting the learning hiatus to a large extent.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ভারত্তা স্কুল এজুকেসন্দা আই.সি.তি. শীজিন্নবগী মতাংদা য়ুনেস্কোনা শকখঙলে
স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসি বিভাগকী সিআই.ই.তি. এন.সি.ই.আর.তি.না য়ুনেস্কোগী কিং হমদ বিন ইসা অল-খলিফা মনা ২০২১ চহিগী ওইনা ফংলে
19 JUN 2022 3:47PM by PIB Imphal
পি.এম. ই.বিদ্যা কৌবা স্কুল এজুকেসন বিভাগ, এজুকেসন মন্ত্রালয়গী পাক চাউরবা থৌরাং অমগী মখাদা মপুং ওইনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা আই.সি.তি. শীজিন্নবনা য়ুনেস্কোনা শকখঙবগী মনা ফংলে। পি.এম. ইবিদ্যা অসি এজুকেসন মন্ত্রালয়না মে ১৭, ২০২০দা আত্ম নির্ভর ভারত অভিয়ানগী শরুক অমা ওইনা লৌখৎখিবা খোঙথাং অমনি, মসিনা দিজিতেল/ওনলাইন/ওন এয়র এজুকেসনগা মরী লৈনবা থৌরাংশিংবু লাইরিক তম্বগী খোংজেলদা কায়দনবগীদমক তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা লাইরিক লাইশু পীবা য়ানবা পুনশিনখি। সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওব এজুকেসনেল তেক্নোলোজী (সি.আই.ই.তি.), দিপার্ত্মেন্ত ওব স্কুল এজুকেসন এন্দ লিতরেসি (দোসেল), এজুকেসন মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী মখাদা লৈরিবা নেসনেল কাউন্সিল ওব এজুকেসনেল রিসর্চ এন্দ ত্রেনিং (এন.সি.ই.আর.তি.)গী য়ুনিৎ অমা ওইরিবা অসিবু চহি ২০২১গী ওইনা এজুকেসন্দা আই.সি.তি. শীজিন্নবগীদমক য়ুনেস্কোগী কিং হমদ বিন ইসা অল-খলিফা মনা পীখ্রে।
হায়রিবা মনা অসিনা " এজুকেসন্দা ২০৩০গী সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং মসিগী পান্দম ৪ হায়বা এজেন্দা অসিগা ইরোইনদুনা পুম্নমক্তা পুন্সি চুপ্পগী ওইবা তম্বগী খুদোংচাবা পীবা অমসুং লাইরিক লাইশুবু পাকথোক চাউথোক্নবগীদমক অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নববু শকখঙবীরি। বাহরেনগী কিংদমনা শৌগৎতুনা ২০০৫ তা লিংখৎখিবা মনা অসিনা দিজিতেলগী য়ুগ অসিদা তম্বা, তাকপা অমসুং লাইরিক লাইশুগী অপুনবা থবকশিংদা ক্রিএতিব ওইবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নরিবা অমসুং অখন্নবা প্রোজেক্ত তৌরিবা মীওইশিং নৎত্রগা ওর্গানাইজেসনশিংবু মনা পীরি। চহি খুদিংগী ওইনা অন্তর্জাতিগী থাক্তা লৈবা জুরী অমনা খ্বাইদগী ফবা প্রোজেক্ত অনি লৌখৎলি। মায় পাক্লবা অমমম্না মনা ওইনা য়ু.এস. $ ২৫,০০০, তক্মান অমা অমসুং দিপ্লোমা অমা পেরিস্তা লৈরিবা য়ুনেস্কোগী ময়াই লোইশঙদা পাঙথোকপা থৌরম অমদা পীগনি", মসিদা হন্দক্কী চহিগী ওইনা জুন ২৪, ২০২২দা পাঙথোক্কনি।
লৈবাক অসিদা লাইরিক লাইশুগী খুদোংচাবা মীপুম খুদিংদা পীবদা ফংবা ঙমগদবা তেক্নোলোজী পীনবগী পান্দমদা, এজুকেসনগী থাক ৱাংনবা অমসুং এজুকেসন সিস্তেমদা মান্নবা থাক অমা পুরক্নবা অমসুং এন.ই.পি.-২০২০গী রিকমেন্দেসনশিংগা চুন্ননা এজুকেসন মন্ত্রালয়না সি.আই.ই.তি., এন.সি.ই.আর.তি.গী থোংদা চোকথবা লৈতনা অমসুং দিজাইন তৌবদা কুপ্না য়েংশিল্লদুনা মসুং ইবুক, ইকন্তেন্ত – ওদিও, ভিদিও, ইন্তরেক্তিব, ওগ্মেন্তেদ রিএলিতী কন্তেন্তশিং, ইন্দিয়ন সাইন লেঙ্গুএজ (আই.এস.এল.) ভিদিওশিং, ওদিওবুকশিং, তোকিং বুক অসিনচিংবা কয়া লান্থোকপা, স্কুল অমসুং তিচর এজুকেসনগী ইকোর্স কয়া পীবা; মরুওইনা মহৈরোই অমসুং ওজাশিংগী মরক্তা ওনলাইন অমসুং ওফলাইন শীজিন্নদুনা ওনলাইন ক্বিজকুম্বা দিজিতেল ক্বিজ শীনবা, ওম-এয়র তেক্নোলোজী ৱান ক্লাস-ৱান চেনেল, দিকশা, ইপাথসালা, নিশথা, স্কুল এম.ও.ও.সি.শিং স্বায়মদা, অসিনচিংবা কয়া পাংথোক্লি।
এন.ই.পি. অমসুং সমগ্রা সিকশাগী পান্দম হেন্না পাকথোক চাউথোক্নবগীদমক অমসুং মমাংদা পনখ্রবা য়ুম্বীশিংবু তাক্নবগীদমক, পি.এম. ইবিদ্যা – হায়বা দিজিতেল/ওনলাইন/ওন এয়র এজুকেসনগা মরী লৈনবা থৌরাংশিংবু লাইরিক তম্বগী খোংজেলদা কায়দনবগীদমক তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা লাইরিক লাইশু পীবা য়ানবা পুনশিনলবা খোংথাং অমা মে ২০২০দা হৌদোকখি।
সি.আই.ই.তি. অসি অঙাংশিংবু পাকচাউরবা, নিংহন্নবা লৈতবা, অচুম্বা, অমসুং পরিং নাইনা পি.এম. ইবিদ্যা দি.তি.ঐচ. তি.ভি. চেন্নেলশিং অমসুং পি.এম. ইবিদ্যা প্রোগ্রামগী মখাদা লৈবা কম্ম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং য়াওনা রেদিও স্তেসন ৩৯৭কী থোংদা য়ূম-য়ুমদা তাকপী তম্বীবা য়ানবা থৌরাং লৌখৎখি। হায়রিবা খোঙথাং অসি মরুওইনা লাইচৎকী মনুং হায়বদি স্কুলশিংনা লোন্নবা মতমদা মহৈরোইশিংদা য়ৌহন্ননবা হোৎনবদা অদুক্কী মতীক কান্নখি। হায়রিবা থৌরাং অসিনা তাকপী তম্বীবগী মাংগে তৌরুরবা শক্তম অদুবু কনবদা খম থেংনা মতেং পাংখি।