কেবিনেট
এক পৰিৱৰ্তনশীল সংস্কাৰত, কেবিনেটে সশস্ত্ৰ বাহিনীত যুৱ নিযুক্তিৰ বাবে 'অগ্নিপথ' আঁচনি মুকলি কৰে
অগ্নিবীৰসকলক চাৰি বছৰৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সেৱা আইনৰ অধীনত নামভৰ্তি কৰা হ'ব
তিনিটা সেৱাত প্ৰযোজ্য বিপদাশংকা আৰু কঠিন ভাট্টাৰ সৈতে আকৰ্ষণীয় মাহিলী পেকেজ
চাৰি বছৰ যোগদানৰ ম্যাদ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত অগ্নিবীৰসকলক এককালীন 'সেৱা নিধি' পেকেজ পৰিশোধ কৰা হ’ব
চলিত বৰ্ষত ৪৬,০০০ গৰাকী অগ্নিবীৰক নিয়োগ কৰা হ'ব
ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱাৰ বাবে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ এক যুৱ, সুস্থ, বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ প্ৰ'ফাইল থাকিব
14 JUN 2022 2:13PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক সশস্ত্ৰ বাহিনীত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে এক আকৰ্ষণীয় নিযুক্তি আঁচনিৰ প্ৰতি অনুমোদন জনাইছে। আঁচনিখনক অগ্নিপথ বুলি কোৱা হৈছে আৰু এই আঁচনিৰ অধীনত বাছনি কৰা যুৱকসকলক অগ্নিবীৰ বুলি অভিহিত কৰা হ’ব। অগ্নিপথে দেশপ্ৰেমী আৰু অনুপ্ৰেৰিত যুৱক-যুৱতীসকলক চাৰি বছৰৰ বাবে সশস্ত্ৰ বাহিনীত সেৱা আগবঢ়াবলৈ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
অগ্নিপথ আঁচনিখন সশস্ত্ৰ বাহিনীত এক যুৱ প্ৰ'ফাইল সক্ষম কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ই সমাজৰ যুৱ প্ৰতিভাক আকৰ্ষিত কৰি ইউনিফৰ্ম পৰিধান কৰিবলৈ আগ্ৰহী হোৱা যুৱসকলক এক সুযোগ প্ৰদান কৰিব যি সমসাময়িক প্ৰযুক্তিগত প্ৰৱণতাৰ সৈতে অধিক সুসংগত আৰু সমাজলৈ দক্ষ, শৃংখলাবদ্ধ আৰু অনুপ্ৰেৰিত জনশক্তিৰ সৃষ্টি আনিব। সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ ক্ষেত্ৰত, ই সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ যুৱ প্ৰ'ফাইল বৃদ্ধি কৰিব আৰু 'উৎসাহ' আৰু 'উদ্দীপনা'ৰ সতেজ অৱকাশ প্ৰদান কৰিব আৰু একে সময়তে অধিক প্ৰযুক্তি সমৃদ্ধ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ দিশত এক পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তন আনিব – যিটো সঁচাকৈয়ে সময়ৰ প্ৰয়োজন হৈ পৰিছে। এই আঁচনিখন ৰূপায়ণৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ গড় বয়সৰ প্ৰ'ফাইল প্ৰায় ৪-৫ বছৰ হ্ৰাস পাব বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে। আত্ম-নিয়মানুৱৰ্তিতা, অধ্যৱসায় আৰু মনোযোগৰ গভীৰ বুজাবুজিৰ সৈতে উচ্চ অনুপ্ৰাণিত যুৱক-যুৱতীসকলক সঞ্চাৰিত কৰি দেশ যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব যি পৰ্যাপ্ত ভাৱে দক্ষ হ'ব আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰত অৱদান আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হ’ব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে দেশপ্ৰেম, দলীয় মনোভাৱ বৃদ্ধি, শাৰীৰিক সুস্থতা বৃদ্ধি, দেশৰ প্ৰতি অন্তৰ্নিহিত আনুগত্য আৰু বাহ্যিক ভাবুকি, আভ্যন্তৰীণ ভাবুকি আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে প্ৰশিক্ষিত কৰ্মচাৰীৰ উপলব্ধতা।
ই হ’ল তিনিওটা সেৱাৰ মানৱ সম্পদ নীতিত এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিবলৈ চৰকাৰে প্ৰৱৰ্তন কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিৰক্ষা নীতি সংস্কাৰ। তাৎক্ষণিকভাৱে কাৰ্যকৰী হোৱা আঁচনিখনে ইয়াৰ পিছত তিনিটা সেৱাৰ বাবে নামভৰ্তিৰ ব্যৱস্থাপনা কৰিব।
অগ্নিবীৰৰ সুবিধাসমূহ
তিনিটা সেৱাত প্ৰযোজ্য বিপদাশংকা আৰু কঠিন ভাট্টাৰ সৈতে অগ্নিবীৰসকলক এক আকৰ্ষণীয় অনুকূলিত মাহিলী পেকেজ দিয়া হ'ব। চাৰি বছৰৰ যোগদানৰ ম্যাদ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত, অগ্নিবীৰসকলক এককালীন 'সেৱানিধি' পেকেজ পৰিশোধ কৰা হ'ব য'ত তেওঁলোকৰ অৱদান অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব ইয়াৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে ইয়াৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা সূত আৰু তলত উল্লেখ কৰা সূতসহ যি তেওঁলোকৰ অৱদানৰ সমান:
বৰ্ষ
অনুকূলিত পেকেজ (মাহিলী)
হাতত (৭০%)
অগ্নিবীৰ কৰ্পাছ পুঁজিলৈ অৱদাৰ (৩০%)
ভাৰত চৰকাৰে প্ৰদান কৰা কৰ্পাছ পুঁজিলৈ অৱদান
সকলো পৰিমাণ টকাত আছে (মাহিলী অৱদান)
১ম বছৰ
৩০০০০
২১০০০
৯০০০
৯০০০
২য় বছৰ
৩৩০০০
২৩১০০
৯৯০০
৯৯০০
৩য় বছৰ
৩৬৫০০
২৫৫৮০
১০৯৫০
১০৯৫০
৪ৰ্থ বছৰ
৪০০০০
২৮০০০
১২০০০
১২০০০
চাৰি বছৰৰ পিছত অগ্নিবীৰ কৰ্পাছ পুঁজিত মুঠ অৱদান
টকা ৫.০২ লাখ
টকা ৫.০২ লাখ
৪ বছৰৰ পিছত প্ৰস্থান
সেৱানিধি পেকেজ হিচাপে ১১.৭১ লাখ টকা
(লগতে, প্ৰযোজ্য সূতৰ হাৰ অনুসৰি ওপৰোক্ত পৰিমাণৰ ওপৰত জমা হোৱা সূতো পৰিশোধ কৰা হ'ব)
‘সেৱানিধি'ক আয়কৰৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হ'ব। গ্ৰেচুইটি আৰু পেঞ্চনৰ সুবিধা নাথাকিব। অগ্নিবীৰসকলক ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীত তেওঁলোকৰ যোগদানৰ ম্যাদৰ বাবে ৪৮ লাখ টকাৰ অ-অৱদানকাৰী জীৱন বীমাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হ'ব। দেশ সেৱাৰ এই সময়ছোৱাত অগ্নিবীৰসকলক বিভিন্ন সামৰিক দক্ষতা আৰু অভিজ্ঞতা, অনুশাসন, শাৰীৰিক সুস্থতা, নেতৃত্বৰ গুণাগুণ, সাহস আৰু দেশপ্ৰেমৰ অনুভূতি প্ৰদান কৰা হ'ব। চাৰি বছৰৰ এই কাৰ্যকালৰ পিছত, অগ্নিবীৰসকলক নাগৰিক সমাজত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব য'ত তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ প্ৰক্ৰিয়াত যথেষ্ট অৱদান আগবঢ়াব পাৰিব। প্ৰত্যেক অগ্নিবীৰে লাভ কৰা দক্ষতাক তেওঁলোকৰ বায়’ডাটাৰ অংশ হিচাপে প্ৰমাণপত্ৰত স্বীকৃতি দিয়া হ'ব। অগ্নিবীৰসকলে তেওঁলোকৰ যৌৱনৰ প্ৰাথমিক অৱস্থাত চাৰি বছৰৰ কাৰ্যকাল সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পিছত, পেছাদাৰী আৰু ব্যক্তিগতভাৱেও নিজৰ উন্নত সংস্কৰণ লাভ কৰাৰ উপলব্ধিৰ সৈতে অধিক পৰিপক্ক আৰু স্ব-শৃংখলাবদ্ধ হৈ উঠিব। অগ্নিবীৰৰ কাৰ্যকাল শেষ হোৱাৰ পিছত সাধাৰণ জীৱনত তেওঁলোকৰ প্ৰগতিৰ বাবে মুকলি হ'ব পৰা পথ আৰু সুযোগবোৰ নিশ্চিতভাৱে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে এক বৃহৎ অৱদান হিচাপে বিবেচিত হ’ব। তদুপৰি, প্ৰায় ১১.৭১ লাখ টকাৰ সেৱানিধিয়ে অগ্নিবীৰসকলক আৰ্থিক চাপ অবিহনে তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰাত সহায় কৰিব যি সাধাৰণতে সমাজৰ আৰ্থিকভাৱে বঞ্চিতস্তৰৰ যুৱ সকলৰ ক্ষেত্ৰত হয়।
নিয়মীয়া কেডাৰ হিচাপে সশস্ত্ৰ বাহিনীত নামভৰ্তিৰ বাবে বাছনি কৰা ব্যক্তিসকলে নিম্নতম ১৫ বছৰৰ অধিক সময়ৰ বাবে সেৱা আগবঢ়াব লাগিব আৰু ভাৰতীয় সেনাত কনিষ্ঠ কমিচনড বিষয়া/অন্যান্য পদবীৰ সেৱাৰ বিদ্যমান চৰ্তাৱলী আৰু নিয়মাৱলী তথা ভাৰতীয় নৌ সেনা আৰু ভাৰতীয় বায়ু সেনাত নামভৰ্তি কৰা অযুঁজাৰুসকলৰ দ্বাৰা নিয়ন্ত্ৰিত হ'ব যি সময়ে সময়ে সংশোধিত কৰা হ’ব ৷
এই আঁচনিৰ জৰিয়তে সশস্ত্ৰ বাহিনীত যুৱ আৰু অভিজ্ঞ কৰ্মচাৰীৰ মাজত এক সুন্দৰ ভাৰসাম্য নিশ্চিত হৈ অধিক যুৱ আৰু কাৰিকৰীভাৱে দক্ষ যুদ্ধ যুঁজাৰু শক্তি বৃদ্ধি হ'ব।
সুবিধাসমূহ
• সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ নিযুক্তি নীতিৰ এক পৰিৱৰ্তনশীল সংস্কাৰ।
যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে দেশৰ সেৱা আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগোৱাৰ এক অনন্য সুযোগ।
সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰ'ফাইল যৌৱনদ্বীপ্ত আৰু গতিশীল হ'ব।
অগ্নিবীৰসকলৰ বাবে আকৰ্ষণীয় বিত্তীয় পেকেজ।
অগ্নিবীৰসকলৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা আৰু তেওঁলোকৰ দক্ষতা আৰু অৰ্হতা বৃদ্ধি কৰাৰ সুযোগ।
নাগৰিক সমাজত সামৰিক নীতিৰ সৈতে সুশৃংখল আৰু দক্ষ যুৱক-যুৱতীৰ উপলব্ধতা।
সাধাৰণ জীৱনলৈ উভতি অহা আৰু যুৱসকলৰ বাবে আদৰ্শ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব পৰা লোকসকলৰ বাবে পৰ্যাপ্ত পুনৰ-নিযুক্তিৰ সুযোগ।
নিয়ম আৰু চৰ্তাৱলীসমূহ
অগ্নিপথ আঁচনিৰ অধীনত তেওঁলোকক চাৰি বছৰৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সেৱা আইনৰ অধীনত সেনাবাহিনীত নামভৰ্তি কৰা হ'ব। তেওঁলোকে সশস্ত্ৰ বাহিনীত এক সুকীয়া স্থান অধিকাৰ কৰিব যি আন যিকোনো বিদ্যমান পদবীতকৈ পৃথক হ’ব। সময়ে সময়ে সশস্ত্ৰবাহিনীৰ দ্বাৰা জাৰী কৰা সাংগাঠনিক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি চাৰি বছৰৰ সেৱা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত অগ্নিবীৰসকলক সশস্ত্ৰবাহিনীত স্থায়ী নামভৰ্তিৰ বাবে আবেদন কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হ'ব। এই আবেদনবোৰ তেওঁলোকৰ চাৰি বছৰীয়া যোগদানৰ সময়ছোৱাত প্ৰদৰ্শনসহ বস্তুনিষ্ঠ চৰ্তৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি কেন্দ্ৰীভূতভাৱে বিবেচনা কৰা হ'ব আৰু অগ্নিবীৰৰ প্ৰতিটো নিৰ্দিষ্ট গোটৰ ২৫% লৈকে সশস্ত্ৰবাহিনীৰ নিয়মীয়া কেডাৰত নামভৰ্তি কৰা হ'ব। বিতং নিৰ্দেশনা পৃথকে জাৰী কৰা হ'ব। এই বাছনি সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ একচেটিয়া অধিকাৰ ক্ষেত্ৰৰ ভিতৰত হ'ব।
তিনিওটা সেৱাৰ বাবে এক অনলাইন কেন্দ্ৰীভূত প্ৰণালীৰ জৰিয়তে নামভৰ্তি কৰা হ'ব আৰু আনবোৰৰ ভিতৰত ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা অৰ্হতা পৰিকাঠামোৰ দৰে স্বীকৃত কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা বিশেষ ৰেলী আৰু কেম্পাছ সাক্ষাৎকাৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হ'ব। নামভৰ্তি 'সৰ্বভাৰতীয় সৰ্বশ্ৰেণী'ৰ আধাৰত হ'ব আৰু ১৭.৫ ৰ পৰা ২১ বছৰৰ ভিতৰত যোগ্য বয়স হ'ব। অগ্নিবীৰে সংশ্লিষ্ট শ্ৰেণী/ব্যৱসায়ৰ বাবে প্ৰযোজ্য অনুসৰি সশস্ত্ৰবাহিনীত নামভৰ্তিৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত চিকিৎসা যোগ্যতাৰ চৰ্তাৱলী পূৰণ কৰিব। অগ্নিবীৰসকলৰ বাবে শিক্ষাগত অৰ্হতা বিভিন্ন শ্ৰেণীত নামভৰ্তিৰ বাবে প্ৰচলিত হৈ থাকিব। {উদাহৰণ স্বৰূপে: সাধাৰণ কৰ্তব্য (জিডি) সৈনিকত প্ৰৱেশৰ বাবে, শিক্ষাগত অৰ্হতা হৈছে দশম শ্ৰেণী)।