Ministry of Culture
Union Minister Shri Kiren Rijiju and President of Mongolia Mr Ukhnaagiin Khürelsükh together pay their respects at the holy Kapilavastu relics at Gandan Monastery today
People to people connect as well as economic relations between India and Mongolia are both taking a new shape : Shri Kiren Rijiju
Release of postage stamp on Kushok Bakula Rinpoche is a defining moment for India and Mongolia in their spiritual and cultural journey together: Shri Kiren Rijiju
India was the first country which delivered us vaccine during covid pandemic and due to swift help, lives of thousands of Mongolians could be saved: Mr Ukhnaagiin Khürelsükh
15 JUN 2022 3:37PM by PIB Delhi
Union minister Shri Kiren Rijiju today visited Gandan monastery with President of Mongolia Mr Ukhnaagiin Khürelsükh and paid their respects to the holy Kapilavastu relics. They also paid respect to the Lord Buddha's holy relics of Mongolia which have been kept alongside Kapilavastu relics.
On the occasion Indian Union Minister for law and Justice Shri Kiren Rijiju; the president of Mongolia Mr Ukhnaagiin Khürelsükh and Indian Ambassador to Mongolia Shri Mohinder Pratap Singh; Khamba Nomun Khan were present.
Union Minister for Law and Justice Shri Kiren Rijiju said that India during Covid pandemic helped many countries and he is delighted to see people of Mongolia happy today. The union minister also said that along with people to people connect, the economic relations between India and Mongolia are also taking a new shape. Shri Kiren Rijiju said “ I wish that more Indians should visit this beautiful country and people to people connect enhances in near future"
The president of Mongolia Mr Ukhnaagiin Khürelsükh said that the special gesture of bringing holy Buddha's relics to Mongolia is the proof of level of spiritual connection between India and Mongolia. The President on behalf of people of Mongolia thanked Indian government for organizing the exposition as a great gesture towards people of Mongolia.
He also greatly appreciated that India was the first country which delivered us vaccine and helped in the Covid pandemic and due to swift help, lives of thousands of Mongolians could be saved. He said that the oil refineries being constructed by India in Mongolia is the symbol of growing bilateral relations between India and Mongolia and India is Mongolia's one of most reliable partners and its third neighbour. The President also stated that bringing holy Relics of Lord Buddha is a great way of enriching the bilateral relations.
Later in the day, postage stamp on Kushok Bakula Rinpoche was released by State secretary, Foreign affairs,Mongolia Mr Ankhbayar Nyamdorj and Indian ambassador to Mongolia Shri M.P Singh in the presence of Shri Kiren Rijiju;Mr N Enkhbayar,former President of Mongolia and Khamba Nomun Khan of Gandan Monastery.
Addressing at the stamp release event, Union Minister Shri Rijiju said that release of postage stamp in the name of Kushok Bakula Rinpoche is a defining moment for India and Mongolia in their spiritual and cultural journey together; and it will resonate not only in Mongolia but also in India. He also added that this will go a long way in highlighting the remarkable work done by Rinpoche for Mongolia and for Strengthening India Mongolia relations.
On the occasion Indian Ambassador to Mongolia Shri Mohinder Pratap Singh said that Bakula Rinpoche was able to put forth the profound teachings of Lord Buddha in a very simple manner. He also said that this is rarest of the rare moment when Indi's and Mongolia's relics of Buddha are displayed together on the Buddha day.

কল্চর মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজু অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী রাস্ত্রপতি, শ্রী উখনাগীন খুরেলসুখকা লোয়ননা ঙসি গন্দান মোনাস্তরীদা লৈবা কপিলাবস্তুগী শেংলবা রেলিকশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে
ভারত অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী মরক্তা লৈরিবা পীপল তু পীপল কন্নেক্তকা লোয়ননা শেন্মিৎলোনগী মরীনা অনৌবা শক্তাক অমা ওইরক্লিঃ শ্রী কিরেন রিজিজু
কুশোক বাকুলা রিনপোচেগী পোস্তেজ স্তাম্প ফোঙবগী থৌওংনা ভারত অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী স্পিরিচুএল অমসুং কলচরগী পুন্না চৎমিন্নবা খোঙচৎকী অনৌবা ৱাহন্থোক পীবা মিৎকুপ ওইরেঃ শ্রী কিরেন রিজিজু
ভারতনা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়দা ভেক্সিন পীবিরকখিবা খ্বাইদগী অহানবা লৈবাক অমনি অমসুং খোঙজেল য়াঙবা তেংবাংসিনা মরম ওইরগা মোঙ্গোলিয়াগী পুন্সি লিশিং কয়া কনবা ঙমখিবনিঃ শ্রী উখনাগীন খুরেলসুখ
15 JUN 2022 3:37PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা ঙসি মোঙ্গোলিয়াগী রাস্ত্রপতি, শ্রী উখনাগীন খুরেলসুখকা লোয়ননা গন্দান মোনাস্তরীদা চৎখি অমসুং মখোয় পুন্না কপিলাবস্তুগী শেংলবা রেলিকশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবসু উৎখি। কপিলাবস্তুগী রেলিকশিংগা লোয়ননা থম্মিন্নবা ভগবান বুদ্ধগী মোঙ্গোলিয়াগী শেংলবা রেলিকশিংগী মফমদসু মখোয়না ইকায় খুম্নবা উৎখি।
ভারতকী লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজু; মোঙ্গোলিয়াগী রাস্ত্রপতি, শ্রী উখনাগীন খুরেলসুখ অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী ভারতকী এম্বেসেদর, শ্রী মোহিন্দর প্রতাপ সিংহ; খম্বা নোমুক খানসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
কেন্দ্রগী লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজুনা ভারতনা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা লৈবাক কয়াগী মতেং পাংখি অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী মীয়াম্না ঙসি নুংঙাইনা লৈবা উবদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি। ভারত অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী মরক্তা লৈরিবা পীপল তু পীপল কন্নেক্তকা লোয়ননা শেন্মিৎলোনগী মরীনা অনৌবা শক্তাক অমা ওইরক্লি হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা মখা তানা ফোংদোকখি। শ্রী কিরেন রিজিজুনা অসুম্না হায়খি, “ভারত মচা ময়াম অমনা নীংথিরবা লৈবাক অসিদা চৎহন্নীংই অমসুং পীপল তু পীপল কন্নেক্তসু অনকপা তুংগী মতমশিংদা খুমাং হেন্না চাউশিলহন্নীংই”।
ভগবান বুদ্ধগী শেংলবা রেলিকশিংবু মোঙ্গোলিয়াদা অমুক হন্না পীবিরকপগী থৌওং অসিনা ভারত অমসুং মোঙ্গোলিয়াগে মরক্তা লৈরিবা স্পিরিচুএলগী মরীগী থাক্কী খুদম অমনি হায়না মোঙ্গোলিয়াগী রাস্ত্রপতি, শ্রী উখনাগীন খুরেলসুখনা ফোংদোকখি। মোঙ্গোলিয়াগী মীয়ামগী মাইকৈদা নুংশি চান্নবগী থৌওং উৎপা ওইনা অসিগুম্বা এক্সপোকিসন শীনবগীদমক্তা রাস্ত্রপতিনা মোঙ্গোলিয়াগী মহুৎ শিল্লদুনা ভারত সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভারতনা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মোঙ্গোলিয়াদা ভেক্সিন পীবিরকখিবা খ্বাইদগী অহানবা লৈবাক ওইখিবা অমসুং খোঙজেল য়াঙবা তেংবাংসিনা মরম ওইরগা মোঙ্গোলিয়াগী পুন্সি লিশিং কয়া কনবা ঙমখিবগীদমক্তা মহাক্না ভারতপু থম্মোই শেংনা থাগৎখি। ভারতনা মোঙ্গোলিয়াদা শাবীরিবা ওইল রিফাইনরীনা লৈবাক অনিগী মরক্কী মরী ফগৎলকপগী খুদম অমনি অমসুং ভারত অসি মোঙ্গোলিয়াগী খ্বাইদগী থাজনীংঙাই ওইবা খোঙলোই ওইবগা লোয়ননা মখোয়গী অহুমশুবা য়ুম্লোন্নবনি হায়না মহাক্না হায়খি। ভগবান বুদ্ধগী শেংলবা রেলিকশিংবু মোঙ্গোলিয়াদা অমুক হন্না পুবীরক্লিবা অসিদি লৈবাক অনিগী মরীবু হেন্না ফগৎহনবগী শীংথানীংঙাই ওইরবা পাম্বৈ অমনি হায়না রাস্ত্রপতিনা মখা তানা ফোংদোকখি।
ঙসি নুমিৎকী মখা তারকপদা, মোঙ্গোলিয়াগী ফোরেন এফিয়র্সকী স্তেত সেক্রেতরী, শ্রী অনখবায়ার য়ামদোর্জ অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী ভারতকী এম্বেসেদর, শ্রী এম.পি. সিংহনা শ্রী কিরেন রিজিজু, মোঙ্গোলিয়াগী হান্নগী রাস্ত্রপতি, শ্রী এন. ইনখবায়ার অমসুং গন্দান মোনাস্তরীগী খম্বা নোমুন খানগী মমাঙদা কুশোক বাকুলা রিনপোচেগী পোস্তেল স্তাম্প অমা ফোঙখি।
শ্রী কিরেন রিজিজুনা স্তাম্প ফোঙবগী থৌরমদা ৱা ঙাঙবদা কুশোক বাকুলা রিনপোচেগী মিংদা পোস্তেজ স্তাম্প ফোঙলিবা অসিনা ভারত অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী স্পিরিচুএল অমসুং কলচরগী পুন্না চৎমিন্নবা খোঙচৎকী অনৌবা ৱাহন্থোক পীবা মিৎকুপ ওইরে, অমসুং মসিগী ইথিলনা মোঙ্গোলিয়া খক্তা নত্তনা ভারত্তসু য়ৌগনি হায়না ফোংদোকখি। স্তাম্প অসিনা রিনপোচেনা মোঙ্গোলিয়া খক্তা নত্তনা ভারত-মোঙ্গোলিয়াগী মরীবু হেন্না চেৎশিলহন্নবা পায়খৎখিবা মশক নাইরবা থবকশিংবু মীয়ামদা খঙহনবদা য়াম্না চাউনা তেংবাংগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
থৌরম অসিদা, মোঙ্গোলিয়াগী ভারতকী এম্বেসেদর, শ্রী মোহিন্দর প্রতাপ সিংহনা বাকুলা রিনপোচেনা ভগবান বুদ্ধগী কাওবা নাইররোইদবা পাউতাকশিংবু য়াম্না অচম্বা মওংদা লান্থোকখি হায়না ফোংদোকখি। ঙসিগী থৌরম অসিনা ভগবান বুদ্ধগী ভারত অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী রেলিকশিংবু বুদ্ধ নুমিত্তা মফম অমত্তদা পুন্না উৎপগী খ্বাইদগী তাঙবা মিৎকুপ অমা ওইরে হায়না মহাক্না মখা তাখি।