মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
পোত্থোক পুথোকপগী চাং অমসুং হিদান্নবা হেনগৎহন্নবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম “প্রমোসন ওফ এম.এস.এম.ই. ইন নোর্থ ইস্তর্ন রিজন এন্দ সিক্কিম”গী অনৌবা চৎন-পথাপশিং
02 JUN 2022 4:08PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম “প্রমোসন ওফ এম.এস.এম.ই. ইন নোর্থ ইস্তর্ন রিজন এন্দ সিক্কিম”গী অনৌবা চৎন-পথাপশিং কেন্দ্র লৈঙাক্না অয়াবা পীখ্রে‍। স্কিম অসি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন সাইকল (২০২১-২২ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা) মনুংদা পায়খৎকনি‍। স্কিম অসি এন.ই.আর. অমসুং সিক্কিমদা লৈবা মাইক্রো, স্মোল এন্দ মেদিয়ম এন্তরপ্রাইজেজ (এম.এস.এম.ই.)শিংগী পোত্থোক পুথোকপা অমসুং হিদান্নবা হেনগৎহন্নবা লোয়ননা মতিং হেনগৎহন্নবগীদমক শেলগী তেংবাং পীননবা পান্দম থম্লি‍। স্কিম অসিদা মখাদা পীরিবা মচাকশিং অসি য়াওরি;
. অনৌবা মিনি তেক্নোলোজী সেন্তরশিং লিংখৎপা অমদি হান্না লৈরমবশিং মতমগা চুননবা শেমগৎপা:
স্কিম অসিনা স্তেত লৈঙাকশিংদা অনৌবা মিনি তেক্নোলোজী সেন্তরশিং লিংখৎনবা অমসুং হান্না লৈরবশিংনা মতমগা চুননবা শেমগৎনবা শেলগী তেংবাং পীননবা পান্দম থম্লি‍। এন.ই.আর. অমসুং সিক্কিমদা ফংলিবা উহৈ-ৱাহৈ, মরু মরাং, লৌউ-শিংউ, উমংগী পোত্থোক, মুগা অমসুং ৱানচিংবা মহৌশাগী পোত্থোকশিংগী মেনুফেকচরিং, তেস্তিং, পেকেজিং, আর. এন্দ দি., পোত্থোক অমসুং প্রোসেস ইনোভেসন অমসুং ত্রেনিং সপ্লিমেন্ত তৌনবা কম্মন ফেসিলিতীশিং শেমগৎনবা প্রোজেক্তশিংদা প্রাইওরিতী পীগনি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্কী শেলগী তেংবাং ৯০% ওইগনি‍। অপুনবা প্রোজেক্ত কোস্ত লুপা করোর ১৫.০০দগী হেনবা প্রোজেক্তশিংসু খন্নগনি অদুম ওইনমক তেংবাংদি য়াম্লবদা লুপা করোর ১৩.৫০দগী হেল্লোই‍।
২. অনৌবা অমসুং হান্না লৈরবা ইন্দস্ত্রিএল এস্তেতশিং শেমগৎপা:
অনৌবা অমদি হান্না লৈরবা ইন্দস্ত্রিএল এস্তেতশিং, ফ্লেত্তেদ ফেক্তরী কম্প্লেক্সশিং শেমগৎপদা কেন্দ্র লৈঙাক্না শেলগী তেংবাং পীগনি‍। লৈঙাক্কী শেলগী তেংবাং ৯০% ওইগনি‍। তেংবাং লৌনবগী খ্বাইদগী য়ামবা প্রোজেক্ত কোস্ত অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল এস্তেত লিংখৎনবগী লুপা পরোর ১৫.০০০ ওইগদবনি অদুগা হান্না লৈরবা ইন্দস্ত্রিএল এস্তেত শেমগৎপগীনা লুপা করোর ১০.০০ ওইগদবনি‍। অপুনবা প্রোজেক্ত কোস্ত লুপা করোর ১০.০০/১৫.০০ হেনবা প্রোজেক্তশিংসু খন্নগনি অদুম ওইনমক তেংবাংদি য়াম্লবদা ফীভমগী মতুং ইন্না লুপা করোর ৯.০০/১৩.৫০দগী হেল্লোই‍।
৩. তুরিজম সেক্তর শেমগৎপা:
হোম স্তে চবুন লৈবা মফমশিংদা চাকখুম, বেকরী, লোন্দ্রী অমসুং দ্রাই ক্লীনিং, রিফ্রিজরেসন অমসুং কোল্দ স্তোরেজ, আই.তি. ইনফ্রা, থক্নবা ঈশিং, লমদমদুগী পোত্থোকশিংগী দিস্প্লে সেন্তর, কলচরেল থৌরমশিংগী মফম্নচিংবা কম্মন সর্ভিস শেমগৎনবগী প্রোজেক্তশিংসু স্কিম অসিগী মখাদা খন্নগনি‍। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি লমদমদুগী এম.এস.এম.ই.শিংগা মরী শম্নহনগদবনি‍। মসিগীদমক্তা কেন্দ্র লৈঙাক্কী শেলগী তেংবাং য়াম্লবদা লুপা করোর ৪.৫০ ফাওবগী তেংবাং লৈবগা লোয়ননা ৯০% ওইগনি‍।
স্কিম অসিগী অনৌবা চৎন-পথাপশিং মখাগী ৱেবসাইত অসিদা ফংগনি - www.dcmsme.gov.in

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
New Guidelines for Central Sector Scheme “Promotion of MSMEs in North Eastern Region and Sikkim” for enhancing productivity and competitiveness
02 JUN 2022 4:08PM by PIB Delhi
The Central Government has approved New Guidelines of Central Sector Scheme “Promotion of MSMEs in North Eastern Region and Sikkim”. The scheme will be implemented during 15th Finance Commission Cycle (2021-22 to 2025-26). The Scheme is envisaged to provide financial support for enhancing the productivity and competitiveness as well as capacity building of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the NER and Sikkim. The scheme has following components;
1. Setting up of new and modernization of existing Mini Technology Centres:
The Scheme envisages financial assistance to State Governments for setting up new and modernization of existing Mini Technology Centres. Projects for creation of common facilities to supplement manufacturing, testing, packaging, R&D, product and process innovations and training for natural resources such as fruits, spices, agriculture, forestry, sericulture and bamboo etc. available in NER and Sikkim would be given priority. The financial assistance of Central Government will be 90%. The projects with total project cost more than Rs. 15.00 crore, will also be considered but maximum assistance shall be limited to Rs. 13.50 crore.
2. Development of new and existing Industrial Estates:
Central Government financial assistance will be provided for development of new and existing Industrial Estates, Flatted Factory Complexes. The financial assistance of Government will be 90%. The maximum project cost for calculation of assistance shall be Rs.15.00 Crore for development of new industrial estate whereas Rs.10.00 crore for development of existing Industrial Estate. The projects with total project cost more than Rs.10.00/15.00 crore, will also be considered but maximum assistance shall be limited to Rs. 9.00/13.50 crore as the case may be.
3. Development of Tourism Sector:
The projects for creation of common services such as kitchen, bakery, laundry & dry cleaning, refrigeration and cold storage, IT infra, potable water, display centre for local products, centre for cultural activities etc. in a cluster of home stays may be considered under the scheme. There has to be linkages of projects with local MSEs. The financial assistance of Central Government will be 90% for projects with maximum assistance limited to Rs. 4.50 crore.
The new guidelines of the scheme are available on the website of the office – www.dcmsme.gov.in