ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାୱାର ପ୍ଲାଂଟ୍ ପାଇଁ ଘରୋଇ କୋଇଲାର ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ସିଇଏକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
29 MAY 2022 1:21PM by PIB Bhubaneswar
ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶକ୍ତି ବି (୮) (କ) ଅଧୀନରେ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ପାୱାର ପ୍ଲାଂଟ୍ ପାଇଁ ଘରୋଇ କୋଇଲାର ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ସିଇଏକୁ କହିଛନ୍ତି
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ, ଯେଉଁମାନେ କୋଇଲା ପାଇଁ ନିଲାମ ଧରନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତି ବଦଳରେ ଶକ୍ତି ବିକ୍ରୟ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ କରା ଯାଉଥିବା କୋଇଲା ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ମିଶାଇବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଟେ
୨୯ ମେ ୨୦୨୨, ପିଆଇବି, ଦିଲ୍ଲୀ
ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶକ୍ତି ବି (୮) (କ) ଅଧୀନରେ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ପାୱାର ପ୍ଲାଂଟ୍ ଗୁଡିକଙ୍କ ପାଇଁ ଘରୋଇ କୋଇଲାର ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୧୦ % ଅମଦାନୀକୃତ କୋଇଲାର ମିଶ୍ରଣକୁ ବିଚାରକୁ ନେବାକୁ ସିଇଏକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଶକ୍ତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଘରୋଇ କୋଇଲାର ହାରାହାରି ୧୫% ସହିତ ସମାନ ଅଟେ । ଶକ୍ତି ବି (୮) (କ) ହେଉଛି ପାୱାର ପ୍ଲାଂଟ ଗୁଡିକଙ୍କ ପାଇଁ ଗବାକ୍ଷ ସଦୃଶ, ଯେଉଁ ମାନଙ୍କର କୋଇଲା ନିମନ୍ତେ ନିଲାମ ଧରିବା ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ଏହି କୋଇଲାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଏବଂ ଡେ ଆହେଡ୍ ମାର୍କେଟ (ଡିଏଏମ୍ ) ବା ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପିପିଏ ପାଇଁ ଡିଇଇପି ପୋର୍ଟାଲ୍‌ରେ ତାର ବିନିମୟରେ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ।
ଏଭଳି ପ୍ଲାଂଟ୍ ଗୁଡିକ ପାଇଁ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓଜନ ଦ୍ୱାରା ୧୦% ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ମିଶ୍ରଣ ଆଧାରରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ୧୫ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟବହୃତ କୋଇଲାର ପରିମାଣକୁ ହିସାବ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଏହି ସବୁ ପ୍ଲାଂଟ୍ ଆମଦାନୀ କରା ଯାଉଥିବା କୋଇଲା ଆହରଣ କରିବାକୁ ତିନି ସପ୍ତାହର ଏକ ମହଲତ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ଏବଂ ଘରୋଇ କୋଇଲା କମ୍ପାନୀ ମାନଙ୍କର କୋଇଲା ଯୋଗାଣ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର ସହିତ ମେଳ ଖାଉନଥିବାକୁ ତାହା ଉପରେ ବିଚାର କରି, ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଇପିପି ଗୁଡିକ ସମେତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀ ମାନଙ୍କୁ (ଜେନ୍‌କୋ) ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ୧୦% ଆମଦାନୀକୃତ କୋଇଲା ମିଶ୍ରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ୨୮.୦୪.୨୦୨୨ ରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଘରୋଇ କୋଇଲା ଯୋଗାଣକୁ ପରିପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କରା ଯାଇଛି ।

Ministry of Power
Power Ministry asks CEA to determine the eligible quantity of domestic coal for power plants using coal under Shakti B(viii)(a)
10% blending with imported coal mandatory for Private generators who bid for coal and sell power in the exchange
29 MAY 2022 1:21PM by PIB Delhi
Power Ministry has directed CEA to determine the eligible quantity of domestic coal for the power plants using coal under Shakti B(viii) (a) taking into account 10% imported coal for blending which is equivalent to about 15% of domestic coal in energy terms. Shakti B (viii) (a) is the window for power plants having untied capacity to bid for coal, to generate power using this coal and sell it in the exchange under Day Ahead Market (DAM) or the DEEP portal for short term PPA.
For such plants, Ministry has directed CEA to compute the quantity of coal consumed (procured under SHAKTI B (viii) (a) window) on the basis of mandatory blending of 10% by weight for generation during the period starting from 15th June 2022 upto 31st March 2023. This will give a window of about 3 weeks for these plants to procure imported coal.
Considering the increased demand of electricity, and coal supplies from domestic coal companies not matching with the consumption of coal, Power Ministry advised all Gencos including IPPs on 28.04.2022 to blend 10% of imported coal for power generation. This was done to supplement domestic coal supply.